Poveži se s nama

Gospodarstvo

VIDEO Izložba malih životinja: ‘Moj pijetao lijep je i dobar muž kokama’

Objavljeno

Golubove, perad, kuniće i ptice, svih 456 primjeraka, u Srednju strukovnu školu došao je posjetiti Matija s djevojkom i nećacima.

Izložba malih životinja (16)

 „Do sada su nam bili najzanimljiviji zečevi, baš su fora zbog svoje veličine. Lijepo je ovdje, treba doći sve to pogledati“, rekao nam je Matija Petrlin.

Među 58 izlagača sa svojim je pijetlom iz Velike Mlake stigao i Mladen Krilčić. Ponosan je na svog ljubimca, australijskog Australorpa koji je na izložbi u Gorici dobio šampionsku titulu.

 „Lijep je i dobar muž kokama, a njih je ukupno sedam. Osnovna boja mu je crna, dok na sebi ima i plavu boju koja je sasvim nova i priznata“, kazao je Krilčić.

pijetao

Zagrebačka županija financijski pomaže radu naših Udruga malih životinja. Cilj je s jedne strane potaknuti ekonomski uzgoj domaćih pasmina, a s druge pomoći entuzijastima u opstanku, u ovo recesijsko vrijeme.

 „Ono što bi htjeli iznjedriti iz ove izložbe, a o čemu raspravljamo već godinu dana, je krenuti u zaštitu posavske kukmaste kokoši koja bi sa svojim odlikama mogla koristiti u komercijalne svrhe“, istaknula je pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac.

Izložba malih životinja (15)

 „Osim posavske kukmaste kokoši, tu su također i posavska kukmasta patka te guska. One su isključivo iz naše županije, ali tu imamo i međimursku kokoš u procesu priznavanja, zatim podravsku gusku te kokoš hrvaticu koja je već priznata od strane Ministarstva poljoprivrede i u opticaju je kod uzgajivača“, dodao je Mihael Pavišić, organizator izložbe i predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Mnoge naše domaće pasmine malih životinja imaju iznimno kvalitetno meso, a perad uz to i jaja. Njihovim intenzivnim uzgojem možemo smanjiti uvoz hrane, često upitne kakvoće.

 „Ako obratimo pozornost na to što jedemo, odakle to dolazi i kakve je kvalitete i hranjive vrijednosti, trebali bi pristupiti konzumaciji upravo naših proizvoda“, rekla je pročelnica Županac.

Na izložbi malih životinja predstavljene su brojne ukrasne pasmine, među kojima i domaća turopoljska patuljasta kokica, hrvatska patuljasta kokica, a izložen je i hrvatski veliki opaljeni kunić. Tu su, međutim, i brojne egzotične vrste. Sve te životinje možete pogledati do nedjelje. Ulaz je besplatan.

Galerija fotografija:

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno