Poveži se s nama

Gospodarstvo

VIDEO Izložba malih životinja: ‘Moj pijetao lijep je i dobar muž kokama’

Objavljeno

Golubove, perad, kuniće i ptice, svih 456 primjeraka, u Srednju strukovnu školu došao je posjetiti Matija s djevojkom i nećacima.

Izložba malih životinja (16)

 „Do sada su nam bili najzanimljiviji zečevi, baš su fora zbog svoje veličine. Lijepo je ovdje, treba doći sve to pogledati“, rekao nam je Matija Petrlin.

Među 58 izlagača sa svojim je pijetlom iz Velike Mlake stigao i Mladen Krilčić. Ponosan je na svog ljubimca, australijskog Australorpa koji je na izložbi u Gorici dobio šampionsku titulu.

 „Lijep je i dobar muž kokama, a njih je ukupno sedam. Osnovna boja mu je crna, dok na sebi ima i plavu boju koja je sasvim nova i priznata“, kazao je Krilčić.

pijetao

Zagrebačka županija financijski pomaže radu naših Udruga malih životinja. Cilj je s jedne strane potaknuti ekonomski uzgoj domaćih pasmina, a s druge pomoći entuzijastima u opstanku, u ovo recesijsko vrijeme.

 „Ono što bi htjeli iznjedriti iz ove izložbe, a o čemu raspravljamo već godinu dana, je krenuti u zaštitu posavske kukmaste kokoši koja bi sa svojim odlikama mogla koristiti u komercijalne svrhe“, istaknula je pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac.

Izložba malih životinja (15)

 „Osim posavske kukmaste kokoši, tu su također i posavska kukmasta patka te guska. One su isključivo iz naše županije, ali tu imamo i međimursku kokoš u procesu priznavanja, zatim podravsku gusku te kokoš hrvaticu koja je već priznata od strane Ministarstva poljoprivrede i u opticaju je kod uzgajivača“, dodao je Mihael Pavišić, organizator izložbe i predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Mnoge naše domaće pasmine malih životinja imaju iznimno kvalitetno meso, a perad uz to i jaja. Njihovim intenzivnim uzgojem možemo smanjiti uvoz hrane, često upitne kakvoće.

 „Ako obratimo pozornost na to što jedemo, odakle to dolazi i kakve je kvalitete i hranjive vrijednosti, trebali bi pristupiti konzumaciji upravo naših proizvoda“, rekla je pročelnica Županac.

Na izložbi malih životinja predstavljene su brojne ukrasne pasmine, među kojima i domaća turopoljska patuljasta kokica, hrvatska patuljasta kokica, a izložen je i hrvatski veliki opaljeni kunić. Tu su, međutim, i brojne egzotične vrste. Sve te životinje možete pogledati do nedjelje. Ulaz je besplatan.

Galerija fotografija:

Gospodarstvo

Mladi gorički karatisti odradili sjajan posao u Nedelišću

S Grand prixa Međimurja vratili se s 22 medalje

Objavljeno

on

Proteklu subotu mladi gorički karatisti nastupili su u Nedelišću na Grand Prixu Međimurja. U konkurenciji 39 klubova i 414 natjecatelja Karate klub Velika Gorica osvojio je ekipno treće mjesto.

– Nastupili smo s većim brojem natjecatelja mlađih uzrasta kako bi se čim bolje pripremili za prvenstvo Hrvatske koje se održava u travnju. Čak 24-ero mladih nada nastupilo je u 31 kategoriji, a osvojeno je devet zlata, sedam srebra i šest bronci. Naša najuspješnija natjecateljica Ema Filković na najviše postolje penjala se čak dvaput – poručili su iz Kluba.

Zlato su osvojili Mia Čunčić, Vito Hulina , Vita Kučan, Nika Mirosavljević, Mihael Potočki, Katja Braica, Ivan Ivelj, a Emi Filković to je pošlo za rukom čak dvaput. Srebrom su se okitili Petra Dijanežević, Ema Jukić, Luka Tačković, Nikola Huzjak, Lucija Kirinić i Matej Vuković, a uz jedno Katja Braica okitila se i jednim srebrom. Vito Hulina u Veliku Goricu, osim zlata, donio je i broncu, a brončanu medalju osvojili su još i Mara Gusić, Ana Raguž i Ema Novak. Matea Kordić u dvije kategorije osvojila je brončanu medalju.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Vincekovo kod Mikulčića okupilo turopoljske vinare i prijatelje

Vinari se nadaju kako će ova godina biti bolja od prethodne, a ona je, kažu, bila vrlo dobra

Objavljeno

on

U vinogradu Vlade Mikulčića okupili su se vinari, ali i ljubitelji vina, kako bi proslavili Vincekovo. Blagdan svetog Vinka označava početak nove vinogradarske godine, a uz njega se vežu i neki stari običaji. Kako tradicija i nalaže, domaćin je svoje trsje zalio starim vinom, okitio kobasicama i špekom kako bi ove godine bilo što rodnije i zdravije, a vinograd je blagoslovio i vojni kapelan Željko Savić.

– Mi se svi vinogradari nadamo da će svaka nova vinogradarska godina biti bolja od one prošle, a prošla je bila vrlo dobra – kazao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Grozd koja je, uz Plemenitu opčinu Turopoljsku, i organizator proslave svetog Vinka.

– Tradicionalno smo u našim Vukomeričkim goricama gdje velik broj obitelji njeguje tradiciju Vincekova. Tradicija vinogradarstva ovog kraja rezultirala je odličnim Turopoljskim škrletom, ali i drugim sortama koji već čine jednu zavidnu kvalitetu i ponos turopoljskog kraja, a time se možemo dičiti – istaknuo je Krešimir Ačkar, dogradonačelnik Velike Gorice.

Vincekovo je vjerojatno i posljednja prilika vinogradarima da se opušteno podruže i razmijene iskustva, jer nakon njega kreću zahtjevni radovi u vinogradu.

– Od sutra vinari postaju sluge svojih vinograda, a sve da bi si mi imali kaj potočiti. Želim im stoga zahvaliti što ne posustaju u svojim nastojanjima da nam opskrbe dobru kapljicu – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine Turopoljske.

Vincekovo kod Mikulčića okupio je velik broj ljubitelja vina, a svi su se dobro zabavili uz glazbu i domaću hranu.

Galerija fotografija

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Okupljaju proizvođače voća i povrća, a promovirat će ih katalogom i internetskom stranicom

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno, a rok za prijavu je 7. veljače

Objavljeno

on

U sklopu provedbe međuteritorijanog projekta suradnje “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”, Lokalna akcijska grupa Zrinska gora – Turopolje objavljuje javni poziv u svrhu promocije te izrade kataloga poljoprivrednih proizvođača voća i povrća s područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Promocija poljoprivrednih proizvođača će uključiti izradu 400 kataloga proizvođača voća i povrća s područja LAG-a te izradu internetske stranice s interaktivnom kartom na kojoj će biti označene lokacije i dostupni podaci o proizvođačima.

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno za sve prijavitelje, a rok za prijavu je 7. veljače.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno