Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Iz Osnovne škole Eugena Kumičića poručuju ‘Mi jedemo odgovorno’

Pripremili su ćevape od povrća i ječma, lazanje od povrća, gulaš sa seitanom, kanapei s namazom od slanutka i tofua, trokute s povrćem i mnoga druga jela

Objavljeno

Učenici i nastavnici Osnovne škole Eugena Kumičića prošloga tjedna proslavili su Dan škole i predstavili projekt ‘Mi jedemo odgovorno‘, u sklopu kojeg su organizirali različite radionice. Za svaki je razred bila zadana tema na koju su izrađivali plakate, provodili ankete, pripremali voćne salate, pisali pisma i izrađivali jelovnike.

“Već početkom drugog polugodišta učenici naše škole u školskoj kuhinji jedu odgovorno, tj. ponedjeljekom je dan „bez mesa“. Također u svakodnevnoj ponudi kuhinje imamo i svježe sezonsko i domaće voće”, kaže profesorica Martina Mlinarić.

Posjetitelji su mogli degustirati hranu koja je pripremljena prema pravilima odgovorne prehrane. Na bogatom stolu našli su se popečci od heljde, ćevapi od povrća i ječma, lazanje od povrća, gulaš sa seitanom, kanapei s namazom od slanutka i tofua, trokuti s povrćem, povrće u začinskom bilju. Novinarska skupina škole priča nam kako su svi bili začuđeni što hrana bez mesa može biti izrazito ukusna i primamljiva.

“Da je hrana doista bila ukusna pokazali su prazni pladnjevi i zadovoljna lica nakon svakog zalogaja. Osjećamo zadovoljstvo i ponos što smo ušli u ovaj projekt i podigli svijest o tome kako je važno jesti odgovorno i odgovorili na pitanje što znači jesti odgovorno”, kažu učenici novinarske skupine. Profesorica Mlinarić napominje kako su zahvaljujući projektu ‘Mi jedemo odgovorno’ učenici zauzeli drugačiji odnos prema hrani.

“Učenicima smo ukazali da odabirom hrane koju jedu smanjuju utjecaj proizvodnje hrane na klimatske promjene. Vjerujemo da smo ih motivirali i inspirirali da preispitaju svoje prehrambene navike te zauzmu globalno odgovoran odnos prema hrani. Pokazali smo im da hrana ima velik utjecaj na njih i na druge ljude diljem planeta”, kazala je Mlinarić.

Na Dan škole organizirali su i sportska natjecanja učenika te veliku priredbu na kojoj su se okupili učenici, učitelji, roditelji, djedovi i bake, bivši djelatnici škole i brojni posjetitelji. Učenici su se predstavili pjesmama, mjuziklom, recitacijom i igrokazom. Priredba je završila pobjedničkom pjesmom ‘Balleilakka‘ s Festivala dječjeg stvaralaštva školskog udruženog zbora ‘Zbrku’.

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 12. listopada 2018.

Naš turopoljski galeb otkriva nam na koji način osvaja žene te kojem se sve riziku pritom izlaže

Objavljeno

on

Što prvo pomislite kada kažete Petek na Gorice? Nekome je to prilika za dobru kupnju, drugima za prodaju, a trećima za pronaći svoju bolju polovicu. U videu doznajte što se to važno i povijesno za Goricu dogodilo upravo danas, kakvi su kesteni najbolji za kuhanje, a kakvi za pečenje te kakav specijalitet je za Petek pripremio naš poznati majstor bureka Zvonimir Šimić.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Dani hrane: umak od buče i pekmez od chillija privukli posjetitelje

Manifestacija traje danas do 19, a sutra od 8 do 18 sati…

Objavljeno

on

Domaća zimnica, džemovi, sezonsko povrće, domaći med, vino i brojne tradicijske proizvode, imate prilike kupiti na 16. po redu Danima hrane i tradicijskih proizvoda Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nakon 15 godina, manifestacija se preselila u samo srce Zagreba – u šator na Trgu bana Josipa Jelačića, što se pokazalo kao puni pogodak. Kupci nisu krili oduševljenje, a proizvođači su zadovoljno trljali ruke. Jer sve ponuđeno bilo je svježe, prirodno i domaće, baš onakvo kakvo se sve više na tržištu traži. Zadovoljni su bili i organizatori, a zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako je želja Zagreb pozicionirati kao grad koji vodi računa o razvoju poljoprivrede. “Poljoprivredna proizvodnja temelj je jednog prehrambenog suvereniteta i znamo da ćemo ulagajući u poljoprivrednike pridonjeti kvaliteti života i zdravlja naših sugrađana. A kupovanjem ovih proizvoda povećava se zapošljivost te na ovaj način ujendo i zadržavamo mlade poljoprivrednike da ostaju i da razvijaju poljoprivredna gospodarstva u svom kraju.

19.10.2018. – Zagreb – Dani hrane i tradicijskih proizvoda – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Župan Stjepan Kožić pak je istaknuo kako je ova manifestacija dio potpore i podrške poljoprivrednim proizvođačima. “Kada govorimo o tržištu i tradicijskim proizvodima Zagreb i Zagrebačka županija međusnobno su povezani jednom neraskidivom vezom. Zagrebčani svakodnevno imaju prilike kupiti svježe i domaće proizvode, a županijski proizvođači u neposrednoj blizini imaju veliko tržište, dodao je župan Kožić.

Stotinjak izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda, svoje će proizvode nuditi danas do 19 sati, i sutra od 8 do 18.

19.10.2018. – Zagreb – Dani hrane i tradicijskih proizvoda – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Gorički vatrogasci ispregovarali povećanje plaća

Potpisan aneks kolektivnog ugovora

Objavljeno

on

Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora za zaposlene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Velike Gorice, uspješno su završeni pregovori između Sindikata javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi Hrvatske i Grada Velike Gorice. Grad je odlučio povećati plaće goričkim vatrogascima na osnovu težih uvjeta rada. Kako su završenim pregovorima i potpisanim aneksom zadovoljne pregovaračke strane pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno