Poveži se s nama

Gospodarstvo

FOTO Goričkim vinogradarima urod manji i do 30 posto

Kvalitetom grožđa su zadovoljni

Objavljeno

Ovogodišnja berba grožđa i u Vukomeričkim goricama započela je ranije nego prijašnjih godina i to već početkom mjeseca rujna, kada je većina velikogoričkih vinogradara brala ranije sorte traminac, muškat, pinot, souvignon, chardonnay odnosno sorte grožđa I i II epohe dozrijevanja.

„Berba je završena III epohom sredinom mjeseca, kada se pretežito brao škrlet, graševina i rizling. Za ovogodišnju vinogradarsku godinu možemo reći da je ona u mnogim područjima Lijepe naše za vinogradare bila vrlo problematična, kako vegetacijski tako i tehnološki. Nakon proljetnih mrazeva, ponegdje je bilo i tuče, dok je nakon toga uslijedilo iznimno toplo i sušno ljeto“, kaže predsjednik Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’ Vlado Mikulčić.

Prednost vrućih dana, bez kiše i vlage, bila je ta da se nisu pojavljivale bolesti pa je trebalo koristiti manje zaštitnih sredstava. Grožđe je ubrano zdravo, u fazi pune zrelosti, sa vrlo visokim postotkom sladora i nešto manjim kiselinama. Vinogradari su uglavnom zadovoljni kvalitetom, ali je količina ubranog grožđa i samoga mošta manja za 20 do 30 posto nego prošle godine. To će u konačnici rezultirati odličnom kvalitetom vina, koja će sadržavati nešto više alkohola. Vinogradari se nadaju i da će njihova dobra kapljica imati izražajnije voćne arome.

„Možemo reći da se od naših vinara ove i sljedeće godine očekuju vrhunska vina, koja su izvan granica Hrvatske sve više tražena i cijenjena. Živjeli!“, poručio je Mikulčić.

Galerija fotografija/Foto: Udruga Grozd

 

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno