Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Gorički srednjoškolci vrlo dobri na državnom natjecanju

Objavljeno

Državno natjecanje učenika strukovnih škola na prošlotjednoj trodnevnoj manifestaciji ‘WorldSkills Croatia 2019’ na Zagrebačkom velesajmu bilo je vrlo uspješno za predstavnike velikogoričkih srednjih strukovnih škola. Ekonomska škola Velika Gorica imala je status škole domaćina (natjecateljska disciplina: računovodstvo) na najvećem strukovnom natjecanju u ovom dijelu Europe, koje je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Više od 580 učenika natjecalo se u 44 discipline u kojima su prezentirali svoje kompetencije, demonstrirali vještine (skills) potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje.

01.04.2019. Velika Gorica – Gorički srednjoškolci na Državnom natjecanju za učenike strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Ekonomske škole natjecali su se u tri discipline i prema zvaničnim rezultatima ostvarili su vrlo dobre plasmane: Ana Kovačić (mentorica Višnja Stepanić, prof.) je u disciplini računovodstvo u konkurenciji 12 natjecatelja osvojila 5. mjesto; ekipa Karla Houdek, Patricija Cvetnić i Paula Čunčić (mentorica Jadranka Čejić, prof.) u disciplini poduzetništvo se također plasirala na 5. mjesto; na Smotri i sajmu Vježbeničkih tvrtki ekipu Ekonomske škole činili su Antonia Grubelić, Nika Janković i Patrik Ćubela (mentorica Jadranka Čejić, prof.) i bili su nešto slabije plasirani.

Srednju strukovnu školu Velika Gorica predstavljao je Lovro Matijević (mentor Davor Majić) u disciplini automehatronika i plasirao se na 6. mjesto s 89.00 bodova. Zanimljivo je da su u ovoj disciplini natjecatelji (12) bili vrlo izjednačeni u bodovima te je razlika između 1. (97.50 od max. 100 bodova) i  6. mjesta iznosila samo 8.5 bodova.

01.04.2019. Velika Gorica – Gorički srednjoškolci na Državnom natjecanju za učenike strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ravnateljica Ekonomske škole Vesna Brkljačić je nakon završetka natjecanja i objave konačnih rezultata o ulozi domaćina kazala: ”Kada smo prihvatili da budemo škola domaćin na velikoj manifestaciji nismo bili sigurni koliko ćemo to uspješno odraditi. Zahvaljujući timskom radu sve je prošlo u najboljem redu. Kako je ovo bilo našoj školi prvo iskustvo ovakve vrste na velikom i zahtjevnom natjecanju neke stvari smo rješavali u hodu, a za neke od njih smo bili pripremljeni. Na prvi dan natjecanja sve je bilo spremno i bili smo vrlo zadovoljni postignutim, kao i rezultatima naših učenika.

Ovo natjecanje je pokazalo da je kriza u strukovnim zanimanjima refleks činjenice koliko su strukovne škole (ne)zanimljive i stručne, jer škole posjeduju sve kadrovske i materijalne uvjete za izobrazbu u određenom zanimanju. Učenici su ponosno demonstrirali svoja znanja i kompetencije koja su stekla kroz srednjoškolsko obrazovanje, a koliki su interes pobudili vidi se po broju tisuće posjetitelja koji su došli na ovu reprezentativnu manifestaciju iz svih krajeva Lijepe naše.”

Galerija fotografija

Obrazovanje

FOTO Djeca iz vrtića revijom završila školu klizanja

Objavljeno

on

24.01.2020. Velika Gorica. Škola klizanja za djecu iz vrtića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djeca iz Dječjeg vrtića Ciciban danas su završili dvotjednu školu klizanja na klizalištu u parku kod Muzeja Turopolja. Pred roditeljima, bakama i dedama mali klizači su pokazali koliko su svladali vještinu klizanja na ledu, a sve usvojene vještine izvodili su uz asistenciju izučenih trenera (učitelja) klizanja. Na kraju revijalne izvedbe djeci su podijeljene ‘Diplome škole klizanja’.

24.01.2020. Velika Gorica. Škola klizanja za djecu iz vrtića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditelj trenerskog tima Jan Novotny imao je samo pohvale za male klizače: ”Izuzetno sam zadovoljan kako djeca brzo usvajaju vještine klizanja, puno brže nego odrasli, ali to je i logično. Djeca nakon pada zbog nižeg težišta lakše ustaju i, što je možda važnije, brže se oslobađaju straha zbog početne nesigurnosti na ledu. Dvotjedni tečaj klizanja im je samo polazna osnova za eventualni nastavak treninga na ledu. Ovdje u Gorici tečajevi klizanja su samo za predškolsku djecu.”

24.01.2020. Velika Gorica. Škola klizanja za djecu iz vrtića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Planiran je još jedan dvotjedni tečaj klizanja u slijedeća dva tjedna, tako da će klizalište biti aktivno do 07. veljače 2020. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Na goričkom području 2,6 posto manje nezaposlenih osoba

U prosincu su na burzi bile 993 osobe

Objavljeno

on

– Krajem prosinca prošle godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Velike Gorice bile su 993 nezaposlene osobe, što je za 2,6 posto manje u odnosu na prethodni mjesec i za 1,7 posto, također, manje u odnosu na isti mjesec 2018. godine – poručili su iz goričkog HZZ-a.

U prosincu je posao pronašlo 107 osoba, a najviše je zaposleno prodavačica i prodavača, čistača i čistačica, službenica i službenika te konobarica i konobara.
Poslodavci su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na području Ispostave Velika Gorica prijavili 108 slobodnih radnih mjesta.

Najtraženija zanimanja su: odgojitelj/odgojiteljica predškolske djece, administrativni službenik/administrativna službenica, poljoprivredni radnik/poljoprivredna radnica, konobar/konobarica, automehaničar/automehaničarka , elektroinstalater/elektroinstalaterka i čistač/čistačica.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Promet opet teče prolazom između Plesa i Zračne luke

Objavljeno

on

Prolaz iz Ulice Šandora Brešćenskog prema zračnoj luci zatvoren je prije 24 godine, a za njegovo ponovno otvaranje već pet godina se bori i građanska inicijativa ‘Pleso nije geto’.

24.1.2020. Pleso – Otvoren prolaz iz Plesa prema staroj zgradi zračne luke. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

24.1.2020. Pleso – Otvoren prolaz iz Plesa prema staroj zgradi zračne luke. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno