Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Gorica dobiva moderan vrtić u središtu grada za stotinjak djece

Objavljeno

Nakon izgradnje vrtića u Velikoj Mlaki, Velikogoričani će početkom ljeta iduće godine dobiti vrtić u samom središtu grada, vrijedan 12,2 milijuna kuna. Nalazit će se u Cvjetnom naselju, u Ulici Petra Svačića 12, gdje su danas započeli radovi. Stari derutni objekt, u kojem je svojevremeno bila Šumarija, a potom se koristio kao vrtić, bit će srušen i na njegovom mjestu izgrađen novi za stotinjak djece u sedam odgojnih skupina.

 

vrtić Cvjetno1

 

„Stari je vrtić imao tri grupe djece s poteškoćama u razvoju, što ćemo omogućiti i u novoizgrađenom objektu koji će imati 1500 četvornih metara na dvije razine. Tu će biti i po dvije jasličke te vrtićke grupe. Lokacija ne može biti bolja, to je sami centar grada sa sigurnim zelenim površinama za djecu, tu su teniski tereni, kino, sportske dvorane, a u blizini će biti i bazeni“, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić, pozvavši djecu i roditelje da nekoliko mjeseci budu strpljivi sa rezervnom lokacijom u Koprivničkoj ulici u Podbrežnici, kao i građane koji žive u blizini gradilišta.

 

vrtić Cvjetno početak radova (1)

 

Izgradnjom vrtića poštovat će se sve konvencije Europske unije koje nalažu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Krešimir Ačkar.

 

„Djeca će imati moderna pomagala i didaktičke igračke, kako bi što lakše krenuli u osnovnu školu i pratili program nastave. U kontekstu toga, vrtić će prvenstveno biti prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju, ali će imati i skupine djece koja će pohađati redoviti program“, napomenuo je Ačkar.

 

vrtić Cvjetno početak radova (6)

 

Ravnateljica vrtića Žirek, Sandra Crnić, pojasnila je kako će u donjem dijelu vrtića biti program predškole te grupe djece s poteškoćama u razvoju, dok će na katu biti četiri skupine za djecu iz redovitog programa.

 

„Na taj način bi sva djeca boravila u jednom objektu, čime ćemo dobiti jednaku kvalitetu rada i za djecu s teškoćama i onu koja su u redovitom programu. To je važno i da djeca prihvaćaju međusobne različitosti i da nitko od njih nije stigmatiziran“, rekla je ravnateljica Crnić.

 

vrtić Cvjetno početak radova (2)

 

Resorni zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec ističe kako će vrtić u Cvjetnom naselju biti opremljen prema najmodernijim pedagoškim standardima te da je Velika Gorica na samom vrhu po ulaganju u predškolski odgoj.

 

„Izdvajamo značajna sredstva za predškolski odgoj i po tome smo na samome vrhu među svih 127 gradova u Hrvatskoj. Veliko težište stavljamo upravo na predškolski odgoj, a kao što smo obećali, ono što je i naša zadaća, da svaki roditelj svoje dijete može upisati u vrtić“, kazao je Kolarec.

 

vrtić - Barišić - Kolarec

 

Gradonačelnik Barišić napominje kako će upravo svako dijete u Velikoj Gorici dobiti svoje mjesto u vrtiću, a što će se realizirati uskoro.

 

„Napravili smo vrtić u Velikoj Mlaki, obnovili Dječji vrtić Velika Gorica, u tijeku su radovi na vrtiću Ciciban, a u Žireku ćemo kao što vidite izgraditi novi. Sada ćemo se okrenuti prema okolnim naseljima i vidjeti gdje su potrebe za vrtićima, a to su zasigurno Posavina, Vukomeričke gorice te Selnica. Kada je u pitanju Gorica, idući potez je Kurilovečka“, dodao je Barišić.

 

Galerija fotografija:

 

CityLIGHTS

“Grga traži obitelj” slikovnica je koja progovara o djeci u domovima za nezbrinutu djecu

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

Objavljeno

on

Nakon “Lukasove plesne pustolovine” poznati gorički trener Tomislav Odžić svima dobro znani Tomo Vega napisao je još jednu slikovnicu. I ovoga puta posegnuo je za temom o kojoj se malo priča, a izuzetno je važna. Riječ je o djeci u domovima za nezbrinutu djecu.

U programu City radija ispričao nam je kako je nastala slikovnica “Grga traži obitelj”.

-Nakon odličnih kritika na prvu slikovnicu, odlične prodaje i činjenice da se “Lukasova plesna pustolovina” nalazi u svim knjižnicama diljem Hrvatske odlučio sam ići dalje. “Grga traži obitelj” je nova priča, bilo ju je vrlo teško pisati, osjetljiva je to tematika-kaže Vega.

Kako ističe slikovnice nije lako pisati jer se njima autor obraća najmlađoj publici koja mora razumjeti o čemu je riječ, i mora im biti zanimljivo, a pogotovo kada je riječ o temama o kojima on piše, o kojima se inače šuti.

-Tko je Grga, kakve su njegove nade, snovi, strahovi i kroz kakva emotivna stanja prolazi ispisano je na stranicama ove slikovnice.

Tijekom pisanja najviše ga je brinulo što će biti ako napiše samo jednu pogrešnu riječ, pa se nakon što je napisao rukopis obratio udruzi za potporu posvajanju Adopta i Antoniji Skender i Marti Divjak iz Inicijative Moramo vam nešto reći. Na njegovo veliko olakšanje reakcije su bile odlične.

-To su ljudi koji su tamo i koji znaju sve o toj tematici. Bilo je intervencija u tekstu, ali ne na priču, nego, napisao bih kako je Grga doručkovao zobene pahuljice, ali onda su mi rekle, ne, najčešći doručak je palenta s mlijekom-prepričava Tomo.

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

-To je meni važno naglasiti, jer tek sad se počelo govoriti da je sve više djece s tim poteškoćama. Zadatak je roditelja i škole da se to prepozna. Takvoj djeci plešu slova dok čitaju. U ovoj slikovnici su posebni fontovi, određeni su tonovi podloge, ilustracije su na jednoj, a tekst na drugoj stranici. Pokušajte zamisliti radost djeteta kad uspije pročitati stranicu, pa još jednu, i još jednu…To dijete će dobiti daljnji poticaj za čitanje.

I ovoga puta Mirna Savić svojim je  ilustracijama udahnula vizualni život ovoj priči, Dorotea Šušak  je uredila rukopis i bila važan dio Tominom kreativnom zanosu.

Više o slikovnici potražite OVDJE.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO 20.Gastro Turopolja – ukusan, humanitaran i zabavan

Ovogodišnje izdanje najdugovječnije goričke manifestacije popratio je Gastro tjedan, 3.Gospodarski sajam i 5.Festival craft piva…

Objavljeno

on

Objektivom naše kamere zabilježili smo kako je prošao ovogodišnji 20.jubilarni Gastro Turopolja. Iako u nešto izmijenjenom izdanju, raznovrsne ponude nije nedostajalo..Kako je to bilo ove godine pisali smo ovdje, a više pogledajte u videu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

20. Gastro Turopolja: Vjerni domaćim specijalitetima, uz craft festival, stižu Pips Chips&Videoclips

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana na koji stiže devet pivara…

Objavljeno

on

Domaća hrana, štrukli s tartufima, sirom ili višnjama, sarma to go, domaći sir, kolači, kesteni, kuhani gin i druge delicije domaćih proizvođača i obrtnika potražite za vikend 16. i 17. listopada u Velikoj Gorici! Gastro Turopoljaove godine obilježava 20 godina, i dalje jednako atraktivan i ukusan.

Na otvorenom, na platou oko Muzeja Turopolja predstavit će se 30-ak obrtnika i poduzetnika te domaćih proizvođača i OPG-ova s područja Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i šire koji će u sklopu Gospodarskog sajma ponuditi rukotvorine, suvenire, prehrambene domaće proizvode. Bit će tu domaćeg sira, ulja, prirodnih sokova, kruha, kolača i slastica, a u sklopu Dana meda i finog meda i mednih proizvoda. Čeka vas i Humanitarka, a sav prihod ide za malenog Nou kojem je potrebna hitna terapija desnog oka.

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana koji stiže devet pivara: Devetka craft – Zabok, Podrum pivovara – Karlovac, Lokalna craft pivovara – Zagreb, Crafters brewery – Dugo Selo, Mlinarica pivovara i pivnica – Zagreb, Walkow craft brewery – Vukovar, Beckers craft brewery – Osijek, Pivovara Hajsonberg – Hrvatski Leskovac i Pivovara Hrvačić – Sisak. A fino hladno pivo odlično paše u večernjim satima, od 20 sati koncert ima grupa Pips Chips&Videoclips, dok je nedjelja rezervirana za kulturno -zabavni program uz velikogoričke tamburaše i dječji zbor.

Pips Chips&Videoclips – (C) Sasa Huzjak

Do kraja tjedna i dalje traje Gastro tjedan po restoranima u koji je uključeno jedanaest restorana s područja Velike Gorice i okolice koji po pristupačnim cijenama nude specijalitete domaće turopoljske ili mediteranske kuhinje. Za više informacija posjetite web ili Facebook stranicu Turističke zajednice grada Velike Gorice kao i Facebook stranicu Gastro Turopolja.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno