Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Folklorni ansambl Turopolje slavi 40 godina, evo koje su poslastice pripremili

Objavljeno

Folklorni ansambl Turopolje Goričanima večeras poklanja gala koncert u povodu svog 40. rođendana. ‘Pogled u svjetlost’ naziv je koncerta kojim će članovi ansambla predstaviti rezultate svog dugogodišnjeg predanog rada.

Uoči koncerta razgovarali smo s predsjednicom ansambla Zlatom Cundeković te voditeljem tamburaške sekcije Tomislavom Mlinarićem.

 

„To je naš završni koncert, nakon što smo održali već čitavi niz, a sve u povodu naše 40. obljetnice. Tako smo već imali nastup u makedonskom gradu Prilepu, gdje su nas iznimno srdačno dočekali, baš kao i u našoj Petrinji. Također nastupili smo i u slovenskom Kranju“, priča nam Zlata Cundeković.

Koncert u Pučkom otvorenom učilištu počinje u 19,30 sati. Na repertoaru su 38 koreografija za veliki i dvije za dječji ansambl. Kako je vrijeme koncerta, jasno, ograničeno, predstavit će većinom sjeverni dio Hrvatske, uz dva kola Dalmacije.

„Nekako nam je bilo bliže predstaviti ove naše krajeve. Izvest ćemo 10 točaka i dva intermezza koje će zasvirati tamburaši, kako bi i njima dali priliku za samostalan nastup, a ne samo da su u pratnji“, kaže Cundeković.

 

Voditelj tamburaške sekcije Tomislav Mlinarić otkriva nam kako će tamburice svirati Čardaš, Sašino kolo te splet slavonskih kola. Također otpjevat će i dalmatinsku pjesmu ‘Zelena naranča’. Ostatak ekipe izvest će pjesme i plesove Posavine i to u bijelim narodnim nošnjama, zatim Banovine, Zagorja, valpovačkog kraja i jasno Turopolja. Posebno će prikazati svadbene običaje Vukomeričkih gorica.

Krenuli kao KUD ‘Ivan Mladen’

Ova vrijedna ekipa temelje je postavila 14. prosinca 1975. godine, od kada su pod imenom KUD ‘Ivan Mladen’ djelovali sve do 22.veljače 1993. godine, kada društvo i dobiva naziv Folklorni ansambl ‘Turopolje’.

Danas imaju 400-tinjak aktivnih članova koji djeluju u sedam plesnih i tri tamburaške sekcije. Već cijeli niz godina njeguju kulturno-umjetničku baštinu svoga kraja i baštinu Hrvata. Ansambl je predstavljao hrvatski folklor na smotrama i festivalima mnogih zemljama: Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj, Turskoj, Engleskoj, Sardiniji, Kanadi, SAD-u, Egiptu, Irskoj, Sarajevu, Portugalu i Australiji.

 

Ansambl je do sada dobio brojna priznanja i nagrade te osvojio srebrnu medalju u konkurenciji od 52 ansambla na festivalu u britanskom gradu Llangollenu. 1998. godine osvojili su prvo mjesto na Festivalu u talijanskoj Castrovillari.

U zemlji i inozemstvu do sada su održali preko 3500 nastupa, od čega samo u 2015. godini 70-ak. Imaju vlastiti veliki fundus narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, a jedini su ansambl u Republici Hrvatskoj koji ima vlastitu radionicu izrade i održavanja narodnih nošnji, koju vodi Tomislav Miličević.

Svoju zanimljivu priču od 1975. godine do danas ispričali su u knjizi koja se upravo nalazi u tisku, a javnosti će je predstaviti već do kraja godine.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno