Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Folklorni ansambl Turopolje slavi 40 godina, evo koje su poslastice pripremili

Objavljeno

Folklorni ansambl Turopolje Goričanima večeras poklanja gala koncert u povodu svog 40. rođendana. ‘Pogled u svjetlost’ naziv je koncerta kojim će članovi ansambla predstaviti rezultate svog dugogodišnjeg predanog rada.

Uoči koncerta razgovarali smo s predsjednicom ansambla Zlatom Cundeković te voditeljem tamburaške sekcije Tomislavom Mlinarićem.

 

„To je naš završni koncert, nakon što smo održali već čitavi niz, a sve u povodu naše 40. obljetnice. Tako smo već imali nastup u makedonskom gradu Prilepu, gdje su nas iznimno srdačno dočekali, baš kao i u našoj Petrinji. Također nastupili smo i u slovenskom Kranju“, priča nam Zlata Cundeković.

Koncert u Pučkom otvorenom učilištu počinje u 19,30 sati. Na repertoaru su 38 koreografija za veliki i dvije za dječji ansambl. Kako je vrijeme koncerta, jasno, ograničeno, predstavit će većinom sjeverni dio Hrvatske, uz dva kola Dalmacije.

„Nekako nam je bilo bliže predstaviti ove naše krajeve. Izvest ćemo 10 točaka i dva intermezza koje će zasvirati tamburaši, kako bi i njima dali priliku za samostalan nastup, a ne samo da su u pratnji“, kaže Cundeković.

 

Voditelj tamburaške sekcije Tomislav Mlinarić otkriva nam kako će tamburice svirati Čardaš, Sašino kolo te splet slavonskih kola. Također otpjevat će i dalmatinsku pjesmu ‘Zelena naranča’. Ostatak ekipe izvest će pjesme i plesove Posavine i to u bijelim narodnim nošnjama, zatim Banovine, Zagorja, valpovačkog kraja i jasno Turopolja. Posebno će prikazati svadbene običaje Vukomeričkih gorica.

Krenuli kao KUD ‘Ivan Mladen’

Ova vrijedna ekipa temelje je postavila 14. prosinca 1975. godine, od kada su pod imenom KUD ‘Ivan Mladen’ djelovali sve do 22.veljače 1993. godine, kada društvo i dobiva naziv Folklorni ansambl ‘Turopolje’.

Danas imaju 400-tinjak aktivnih članova koji djeluju u sedam plesnih i tri tamburaške sekcije. Već cijeli niz godina njeguju kulturno-umjetničku baštinu svoga kraja i baštinu Hrvata. Ansambl je predstavljao hrvatski folklor na smotrama i festivalima mnogih zemljama: Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj, Turskoj, Engleskoj, Sardiniji, Kanadi, SAD-u, Egiptu, Irskoj, Sarajevu, Portugalu i Australiji.

 

Ansambl je do sada dobio brojna priznanja i nagrade te osvojio srebrnu medalju u konkurenciji od 52 ansambla na festivalu u britanskom gradu Llangollenu. 1998. godine osvojili su prvo mjesto na Festivalu u talijanskoj Castrovillari.

U zemlji i inozemstvu do sada su održali preko 3500 nastupa, od čega samo u 2015. godini 70-ak. Imaju vlastiti veliki fundus narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, a jedini su ansambl u Republici Hrvatskoj koji ima vlastitu radionicu izrade i održavanja narodnih nošnji, koju vodi Tomislav Miličević.

Svoju zanimljivu priču od 1975. godine do danas ispričali su u knjizi koja se upravo nalazi u tisku, a javnosti će je predstaviti već do kraja godine.

CityTV

VIDEO City puls: Bažulijada i paljenje rakije…pa na trčanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

‘Kuhamo za seke Rinčić, na Gastru krećemo s prikupljanjem 390.000 kuna!’

Velikogoričke humanitarke Buvljakuše imat će svoj kutak na gastronomskoj manifestaciji Gastro Turopolja, pripremat će brudet i dvije vrste gulaša, imat će i tombolu, a sav prihod ići će za skupe terapije potrebne djevojčicama iz Velike Gorice

Objavljeno

on

Prvi put smo se prijavile i, iskreno, malo nas je ‘trta’. Velika je to manifestacija, ali idemo u to. Kuhat ćemo, puno ćemo kuhati, pripremit ćemo svašta zanimljivo za naše goste, kaže Sandra Barić Božinović, jedna od Buvljakuša, sad već jako dobro znanih goričkih humanitarki.

Svaku priliku cure koriste da rade nešto humanitarno, a ništa drukčije neće biti na na manifestaciji Gastro Turopolja ove subote. Uz sve ostale, i one će imati svoj kutak, iz kojeg bi trebali dopirati opojni mirisi.

– Moj muž, Dalmatinac, glavni je kuhar, pa ćemo ubaciti malo brudeta. Bit će tu i lovački gulaš, vinski gulaš, fini kolači… Suprug je tu glavni, on je ‘chef’, ali tu smo i nas četiri cure… Uostalom, i kažu da su muškarci bolji kuhari, mi smo tu da budemo uz njega i pomažemo, da mu budemo i desna i lijeva ruka – otkrila je plan Sandra.

Sve što rade Buvljakuše je humanitarno, pa će tako humanitarno biti i ovo kuhanje.

– Sve što zaradimo od kuhanja ide u humanitarne svrhe. Apsolutno sve, uključujući i tombolu i donacije koje će netko možda samoinicijativno ubaciti u kutiju. Ponovno smo aktivirali slučaj seki Rinčić. Kreću opet na terapiju, sad je napokon i mlađa dobila priliku, ali cifra je katastrofalno velika, roditelji ne mogu ni sanjati da to mogu platiti. Zato pozivamo sugrađane da se odazovu, jer to su naša djeca, rastu ispod našeg neba, pohađaju naše škole… Uvijek kažemo, danas-sutra to može, ne daj Bože, biti i dijete nekoga od nas, što ne želim nikome, ali to je razlog da budemo otvorenog srca. I da pomognemo, moramo biti tu za svakog od nas – pozvala je Sandra.

Nećkala se izreći cifru, jer doista je zastrašujuća.

– Radi se o 390.000 kuna. Za današnja primanja je velika cifra čak i u inozemstvu, a kamoli kod nas. Pogotovo kad je riječ o svakodnevnim terapijama, dvoje djece… To je nezamislivo za skupiti roditeljima, zato molimo sugrađane da se odazovu.  Žalosno je što cijena mora biti tolika, ali s druge strane je dobro što barem postoji način na koji im se može pomoći. Pa da i one prohodaju, stanu na svoje noge i imaju priliku za normalan život. To im možemo osigurati jedino ako pomognemo roditeljima. I zato se nadam da ćemo na Gastru početi sa skupljanjem – istaknula je Barić Božinović pa dodala još jedno objašnjenje:

– Dođite i papajte, ali jedno moramo naglasiti… Mi ne prodajemo na bonove. Ako želite jesti kod nas i tako se uključiti u akciju, plaća se u gotovini. Bonove ne možemo primati. Turistička zajednica izašla nam je u susret, da sve što radimo, radimo za sebe, i zato je takav princip.

Buvljakuše imaju i registiranu udrugu, na čiji se račun može izravno uplatiti donacija.

– Može se uplaćivati i na naš račun, koji je na našoj stranici i Facebooku, s napomenom ‘za seke Rinčić’, a mi ćemo sve odmah proslijeđivati mami i tati. Otvorit će se i humanitarni račun za njih… Radimo na puno fronti, trudimo se nešto skupiti, a nadam se da ćemo u tome uspjeti. Nije ovo prva ovakva akcija, Hrvati su već stotine puta pokazali da imaju veliko srce – optimistična je Sandra, koja je zaključila:

– Ususret su nam izašli gorički obrtnici i firme, od nas Buvljakuša hvala im do neba. Nagrade su jako lijepe, dali su maksimalno od sebe, tako da nitko tko kupi tombolu neće biti razočaran nagradama!

Nastavi čitati

HOTNEWS

Šahistice Poleta treće na državnom ekipnom prvenstvu

Objavljeno

on

27.09.-05.10.2019. Mali Lošinj. Državno ekipno prvenstvo u šahu (žene). Mirjana Medić, najbolja na 2. ploči. Foto: ŠK Polet

Prošlogodišnje državne prvakinje šahistice Poleta nisu uspjele ponoviti veliki uspjeh iz prošle godine na državnom prvenstvu 1. lige, održanom u Malom Lošinju od 27. rujna do 5. listopada 2019. godine. Ipak, opet su bile na pobjedničkom postolju osvojivši 3. mjesto. Polet je izgubio prigodu da obrani titulu već u prva četiri kola kada je zabilježio dva poraza remi i pobjedu. Tada je izgledalo da su veće šanse da završi u borbi za ostanak nego da ostvari visok plasman.

27.09.-05.10.2019. Mali Lošinj. Državno ekipno prvenstvo u šahu (žene). Tereza Dejanović, najbolja na 4. ploči. Foto: ŠK Polet

Obrat je uslijedio s četiri visoke pobjede i već nakon 8. kola (igrano je 9 kola) Polet je imao osigurano 3. mjesto, a u posljednjem kolu nije mogao do 2. mjesta čak ni s eventualnom maksimalnom pobjedom.

27.09.-05.10.2019. Mali Lošinj. Državno ekipno prvenstvo u šahu (žene). Foto: ŠK Polet

Zasluge za vrlo dobar rezultat klub može prije svega zahvaliti Mirjani Medić i Terezi Dejanović, koje su osvojile po 7 bodova iz 9 partija. Obje su nagrađene plaketama kao najbolje seniorke na 2. odnosno 4. ploči. Eva Repkova je na prvoj ploči osvojila 5 bodova iz 9 partija, a Heike Roklicer je na trećoj ploči osvojila 5.5 bodova iz 9 partija.

Iz prve lige u niži rang ispale su posljednje tri ekipe na tablici.

Galerija fotografija

Prva hrvatska šahovska liga – žene

Konačni redoslijed: ŠK Draga (Rijeka) 17 (25.5), 2. ŠK Liburnija (Rijeka) 16 (28), 3. ŠK Polet (Buševec) 12 (24.5), 4. ŠK Đakovo-Lim-Mont (Đakovo) 10 (18.5), 5. ŠK Goranka (Ravna Gora) 10 (18), 6. HAŠK Mladost (Zagreb) 7 (17.5), 7. ŠŠK Konaki (Novo Virje) 7 (17.5), 8. ŠD Sisak (Sisak) 5 (12), 9. ŠK Ericsson Nikola Tesla (Zagreb) 4 (10), ŠK Kastav 2 (8.5).

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno