Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Folklor i ples na kiši na Kosničkim večerima

Objavljeno

18.05.2019. Kosnica. 7. Kosničke večeri obilježile Dan mjesta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Puno folklora i nešto manje kiše obilježili su 7. Kosničke večeri, manifestaciju kojom su mještani Kosnice u organizaciji Mjesnog odbora Kosnica i Kulturno-umjetničke udruge Turopoljska tradicija (predsjednik Filip Margić) obilježili Dan svog mjesta. Program je otvoren polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskog branitelja Mladena Bedekovića, a nastavljen je na asfaltnom igralištu u Kosnici.

18.05.2019. Kosnica. 7. Kosničke večeri obilježile Dan mjesta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kosničke večeri otvorio je kratkim govorom Goran Miličević, predsjednik MO Kosnica. U kulturno umjetničkom programu, koji je započeo u 18 sati, sudjelovalo je 7 KUD-ova: KUD Šćitarjevo, KUD Klas (Podsused), FA Turopolje, KUD Vesela šokadija (Koritna, Općina Semeljci, Osječko-baranjska županija), KUD Čiče, KUD Kravarsko i Mješoviti zbor Turopoljska zvona.

18.05.2019. Kosnica. 7. Kosničke večeri obilježile Dan mjesta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pod kraj službenog dijela programa stigao je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, u svom stilu pozdravio posjetitelje te se nastavio družiti s mještanima i njihovim gostima. Sveprisutni Margić podijelio je zahvalnice sudionicima folklornog programa i onima koji su pomogli organizaciju ove manifestacije.

18.05.2019. Kosnica. 7. Kosničke večeri obilježile Dan mjesta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djeca su imala prigodu zabavljati se u dječjem parku, a odrasli su mogli uživati u bogatoj gastro ponudi. Glazbeni program odradila je tročlana grupa Party time. Kiša je u nekoliko navrata natjerala posjetitelje da otvore kišobrane ili se na neki drugi način pobrinu da ne budu smočeni, ali to nije puno smetalo one koji su uživali u plesu na kiši.

Galerija fotografija

Vijesti

U Donjoj Lomnici sve je spremno za 23. izdanje Vojkovih dana

Prigodnim dvodnevnim programom KUD Nova Zora prisjetit će se svog zborovođe

Objavljeno

on

Prigodnim dvodnevnim programom KUD Nova Zora prisjetit će se svog zborovođe Vojka Miklaušića. Zborovođa KUD-a Nova Zora između dva svjetska rata najzaslužniji je za očuvanje specifičnog donjolomničkog pjevanja i njegovu promociju na smotrama koje su se organizirale na prostorima tadašnje Jugoslavije. Iako Dalmatinac rodom, Vojko je bio veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu Turopolja i Donje Lomnice.

Vojkova fascinacija turopoljskom nizinom i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zapiše njihove običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Svjedočanstva o svakodnevici turopoljskog seljaka koja su se do tada prenosila isključivo usmenom predajom zapisana su te objedinjena i objavljena u knjizi Plemeniti puti tek 1994.g. Na gotovo 360 stranica zabilježena je i predstavljena narodna kultura Turopolja, te je knjiga vrijedni etno-muzikološki materijal koji danas koriste i struka i amateri u okviru proučavanja i prezentacije tradicijske nematerijalne kulturne baštine.

Manifestacija je podijeljena na dva dana. Prvi dan je posvećen sjećanju na samog Vojka u obiteljskom okruženju s članovima KUD-a , a to podrazumijeva odlazak na grob i misu.

U petak će u Društvenom domu biti održan zanimljiv kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg će nastupiti KUD ‘Velika Mlaka’, KUD ‘Gradići’ , FA ‘Šiljakovina’ te domaćini iz KUD-a Nova zora.

Nastavi čitati

Vijesti

Etno naselje Novo Čiče ugostilo goričke osnovnoškolce

Nakon edukativnog dijela, djeca su odmjerila snage u potezanju užeta, skakanju u vrećama, bacanju potkove te hodanju na štulama

Objavljeno

on

Zahvaljujući zanimljivoj ponudi i blizini Velike Gorice i Zagreba, Etno naselje Novo Čiče privlači sve veći broj posjetitelja. Među njima su se našli i prvašići iz Osnovne škole Eugena Kumičića. Povodom obilježavanja Dana kruha u Etno naselju održana je edukativna radionica. Mališani su imali priliku doznati kako se nekad obrađivala zemlja i pomoću kojih alata, kako se sijao kukuruz i kako su izgledale berbe, naučili su runiti kukuruz, koji je na kraju samljeven u žrvnju. Od dobivenog brašna djeca su zamijesila tijesto za kruh.

Foto: Stipo Duvnjak

Tri drvene kuće opremljene karakterističnim seoskim namještajem zorno su učenicima dočarale način život u ruralnim dijelovima Turopolja s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Nakon edukativnog dijela, djeca su se prepustila starinskim igrama te su odmjerila snage u potezanju užeta, skakanju u vrećama, bacanju potkove te hodanju na štulama.

Foto: Stipo Duvnjak

– S djecom je predivno raditi i najveća nam je nagrada kada vidimo da djeca jedva čekaju da ponovno dođu u naše Etno naselje. Želja nam je da učenici iz svih velikogoričkih škola dođu u ovdje i uživaju u svježem zraku te ovom prekrasnom tradicionalnom turopoljskom ambijentu – rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

Foto: Stipo Duvnjak

 

Nastavi čitati

Vijesti

Iz Grada pozivaju obitelji s više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć

Obitelji s četvero i više djece ovo pravo mogu iskoristiti jednom godišnje

Objavljeno

on

Iz Grada Velike Gorice pozvali su roditelje obitelji s četvero i više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć. Uvjet je da obitelj ima prebivalište na području Grada Velike Gorice i da djeca žive u istom kućanstvu kao i roditelji.

– Visina iznosa novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece, a za svako malodobno dijete iznosi 500 kuna – poručili su iz Grada.

Više informacija možet pronaći ovdje, a sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj telefona 01 6269 918 ili 01 6269 938.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno