Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Folklor i ples na kiši na Kosničkim večerima

Objavljeno

18.05.2019. Kosnica. 7. Kosničke večeri obilježile Dan mjesta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Puno folklora i nešto manje kiše obilježili su 7. Kosničke večeri, manifestaciju kojom su mještani Kosnice u organizaciji Mjesnog odbora Kosnica i Kulturno-umjetničke udruge Turopoljska tradicija (predsjednik Filip Margić) obilježili Dan svog mjesta. Program je otvoren polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskog branitelja Mladena Bedekovića, a nastavljen je na asfaltnom igralištu u Kosnici.

18.05.2019. Kosnica. 7. Kosničke večeri obilježile Dan mjesta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kosničke večeri otvorio je kratkim govorom Goran Miličević, predsjednik MO Kosnica. U kulturno umjetničkom programu, koji je započeo u 18 sati, sudjelovalo je 7 KUD-ova: KUD Šćitarjevo, KUD Klas (Podsused), FA Turopolje, KUD Vesela šokadija (Koritna, Općina Semeljci, Osječko-baranjska županija), KUD Čiče, KUD Kravarsko i Mješoviti zbor Turopoljska zvona.

18.05.2019. Kosnica. 7. Kosničke večeri obilježile Dan mjesta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pod kraj službenog dijela programa stigao je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, u svom stilu pozdravio posjetitelje te se nastavio družiti s mještanima i njihovim gostima. Sveprisutni Margić podijelio je zahvalnice sudionicima folklornog programa i onima koji su pomogli organizaciju ove manifestacije.

18.05.2019. Kosnica. 7. Kosničke večeri obilježile Dan mjesta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djeca su imala prigodu zabavljati se u dječjem parku, a odrasli su mogli uživati u bogatoj gastro ponudi. Glazbeni program odradila je tročlana grupa Party time. Kiša je u nekoliko navrata natjerala posjetitelje da otvore kišobrane ili se na neki drugi način pobrinu da ne budu smočeni, ali to nije puno smetalo one koji su uživali u plesu na kiši.

Galerija fotografija

Moja županija

Mikročipiraj i ne ostavljaj psa na ulici!

Javnim pozivom Županije na raspolaganju je čak 300 tisuća kuna, a prijave su otvorene do 3. srpnja 2019. godine. Cilj je da svaki pas bude mikročipiran kako bi se smanjio broj napuštenih pasa

Objavljeno

on

Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama svog područja vrijedan 300.000 kuna u okviru Programa kontrole populacije napuštenih pasa. Sredstva namijenjena su označavanju pasa mikročipom, a javni poziv otvoren je do 3. srpnja 2019. godine.

Maksimalni iznos potpore koji grad ili općina može ostvariti temeljem ovog javnog poziva je 50.000 kuna. Gradovi i općine s područja Zagrebačke županije osiguravaju nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa određenog propisom o veterinarstvu kod posjednika pasa, a čiji psi nisu evidentirani u Upisniku kućnih ljubimaca.

Prijava na javni poziv vrši se putem sustava ePrijave tako da se prvo ispuni obrazac predviđen za spomenutu namjenu, a potom učita propisana dokumentacija u sustav za prijavu projekata. Dovršeni prijavni obrazac potrebno isprintati i potpisati, te ovjeriti i poslati najkasnije sedam dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom.

Adresa na koju je takav prijavni obrazac potrebno poslati je: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb. Tekst javnog poziva i upute za prijavitelje dostupni su na stranicama Županije, a više informacija možete dobiti pozivom na kontakt broj 01/6009-426.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poreznici krenuli u akciju protiv sive ekonomije

Porezna uprava: ‘Novac namijenjen državnom proračunu je i vaš novac’

Objavljeno

on

Danas je krenula velika akcija nadzora poslovanja pekara, trgovina, ugostiteljskih objekata i taksista. Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave do 3. srpnja provodit će nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Cilj akcije je spriječiti sivu ekonomiju i zaštiti Državni proračun.

– Građani, tražite račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu vam uslugu. Provjerite ispravnost računa ovdje i prijavite nepravilnosti Poreznoj upravi. Jer, novac namijenjen državnom proračunu je i vaš novac! – poručili su iz Porezne uprave.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Istraživanje velikogoričkih gimnazijalaca

Istraživanjem je ustanovljeno kako su površinske vode fekalno zagađenije od podzemnih te kako se utjecajem čovjeka dodatno mijenja mikrobiološki sastav, poručuju iz VG Vodoopskrbe

Objavljeno

on

Autor

Naš grad zahvaljujući rastu i razvoju te osobito razvojem okolnih pripadajućih naselja, između ostalog, ima sve veću potrebu za opskrbom vode za ljudsku potrošnju. Istovremeno, neprimjerenim načinom odlaganja otpadnih voda neodgovornih pojedinaca, dolazi do onečišćenja površinskih i podzemnih voda.

Važno je istaknuti kako zahvaljujući provođenju politike sigurnosti vode za ljudsku potrošnju, osobito kontinuiranim kontrolama na dnevnoj razini, u velikogoričkom vodoopskrbnom sustavu nema pojava onečišćenja te je voda izvrsne kakvoće.

Tema onečišćenja okoliša zaintrigirala je i bila povod nedavnom istraživanju, koje su proveli velikogorički gimnazijalci pod mentorstvom prof. Maskalan Đurđice te su ovim radom izborili pravo sudjelovanja na državnom natjecanju iz biologije.

Cilj istraživanja je prisutnost koliformnih bakterija u površinskim i podzemnim vodama. Koliformne bakterije, odgovorne za probavu ljudi i toplokrvnih životinja, izlučuju se fekalijama i dospijevaju u komunalne otpadne vode te okoliš.

Istraživanje je trajalo tijekom pet zimskih mjeseci i uzorci su uzimani na jezeru Novo Čiče, kanalu Sava-Odra, bunaru u Rakitovcu i iz vodoopskrbnog sustava. Ustanovljeno je kako se koliformne bakterije nalaze u svim uzorcima izuzev u vodoopskrbnom sustavu, pri čemu je najveća količina zabilježena u jezeru Novo Čiče, a najmanja u bunaru u Rakitovcu. Posebno se ističe kako se smanjenjem temperature vode smanjuje i količina koliformnih bakterija.

U zaključku Istraživanja istaknuto je sporadično prisustvo fekalnog onečišćenja, ustanovljeno je kako su površinske vode fekalno zagađenije od podzemnih te kako se utjecajem čovjeka dodatno mijenja mikrobiološki sastav.
Hvalevrijedno istraživanje naših gimnazijalaca potvrđuje kako će EU projekt Aglomeracija Velika Gorica, značajno smanjiti onečišćenje okoliša.

Značaj samog projekta, koji je osmišljen u suradnji Grada Velike Gorice i VG Vodoopskrbe spada u najznačajnije poduhvate, kojima je cilj omogućiti zdrav život u zdravom okolišu.

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno