Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Evo što se krije iza Posavljačko-turopoljskog sijela

Turopoljska tradicija imala je glavnu nit vodilju

Objavljeno

Devet kulturno-umjetničkih društava i dva solista nastupili su sinoć u Velikoj Kosnici na 5. Posavljačko-turopoljskom sijelu. Običaje, pjesme i plesove svoga kraja predstavila su četiri KUD-a iz Zagreba koja njeguju baštinu Bosanske Posavine. Riječ je o kulturno-umjetničkim društvima ‘Izvorni Običaji’, ‘Bosanska Posavina’, ‘Derventsko kolo’ i ‘Veseli Posavljaci’, te KUD-u ‘Rodna Gruda’ iz Dugog Sela.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Igrali smo valcer, zavrzlamu i četverac. To su bosanski plesovi koji se uglavnom igraju u svim kudovima. Ovdje u Velikoj Kosnici nam je jako lijepo, nastupamo drugu godinu za redom”, kazala je Anita iz KUD-a ‘Veseli Posavljaci’.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

„Mi smo iz Dervente, 30-ak nas je aktivnih članova, dok imamo i druge članove koji povremeno dolaze na probe. Ovo društvo nam puno znači jer to je održavanje naše tradicije. Osobito su na to ponosni naši roditelji“, dodala je Nikolina iz KUD-a ‘Izvorni Običaji’.

Ljepote turopoljskog kraja kroz pjesmu i ples pokazali su domaći KUD Čiče, Hrvatsko pjevačko društvo Kučani i KUD Ščitarjevo.

„Pripremili smo koreografiju ‘Plesovi i pjesme ščitarjevskog kraja. Nastupa nas 10 plesača i 8 tamburaša, nešto u manjem broju nego inače jer su počela ljetovanja. Uvijek se rado odazovemo ovom događaju kojeg organiziraju naši susjedi“, ispričala nam je Marija iz KUD-a Ščitarjevo.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva Kučani otpjevao je pjesmu ‘Oj ti bela zora’, Posavski Drmeš i ‘Klinček stoji pod oblokom’, dok su njihovi ‘Pajdaši’ predstavili pučke popevke, pjesmu ‘Norec’ te ‘Plakalo je mlado momče’.

Povezivanje dviju kultura

Manifestaciju je pokrenula Kulturno-umjetnička udruga Turopoljska tradicija, kako bi povezala domicilno i doseljeničko stanovništvo, priča nam njezin predsjednik Filip Margić.

“S obzirom da je u Kosnici i na području Grada Velike Gorice 90-ih godina doselio veliki broj Hrvata iz Bosanske Posavine, naš cilj je bio da se zbližimo i dišemo kao jedno u našem Turopolju. Prvo Posavljačko-turopoljsko sijelo bilo je malo skeptično od domicilnog stanovništva, ali kako su prolazile godine, domaći ljudi su to prihvatili i ja vjerujem kako je ova manifestacija ujedinila njih i doseljenike, što je u ostalom i njezina bit“, napomenuo je Margić.

08.07.2017. – Velika Kosnica – 5. Posavljačko-turopoljsko sijelo. Foto: Nikica Topić/cityportal.hr

Posjetitelje su zabavljali i Tamburaško-pjevački zbor ‘Treća dob’ iz Ivanić-Grada. Ovogodišnja novost bile su i izvedbe solista Drage Mamića te Josipa Tadića, koji su otpjevali nekoliko tradicionalnih bosansko-posavskih pjesama.

Galerija fotografija:

Crna kronika

Odranski Obrež: Muškarac smrtno stradao prilikom paljenja korova

Izgubio je kontrolu nad vatrom

Objavljeno

on

Tragedija u Odranskom Obrežu. Prilikom spaljivanja korova oko 16,30 sati poginuo je 62-godišnji muškarac. Do najgoreg je došlo nakon što je muškarac izgubio kontrolu nad plamenom. Detalji bi trebali biti poznati nakon policijskog očevida koji je u tijeku.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Kod Buzina već počele gužve, ovako možete izbjeći prometne čepove

To je samo početak prometnog krkljanca koji nas očekuje i ovog produženog vikenda

Objavljeno

on

Na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina prema naplatnim postajama Lučko u smjeru mora kolona je duga oko 8 km. Između čvorova Lučko i Donja Zdenčina na A1 vozi se u koloni uz povremene zastoje. Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama kao i u priobalju te na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom. HAK vozačima savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Ako želite izbjeći prometne čepove i satima čekati u koloni, prema turističkim odredištima nikako nemojte krenuti sutra od 7 do 14 sati, kada će gužve biti najveće. Subota je svakako bolji izbor od neradnog petka. Ako ćete ga žrtvovati, putovat ćete po puno boljim prometnim uvjetima.

Novi zastoji očekuju se već u ponedjeljak, kada će se kolone vozila početi kretati prema unutrašnjosti. Gužve će biti već u jutarnjim satima, a od 14 do 22 sata vrlo velika, pa putovanje svakako probajte izbjeći u tom vremenu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

ZET od 1. srpnja uvodi niz promjena

Za sedam kuna moći ćete se voziti 60 minuta u jednoj zoni

Objavljeno

on

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja najavili su uvođenje karte od 7 kuna, kojom će se građani od 1. srpnja moći voziti 60 minuta u jednom smjeru. Za razliku od njezinog papirnatog oblika, elektroničko izdanje omogućavat će 60-minutnu vožnju, bez obzira na smjer putovanja.

„Osim u papirnatom obliku, karta će biti dostupna i u elektroničkom izdanju. Putnici koji prijevoz plaćaju vrijednosnom kartom, na zaslonu uređaja za registraciju trebaju prije prislanjanja kartice odabrati kupnju karte od 60 minuta. Napominjemo kako će prislanjanjem elektroničke kartice bez prethodnog odabira 60 minutne karte na zaslonu uređaja, putnik kupiti uobičajenu kartu za jednu zonu po cijeni od 10 kuna“, objasnili su iz ZET-a.

Početak srpnja donosi još jednu važnu promjenu. Vozači tramvaja i autobusa ubuduće će prodavati isključivo pojedinačne papirnate karte po cijeni od 15 kuna, kojima će se građani moći voziti 90 minuta u jednoj tarifnoj zoni.

„U proteklom razdoblju porasla je prodaja karata i u vozilima, što dodatno otežava primarni vozački posao. Sve ostale vozne karte po cijenama od 4, 7 i 10 kuna i dalje će biti dostupne na uobičajenim prodajnim mjestima, stoga preporučujemo da se unaprijed planira putovanje i obavi kupnja na više od 300 lokacija“, dodali su iz ZET-a.

Najavili su i uvođenje nove mobilne aplikacije kojom će se olakšati plaćanje prijevoza u ZET-ovim vozilima.

Nastavi čitati
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno