Poveži se s nama

Vijesti

FOTO EU između integracije i dezintegracije

Ideja ujedinjenja Europe je pred brojnim izazovima današnjice

Objavljeno

Jednodnevni seminar za nastavnike društvenih predmeta srednjih škola Zagrebačke županije pod nazivom ”EU između integracije i dezintegracije” u organizaciji Atlantskog vijeća Hrvatske i Gimnazije Velika Gorica održan je danas u prostorijama Gimnazije. Naglasak seminara o suvremenim međunarodnim odnosima stavljen je na područje Europe, odnosno Europske unije koja je kruna dosadašnje politike europske integracije. Danas ovisi o globalnim kretanjima i procesima te interesima različitih čimbenika u međunarodnom okružju.

Ideja ujedinjene Europe u obliku zajedničkog djelovanja država postupno se ostvarivala, ali sve su brojniji izazovi današnjice: problemi ekonomsko financijske prirode vezani prvenstveno uz zajedničku valutu, pitanje regionalizma i nacionalizma, veliki val izbjeglica, Brexit. Glavno pitanje je, kako će dalje teći procesi dezintegracije i hoće li sadašnji dugotrajni proces izgradnje mira i suradnje biti jači od izazova te hoće li veliko europsko dostignuće biti sačuvano.

Uvodnu riječ imala je ravnateljica Gimnazije Brankica Žugaj, a predavači su bili: Radovan Vukadinović, Lidija Čehulić Vukadinović, Monika Begović, Boško Picula, Jadranka Polović i Mladen Nakić. Seminar je u popodnevnim satima okončan završnom raspravom.

Galerija fotografija

CityLIGHTS

FOTO Velikogoričan Filip Marijanović (19) dobio je stipendiju prestižnog Sveučilišta Cambridge, nagradili su ga gorički rotarijanci

Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske

Objavljeno

on

Rotary klub Velika Gorica uručio je stipendiju Filipu Marijanoviću, 19-godišnjem Velikogoričanu koji uskoro odlazi studirati fiziku na prestižni Cambridge.
Filip je drugi najnagrađivaniji učenik na domaćim i međunarodnim natjecanjima u povijesti Hrvatske.

“Do sada sam sudjelovao na šest međunarodnih natjecanja. To su bile pet olimpijada iz fizike, a jedna iz astronomije i astrofizike i na njima sam osvojio tri brončane i jednu srebrnu medalju. Sada sam dobio poziv na Cambridge, što me izuzetno veseli. Zahvaljujem Rotary klubu Velika Gorica koji mi je i prošle godine dao jednokratnu novčanu pomoć za moje postignute rezultate, a što mi je pomoglo u školovanju”, kaže Filip.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Cambridge je jedno od najboljih svjetskih sveučilišta kada je u pitanju fizika i Filip će učiti od najboljih profesora. To je izniman uspjeh mladog Velikogoričana kojem je samo nebo granica.

“Prvu godinu sam upisao prirodne znanosti, izučavat ću informatiku, materijale i fiziku, a onda ću vidjeti što će donijeti vrijeme”.

20.09.2018. Filip Marijanović primio stipendiju Rotary kluba Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Predsjednik Rotary kluba Velika Gorica Siniša Drobnjak ističe kako već godinama potiču izvrsnost kod mladih Velikogoričana, među kojima je i Filip.

“U proteklih nekoliko godina 12 djece smo poslali na jednogodišnje školovanje u Ameriku. Filip Marijanović je izuzetno perspektivan učenik, također je naš stipendist. Nedavno je sve nas ugodno iznenadio da je dobio stipendiju Cambridgea, na što smo iznimno ponosni. Već smo kontaktirali Rotary klub Cambridge i kolege zamolili da mu nastave pomagati”, kazao je Drobnjak.

Nastavi čitati

Vijesti

Gradsko vijeće: Električnim autobusima do željezničke stanice u Gradićima

Umirovljenici s mirovinama manjim od dvije tisuće kuna mogu očekivati božićnicu

Objavljeno

on

Aktualni sat 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice pitanjem o kriterijima isplate božićnica umirovljenicima otvorio je Stjepan Rak iz HSU-a.

„Napominjem kako je HSU uputio dopis prema Gradu početkom srpnja i to u svezi formiranja povjerenstva za kriterije vezane za određivanje iznosa koji bi dobili gorički umirovljenici“, rekao je Rak.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na pitanje gradskog vijećnika odgovorio je Zvonko Kunić, načelnik Upravnog odbora za društvene djelatnosti.

„Ponajprije trebamo ustanoviti takozvani Registar umirovljenika, a ideja je da svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 2000 kuna dobiju božićnicu. Za one koji maju mirovine do 1000 kuna ona bi iznosila 400 kuna, a za one koji imaju od 1000 do 2000 kuna iznosila bi 200 kuna. Procjenjujemo da bi to bilo 3000 do 3300 umirovljenika, a to bi ukupno iznosilo oko milijun kuna, što je predviđeno i u samom proračunu“, rekao je pročelnik.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

MOST-ov Alanmilan Šembera upozorio je na loše stanje u prometu. Kao neuralgične točke označio je Sisačku cestu na potezu kod benzinske postaje EuroPetrola i Lidla te križanja Rakarje, Kobilić i Bapče na istočnoj obilaznici.

„Neuralgične točke su prepoznate, nažalost i kroz žrtve. One trebaju postati predmet našeg interesa, dublje analize i akcijskog plana, kako bi uspjeli riješiti ove probleme i spriječili nesreće. Križanje na Sisačkoj ulici kod skretanja za trgovački centar Lidl i Veterinarsku stanicu je jedino rješenje koje smo u onom momentu mogli izvesti. Da se ranije dok se to projektiralo promišljalo da se na tom širem području napravi jedan veliki „turborotor“ ili rotor, sigurno bi bili puno efikasniji, ali nitko ne kaže da o tome nećemo razmišljati u budućnosti. Što se tiče istočne obilaznice, ona ima dosta dobru horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, međutim treba se pridržavati propisa. Gdje je znak stop mora se stati, gdje crveno mora se zakočiti, a gdje je zeleni ide se dalje“, odgovorio mu je gradonačelnik Dražen Barišić.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Šembera je predložio da se u dogovoru s policijom na kritičnim mjestima postave kamere kojima će se lakše hvatati vozači prolaze raskršća na crveno. Shodno težini takvih prekršaja, on se zalaže i za radikalne kazne za počinitelje.

Potpredsjednika Gradskog vijeća i SDP-ovog vijećnika Damira Šimunića zanimalo je kada će Grad Velika Gorica pokrenuti javne radove.
„Motiv za postavljanje ovog pitanja su korisnici socijalne pomoći. Naime, točno se vidi kada je datum isplate socijalne pomoći, da su nam parkovi, Tržni centar i lokalne birtije pune ljudi koji dobiveni novac troše na alkohol. Oni koji su fizički spremni doći raditi, neka dođu u Veliku Goricu čupati ambroziju ili čiste snijeg, a onda neka koriste socijalnu pomoć“, istaknuo je Šimunić.
Gradonačelnik mu je odgovorio da će oni vrlo brzo početi.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Kasnimo zato što u gradovima kao što je naša Velika Gorica je niska stopa nezaposlenosti, ali još uvijek postoji potreba. Vaš prijedlog je na mjestu i ono što vam mogu obećati uskoro će jedan oblik javnih radova uskoro zaživjeti“, objasnio je gradonačelnik.

Što je s natječajem za izgradnju autobusnog kolodvora i kada će Grada osigurati javnu liniju koja će povezati Veliku Goricu i željezničku stanicu u Gradićima, zanimalo je vijećnicu Karmen Rak iz MOST-a.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Projekt novog autobusnog kolodvora je gotov i moramo ga poklopiti s modelom financiranja. Grad nije zainteresiran financirati taj projekt, niti njime upravljati. S obzirom na to da ima nekoliko zainteresiranih trgovačkih društava koji žele dati svoje prijedloge, još smo u razgovorima. Mi se nadamo da ćemo vrlo brzo, već početkom iduće godine, naći model i raspisati natječaj te da će krenuti izgradnja autobusnog kolodvora“, objasnio je gradonačelnik.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Najavio je i mogućnost povezivanja Velike Gorice i željezničke stanice u Gradićima električnim autobusima.

„Kandidirali smo u EU fondovima za dva autobusa na struju, koji bi povezivali gradu u ovom internom dijelu, a posebice do željezničke stanice i budućeg tramvajskog okretišta koji bi trebao biti u sjevernom djelu grada“, dodao je Barišić.

Ekspresno je prihvaćeno svih osam točaka

Na 9. sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2018. godinu, prijedlog Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama i izrada I. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Radne zone Rakitovec.

Vijećnici su dali suglasnost za sklapanje Ugovora o gradnji komunalne infrastrukture sa zagrebačkom tvrtkom Kamgrad projekt, donesena je odluka o prodaji suvlasničkih dijelova nekretnina u vlasništvu Grada te ona o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi.

Gradonačelniku je dano ovlaštenje za potpisivanje Ugovora o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, dok je usvojena i odluka za provedbu ulaganja na području Grada Velike Gorice unutar mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, iz programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine.

Nastavi čitati

Moja županija

Obnavlja se zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu, a odobrena su sredstva i za ispostavu u Jastrebarskom i Zaprešiću

Za sva tri projekta ostvareni su maksimalni iznosi EU potpore…

Objavljeno

on

Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Vrbovec, ukupne vrijednosti 2.224.513,05 kuna, odvija se planiranom dinamikom. Radove su danas obišli zamjenica župana Nadica Žužak sa suradnicima, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Ovaj vrijedan projekt provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ te su za njega osigurana sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.103.912,77 kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala preostalih 1.120.600,28 kuna. Provedba projekta sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih (ugradnja dizalica topline zrak – voda) i elektrotehničkih radova (ugradnja LED rasvjete), koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

„Kad bude obnovljena, zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu bit će jedna od najštedljivijih zgrada javne namjene u našoj županiji. Na primjer, godišnji račun za grijanje će biti manji za 60 posto, a račun za rasvjetu će biti manji za 55 posto“, rekla je Žužak te dodala da će se zahvaljujući energetskoj obnovi godišnja emisija CO2 smanjiti za čak 81 posto.

20.09.2018. – Vrbovec – Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Vrbovec – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti zgrada će se svrstati iz postojećeg razreda E u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije. Radovi bi trebali završiti u siječnju iduće godine.

„Dom zdravlja je u okviru svojih sredstava u posljednje tri godine učinio brojne energetske uštede. Tako smo primjerice promijenili svu vanjsku stolariju na svim zgradama naših ispostava“, rekao je Bergman podsjetivši pritom i da je Domu zdravlja zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda odobreno je 13,8 milijuna kuna za specijalizaciju 17 liječnika.

Inače, osim u Vrbovcu, Zagrebačkoj županiji već su odobrena europska sredstva za projekte energetske obnove zgrada ispostava Doma zdravlja u Jastrebarskom i Zaprešiću. Ukupna vrijednost sva tri doma iznosi 9.242.750,14 kuna, od čega je 4.786.422,70 kuna bespovratnih EU sredstava.

„Ono što moram istaknuti je da su za sva tri projekta ostvareni maksimalni iznosi EU potpore što znači da smo kao prijavitelji učinili itekako dobar posao“, izjavila je Žužak.

Nastavi čitati
MEGA
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
EUROHERC

Reporter 375 – 06.09.2018.


Izdvojeno