Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Dr. Stjepan Zagorac o epidemiji korona virusa za Hrvatsku radioteleviziju

Objavljeno

18.03.2020. Črnkovec. Dr. Stjepan Zagorac govorio o epidemiji korona virusa za Hrvatsku radioteleviziju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditelj velikogoričkog Doma zdravlja dr. Stjepan Zagorac razgovarao je danas o trenutnoj epidemiološkoj situaciji s novinarom HRT-a Hrvojem Bučarom. Dr. Zagorac se nalazio u ordinaciji opće prakse u Ambulanti Črnkovec, a snimanje za HRT-e obavljeno je na otvorenom. Čekaonica je bila prazna.

18.03.2020. Črnkovec. Dr. Stjepan Zagorac govorio o epidemiji korona virusa za Hrvatsku radioteleviziju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Novinara Bučara zanimalo je na koji način Dom zdravlja Velika Gorica sudjeluje u suzbijanju virusa, postoje li dežurstva koja su organizirana za COVID-19 virus, što je s ostalim djelatnostima u Domu, rade li pedijatri, opća praksa, zubari i na koji način? Na sva pitanja dr. Zagorac imao je jezgrovite odgovore i nije se upuštao u nesigurna predviđanja do kada bi mogla potrajati ova situacija odnosno epidemija virusa, koja je znatno usporila, a u nekim segmentima društva, školstva, kulture i sporta posve paralizirala planirana događanja.

18.03.2020. Črnkovec. Dr. Stjepan Zagorac govorio o epidemiji korona virusa za Hrvatsku radioteleviziju. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Iznimno je zadovoljan da na velikogoričkom području nema oboljelih od korona virusa. Zamolio je pacijente da bez prijeke potrebe ne dolaze u ambulantu te pokušati njihove potrebe riješiti razgovorom putem telefona.

Galerija fotografija

Vijesti

Ivo Jelušić predstavio svoj program za kulturu i povijesnu baštinu

Nezadovoljan je odnosom gradskih vlasti prema kulturno-povijesnoj baštini te kulturnim ustanovama i manifestacijama

Objavljeno

on

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice sa svojim je kolegama obišao Lukavec-grad te se osvrnuo na “devastiranu kulturu u Velikoj Gorici i okolici”. Podsjetio je i na planove da se u Lukavcu oformi nacionalno središte Folklornog ansambla Lado, što se nikada nije ostvarilo.

– Proteklih su se godina pod pritiscima ili odlukom gradonačelnika ugasili neki važni festivali koji su bili integrativne spone kulturnoga stvaralaštva u gradu. Oni koji su opstali, jedva preživljavaju. Pod primitivnim pritiscima gradskih vlasti zaustavljen je veliki i važan projekt izgradnje etno-sela Kravaščica. Prstom se nije mrdnulo niti na valorizaciji Arheološkoga parka Šćitarjevo. Urušili su se stari turopoljski drveni mostovi. Zamjenjuju ih betonski. Također, prije 11 godina iz Lukavec-grada istjeran je koncesionar koji je taj nulti spomenik kulture namjeravao staviti u trajnu funkciju kako zaživio i kao kulturno središte i kao ugostiteljski sadržaj. Taj biser Turopolja i sad stoji prazan i propada. U posljednjih 12 godina ne možemo se sjetiti ni jednog većeg koncerta istaknutih hrvatskih glazbenika, ne sjećamo se ni jedne ozbiljnije izložbe, gradska galerija ostala je bez stručnoga vodstva. Ne zaboravljamo ni to da je HDZ-ova vlast prije 11 godina praktički ukinula velikogoričko kazalište u sastavu Pučkog otvorenog učilišta. A bilo je to najbolje hrvatsko malo kazalište u kojemu su radila neka od najvažnijih imena hrvatskoga teatra – istaknuli su iz goričkog SDP-a i stranaka koalicijskih partnera te dodali kako Grad nije pomogao u korona-krizi onima koji se bave kulturom i umjetnošću.

S druge strane, naveli su svoje planove za kulturu i kulturnu baštinu. Kažu kako će žurno katalogizirati i javnosti predočiti oštećenja na kulturnim i sakralnim objektima koji su stradali u nedavnim potresima te pristupiti pripremi dokumentacije za njihovu što bržu obnovu. Neke od ideja su im i potaknuti otvaranje etno-parkova o kojima bi skrbila veća kulturno-umjetnička društva te obnoviti bisere drvene arhitekture Turopolja. Plan je osnovati Muzej vatrogastva i stvoriti partnerstvo Grada s Arheološkim muzejem iz Zagreba koji upravlja Arheološkim parkom u Šćitarjevu.

– Ojačat ćemo proračun za kulturu, kako prema gradskim kulturnim institucijama, tako i prema nezavisnoj kulturnoj sceni. Oživjet ćemo kazališnu, koncertnu i galerijsku djelatnost, pokrenuti nekoliko novih festivalskih manifestacija, probuditi uspavani Muzej Turopolja, povesti brigu o ostavštini najvećega i europski prepoznatog umjetnika Turopolja Dragutina Trumbetaša, nedavno preminuloga, ali brzo zaboravljenoga. Ozbiljno ćemo se pozabaviti idejom osnivanja Arhiva Turopolja, kako bismo spasili i skućili ogromnu arhivsku građu koja sada propada i nije predmet valorizacije. U tome velikom i važnom poslu mi institucije i udruge, među njima i Plemenitu općinu turopoljsku, vidimo kao važne partnere. Svakako ne kao one koje treba ucjenjivati da bi postale filijale vladajuće stranke, kako ih sada tretira HDZ, gušeći njihovu kreativnost – poručio je Ivo Jelušić.

Nastavi čitati

Vijesti

Krešimir Ačkar: Uvest ćemo besplatan vrtić za svu velikogoričku djecu

U planu je za idući mandat

Objavljeno

on

– Besplatan vrtić za svu velikogoričku djecu najvažnija je mjera koju planiramo provesti u sljedećem mandatu. Kvalitetnim socijalnim i demografskim mjerama, te pronatalitetnom politikom želimo zadržati mlade obitelji u našem gradu i stvoriti poticajno okruženje za doseljavanje mladih obitelji u Veliku Goricu – najavio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Dodajmo i kako goričke vrtiće u pedagoškoj godini 2020./21. pohađa 2.231 djece. Prema tome, dobra je to vijest za roditelje svih ovih mališana, ali i za buduće roditelje kojih bi, sudeći po broju mladih obitelji koje u posljednje vrijeme doseljavaju u naš grad, moglo biti zaista puno.

Nastavi čitati

Vijesti

Radovi na izgradnji nogostupa u Ulici Matije Slatinskog trajat će 15 dana

Radovi su započeli na inicijativu građana

Objavljeno

on

Na inicijativu stanara, krenuli su radovi na izgradnji nogostupa u dijelu Ulice Matije Slatinskog. Radovi su vrijedni 128 tisuća kuna, a trajat će oko 15 dana.

– Inicijativa stanara je krenula prije manje od mjesec dana. Kao i uvijek, trudimo se promptno reagirati jer nam je prometna sigurnost na prvom mjestu, osobito djece. Nastavit ćemo raditi nogostupe u svakome naselju i kvartu gdje je on potreban u našem gradu – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

 

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno