Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO: Dodijeljene nagrade Grada Velike Gorice

Objavljeno

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Grad Velika Gorica i ove je godine dodijelio javna priznanja zaslužnim pojedincima odnosno udrugama koji su se istaknuli u svom djelovanju. Nagrade su na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Velike Gorice (13. prosinca) dodijeljene danas (petak, 11. prosinca 2020. godine). Dobitnike ovogodišnjih nagrada potvrdilo je Gradsko vijeće na sjednici održanoj 7. prosinca 2020. godine.

Povelju Grada za životno djelo dobio je Miljenko Rojc-Braco, koji je već 50-ak godina aktivan u gospodarskom, političkom, društvenom, kulturnom i svim drugim segmentima života Velike Gorice. Osnivač je Obrtničke zadruge VE-GO i OPZ Velika Gorica, bio je čelnik Kinološkog društva Velike Gorice, predsjednik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada, član izvršnog odbora NK Radnik te je jedan od osnivača Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dobili su: Tomislav Mirko Špoljar, Verica Krajinović, Udruga pripadnika 153. brigade HV-a Velika Gorica i posthumno, Anka Šafran. Tomislav Špoljar, glazbenik i profesor u Umjetničkoj školi Franje Lučića, istaknuo se brojnim uspjesima, a posebno je značajan njegov doprinos u kulturi koji je ostvario kao umjetnički ravnatelj VG Brass festivala. Sa svojim učenicima Špoljar je do danas osvojio 135 domaćih i međunarodnih nagrada. Član je ocjenjivačkog suda na mnogobrojnim domaćim i inozemnim glazbenim natjecanjima. Verica Krajnović, mag. logopedije koja je u lokalnoj zajednici radila na mnogim projektima za unapređenje odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Krajnović je i osnivačica te voditeljica Udruge za unapređenje odgoja i obrazovanja Velike Gorice. Udruga pripadnika 153. brigade HV-a Velika Gorica osnovana je s ciljem očuvanja i širenja istine o ratnom putu pripadnika velikogoričke brigade, udruga organizira brojne aktivnosti i čuva uspomene na sve poginule pripadnike. Anka Šafran je bila aktivna sudionica društvenih i humanitarnih akcija, aktivna članica KUD-a Nova zora, a djelovala je i kroz Društvo žena te DVD Donja Lomnica.

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkoga posthumno su dodijeljene Kreši Hubaku i Stjepanu Kosu. Krešo Hubak poznat je kroz svoje političko djelovanje. Osim toga, bio je dugogodišnji predsjednik DVD-a Mraclin. Pod njegovim zapovjedništvom početkom Domovinskog rata okupila se Narodna zaštita. Stjepan Kos bio je dugogodišnji ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, lovac, aktivist i političar, a obašao je niz dužnosti na gradskoj, županijskoj i državnoj razini. Bio je i strastveni kolekcionar knjiga, etno-predmeta, dokumenata, numizmatičar.

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagradu Grada Velike Gorice Krčka vrata dobili su dr.sc. Željka Mačak Šafranko, Mladen Čunčić i Ivan Palčić. Željka Mačak Šafranko rođena je u Zagrebu, a odrasla u Velikoj Gorici. Ova mlada znanstvenica jedna je od najuspješnijih molekularnih biologinja u Hrvatskoj, a prva u Hrvatskoj je uspjela uzgojiti virus Sars-Cov-2 i tako dala važan doprinos u istraživanju tog opasnog neprijatelja za zdravlje čovjeka. Mladen Čunčić, diplomirani inženjer građevinarstva koji je, stoji u obrazloženju prijedloga za nagradu, kroz svoj rad kao pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet, izgradnju i geodetske poslove dao važan doprinos izgradnji mnogobrojne komunalne infrastrukture. Istaknuo se i u društvenom životu, posebice mjesta Kuče. Ivan Palčić iz Vukovine doživio je tešku prometnu nesreću u kojoj mu je trajno ozlijeđena leđna moždina. No, on i dalje aktivno živi, bavi se poljoprivredom, sportom i sudjeluje na različitim natjecanjima.

Nagrada Grada Velike Gorice Zlatna turopoljska podgutnica došla je ove godine u ruke Josipa Škofa, dugogodišnjeg kroničara Velike Gorice. Njegove fotografije objavljene su u brojnim medijima i publikacijama, a tako Škof promovira Veliku Goricu.

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagrada Turopoljsko srce uručeno je Mariji Šapini i Civilnoj zaštiti Grada Velike Gorice. Marija Šapina. glazbenica i humanitarka, organizirala je mnoge akcije pomoći za liječenje djece s malignim oboljenjima, ali i akcije za obitelji slabijeg imovinskog stanja, osoba starije životne dobi i slično. Ista nagrada dodijeljena je i Civilnoj zaštiti Grada Velike Gorice zbog angažmana i rada na pomoći ljudima tijekom pandemije Covid-19. Posebno se to odnosi na članove Stožera, pripadnike DVD-ova, djelatnike velikogoričkog Crvenog križa i njihove volontere, koji su posebice u prvom valu pandemije riskirali svoje zdravlje kako bi pružili pomoć potrebitima.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Miljenko Rojc. Prigodni glazbeni program izvela je Klapa Leggero. Moderatorica je bila Ana Mirenić.

Text i foto: Vanja Stanojević i David Jolić.

Galerija fotografija

CityLIGHTS

FOTO: Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica

Objavljeno

on

Autor

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Predstava prati dva bračna para, koji se nađu u vrlo mogućoj i mnogima prepoznatljivoj situaciji. Dijalozi su britki, dramska lica su slojevita, zanimljiva, a u njima su upisana ona stanja i raspoloženja koja će mnogi prepoznati iz svojih bračnih ili ”dobrosusjedskih” situacija.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na sceni vidimo kako se ”običnim” ljudima najjednostavnije životne situacije pretvore u horor priču, koju autorica teksta piše na vrlo duhovit način” – stoji u popratnom katalogu predstave.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tekst je napisala Snježana Babić Višnjić, predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, a glume: Đorđe Kukuljica, Anita Matić Delić, Mladen Kovačić i Mia Krajcer.

Ulaznice nisu bile u slobodnoj prodaji, a u dvorani su poštivane aktualne epidemiološke mjere, primjerice, svi redovi s neparnim brojevima bili su prazni, maske obvezne.

14.04.2021. Velika Gorica. Premijera predstave ”Stambeno pitanje” Scene Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za predstavu ”Stambeno pitanje” 12. svibnja 2021. (20 sati) ulaznice će biti u prodaji od 05. svibnja 2021. (Cijena ulaznice: 50.00 kuna).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Pumptrack staza otvorena, stižu klupice i voda, a onda i staze za rolanje i skateboard

Majstori iz Slovenije svojim su vještinama obogatili otvorenje velikogoričke pumptrack staze, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar najavio je kako slijedi i nastavak ovoga projekta

Objavljeno

on

Čim je dovršena i puštena u funkciju, pumptrack staza postala je omiljeno okupljalište goričke djece. Smještena pokraj terena Panadić Sporta, u blizini dvorane i stadiona, praktički od prvog trenutka pokazala se kao veliki dobitak za naš grad. U subotu prijepodne staza je i službeno otvorena.

– Iznimno nas veseli što se odmah pokazalo da je ovaj projekt pun pogodak. Za to je dovoljan samo jedan pogled na ovu stazu, gdje djeca uživaju od ranoga jutra i znaju sve do navečer čekati svoju priliku da se provozaju – zadovoljno je konstatirao v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar, pa dodao:

– Ova pumptrack staza prva je faza, a u drugoj dolazi skate staza i staza za rolanje, odmah pokraj. U to idemo čim otkupimo jednu privatnu česticu, pa očekujem da ćemo sljedećeg proljeća otvoriti i taj, drugi dio ovog projekta. Sve skupa proteže se na 1700 metara kvadratnih, što ovu pumptrack stazu čini najvećim u Hrvatskoj i trećim u Europi. I nećemo stati s obogaćivanjem sadržaja za rekreaciju u našem gradu, osluškivat ćemo potrebe sugrađana i nastaviti u istom ritmu.

Cijena cijele ove priče je oko 750 tisuća kuna, no slijedi i nadogradnja ovog rekreacijskog centra. U planu je postavljanje klupica i pitke vode odmah uz stazu, a sljedeći korak bit će i sanitarni čvor.

– Smatramo to neophodnim za sportsko-rekreacijski sadržaj ovakve vrste. Ja se baš i nisam usudio provozati po ovoj stazi kad sam vidio koliko je zahtjevna, nisam dovoljno hrabar, ali vjerujem da će moj šestogodišnji sin za koju godinu uživati u ovome – sa smiješkom je govorio Ačkar pa naglasio:

– Još jednom moram apelirati na korisnike da koriste zaštitnu opremu, staza je vrlo izazovna i potreban je maksimalan oprez. Sigurnost mora biti ispred svega!

Otvaranje staze obogatilo je i društvo koje je u svemu tome malo duže nego Goričani. U Sloveniji je ova priča puno brže zaživjela, a glasnogovornik gostiju iz Ljubljane bio je Miha Glavič:

– Došli smo ovdje da otvorimo ovu vašu stazu i damo vašoj djeci neko osnovno znanje o našem sportu. Riječ je o interdisciplinarnom sportu, budući da u njemu mogu sudjelovati i romobili, i BMX-i, i skateboardi, i role, i mladi, i stari… U Europi i svijetu ovo je veliki hit, zato mi je posebno zadovoljstvo što smo danas ovdje, što se možemo zabavljati i natjecati. Kod ovakvih, asfaltiranih staza, prednost je što se ne mora previše održavati, za razliku od zemljanih. Ovo može biti zabava za sve još dugo godina!

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Dječje radosti na asfaltnom pumptrack poligonu

Objavljeno

on

Autor

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Veliki broj djece uživao je jučer (nedjelja, 21.ožujka 2021.) na novoizgrađenom pumptrack poligonu. Ponekad se činilo da je više djece (i roditelja) u ‘čekaonici’ na početku poligona, nego biciklista i ostalih malih rekreativaca na stazi. Izgledalo je u nekim trenucima da vlada nered na asfaltnoj površini, ali to je samo privid, jer svako dijete vozi svoju rutu. Grupa od 7-8 dječaka imala je čak nekakvu svoju fešticu – pjesma, pizza i sokovi.

21.03.2021. Velika Gorica. Pumptrack poligon za dječje radosti. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost, na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno