Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Dodijeljene nagrade Grada i predstavljeni projekti za budućnost

Objavljeno

Na svečanoj Akademiji u povodu 20. obljetnice grada Velike Gorice dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima. Povelju za životno djelo dobio je Mate Mihinica te posthumno Zdravko Lučić. Nagradu Grada s likom Franje Lučića dobili su Petra Žuvela, Stjepan Šipušić-Kazo, KUD Čiče iz Novog Čiča i Zlatko Petrac, pokretač Breške lige.

„Kad  smo mi krenuli u taj projekt 2004. godine nitko od nas nije znao u što će se to izroditi. Međutim, ljudi su to fantastično prihvatili  i  dopalo im se to što radimo. Zahvaljujem svim svojim Brežanima koji posjećuju i igraju Brešku ligu na trudu i naporu kojeg ulažu“, rekao je Zlatko Petrac.

Dan grada Velike Gorice 2015 (34)

Velikogorički kronolog Stjepan Šipušić-Kazo priznanje Grada vidi kao krunu u njegovom dosadašnjem radu.

„Ponosan sam na tu moju nagradu tim više jer ona nosi ime našeg velikog Turopoljca Franje Lučića, koji je naš kraj gospodarski oživio u dosta teškom vremenu nakon prvog svjetskog rata. Onda ovakav mali, sitan, ponosan si što na neki način možeš dijeliti njegovu slavu“.

Nagrada Grada ‘Krčka vrata’ dodijeljena je Mladenu Galekoviću, vlasniku Tvornice parketa PPS Galeković.

‘Zlatna turopoljska podgutnica’ pripala je prof.dr.sc. Željku Cvetniću, znanstveniku s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Dan grada Velike Gorice 2015 (9)

Akademija je bila prigoda za predstavljanje svih važnih projekata za Veliku Goricu koji su realizirani u proteklih 20 godina te planovi za budućnost. Među važnijim projektima, koji su završeni u posljednjih nekoliko godina ističe se nova sportska trenažna dvorana, nova osnovna škola s dvoranom u Novom Čiču, dječji vrtić u Velikoj Mlaki, reciklažno dvorište vrijedno 4,5 milijuna kuna, punionice za električna vozila i besplatni Internet s 58 pristupnih točaka.

2015. godina je bila izuzetno važna zbog velikih projekata koji su financirani iz gradskog, županijskog i državnog proračuna. Sljedeće godine očekuje nas još veći zamah s naglaskom na investicije koje će biti financirane sredstvima Europske unije, ali s možda najvećim mega projektima u Hrvatskoj kao što je novi terminal Međunarodne zračne luke na Plesu, koji će generirati naš budući razvoj kao grada zrakoplovstva“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Početak gradnje pročistača otpadnih voda vrijednog 55 milijuna eura prioritet je u gradu za 2016. godinu, kada  će započeti i gradnja bazena, novog vrtića u Cvjetnom naselju, mrtvačnice na novom gradskom groblju, ali i početi nova prometna regulacija izgradnjom rotora. Centar za posjetitelje bit će prvi projekt realiziran u idućoj godini.

Predsjednik Gradskog Vijeća Tomo Vidović zahvalio svim dosadašnjim gradonačelnicima i svima koji su ikada bili ili jesu gradski vijećnici.

Iznenađenje na svečanoj Akademiji bio je impozantan light show predstavljen u čast zaštitnici Velike Gorice Svetoj Luciji, simbolu svjetlosti.

Galerija fotografija:

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno