Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Dječji lampioni za Vukovar: ‘Znamo što je Vukovar, tamo je bio rat’

Učenici četvrtih razreda goričkih osnovnih škola u petak poslijepodne su na Zagrebačkoj zapalili prve lampione, koji će zasvijetliti cijelom ulicom

Objavljeno

U vrijeme dok su Vukovarci proživljavali pravi pakao u svome gradu, dok su zadnjim atomima snage pokušavali obraniti svoj grad – bilo je to prije 27 godina – djeca koja su u spomen na Grad heroj palila lampione u Velikoj Gorici nisu bila ni u kakvim planovima. Oni su se rodili gotovo dva desetljeća kasnije, ali gorički osnovnoškolci dobro znaju da je ta vukovarska priča posebna, drukčija od drugih.

– Da, znamo zašto palimo lampione. Zato što je u Vukovaru bio rat i mi ih se sad sjećamo – u glas su govorili učenici četvrtih razred goričkih osnovnih škola netom prije nego što su zapalili prve lampione u ovogodišnjoj akciji sjećanja.

Nisu djeca, naravno, išla u detalje, sve to i dalje im je pomalo nejasno, zasad je važno da znaju da je Vukovar – važan. A sve ostalo, sve pojedinosti tužne vukovarske sudbine, saznat će na vrijeme, s godinama…

– Meni je deda pričao o Vukovaru, on je bio u ratu – javio se netko od djece, ali ni njega odrasli nisu baš previše zamarali pojedinostima, doći će vrijeme i za to.

Dobra tradicija se, dakle, zadržala. Običaj je to već godinama, djeca iz četvrtih razreda pale lampione za Vukovar duž cijele Zagrebačke, počevši od Tržnog centra, pa sve do križanja s HBZ-om. Sudjeluju učenici svih goričkih osnovnih škola, što će sigurno pomoći da dožive Vukovar kao grad posebnog pijeteta.

– Ovim činom, paljenjem lampiona, djeca mogu dobiti dojam o važnosti Vukovara i ovog dana, ali i naučiti nešto o povijesti, osvijestiti sve ono što vide – rekao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar, koji je s djecom zapalio lampion i položio ga među njihove.

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno