Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Divlji Pokemoni šeću Goricom, jeste li ih već uočili?

Objavljeno

Jeste li na ulicama Velike Gorice primijetili ljude kako hodaju i gledaju u mobitel, zatim nenadano stanu, ali i dalje zure u ekrane? Stigla je nova ‘ovisnost’ za kojom su poludjeli ljudi diljem svijeta, a iako u Europi još službeno nije ni dostupna, i Gorica je postala dio globalne potrage za – Pokemonima! Jer ipak, ‘moraš skupit sve’! Tako ste sigurno primijetili i da je Facebook prepun fotografija ili ‘hashtagova’ na ova mala izmišljena bića iz crtića koji je na TV ekrane došao prije više od 15 godina. U App store-u se još ne može pronaći je se popularnost u Americi, Australiji i Novom Zelandu, gdje je igrica prvo puštena, pokazala prevelikim zalogajem za proizvođača čiji serveri nisu mogli podnijeti toliki broj korisnika. No, unatoč tome, Pokemon GO se već proširio putem interneta. Zato se pripremite, uskoro će sigurno zaluditi i velik broj naših sugrađana.

 

Pokemoni (3)

 

Što sve trebate znati prije nego što počnete sudjelovati u potrazi i treniranju Pokemona u ‘stvarnom svijetu’?

 

Pokemon GO je AR igra (proširena stvarnost) za iOS i Android uređaje, a igrači moraju hvatati, trenirati i slati Pokemone u borbe te njima mogu trgovati, a sve to u ‘stvarnom svijetu’. Kada igrač uključi aplikaciju u njegovoj okolici pojavljuju se Pokemoni koje mora uhvatiti. Pa tako Charmandera možete pronaći upravo u lokalnoj birtiji. Povijesne i kulturne znamenitosti, upravne zgrade, ali i neka sasvim obična mjesta u gradu, lokacije su na kojima možete dobiti različite nagrade koje pomažu u razvijanju Pokemona.

 

Pokemon GO (1)

 

Pozitivna stvar Pokemon GO igrice je što tjera korisnika da se kreće kako bi skupio što više malih bića. Jednom kada ih Poke-loptom ulovi, razvija ih i pušta u borbe u takozvanim ‘Gym-ovima’. Cilj je zauzeti Gym i čuvati ga što duže od pokušaja preuzimanja drugih igrača, a time dobiva razne nagrade što mu omogućuje brže treniranje Pokemona. Jedan od Gymova pronašli smo u Gradićima, nekoliko ih je i u centru Gorice, jedan je na gradskom groblju,ali možete ih naći posvuda, u svakom mjestu ili kvartu.

 

Igrica je puna bugova, nekada ne prepoznaje lokacije, a i metoda GPS-a za ‘inkubaciju jaja’ često ne radi dobro. Također, Pokemon GO nema zabavni popratni sadržaj, jer osim potrage za Pokemonima vrlo malo je stvari koje igrač još može raditi. No, sigurno će biti iznimno popularna, kao uostalom i crtani serijal na kojem se zasniva. Na internetu već postoje upute i mali trikovi za brže i jednostavnije igranje, a strani mediji prenose i kako se igrica već počela zloupotrebljavati. Naime, moguće je postaviti mamac na lokaciju gdje želite da Pokemoni dolaze kako bi ih uhvatili, a domišljati lopovi tako su namamili igrače na osamu te ih opljačkali. Također, zabilježeno je više prometnih nesreća jer su vozači hvatali Pokemone tijekom vožnje. Ovo su samo od nekih primjera i dokaz koliko je Pokemon GO već zaludio igrače.

 

Galerija fotografija

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno