Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Dionizijske svečanosti: U Šćitarjevu se vode nemilosrdne borbe gladijatora

Objavljeno

Kako su živjeli stari Rimljani, što su jeli i s čim se zabavljali, mogu doznati svi koji danas do 20,30 sati posjete Šćitarjevo i arheološki park Andautoniju na manifestaciji ‘Dionizijske svečanosti’. Posebna atrakcija su nemilosrdne borbe gladijatora s mačevima i kopljima, koju predstavlja škola gladijatora „Spectacula Gladiatoria” iz Pule.

 

dionizijske-svecanosti-scitarjevo-10

 

„Prezentiramo ono što se nekada održavalo unutar arena diljem svijeta, a to su gladijatorske borbe. Pokušavamo biti što precizniji i originalniji, od odjeće do zahvata u borbi. Sve to učimo u školi gladijatora iz povijesnih knjiga, a dečki koji to izvode već imaju iskustva u određenim borilačkim vještinama“, rekao nam je Šandor Slacki, sudac gladijatorskih igara.

 

dionizijske-svecanosti-scitarjevo-41

 

Kod arheološkog parka postavljen je vojni logor u kojem boravi rimska vojska, posjetitelji mogu isprobati njihove ležajeve u šatorima, iskušati oklope, mačeve, štitove, koplja te gađati lukom i strijelom. Tu su i natjecanja u pečenju patke na ražnju, gurmanske radionice te vožnja u kvadrigi, igranje balota i antičkog nogometa, kao i brojne radionice antičkih zanata, poput lončara, klesara i kovača.

 

dionizijske-svecanosti-scitarjevo-36

 

„Ovaj način kovačije se radio od kada postoji vijeka i svijeta, a tako i u vrijeme starih Rimljana. Ponovo vraćamo tradiciju i ručnu izradu predmeta, baš kao što su to činili naši stari“, napomenuo je Tihomir Želimorski iz udruge ‘Stari zanati’.

 

dionizijske-svecanosti-scitarjevo-60

 

Na rimskoj tržnici posjetitelji mogu vidjeti čime su sve Rimljani nekada trgovali – od voća i povrća, meda, vina do raznim drvenih predmeta, a sve su pripremili lokalni OPG-ovi i gospodarstvenici iz LAG-a Zrinska gora-Turopolje. Najmlađi su zaokupljeni rimskom čitaonicom te antičkim radionicama, od kojih su najzanimljivije one arheološke.

 

„Djeca istražuju, čiste, baš kao da su na samom arheološkom nalazištu koji je u našoj neposrednoj blizini. Pronalaze predmet koji će na kraju uobličiti, zalijepiti i ocrtati svaki pojedini dio“, pojasnio je voditelj antičkih radionica Ivica Krakić.

 

dionizijske-svecanosti-scitarjevo-46

 

Predsjednik Udruge Andautonija Mladen Zagorac ističe kako su Dionizijske svečanosti revitalizirale i unaprijedile Šćitarjevo jer one na zanimljiv način pričaju priču staru više od dvije tisuće godina.

 

„Ovo je mjesto za velika događanja i napretke, čak i one u turizmu. U ovome trenutku možemo reći i kako u Šćitarjevu žive Rimljani. Stvarno mi je drago što su se u organizaciju ove svečanosti uključili i mještani, naše udruge i klubovi pa smo vratili jedan duh zajedništva i prijateljstva“, poručio je Zagorac.

 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Napokon krenula rekonstrukcija Domovinske ulice

Mještanima više neće trebati gumene čizme tijekom kiše

Objavljeno

on

Kosničani i svi koji prolaze Domovinskom ulicom napokon mogu odahnuti. Djelatnici VG Komunalca počeli su radove, koji bi trebali trajno riješiti problem odvodnje oborinskih voda iz ove ulice. Tijekom kišnih dana dio ove ulice znao je biti poplavljen, što je zadavalo velike probleme kako osobnim automobilima tako i pješacima. Preko ceste se nije moglo prijeći bez gumenih čizama, a djelatnici VG Komunalca dolazili su cisternama te odvozili vodu kako bi ulicu učinili prohodnom, požalili su mještani.

Foto: Filip Margić

– U razgovoru s djelatnicima VG Komunalca doznali smo kako su ugradili dva slivnika, koje će povezati s odvodnom cijevi u dužini sto metara do Zagrebačke ulice, gdje će cijev priključiti na odvodni kanal te će se tako trajno riješiti problem oborinskih voda u Domovinskoj ulici u Kosnici – rekao je Filip Margić iz Kosnice.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Bruno Šimleša o istinama i lažima ljubavi

Povodom Valentinova ,poznati sociolog i kolumnist predstaviti će svoju knjigu ‘Istine i laži o ljubavi’.

Objavljeno

on

Poznati sociolog,pisac,kolumnist i nekadašnji voditelj Bruno Šimleša , ponovo dolazi u Veliku Goricu kako bi predstavio svoju devetu knjigu ‘Istine i laži o ljubavi’. Predavanje će se održati povodom Valentinova 19. veljače u Vijećnici POUVG.

Inspiriran mnogim kontraverzama u odnosu žena i muškaraca,kako doći do sretne veze, koliko se treba potruditi za pravu ljubav? Zaslužujemo li uopće ljubav? Neka su od pitanja na koje će autor dati odgovor jer je i sam bio u krizi sa svojim suprugom s kojom danas ima sedmogodišnju kćer.

Bruno Šimleša autor je knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Diplomirao je sociologiju 2003. godine na Filozofskom fakultetu te je dosada je prodao više od 100.000 primjeraka svojih knjiga ‘Ljubavologija’ , ‘Škola života’ i ‘Bez rukavica’. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

Kroz ovo predavanje i već uobičajenu komunikaciju s publikom predstaviti će svoju najnoviju knjigu i bez dlake na jeziku otkriti s kojim se zabludama o ljubavi susrećemo.

Ulaz na predavanje i predstavljanje knjige je besplatan.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Kad se ženske ruke slože, sve se može, sve se može…

Proteklog vikenda Društvo žena Buševec je udruženim snagama s mještanima Lekenika priskočilo u pomoć potrebitima u naseljima Dužica i Novo Čiče

Objavljeno

on

Društvo žena Buševec djeluje kao neprofitna organizacija od 1999. godine i broji više od 80 članica. Spremnost na timski rad uvijek egzistira, a manifestacije koje organiziraju zaslužuju samo riječi hvale. Poznate su po čestim humanitarnim akcijama, koje njihovo članstvo posebice zbližava. Na Facebook stranici spomenutog društva, na kojoj redovito izvještavaju o svojim planovima, akcijama i feštama, često se može posvjedočiti njihovim nesebičnim dobrim djelima.

Rado njeguju prijateljstvo i s ne tako udaljenim mještanima Općine Lekenik, što se ovoga puta moglo vidjeti kroz njihovu spremnost na pomoć gospođi iz Dužice. Naime, udruženim snagama gospođa je u ovim hladnim, još uvijek zimskim danima bila bez štednjaka, a ova vrijedna udruga je odlučila stati tome na kraj pribavivši jedan s pogonom na drva. Također, čim su dobile dojavu o potrebama obitelji s djecom iz Novog Čiča, nije trebalo puno vremena da i ova misija bude izvršena.

– Trudimo se biti u pomoći našim članicama, ali i svima potrebitima i tako ćemo nastaviti i dalje, prikupljati odjeću, namještaj, namirnice – što god je potrebno manje sretnima od nas. Tko god nas treba i za koga god saznamo da mu je potrebna pomoć, mi smo tu. Važno je sudjelovati i svima pomagati bez obzira gdje to bilo – kaže predsjednica Društva žena Buševec, Lidija Rožić.

Svaki angažman humanitarne prirode i dobročinstvo kojem svjedočimo osvježenje je u moru negativnih informacija koje nam svaki dan pristižu, a Društvo žena Buševec je primjer svima nama. Pomozi bližnjem svom, jer dobro se dobrim vraća, kada tada!

Galerija fotografija

 

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno