Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Dan ružičaste vrpce: Zajedničkom šetnjom gradom protiv raka dojke

Između 2000 i 2200 žena u Hrvatskoj na godišnjoj razini oboli od raka dojke, a umire ih između 900 i tisuću. Smrtnost je u laganom padu, što govori da su neke žene očito shvatile važnost prevencije, no to je i dalje premali broj slučajeva, upozoravaju organizatori

Objavljeno

Šetnjom velikogoričkim ulicama i ove godine je obilježen Dan ružičaste vrpce, kojim se ukazuje na važnost borbe protiv raka dojke. I ovoga puta organizator je udruga “Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije”, koja se konstantno bori da osvijesti žene koliko je prevencija važna.

– Ima puno teškoća u radu, muči nad nedostatak sredstava, što je za ovu godinu zapravo ‘nova normalna’ situacija. Kad je već tako, morali smo se nekako snaći, pa smo i Dan ružičaste vrpce odlučili obilježiti nešto skromnije nego inače, uz pridržavanje svih mjera – rekla je predsjednica Udruge Đurđa Dehin i dodala:

– Imat ćemo 15. listopada i tribinu koju će držati liječnica s Rebra, a radi se o genetskoj predispoziciji žena koje u obitelji imaju rak dojke, sve u sklopu obilježavanja mjeseca posvećenog borbi protiv ove bolesti. Mogućnosti su nam prilično sužene zbog svih ovih okolnosti koje vladaju.

Brojke koje se iz godine u godinu ne mijenjaju previše zvuče vrlo ozbiljno i opasno.

– Između 2000 i 2200 žena u Hrvatskoj na godišnjoj razini oboli od raka dojke, a umire ih između 900 i tisuću. Smrtnost je u laganom padu, što govori da su neke žene očito shvatile važnost prevencije, no to je i dalje premali broj slučajeva. Mnoge ignoriraju pozive na kontrole, a to se ne bi smjelo događati – kazala je Dehin i uputila još jedan poziv:

– Dođite, besplatno je, samo se treba javiti u udrugu, mi ćemo doći u njihovo mjesto. Mamografija je iznimno važna, ali još je važnija edukacija. Svoje tijelo žena najbolje sama poznaje, ako posvetite 15 minuta mjesečno o pregledu svoga tijela, mogu se dogoditi veliki pomaci!

Povorci su se u šetnji gradom pridružili i brojni građani, kao i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Foto: Mario Žilec

Vijesti

Manje vijećnika primat će manje naknade, novi gradonačelnik imat će jednog zamjenika

Naknade su manje, ali ostaju maksimalne zakonom dozvoljene. Predsjednik vijeća imat će 1.350 kuna, zmjenici 1.170 kuna, a vijećnici 900 kuna

Objavljeno

on

Nakon predstojećih lokalnih izbora, gorički gradonačelnik imat će jednog, umjesto dosadašnjih dva, zamjenika. Također, broj gradskih vijećnika smanjuje se na 27, a mijenja se i visina naknade koju mogu primati gradski vijećnici te članovi stalnih i povremenih radnih tijela Gradskog vijeća. Razlog ovih promjena je usklađivanje s promjenama u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Prema novom Zakonu, propisano je kako u gradu s više od 60 tisuća stanovnika, kao što je Velika Gorica, neto naknada ne može na godišnjoj razini iznositi više od 13 tisuća kuna po članu predstavničkog tijela, uz iznimku predsjednika i potpredsjednika predstavničkog tijela. Prema tome, izglasali su vijećnici na 25. sjednici Gradskog vijeća, predsjednik vijeća imat će 1.350 kuna naknade, što je maksimalna naknada prema novom usklađivanju zakona. Zamjenici će imati naknadu od 1.170 kuna mjesečno, a vijećnici će dobivati 900 kuna.

– Naknadu dobivamo svaki mjesec, pa smatram da bi i sjednice trebali imati svaki mjesec. Budući da sjednice imamo svaka tri mjeseca, naknade bi mogle biti samo za mjesec kada se održavaju sjednice – smatra MOST-ova Karmen Rak, dok nezavisni  vijećnik Alan Šembera pak misli da oni koji ne dolaze na sjednice, za njih ne bi trebali biti ni plaćeni.

– Glasamo za smanjenje naknade, treba to podržati, ali opet imamo maksimalnu dozvoljenu naknadu, pa ću ja glasati protiv. 900 kuna mislim da je previše, trebalo bi veće smanjenje biti – kazao je vijećnik Stranke Ivana Pernara Tomislav Jakovljević.

Dodajmo i kako je Statutom, osim smanjenja broja zamjenika gradonačelnika, propisana i obveza javnog objavljivanja informacija o trošenju proračunskih sredstava na mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne i pretražive.

Usvajanjem novog Poslovnika Grada Velike Gorice, pročelnik upravnog tijela nadležnog za poslove predstavničkog tijela ili službenik kojeg on ovlasti odsad može sazvati konstituirajuću sjednicu, a uređen je način sazivanja i održavanja elektroničke sjednice u iznimnim situacijama poput prirodnih katastrofa ili bolesti.

Nastavi čitati

Vijesti

Ukinut porez na potrošnju, gospodarstvenici oslobođeni plaćanja komunalne naknade i zakupnine gradskih prostora te korištenja terasa

Klub vijećnika SDP-a: Ovo su u stvarnosti naše mjere

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica na današnjoj je 25. sjednici Gradskog vijeća donio novi set mjera za pomoć gospodarstvenicima. Ovu odluku podržalo je 24 vijećnika, dok je jedan bio suzdržan. Novim mjerama, gospodarstvenici kojima je privremeno bio obustavljen rad odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite do 31. prosinca u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i zakupnine za poslovne prosotre u vlasništvu Grada, kao i naknade za korištenje ugostiteljskih terasa. Osim toga, do kraja ove godine obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih i specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, Grad oslobađa plaćanja poreza na potrošnju od 3 posto koji plaćaju ugostitelji, a mogu i privremeno proširiti terase.

No, ni ova odluka, iako se s njome načelno slažu svi vijećnici, nije prošla bez diskusije. Klub vijećnika SDP-a o ovoj je temi održao je i konferenciju za novinare.

– Sve mjere koje predlaže vršitelj dužnosti gradonačelnika je SDP predlagao prošle godine u ožujku i travnju. Iste te mjere su tada bile odbijene bez ikakvoga obrazloženja. Htjeli bi naglasiti kako ćemo mi svakako podržati ove mjere jer su to u stvarnosti SDP-ove mjere, ali je nevjerojatno kako su neke mjere, kada ih predlaže oporba loše i odbijene, a kada ih predlaže vladajuća opcija ili v.d. Ačkar, onda su savršene, divne i krasne. Razlika je bitna između nas i njih, jer mi smo predlagali sa stvarnim ciljem da se pomogne kada je kriza krenula i kada je bilo bitno sačuvati svako radno – istaknuo je vijećnik Mario Zdelar i zaključio kako je razlog za donošenje ovih mjera dva mjeseca prije lokalnih izbora da one pomognu Krešimiru Ačkaru da postane gradonačelnik.

Tiskovna konferencija Kluba vijećnika SDP-a. Fto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavno na to, Zdelar se osvrnuo i na rebalans proračuna jer, kaže, donošenjem ovih mjera naš proračun će se slabije puniti, a rebalans nije donesen.

– Nas zanima koliko će to smanjiti sredstva u proračunu, od kojih projekata ćemo morati odustati. Na koji način ćemo te rupe pokrpati, nigdje nije rečeno. Ovo je nered, ovo nije dopustivo i ovaj grad se vodi na jedan nestručan način. Želimo uvesti red kada dođu lokalni izbori, i kad ovaj način grada postane prošlost  – zaključio je Mario Zdelar.

Kasnije u raspravi o točki dnevnog reda Odluka o pomoći gospodarskim subjektima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu, objašnjeno je i koliko će točno nove mjere utjecati na proračun.

Ukidanjem poreza na potrošnju od tri posto, gradska blagajna će se odreći 1,5 milijuna kuna. Oslobađanjem plaćanja komunalne naknade do kraja godine, proračun će uprihoditi dva milijuna kuna manje. Ukupno, šest milijuna kuna Grad će koštati nove mjere koje su vijećnici danas podržali.

V.d. gradonaćelnika Krešimir Ačkar najavio je i kako su u pripremi nove mjere, ovoga puta za gospodarstvenike koji nisu u potpunosti morali prekinuti poslovanje , ali im je ono značajno narušeno.

Nastavi čitati

Vijesti

Aktualac započeo pitanjem o dovršetku Miošićeve i uskrsnicama, a nastavio se pitanjem o pročistaču

Objavljeno

on

Današnja 25. sjednica Gradskog vijeća započela je minutom šutnje za preminulog tajnika Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice Davora Štubana te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Aktualni sat započeo je pitanjima MOST-ovca Damira Slojšeka o dovršetku Ulice Andrije Kačića Miošića.

– Radovi su započeli krajem srpnja, od Kolareve do Kurilovečke, a očekivano trajanje radova je bilo 70 dana. Trebalo je biti gotovo u studenom, a i sad smo imali desetak i više lijepih dana, a radovi stoje i ulica nije asfaltirana. Zanima me i kad će biti gotovo asfaltiranje od Kurilovečke do Fabijančićeve? – upitao je Slojšek i dodao kako mu stanari već neko vrijeme prilaze s prijedlogom da organiziraju prosvjed.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

– Slažem se, rok je usistinu bio 70 dana. Međutim zimska služba traje do 15. travnja i nakon toga je moguće pristupiti asfaltiranju. Uz dopuštenje komunalnog odjela i ako vrijeme dopusti, može biti i ranije, ali se ovdje javio ‘problem’ da se u toj ulici pojavio investitor koji gradi zgradu i ovih dana treba izvesti sve priključke ispod zemlje jer ukoliko se asfaltira ulica, po zakonu ne smijemo tri godine dirati. Nažalost, pojavila se ta sitiuacija koja će dodatno odužiti asfaltiranje – objasnio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

HDZ-ov vijećnik Josip Jerleković postavio je pitanje o završetku vatrogasnih domova u Novom Čiču i Buševcu, na što mu je odgovor dao zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Stari dom u Čiču zaista više ne možemo koristiti i mogu reći da su radovi  na izgradnji DVD-a Novo Čiče u drugoj fazi. Dakle, temelji su u zemlji i armirano-betonska ploča je riješena. Postupak javne nabave je pokrenut prije nekoliko dana, krajem ožujka možemo očekivati sklapanje ugovora, a vrijednost ugovorenih radova 1,875.000 kuna s PDV-om. Završetak radova planiran je u siječnju 2022. godine. Što se tiče Vatrogasnog doma u Buševcu, radovi su u punom jeku. Vrijednost ugovorenih radova je 2,382.000 kuna s PDV-om. Planiramo da će radovi biti krajem svibnja do početka lipnja i gotovi – kazao je Kolarec.

Uskrsnice od 400 do 800 kuna

U ime vijećnika Hrvatske stranke umrovljenika Stjepana Raka, Jerleković je na aktualcu upitao i hoće li se goričkim umirovljenicima ove godine isplatiti uskrsnice.

– Pravo na uskrsnice ostvaruju umirovljenici s mirovinama do 2.000 kuna. Novčana pomoć onima koji imaju mirovinu do 1.000 kuna bit će 800 kuna, a uskrsnice onima koji primaju od 1.000 do 2.000 kuna mirovine bi iznosila 400 kuna – objasnio je Kolarec.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

Kada će se urediti željeznička stanica?

Darko Bekić iz HDZ-a upitao je detalje o uređenju željezničke stanice u Velikoj Gorici, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar kazao je kako bi ovi prvi radovi trebali biti gotovi početkom svibnja te dodao kako je cijeli teret uređenja pristao preuzeti HŽ Infrastruktura.

– Troškovnici su već spremni za prvu fazu realizacije koja se odnosi na postavljanje rasvjete i za asfaltranje parkinga koji je danas uistinu, kao i cijela ta stanica, neprimjeren za jedan grad kao što je Velika Gorica. Rasvjetom i parkingom smo riješili tek dio problema, a drugi dio problema pokušavamo riješiti. Pročelnica Gordana Mikulčić je već naručila studiju s kojom ćemo participirati na natječaj za Zero emission autobus koji bi prvenstveno bio usmjeren na prijevoz naših sugrađana koji putuju vlakom – objasnio je Ačkar te objasnio kako Grad čeka raspisivanje natječaja.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Spajanje na zagrebački pročistač umjesto gradnje novog?

Nezavisni vijećnik Alan Šembera postavio je pitanje o pročistaču otpadnih voda te projektu Aglomeracije.

– Aglomeracija, iako je bila zima, ide svojim ritmom, no za pročistač se savjetujemo i na zadnjem sastanku u Hrvatskim vodama bio sam stava da bi trebali ići sa spajanjem na zagrebački pročistač umjesto gradnjom novoga. Zbog ekoloških razloga i jezera Čiče. Skloniji sam da taj mulj i fekalije završe negdje drugdje, a ne u našem gradu. Međutim, tu smo uvjetovani jer je projekt sufinanciran od Europske unije i od samoga starta je plan bio gradnja i tu je niz problema koji nas je zadesio, kao što su obiteljske kuće koje nisu u projektu jer su izgrađene nakon 2009., pa sad moramo dodatna sredstva ishoditi kako bi i oni bili priključeni. Ukoliko uspijemo dobiti suglasnost Hrvatskih voda da idemo na zagrebački pročistač, koji sad koristi trećinu svojih kapaciteta, i ako matematika kaže da je to isplativije i jeftinije od izgradnje novoga pročistača, a i cijene su znatno otišle gore od vremena projektiranja, mišljenja sam da bi išli prema Zagrebu i mislim da bi to bilo dobro za građane – odgovorio je Ačkar, a Šembera je dao svoju podršku ideji da se pročistač izmjesti s postojeće lokacije.

Mrtvačnica u Kušancu i radovi na groblju u Šiljakovini tema su koju je na aktualizirala MOST-ova vijećnica Karmen Rak. Osim toga, zanimalo ju je ima li novosti oko uređenja autobusnog kolodvora u Gorici.

– Kada govorimo o mrtvačnici razvuklo se, no nizom sastanaka smo pokrenuli stvar i očekujemo završetak radova do lipnja kada bi sve trebalo biti gotovo i sa prometnicama. Bilo je problema zbog neusuglašavanja s arhitektom, međutim to smo riješili – kazao je Ačkar, dok će o problemu groblja u Šiljakovini Rak odgovor dobiti pisanim putem.

U planu je novi autobusni kolodvor

No, Krešimir Ačkar kazao je kako postoji glavni projekt izgradnje autobusnog kolodvora.

– Glede kolodvora idejno rješenje je gotovo već davnih dana, no sada smo imamo glavni projekt i tamo su također problemi imovinsko-pravni. Vrijednost radova bi bila oko 24 milijuna kuna i kolodvor bi sadržavao sve ono što jedan autobusni kolodvor treba, pa i sanitarni čvor, čekaonice, prodaju karata i sve ostalo. U Ministarstvu prometa smo saznali da imamo opcije da veliki dio sredstava možemo povući iz fondova, za što bi imali pravo je zapravo mi kao grad niti nemamo autobusni kolodvor – odgovorio je Ačkar.

Vladajuće je zbog neodgovaranja na pitanja prozvao SDP-ov Mario Zdelar, pa je na ovom aktualcu ponovio pitanja na koja čeka odgovor. Spomenuo je Zdelar pitanje o kreditnom zaduženju Grada, pročistaču otpadnih voda i Aglomeraciji te kome je Grad u 2020. i 2021. izdao poslovne i stambene protore u vlasništvu Grada. Pitanja za ovaj aktualac su mu pak bila radovi na asfaltiranju u Kurilovcu te rješavanje opasnog otpada u Vukovinskom polju.

– Tamo ima na desetke tisuća tona opasnog otpada, azbesta, otrovnih ulja… Izađite vidjeti ili pošaljite te komunalne redare. Počnite to rješavati. Također, zašto ne komunicirate s ljudima i objasnite im sve oko novog reciklažnog dvorišta u Kurilovcu – kazao je Zdelar, a Ačkar mu je obeća kako će na to i ostala svoja pitanja zasigurno uskoro dobiti odgovor, dok je za Jelačićevu odgovor dao odmah.

– Kada govorimo o Jelačićevoj ulici postavljate legitimno pitanje, ona iziskuje oborinsku odvodnju. Ove godine nije u proračunu, i trebali bi biti fer za sljedeću godinu staviti to u proračun jer Kurilovec to zaslužuje – rekao je Ačkar.

Pješačke staze

Milivoj Dijanežević na aktualcu je upitao kada će se izgraditi pješačka staza između Donje Lomnice i Gradića, kao i ona od Gradića do Petrovine. Odgovorom v.d. gradonačelnika završio je Aktualni sat.

– Puno upita je bilo oko te opasne ceste koja je opterećena, znamo koliko pješaka i biciklista njome prolazi. Natječaj za kompletnu rekonstrukciju Odranske od Vukovarske ulice u Gradićima do Vojka Miklaužića u Lomnici u dužini od 700 metara je završen i početak radova je u travnju, a završetak do šestoga mjeseca. Radim ćemo s dvije strane pješačke staze i time rješavamo pitanje sigurnosti djece. I u Rakarju smo umjesto planiranih 140 metara krenuli u kompletnu izradu pješačke staze preko 320 metara do Ilovnjaka spoj gdje već ima pješačka staza. I naselje Lukavec će uz Tratinsku ulicu dobiti pješačku stazu, a znamo kakva je cesta, jer njome prolaze svi koji putuju prema bregima, i roditelji zaslužuju mir i tu sigurnost ćemo omogućiti radovima u travnju. A u Petrovini smo imali pitanje oteretnog kanala koji je u vlasništvu Hrvatskih voda i dobili smo odobrenje po kojemu će radovi krenuti nakon natječaja, a do lipnja i završetak radova. Pješačke staze će mi biti prioritet dok god budem vršitelj gradonačelničke dužnosti – odgovorio je Ačkar.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno