Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Dan jednakih mogućnosti: Osobe s invaliditetom pokazale da mogu biti uspješni sportaši

Predstavili su sportove kojima se bave, a ženske reprezentacije Hrvatske i Slovenije odigrale su utakmicu u sjedećoj odbojci

Objavljeno

Od 2009. godine Sportski savez osoba s invaliditetom Zagrebačke županije i Športsko društvo osoba s invaliditetom Uspon organiziraju Dan jednakih mogućnosti. Prilika je to da se pokaže kako i osobe s invaliditetom mogu biti uspješni sportaši, a danas su na platou kod Pučkog otvorenog učilišta pokazali koliko su dobri u odbojci, stolnom tenisu, jahanju, boćanju, kuglanju i judu.

“Cilj nam je senzibilizirati naše sugrađane za osobe s invaliditetom i promovirati sport osoba s invaliditetom kako bi ljudi vidjeli da oni zaista mogu biti vrhunski sportaši, a to dokazuju i rezultati naših sportaša. Tu smo da rušimo barijere”, rekao je predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije Darko Matić te s ponosom najavio kako Grad Velika Gorica radi na trećoj Strategiji za osobe s invaliditetom, a prve dvije već su, kaže, uspješno provedene.

“Gorica je grad jednakih mogućnosti za sve, a ja bih rekao da je i grad svih mogućnosti. Ovim okupljanjem pokazujemo da smo grad koji vodi računa o cijeloj svojoj populaciji i o svim svojim sugrađanima, i koji imaju invaliditet i bez invaliditeta. No, i oni koji nemaju invaliditet senzibilizirani su za osobe s invaliditetom”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

U našem gradu nalazi se šest od osam klubova za osobe s invaliditetom u Zagrebačkoj županiji, a jedan od njih je i Judo klub za osobe s invaliditetom Fuji čija osnivačica i glavna trenerica kaže kako je priča počela sasvim slučajno. Rekli su joj da je nemoguće napraviti judo klub za osobe s invaliditetom, a ona je odlučila dokazati da može i – uspjela.

“Koristi su višestruke. Osim što se jačaju, poboljšavaju koordinaciju, fleksibilnost, agilnost i snalaženje u prostoru, treninzi su im korisni i na psihološkoj bazi. Često treniraju i s klincima koji nemaju nikakvih teškoća i ta inkluzija je zdrava i za jedne i za druge. Njima je to jako zabavno i jako se vesele svaki tjedan doći na trening”, objasnila je osnivačica Judo kluba za osobe s invaliditetom Fuji Marina Drašković.

“Zaljubljena sam u borilačke sportove i judo sam vidjela kao jednu priliku. U klubu imam divno društvo, treneri su iskusni i uvijek naučimo tehnike na najbolji mogući način i ostat ću s klubom koliko dugo ću moći i probati pomoći razvitku kluba”, ispričala je Laura koja u Fujiju trenira već pet godina.

 

Galerija fotografija

HOTNEWS

Kumičić i ove godine razvalio na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva

Nakon prošlogodišnje pobjede na festivalu koji je osigurala Marta Jelisavčić , zboraši i mladi autori iz Kumičića nastavljaju u istom ritmu i ove godine

Objavljeno

on

Ovogodišnji, četvrti po redu, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održao se 15. svibnja u dvorani ‘Gorgona’, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt je pokrenut 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama već su tada u skromnim produkcijskim uvjetima ukazali na veliki potencijal festivala.

Ove godine festival je okupio 20 različitih ansambala osnovnih škola iz cijele Hrvatske gdje je gotovo 500 djece predstavilo svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama. Talenti se odnose na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela – mjuzikla.

Tako se škole natječu u tri kategorije: Mjuzikl, Mladi autori i Školska mjuza, a ocjenjuje ih stručno prosudbeno povjerenstvo. Ove su godine bili Ivana Husar Mlinac (‘Mjuzikli’), Mia Dimšić (‘Mladi autori’) i Marko Kutlić (‘Školska mjuza’).

Na ovogodišnjem festivalu predstavili su se i učenici Osnovne škole Eugena Kumičića sa svojim profesorom Mladenom Ergićem.

Naši klinci predstavili su se u dvije kategorije Mladi autori i Školska mjuza. U kategoriji ‘Mladi autori’   nastupali su Lana Sedinić i Luka Kurjak izveli su svoju autorsku pjesmu ‘ Sanjam’, a u ‘Školskoj mjuzi’ predstavio se zbor s  Bohemian Rhapsody te osvojili prve nagrade.

Čestitamo Kumičićima i njihovom profesoru Mladenu i želimo još puno uspjeha u nadolazećim natjecanjima.

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Besplatni udžbenici, milijunta putnica, druženje u Lukavcu,…

Donosimo i vikend najave, koje vas sve manifestacije uskoro očekuju….

Objavljeno

on

Od jeseni svi gorički učenici dobit će besplatne udžbenike i dodatne obrazovne materijale, a učenici OŠ Eugen Kvaternik imaju novu školsku knjižnicu. A osim toga, u ovom izdanju emisije pogledajte kako je izgledao doček milijunte putnice u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Velikogoričanka Jela Ravnjak milijunta je putnica Zračne luke Franjo Tuđman

Na majčin dan, naša sugrađanka Jela Ravnjak sretno je doputovala iz Dublina, postavši tako milijuntom putnicom Zračne luke Franjo Tuđman u 2019. godini. Jela je inače po zanimanju doula, pomaže budućim i novopečenim rodiljama na putu prema životnoj ulozi – majke!

Objavljeno

on

Proteklo je nešto više od godinu dana otkako je nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines uveo let bez presjedanja na liniji Dublin – Zagreb, točnije, od 3. svibnja 2018. godine. Stoga je i današnji dan znakovit iz više razloga. Zračna luka Franjo Tuđman zabilježila je ovogodišnju milijuntu putnicu upravo na ovom letu, a ranije nego ikad u povijesti goričke zračne luke – pet dana prije u odnosu na proteklu godinu.

Baš na majčin dan, stigla je naša sugrađanka Jela Ravnjak, milijunta putnica zračne luke. Jela je inače po zanimanju doula, naime, ona pruža ženama podršku u trudnoći i porodu, na njihovom putu prema majčinstvu.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

– Jako sam iznenađena, bila sam u kratkom posjetu prijatelju u Dublinu, a ovo nikako nisam očekivala. Čak su došle i mažoretkinje, doček je zaista bio svečan. Obožavam letjeti, no isto tako svjesna sam i važnosti ekološke održivosti! Vođena tom činjenicom, pomislila  sam kako bih trebala posaditi jedno drvo budući da sam letjela avionom – kroz oduševljenje kazala nam je Jela Ravnjak.

Simpatičnu 30-godišnju Velikogoričanku uz čestitke dočekali su prigodni darovi, pa ju je Međunarodna zračna luka Franjo Tuđman i Aelia Duty free darovala poklon bonom, a nacionalna aviokompanija Croatia Airlines dvjema zrakoplovnim kartama za jedno od svojih odredišta po izboru putnice.

Galerija fotografija

 

Nastavi čitati

Reporter 381 - 18.04.2019.

Facebook

Izdvojeno