Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Dan jednakih mogućnosti: Osobe s invaliditetom pokazale da mogu biti uspješni sportaši

Predstavili su sportove kojima se bave, a ženske reprezentacije Hrvatske i Slovenije odigrale su utakmicu u sjedećoj odbojci

Objavljeno

Od 2009. godine Sportski savez osoba s invaliditetom Zagrebačke županije i Športsko društvo osoba s invaliditetom Uspon organiziraju Dan jednakih mogućnosti. Prilika je to da se pokaže kako i osobe s invaliditetom mogu biti uspješni sportaši, a danas su na platou kod Pučkog otvorenog učilišta pokazali koliko su dobri u odbojci, stolnom tenisu, jahanju, boćanju, kuglanju i judu.

“Cilj nam je senzibilizirati naše sugrađane za osobe s invaliditetom i promovirati sport osoba s invaliditetom kako bi ljudi vidjeli da oni zaista mogu biti vrhunski sportaši, a to dokazuju i rezultati naših sportaša. Tu smo da rušimo barijere”, rekao je predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije Darko Matić te s ponosom najavio kako Grad Velika Gorica radi na trećoj Strategiji za osobe s invaliditetom, a prve dvije već su, kaže, uspješno provedene.

“Gorica je grad jednakih mogućnosti za sve, a ja bih rekao da je i grad svih mogućnosti. Ovim okupljanjem pokazujemo da smo grad koji vodi računa o cijeloj svojoj populaciji i o svim svojim sugrađanima, i koji imaju invaliditet i bez invaliditeta. No, i oni koji nemaju invaliditet senzibilizirani su za osobe s invaliditetom”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

U našem gradu nalazi se šest od osam klubova za osobe s invaliditetom u Zagrebačkoj županiji, a jedan od njih je i Judo klub za osobe s invaliditetom Fuji čija osnivačica i glavna trenerica kaže kako je priča počela sasvim slučajno. Rekli su joj da je nemoguće napraviti judo klub za osobe s invaliditetom, a ona je odlučila dokazati da može i – uspjela.

“Koristi su višestruke. Osim što se jačaju, poboljšavaju koordinaciju, fleksibilnost, agilnost i snalaženje u prostoru, treninzi su im korisni i na psihološkoj bazi. Često treniraju i s klincima koji nemaju nikakvih teškoća i ta inkluzija je zdrava i za jedne i za druge. Njima je to jako zabavno i jako se vesele svaki tjedan doći na trening”, objasnila je osnivačica Judo kluba za osobe s invaliditetom Fuji Marina Drašković.

“Zaljubljena sam u borilačke sportove i judo sam vidjela kao jednu priliku. U klubu imam divno društvo, treneri su iskusni i uvijek naučimo tehnike na najbolji mogući način i ostat ću s klubom koliko dugo ću moći i probati pomoći razvitku kluba”, ispričala je Laura koja u Fujiju trenira već pet godina.

 

Galerija fotografija

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno