Poveži se s nama

Kultura

FOTO: 8.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a u Gradu Novigradu-Cittanova

Objavljeno

26.-27.06.2021. Novigrad-Cittanova. 8. Državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hrHrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) organiziralo je 8. državno prvenstvo mažoretkinja u istarskom Gradu Novigradu-Cittanovi, u subotu i nedjelju, 26. do 27. lipnja 2021. godine. Organizacija je bila dogovorena u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom Novigrada i Gradskom sportskom dvoranom, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

26.-27.06.2021. Novigrad-Cittanova. 8. Državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na prvenstvu je sudjelovalo blizu 350 mažoretkinja iz 18 (od 19) klubova koji su članovi HUMT-a. Odziv sudionika bio je iznad očekivanja, ali treba naglasiti da je ovo prvo javno natjecanje mažoretkinja nakon 15 mjeseci. Izvedeno je sveukupno 126 koreografija sa štapom odnosno pom-ponom u tri uzrasne skupine (kadetkinje, juniorke i seniorke), u kategorijama: solo, duo-trio, mini formacija, velika formacija, mix i flag. Izvedbe je ocjenjivalo povjerenstvo od deset sudaca.

26.-27.06.2021. Novigrad-Cittanova. 8. Državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na kraju skoro desetosatnog natjecanja podijeljena su priznanja i odličja za najuspješnije natjecateljice te priznanja trenericama i sutkinjama. Dodijeljeno je preko 550 medalja i četrdesetak pehara te plakete suorganizatorima prvenstva.

26.-27.06.2021. Novigrad-Cittanova. 8. Državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prvog dana prvenstva (subota, 26. lipnja) organiziran je u Gradskoj sportskoj dvorani za skoro 100 mažoretkinja plesni seminar u trajanju od tri sata, koji je vodila Martina Kolega, učiteljica plesa iz Rijeke.

26.-27.06.2021. Novigrad-Cittanova. 8. Državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Poslijepodnevni odnosno večernji program u svom prvom dijelu uključivao je prijem, koji je Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova, pripremio za predsjednika HUMT-a Vladu Palca i predstavnike svih klubova iz HUMTA, specijalnu gošću iz Češke, gđu. Martu Pavelkovu, vice predsjednicu i generalnu tajnicu IFMS-a (Svjetska federacija mažoret sporta) te predstavnika medija. Nas prijemu je bila nazočna i Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada.

26.-27.06.2021. Novigrad-Cittanova. 8. Državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Večernji program započeo je trostrukim defileom u kojem su sudjelovali kompletni timovi, koji su zatim na glavnom gradskom trgu izveli koncert za brojne mještane i turiste, pokazujući im samo dio svog umijeća i uvježbanost koreografija.

Galerija fotografija

Kultura

Učenici harmonike i violine Umjetničke škole Franje Lučića održali koncert

Objavljeno

on

Jučer je u dvorani Galženica održan koncert učenika Umjetničke škole Franje Lučića. Iako posljednje godine ne idu na ruku ni nastavnicima, ni učenicima zbog puno online nastave koja, iako ništa ne može zamijeniti nastavu i učenje sviranja instrumenta s predmetnim profesorom, prema sinoć viđenom nije utjecala na vrijedan trud i rad svih aktera.

Slušali smo tako skladbe izvedene na violini i harmonici, a finale koncerta bio je nastup harmonikaškog orkestra škole kojeg vodi profesor Igor Jugec uz pratnju sjajne mlade violinistice Iskre Jurišić, a u nastavku pogledajte dijelić atmosfere.

 

Program koncerta pripremili su Zinka Holy Marijan,Marija Ostrugač Jugec i Igor Jugec, a klavirska pratnja bio je Tomislav Šošić.

 

Nastavi čitati

Kultura

Kroz putopisno predavanje i predstavljanje knjige Ivana Đogića upoznajte Iran

Ivana i njegovu Faribu u svojem filmu “Ljubav oko svijeta” predstavili su Anđela i Davor Rostuhar kao jednog od brojnih parova koji su na vlastitom primjeru pokazali što ljubav znači u različitim društvenim zajednicama.

Objavljeno

on

Ivan Đogić, danas će Velikogoričanima predavanjem i knjigom “Iran u prezentu” odvesti na putovanje po prošlosti i sadašnjosti Irana, zemlje u kojoj je našao ljubav i koju danas smatra svojim domom.

Naime, Ivan od  siječnja 2018. živi i radi u Iranu kao konzultant na razvojnim projektima u turizmu i kao privatni turistički vodič za strane posjetitelje.

– Želio sam objasniti da je Iran tirkizan, a ne crn, da je riječ o fascinantnom povijesnom i kulturološkom nasljeđu, koje s velikim ponosom i dostojanstvom Iranci svakodnevno nose. A htio sam dati i protutežu nekim ustaljenim negativnim percepcijama Irana u zapadnim medijima. Ili barem objasniti neka pravila da zapadni čitatelj shvati pozadinu priče…-rekao je Ivan.

Spomenimo i jedni zanimljivost. Ivana i njegovu Faribu u svojem filmu “Ljubav oko svijeta” predstavili su Anđela i Davor Rostuhar kao jednog od brojnih parova koji su na vlastitom primjeru pokazali što ljubav znači u različitim društvenim zajednicama.

Predavanje je danas u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta od 19 sati. Ulaz je besplatan uz predočenje COVID potvrde.

Nastavi čitati

Kultura

U subotu tradicionalni koncert Jana “Evo moga zlata”

Koncert će Jane uživo prenositi na svojoj Facebook stranici za one koji neće moći biti u dvorani.

Objavljeno

on

“Evo moga zlata” naziv je koncerta kojeg će tradicionalno u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta održati VIS Jane.

-Izvest ćemo pregršt pjesama, što starih, što nekih novih, a Ivica Potočnik nam je vrijedno pisao nove aranžmane i note. Mi to i vizualno odradimo na prepoznatljiv način, što kroz pozornicu, što kroz naše goste…-istaknula je Alina Haraminčić, te dodala da će na koncertu kao i uvijek nastupiti Jankići.

Ukoliko želite biti na ovom koncertu važno je da imate važeću COVID potvrdu, a svoje ulaznice možete nabaviti tako da se javite Janama putem njihove stranice na Facebooku na kojoj će ujedno biti i prijenos koncerta uživo.

Koncert u subotu 27.studenog 2021. počinje u 19 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Danski film Okus gladi na Matineji za umirovljenike

Projekcija je sutra u 11 sati, a ulaz uz predočenje COVID potvrde, je besplatan….

Objavljeno

on

Sutra je posljednji petak u mjesecu, a velikogorički umirovljenici ponovno mogu besplatno pogledati film u sklopu programa „Matineja za umirovljenike“. Na platnu goričkog kina imate priliku pogledati dansku romantičnu dramu Okus gladi.

– Dobro došli u Malus, novu zvijezdu na danskom kulinarskom nebu. Vode ga Maggie i Carsten. Ona je antropologinja specijalizirana za hranu te stvara nevjerojatnu atmosferu restorana. On je proslavljeni chef koji stvara magiju u kuhinji. Zajedno, čine nepobjedivi par na gastronomskoj sceni Danske. Vole se, imaju dvoje prekrasne djece. Žele sve i imaju sve. Skoro. Prestižnu Michelin zvjezdicu tek trebaju dobiti i par je spreman žrtvovati sve kako bi ostvarili svoje snove. U neumornom lovu na ultimativno priznanje zaboravili su da je najbolji obrok u životu onaj koji dijele zajedno – stoji u najavi filma.

Projekcija je sutra u 11 sati, a ulaz uz predočenje COVID potvrde, je besplatan.

 

 

Nastavi čitati

Kultura

Još ovaj tjedan prilika je za razgledati izložbu koja u mnogima budi ugodna sjećanja

Objavljeno

on

Ukoliko još niste, podsjećamo da do kraja ovoga tjedna u Muzeju Turopolja možete razgledati izložbu „Dnevnik fotografa – Josip Perše“ autorice i kustosice Maje Ergović.

Velika Gorica i okolica na fotografijama iz pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća predstavljaju se na izložbi svojoj muzejskoj publici, neke i prvi put.

-Izložene fotografije dio su muzejske fotodokumentacije, a dio njih potječe iz privatne ostavštine obitelji Žganec i Perše i privatne zbirke Damira Drvodelića. Većina je iz nedavno pronađenih negativa i negativa na staklu koji će također ubuduće postati fundus Muzeja Turopolja-kažu organizatori.

Peršine fotografije zabilježile su gradske ulice, zgrade, događaje u Velikoj Gorici i okolici u prošlosti, a danas mnogima bude ugodna sjećanja.

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno