Poveži se s nama

Moja županija

Filipčić i Cvetković najbolji županijski orači

Objavljeno

Ususret 14. Državnom natjecanju orača koje se ove godine održava u Velikoj Gorici održano je i 14. Županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije. „Natjecalo se u dvije kategorije, plugova ravnjaka i premetnjaka, a ocijenjivalo se 16 elemenata oranja, ispričao nam je Dario Padro predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije.

 

Zbog tehničkih problema u vezi prijevoza i dolaska, Padro ističe kako natjecanje organiziraju u različitim dijelovima županije te su trenutno orijentirani na velikogoričko područje. Inače, na ovogodišnje Županijsko natjecanje odazvalo se 10 orača.

 

Oranje kao tehnika obrade tla još uvijek se smatra osnovnom i temeljnom za stvaranje dobrih agrotehničkih uvjeta te podizanja usjeva, ističe Gordana Županac pročelnica za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak u Zagrebačkoj županiji koja od samih početaka podržava ovu manifestaciju. Natjecanje je ujedno i edukativnog karaktera, a sve s ciljem što boljeg provođenja oranja kao tehnike obrade tla u našim krajevima, istaknula je Županac.

 

Savjetodavna služba osmislila je ovo natjecanje, po uzoru na svjetsko, kako bi naši poljoprivredni proizvođači koji koriste traktore i plugove naučili da ih mogu podešavati. „Radimo na boljitku u korištenju u poljoprivredi, a s obzirom na sve skuplju mehanizacija mora znati njezino pravilno korištenje. – naglasio je Padro.

 

Pobjednik 14.Županijskog natjecanja orača Zagrebačke županije u kategoriji plugova premetnjaka je Mario Filipčić iz Ključa Brdovečkog dok je Stjepan Cvetković iz Šibica kod Zaprešića najbolji u oranju s plugom ravnjakom. Zbog nemogućnosti odlaska Filipčića na sutrašnje Državno natjecanje, Zagrebačku županiju predstavljati će Mario Pendelin iz Veleševca.

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Moja županija

Božinović donio odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Objavljeno

on

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović uveo je izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike. Kako bi sustav zdravstva i sigurnosti za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19 mogao i dalje funkcionirati uz sve raspoložive djelatnike, tvrtke Čazmatrans, Meštrović prijevoz, Presečki prijevoz  i posebni linijski prijevoznici svakodnevno voze ovim posebnim linijama:

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Moja županija

Do hitne pomoći i na alternativnim brojevima telefona

Zbog preopterećenosti broja 112 pomoć dostupna i na druga dva broja

Objavljeno

on

Zbog velike preopterećenosti broja 112, građani Zagrebačke županije hitnu pomoć mogu zatražiti i na broju 01 6223 045, a za korisnike fiksne linije tu je i broj 194.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno