Poveži se s nama

Kultura

Festival “KAJ BUŠ” zaštitnik kajkavštine

Objavljeno

Broj od 37 tisuća gledatelja diljem Hrvatske u Noći kazališta, pokazao je da smo ipak BITNI. Posjetiteljima nije smetao ni ružan kišni dan jer ih čarolija kazališta uvijek privlači. 

Kiša nije omela niti ljubitelje amaterskog kazališta na kajkavštini da posjete Buševec i pogledaju šest predstava koje su se nudile u sklopu 12. Kaj Buš-a, festivala kajkavskog govornog područja. Ne samo da posjetitelji vole čuti i pogledati predstave na kajkavštini, već se i mladi u malim sredinama vole upustiti u glumačke vode s ciljem očuvanja tog govornog dijalekta.

kaj buš 2015 predstava

Program je započeo u subotu u 18 sati, a na daske buševskog Doma kulture prvi su izašli glumci Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje s predstavom „Treća sreća“.  Kako je nekada izgledala prošnja cure na dragotinski način prikazala je Udruga ‘Đeram’ iz Dragotinaca, a Dramska sekcija KUD-a „Lobor“ dočarala nam je dogodovštine iz bolničke „Čekaonice“. Veliko oduševljenje bili su najmlađi glumci iz Buševca, učenici područne škole pod vodstvom učiteljice Natalije, prikazali su predstavu „Martin san“. O „Ostavinskoj raspravi“ raspravljale su članice Etno udruge Kurilovec, a kao šećer na kraju Kulturna udruga „Tomislav Franjić“ iz Kalinovca, razmotala je svoje „Podravsko klupko“.

U četverosatnom programu koji smo pripremili vjerujemo da se publika pronašla u nekim predstavama i situacijama koje su one nudile. Mislim da smo se svi dobro zabavili, nasmijali i opustili što je u današnje vrijeme jako bitno.“ – istaknuo je predsjednik Ogranak, Nenad Rožić.

Smijeh je veliko blago bez kojega svijet ne bi bio isti!

Kultura

Ljeti se u Vukovini peku kukuruz i krumpir, a možete i pogledati film pod zvijezdama ili predstavu

Vukovina u srcu organizira svoju ljetnu manifestaciju “Čujem, vidim i mirišem ljeto”

Objavljeno

on

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je odgodila brojna događanja, ljeta će u Vukovini ipak biti. I to 1. kolovoza od 18 sati. Četvrtu godinu zaredom, naime, Vukovina u srcu organizira svoju ljetnu manifestaciju “Čujem, vidim i mirišem ljeto”, a uz obavezno pečenje pečenika i “krampera na plovu” (krumpir pečen na peći na drva) ove će godine organizirati i radionicu prirodnog graditeljstva našega kraja te izložbu maketa Stjepana Mihanovića i izložbu skulptura – stani postav kipara Mladena Mikulina.

– Sastavljat ćemo kućice koje će izgledati kao tradicionalna turopoljska kuća, a kasnije će služiti kao kućice za ptice i razmjestit ćemo ih po parkovima u Vukovini – objasnila je Sandra Maršić iz udruge Vukovina u srcu i dodala kako će se na manifestaciji sudjelovati i konjički klub pa će se tu moći isprobati i jahanje konja.

Osim toga, u dvorištu kurije Alapić naći će se i gastro ponuda pod nazivom “Fest fino i domaće”, a u suradnji s POUVG-om pripremili su i kino na otvorenom na kojem će prikazati film Uzbuna na Zelenom Vrhu i predstavu Ivana Ožegovića “10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života”.

 

Nastavi čitati

Kultura

KUD Čiče pokreće folklorno-tamburašku sekciju osoba s invaliditetom

Nije potrebno predznanje, a instrumente će osigurati KUD

Objavljeno

on

KUD Novo Čiče u sklopu svog europskog projekta Društveni centar Novo Čiče pokreće folklorno-tamburašku sekciju osoba s invaliditetom. Kako bi budućim članovima omogućili sudjelovanje, izgradili su i prilaznu rampu za osobe s invaliditetom. Sekcija s radom počinje 3. kolovoza, a sudjelovanje je besplatno.

– Nisu vam potrebni instrumenti jer će biti osigurani od strane KUD-a. Prijevoz do KUD-a ćemo također pokušati organizirati za sve polaznike. Predznanje sviranja nije potrebno. Željeli bi da vas se što više javi – pozvali su iz Udruge Suncokret te dodali kako se za sudjelovanje potrebno javiti u Suncokret.

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje kultura živi već 60 godina, a tu se učilo i zavarivati, šivati i voziti auto

Dok rade na knjizi o Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, djelatnici su pripremili i facebook izložbu

Objavljeno

on

Od 1960. godine, kada je osnovano Narodno sveučilište Velika Gorica, kasnije preimenovano u Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, ovdje su prikazivani filmovi, igrane su predstave, sviralo se, pjevalo i plesalo, izlagale slike, posuđivale knjige, tiskale novine i knjige, emitirali programi u eter, učili strani jezici, zavarivanje i šivanje, učilo se voziti aute, a uz zgradu su se odvijali fašnici, štafete, pokazne vježbe spašavanja; rušilo se i gradilo… Svoju bogatu povijest u povodu 60 godina postojanja Pučko otvoreno učilište obilježit će Facebook izložbom. Tu će u narednim danima objavljivati fotografije koje dokumentiraju povijest učilišta.

– Kao što su se kroz 60 godina mijenjali kulturni i obrazovni sadržaji Učilišta, tako je i sama zgrada dobivala novi izgled. Uz nekoliko većih obnova, POUVG je čak pet puta mijenjao svoje ime. Gotovo sve što se dogodilo u Velikoj Gorici na neki je način povezano s ovom ustanovom, pa se slobodno može reći da je povijest NSVG-a/POUVG-a povijest Velike Gorice. Nemoguće je sve i nabrojiti, a kamoli sve prokomentirati i sagledati u svoj živosti – kazali su iz Pučkog otvorenog učilišta te najavili kako je to razlog zbog kojega rade na knjizi koja će biti ‘zbir proteklog vremena’ te fotografijama evocirati uspomene na događanja u ovoj kulturno-obrazovnoj ustanovi.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno