Poveži se s nama

Kultura

Festival “KAJ BUŠ” zaštitnik kajkavštine

Objavljeno

Broj od 37 tisuća gledatelja diljem Hrvatske u Noći kazališta, pokazao je da smo ipak BITNI. Posjetiteljima nije smetao ni ružan kišni dan jer ih čarolija kazališta uvijek privlači. 

Kiša nije omela niti ljubitelje amaterskog kazališta na kajkavštini da posjete Buševec i pogledaju šest predstava koje su se nudile u sklopu 12. Kaj Buš-a, festivala kajkavskog govornog područja. Ne samo da posjetitelji vole čuti i pogledati predstave na kajkavštini, već se i mladi u malim sredinama vole upustiti u glumačke vode s ciljem očuvanja tog govornog dijalekta.

kaj buš 2015 predstava

Program je započeo u subotu u 18 sati, a na daske buševskog Doma kulture prvi su izašli glumci Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje s predstavom „Treća sreća“.  Kako je nekada izgledala prošnja cure na dragotinski način prikazala je Udruga ‘Đeram’ iz Dragotinaca, a Dramska sekcija KUD-a „Lobor“ dočarala nam je dogodovštine iz bolničke „Čekaonice“. Veliko oduševljenje bili su najmlađi glumci iz Buševca, učenici područne škole pod vodstvom učiteljice Natalije, prikazali su predstavu „Martin san“. O „Ostavinskoj raspravi“ raspravljale su članice Etno udruge Kurilovec, a kao šećer na kraju Kulturna udruga „Tomislav Franjić“ iz Kalinovca, razmotala je svoje „Podravsko klupko“.

U četverosatnom programu koji smo pripremili vjerujemo da se publika pronašla u nekim predstavama i situacijama koje su one nudile. Mislim da smo se svi dobro zabavili, nasmijali i opustili što je u današnje vrijeme jako bitno.“ – istaknuo je predsjednik Ogranak, Nenad Rožić.

Smijeh je veliko blago bez kojega svijet ne bi bio isti!

Kultura

U goričkoj knjižnici sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku

Tijekom godine fond Book cornera će nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima

Objavljeno

on

U novoj 2020. godini Gradska knjižnica Velika Gorica omogućila je svojim korisnicima novu uslugu – Book corner. Fond knjižnice tako je bogatiji za knjige na engleskom jeziku, a pronaći ih možete na Središnjem odjelu za odrasle.

– Tako ostvarujemo ono što već neko vrijeme najavljujemo, a to je pokretanje fonda na stranim jezicima. Za sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku, a tijekom godine fond namjeravamo nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima. Pokretanje ovog dijela fonda možemo zahvaliti prije svega našim sugrađanima koji su nam tijekom godina donirali knjige na stranim jezicima, a većina njih čini naš početni fond strane knjige. Manji dio knjiga nabavljen je i kupnjom – kažu iz knjižnice.

U Book corneru je najviše beletristike, s engleskog govornog područja, ali i nekoliko naslova stručne literature i autora iz drugih govornih područja koji su prevođeni na engleski jezik. Prevladava ‘lako štivo’ – ljubavni i kriminalistički romani, a tu je i izbor klasika poput Jane Austin, Louise Alcott ili Nathaniela Hawthornea.

Nastavi čitati

Kultura

Koncert za pamćenje: U Gorici će nastupiti Zvonko Bogdan

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja

Objavljeno

on

Velikogoričane 12. veljače očekuje koncert velikog Zvonka Bogdana i 7 tamburaša. Panonski kralj starogradskih pjesama, romansi i sevdalinki koji je svoj život posvetio glazbi i u 50 godina umjetničkog rada izveo stotine pjesama, izdao brojne albume te osvajao nagrade i priznanja, nastupit će u Gradskoj sportskoj dvorani u povodu 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Sve lijepe i sjetne nostalgične trenutke nitko ne može bolje dočarati nego ovaj glazbenik. Uz pomoć svojih sedam tamburaša velikogoričku će publiku provesti izvedbom narodnih pjesama od Konavala do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana. Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Markova čežnja, Fijaker stari, Kraj jezera i mnoge druge pjesme i dalje čuva za sve generacije kako se ne bi zaboravili ljudi koji su prije stotinu i više godina stihovima čuvali ravnicu i na njoj ostavljali dušu – najavili su iz Pučkog otvorenog učilišta ovaj koncert za pamćenje.

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja na blagajni Učilišta, a koštat će 80 kuna za tribinu i 100 kuna za parket.

Nastavi čitati

Kultura

Gradska knjižnica otkrila što su Goričani najviše čitali u 2019. godini

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica objavila je rezultate posuđivanja knjiga u protekloj godini. Standardno, Goričani su najviše čitali stranu beletristiku, a u najpopularnijoj kategoriji pobjedu je odnijela trilogija “Djevojka iz Berlina” Ellie Midwood. Slijedi ju još jedna trilogija, a radi se o knjigama Nore Roberts “Rođena u vatri”, “Rođena iz leda” te “Rođena u grijehu”. Na treće mjesto zasjeo je “Dar” Julie Garwood.

Što se pak domaće književnosti tiče, na prvom mjestu po broju posuđivanja je Julijana Adamović i njen uradak “Divlje guske”. Najčitanija publicistika bila je knjiga “Ima li života prije smrti?” Roberta Torrea, a “Najgora djeca na svijetu” najčitanija je dječja knjiga.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno