Poveži se s nama

Vijesti

Evo čega se morate pridržavati kod paljenja vatre na otvorenom

Nepromišljenim spaljivanjem možete počiniti kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom

Objavljeno

Dolazak proljeća i toplijeg vremena označio je i početak radova na zemlji. Spaljivanje biljnog otpada u ovom periodu donosi i povećan broj vatrogasnih intervencija. U pravilu za gašenje takvih požara potreban je veći broj vatrogasaca i vozila, a ponekad i zračne snage, što uvelike opterećuje lokalne i državni proračun. Vatrogasci stoga savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira.

„Ako se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad“, poručili su Hrvatske vatrogasne zajednice.

Iz Vatrogasne zajednice građanima su dali savjete kako paliti vatru na otvorenom:

1. Vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima.

2. Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara.

3. Pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ako nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.

4. Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja.

5. Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

6. Apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad.

7. Sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru. Novčanom kaznom u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2 do 15 tisuća kuna.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Ako je djelo počinjeno iz nehaja može se izreći kazna zatvora do tri godina, odnosno do pet godina ako je počinjeno s namjerom.

 

HOTNEWS

U Kobiliću 8. Stare seoske igre uz gratis porciju graha

Ekipa može imati najviše 5 članova

Objavljeno

on

Nošenje jajeta u žlici, skok u dalj, vožnja u tački, bacanje kamena s ramena, bistrički ringišpil, trčanje u vreći, trka parova, potezanje užeta, samo su neke seoske igre kakve su igrali naši stari, a koje ćete i vi moći zaigrati u nedjelju, 19. kolovoza, na 8. starim seoskim igrama u Kobiliću.

Tajnik Mjesnog odbora Stjepan Vitez najavljuje kako će događaj početi u 10 sati te obećava dobru zabavu i razbibrigu, bez kotizacije.

“Pozivam sve koji to mogu da dođu na teren NK Vatrogasac. Potrebno je doći nešto ranije i prijaviti svoju ekipu koja može imati najviše 5 članova, bez obzira na spol. Kotizacije neće biti, ove godine smo je izbacili. Od 13 sati će biti besplatna i porcija graha”, kaže Vitez, nadajući se kako će broj natjecatelja ove godine biti rekordan.

“Prošle godine je bilo puno igralište ljudi. Na manifestaciji je sudjelovalo mnoštvo mladih, samo smo zahvalnica ispisali četrdesetak. Ove godine pripremamo igre za najmlađe, najbolje očekuju pehari i nagrade”, dodao je Vitez.

Nastavi čitati

Sport

Novo Brdo korak do naslova

U zadnjem blagdanskom kolu za Veliku Gospu Žaja i društvo trebaju pobjedu

Objavljeno

on

U vikendu iza nas odigrana su dva vrlo važna kola gdje se momčad Novog Brda gotovo sigurno profilirala u prvaka 15. Breške lige. Kako su u subotu Markuševec i Kravarsko remizirali to je išlo u prilog Novom Brdu i Cerovskom Vrhu. U nedjelju u izravnom dvoboju odluke Novobrđani su pobijedili Markuševec 2:0 što ih gotovo sigurno promovira prvacima. U zadnjem blagdanskom kolu za Veliku Gospu Žaja i društvo trebaju pobjedu, teško je za povjerovati da se išta drugo može dogoditi protiv zadnjeplasirane Hotnje koja je do sada uhvatila jedan bod u 15 utakmica. Ipak pričekajmo srijedu 15. kolovoza gdje će u što svi vjeruju Novo Brdo po peti puta dignuti pobjednički pehar.

 

Rezultati 15. kola:

Pokupsko – Hotnja 8:0

Cerovski Vrh – Gladovec 7:1

Donji Hruševec – Strezojevo 4:1

Kozjača – Vukomerić

Gornja Opatija – Novo Brdo 1:3

Dubranec – Velika Buna 5:0

Markuševec – Kravarsko 1:1

 

Rezultati 16. kola:

Gornja Opatija – Strezojevo 5:3

Donji Hruševec – Dubranec 0:1

Hotnja – Kravarsko 0:7

Gornji Hruševec – Gladovec 2:2

Markuševec – Novo Brdo 0:2

Cerovski Vrh – Vukomerić 4:2

Kozjača – Velika Buna 2:3

Pokupsko – Šiljakovina 2:2

 

REDOSLIJED

 1. NOVO BRDO 35
 2. CEROVSKI VRH 34
 3. KRAVARSKO 32
 4. MARKUŠEVEC 31
 5. OPATIJA 29
 6. DUBRANEC 27
 7. ŠILJAKOVINA 26
 8. GORNJI HRUŠEVEC 25
 9. GORNJA OPATIJA 23
 10. KOZJAČA 22
 11. GLADOVEC 20
 12. VELIKA BUNA 18
 13. POKUPSKO 14
 14. STREZOJEVO 12
 15. DONJI HRUŠEVEC 10
 16. VUKOMERIĆ 7
 17. HOTNJA 1

 

Nastavi čitati

Crna kronika

U Lijevim Štefankima muškarac umro nakon uboda stršljena

Objavljeno

on

Muškarac (56) preminuo je u voćnjaku, u Lijevim Štefankima, nakon uboda stršljena. Nesretan slučaj dogodio se u subotu, 11. kolovoza oko 10.20 sati.

Iz policije kažu kako je tijelo nesretnog muškarca prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati
BENETTON
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
ZELENI PRSTEN

iv>

EUROHERC


Izdvojeno