Poveži se s nama

Vijesti

Energetska obnova donosi niže cijene grijanja u Velikoj Gorici

Objavljeno

Kada govorimo o Gradskom stambenom gospodarstvu Velika Gorica, mnogi građani nisu ni upućeni u poslove kojima se isto bavi, i zapravo rijetki znaju da je riječ o trgovačkom društvu u vlasništvu grada Velika Gorica koje obavlja poslove upravljanja stambenim zgradama, te  je jedan od najvećih upravitelja na području grada, također obavlja naplatu komunalne naknade, i naknadu za uređenje voda za Hrvatske vode.

O najvažnijim obavljenim projektima, onima koji su u tijeku, ali i onima koji će se tek realizirati u eteru City radija govorio je direktor GSG-a Tomislav Landeka.

 „Grijanje je jedna od gorućih tema u Velikoj Gorici u proteklih nekoliko godina, jer se svake godine stvaraju neki novi nameti koji poskupljuju račune naših građana, a mi svakog dana radimo na tome kako bi smanjili te režijske troškove, tako smo ove godine aplicirali većinu zgrada na Natječaj  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a riječ je o zakonskoj obvezi prema kojoj sve zgrade veće od 70 stanova do 31.12.2015. moraju ugraditi razdijelnike, u dogovoru sa suvlasnicima aplicirali smo 25 zgrada, ukupna investicija je  6 200 000 kuna,tražena subvencija Fonda je 40%,  za deset zgrada koje su već dobile subvenciju razdijelnika iznos je 1 241 000 kuna,  a očekujemo još milijun kuna za preostale zgrade.“ – istaknuo je Landeka.

Prije sezone grijanja u Velikoj Gorici biti će održana  javna tribina i edukacija kako se ponašati s razdjelnicima, jer ukoliko ne bude pridržavanja nekih osnovnih pravila, neće biti niti značajnije uštede.

Gotovo sve zgrade koje su pod upravom GSG-a  dobile su energetske certifikate koji su vrlo bitni, i obvezno ih  je imati, jer ukoliko iznajmljujete,odnosno prodajete stan  morate imati certifikat.

„Energetski certifikat vrijedi za svaki stan u zgradi, to je nešto što mnogi ne znaju, pa onda dodatno angažiraju izradu certifikata.To nije potrebno, dovoljno je da se javite svom predstavniku stanara ili da dođete u GSG, i dobit ćete kopiju certifikata.“ – rekao je Landeka.

Ove godine prijavljeno je 11 zgrada, i sve su dobile subvenciju, a u ranijem periodu riječ je bila o 124 zgrade, što znači da će do kraja slijedeće godine sve zgrade imati imati energetske certifikate koji vrijede deset godina.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će i energetsku obnovu zgrada, trošak izrade projektne dokumentacije u stopostotnom iznosu.

„Prošle godine smo krenuli s tim, prijavili smo pet projekata i sve zgrade su dobile subvenciju za izradu projektne dokumentacije, a po izradi iste može se krenuti u radove (radovi fasade, ravnih, kosih krovova…).Ovakvom energetskom obnovom dolazi se do ušteda potrošnje energenata od 60-75%, u konačnici se ide prema tome da se smanje troškovi grijanja.“ – rekao je Landeka.

Ove godine u izvođenje radova krenuti će se na četiri zgrade, ukupna investicija je nešto viša od 13 milijuna kuna, a subvencija Fonda je 4 525 000 kuna, to je 40%  iznosa ukupne investicije, a subvenciju pružaju i Europska investicijska banka, te Europska banka za obnovu  i razvoj, u konačnici će investicija biti sufinancirana u 50 postotnom iznosu.

„Interes za ovaj vid energetske obnove u 2015. povećao se na trinaest zgrada koje su već dobile subvenciju za izradu projektne dokumentacije“ – rekao je između ostalog direktor GSG-a Tomislav Landeka.

Svi ovi planovi i radovi utjecat će na povećanje računa koje će slati  GSG , ali u konačnici se to ne bi trebalo ni osjetiti, jer će uštede na računima za struju i grijanje biti znatnije.

Vrijeme pred velikogoričanima koji svake godine u zimskom periodu za grijanje plaćaju i po pedeset posto režijskih troškova, pokazati će isplativost ovih investicija i radova, nadamo se na zadovoljstvo svih građana.

Kultura

FOTO: eTwining projekt ‘Uskrs u mojem zavičaju’ u izvedbi učenika Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici predstavili su danas u holu srednjoškolskog centra ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’. Prikaz uskrsnih turopoljskih običaja, uglavnom vezanih uz pripremu hrane i prezentaciju blagdanskog stola pripremila je Sanja Gršetić, nastavnica Praktične obuke konobara. Osmislila je i skeč na autohtonom turopoljskom narječju. Drugi dio skeča na engleskom jeziku osmislila je Sanja Cmrečnjak, nastavnica Hrvatskog jezika.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U pripremi hrane sudjelovala je i Katica Birek, nastavnica Praktične nastave pomoćnih kuhara i slastičara. Prigodne korizmene plakate uradila je Dragica Marković, nastavnica Vjeronauka. Za digitalnu obradu aktivnosti pobrinula se Nataša Sirković, nastavnica elektrotehničke grupe predmeta.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Scenski prikaz turopoljskih običaja predstavili su sljedeći učenici: Katarina Pavunčec, Stjepan Zgurić, Kristijan Popovčić (svi 3.d), Aleksandra Kos (1.h) i Sanja Čibarić (3.d). Pisanice su uradili Anamarija Šitum i Jurica Antolović, a uskrsnu košaricu uradila je Elma Mašić (svi 3.d). Posebnu pohvalu za pripremu hrane zaslužio je Bernard Kancir (3.d) za samostalnu izradu figura od kruha (uskrsni zec, medo i križ). Predstavu su snimali: Lovro Lipovšćak, Danijel Božurić (oba 3.f), Kristijan Fiket, Elma Mašić (oboje 3.d), Nikola Šurina (2.f), Antonio Puljak (1.f) i Matija Antolić (1.j). Za izradu GIF čestitke zadužen je Mihael Vražić (3.f), a za montažu video snimke Matej Božurić (3.f).

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autorice projekta ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’ su učiteljice Jasminka Podlejan (Osnovna škola Pokupsko) i Ivana Gazdić-Dubovečak (Osnovna škola Eugena Kvaternika). Predviđeno trajanje projekta je od početka veljače do kraja travnja 2021. godine. Partneri projekta su nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Željeznička stanica dobiva rasvjetu i asfaltirano parkiralište

Dogovoreno je tako s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture

Objavljeno

on

Uskoro će započeti uređivanje željezničke stanice na kraju Kolodvorske ulice, objavio je to v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
– Postojeća željeznička stanica u Velikoj Gorici neprimjerena je za grad naše veličine. Na radnom sastanku s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem dogovoreno je uređenje stanice. U prvoj fazi asfaltirat će se parkiralište i postaviti javna rasvjeta – kazao je Ačkar.
Ovime su zasigurno zadovoljni građani koji kao prijevozno sredstvo do Zagreba koriste vlak jer je dosad taj dio Gorice bio mračan i djelovao nesigurno.

Nastavi čitati

Vijesti

U tri godine više puta vozio bez položenog vozačkog, završio u pritvoru i dobio kaznu

Platit će 2.000 kuna

Objavljeno

on

Policija je u utorak u Ulici Slavka Kolara zaustavila 32-godišnjaka koji je bez položenog vozačkog ispita vozio osobni automobil zagrebačkih registarstracija. Provjeravajući ga, policija je utvrdila kako je 32-godišnjak ujedno i recidivist koji unatrag tri godine ima više od tri presude za isti prekršaj. Na Općinskom prekršajnom sudu u Velikoj Gorici određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i novčana kazna od 2.000 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno