Poveži se s nama

Vijesti

Energetska obnova donosi niže cijene grijanja u Velikoj Gorici

Objavljeno

Kada govorimo o Gradskom stambenom gospodarstvu Velika Gorica, mnogi građani nisu ni upućeni u poslove kojima se isto bavi, i zapravo rijetki znaju da je riječ o trgovačkom društvu u vlasništvu grada Velika Gorica koje obavlja poslove upravljanja stambenim zgradama, te  je jedan od najvećih upravitelja na području grada, također obavlja naplatu komunalne naknade, i naknadu za uređenje voda za Hrvatske vode.

O najvažnijim obavljenim projektima, onima koji su u tijeku, ali i onima koji će se tek realizirati u eteru City radija govorio je direktor GSG-a Tomislav Landeka.

 „Grijanje je jedna od gorućih tema u Velikoj Gorici u proteklih nekoliko godina, jer se svake godine stvaraju neki novi nameti koji poskupljuju račune naših građana, a mi svakog dana radimo na tome kako bi smanjili te režijske troškove, tako smo ove godine aplicirali većinu zgrada na Natječaj  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a riječ je o zakonskoj obvezi prema kojoj sve zgrade veće od 70 stanova do 31.12.2015. moraju ugraditi razdijelnike, u dogovoru sa suvlasnicima aplicirali smo 25 zgrada, ukupna investicija je  6 200 000 kuna,tražena subvencija Fonda je 40%,  za deset zgrada koje su već dobile subvenciju razdijelnika iznos je 1 241 000 kuna,  a očekujemo još milijun kuna za preostale zgrade.“ – istaknuo je Landeka.

Prije sezone grijanja u Velikoj Gorici biti će održana  javna tribina i edukacija kako se ponašati s razdjelnicima, jer ukoliko ne bude pridržavanja nekih osnovnih pravila, neće biti niti značajnije uštede.

Gotovo sve zgrade koje su pod upravom GSG-a  dobile su energetske certifikate koji su vrlo bitni, i obvezno ih  je imati, jer ukoliko iznajmljujete,odnosno prodajete stan  morate imati certifikat.

„Energetski certifikat vrijedi za svaki stan u zgradi, to je nešto što mnogi ne znaju, pa onda dodatno angažiraju izradu certifikata.To nije potrebno, dovoljno je da se javite svom predstavniku stanara ili da dođete u GSG, i dobit ćete kopiju certifikata.“ – rekao je Landeka.

Ove godine prijavljeno je 11 zgrada, i sve su dobile subvenciju, a u ranijem periodu riječ je bila o 124 zgrade, što znači da će do kraja slijedeće godine sve zgrade imati imati energetske certifikate koji vrijede deset godina.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će i energetsku obnovu zgrada, trošak izrade projektne dokumentacije u stopostotnom iznosu.

„Prošle godine smo krenuli s tim, prijavili smo pet projekata i sve zgrade su dobile subvenciju za izradu projektne dokumentacije, a po izradi iste može se krenuti u radove (radovi fasade, ravnih, kosih krovova…).Ovakvom energetskom obnovom dolazi se do ušteda potrošnje energenata od 60-75%, u konačnici se ide prema tome da se smanje troškovi grijanja.“ – rekao je Landeka.

Ove godine u izvođenje radova krenuti će se na četiri zgrade, ukupna investicija je nešto viša od 13 milijuna kuna, a subvencija Fonda je 4 525 000 kuna, to je 40%  iznosa ukupne investicije, a subvenciju pružaju i Europska investicijska banka, te Europska banka za obnovu  i razvoj, u konačnici će investicija biti sufinancirana u 50 postotnom iznosu.

„Interes za ovaj vid energetske obnove u 2015. povećao se na trinaest zgrada koje su već dobile subvenciju za izradu projektne dokumentacije“ – rekao je između ostalog direktor GSG-a Tomislav Landeka.

Svi ovi planovi i radovi utjecat će na povećanje računa koje će slati  GSG , ali u konačnici se to ne bi trebalo ni osjetiti, jer će uštede na računima za struju i grijanje biti znatnije.

Vrijeme pred velikogoričanima koji svake godine u zimskom periodu za grijanje plaćaju i po pedeset posto režijskih troškova, pokazati će isplativost ovih investicija i radova, nadamo se na zadovoljstvo svih građana.

Kultura

Ljeti se u Vukovini peku kukuruz i krumpir, a možete i pogledati film pod zvijezdama ili predstavu

Vukovina u srcu organizira svoju ljetnu manifestaciju “Čujem, vidim i mirišem ljeto”

Objavljeno

on

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je odgodila brojna događanja, ljeta će u Vukovini ipak biti. I to 1. kolovoza od 18 sati. Četvrtu godinu zaredom, naime, Vukovina u srcu organizira svoju ljetnu manifestaciju “Čujem, vidim i mirišem ljeto”, a uz obavezno pečenje pečenika i “krampera na plovu” (krumpir pečen na peći na drva) ove će godine organizirati i radionicu prirodnog graditeljstva našega kraja te izložbu maketa Stjepana Mihanovića i izložbu skulptura – stani postav kipara Mladena Mikulina.

– Sastavljat ćemo kućice koje će izgledati kao tradicionalna turopoljska kuća, a kasnije će služiti kao kućice za ptice i razmjestit ćemo ih po parkovima u Vukovini – objasnila je Sandra Maršić iz udruge Vukovina u srcu i dodala kako će se na manifestaciji sudjelovati i konjički klub pa će se tu moći isprobati i jahanje konja.

Osim toga, u dvorištu kurije Alapić naći će se i gastro ponuda pod nazivom “Fest fino i domaće”, a u suradnji s POUVG-om pripremili su i kino na otvorenom na kojem će prikazati film Uzbuna na Zelenom Vrhu i predstavu Ivana Ožegovića “10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života”.

 

Nastavi čitati

Sport

Rukometaši u Rumunjsku! Europa donijela gostovanje od 900 kilometara

Prvi europski protivnik rukometaša Gorica bit će rumunjska Potaissa Turda. Prvu utakmicu Goričani će igrati 28. ili 29. kolovoza u gostima, a uzvrat je tjedan dana poslije. Prođu li ovu prepreku, čeka ih još jedno pretkolo na putu do skupina Europske lige, koja je po snazi odmah do Lige prvaka

Objavljeno

on

Otkad je stigla vijest kako će rukometaši Gorice ipak dobiti priliku iskoračiti u europska natjecanja, i to kroz jaku Europsku ligu, novooformljeno natjecanje, drugi po snazi u svijetu klupskog rukometa, odmah iza Lige prvaka, čekao se ždrijeb prvoga pretkola. On je i održan u utorak prijepodne, u središtu EHF-a u Beču, a Goričanima je za protivnika donio rumunjski klub Potaissa Turda.

– Dobro je, zadovoljni smo. Put je dugačak, ali moglo je biti i napornije i puno skuplje da smo izvukli nekoga od ruskih ili bjeloruskih klubova. Ovako ćemo putovati nekih devet sati autobusom, no ne brine nas to. Vjerujemo da ćemo imati šansu, da je ždrijeb prošao puno bolje za nas nego za druge hrvatske klubove, budući da je Spačva izvukla makedonski Metalurg, a Dubrava će igrati protiv švicarskog Luzerna – kaže sportski direktor Gorice Drago Kovačević.

Turda je grad u središnjoj Rumunjskoj, ne prevelik, u njemu živi nešto manje od 50.00o stanovnika, u blizini puno poznatijega grada Cluja. Od Velike Gorice do Turde treba prijeći točno 909 kilometara, pa će naši rukometaši na put vjerojatno čak dva dana prije utakmice, kako bi se stigli odmoriti i pripremiti za silno važnu utakmicu. Prva utakmica na rasporedu je 28. ili 29. kolovoza u Rumunjskoj, a uzvrat je tjedan dana poslije u Velikoj Gorici.

Gorički rukometaši s treninzima su počeli u ponedjeljak, 27. srpnja, a igrački kadar vrlo je blizu definiranja. Najveći dio lanjske momčadi je ostao u klubu, kao veliko pojačanje došao je lijevi vanjski Dominik Novak iz Varaždina, a očekuju se i još dva ili tri pojačanja. Veliko je pitanje što će biti s Davorom Ćavarom i Lukom Lovrom Klaricom, koji su na pripremama s PPD Zagrebom, no i dalje postoji opcija da i dalje budu dio Gorice. Stiže, kažu iz kluba, još jedno veliko pojačanje, kuloarske priče govore da je riječ o igraču koji će donijeti puno toga, ali njegovo ime zasad se i dalje drži u tajnosti…

Nastavi čitati

Gospodarstvo

U 14 tisuća goričkih kućanstava stiže optički internet

Imat će brzine preko 100 Mbit/s, a u budućnosti će te brzine ići i preko 1 Gbit/s

Objavljeno

on

Hrvatski Telekom je započeo uvođenje optičke infrastrukture na području grada Velika Gorica, što će građanima omogućiti gigabitne brzine. Projekt vrijedan oko 29 milijuna kuna omogućit će spajanje čak 14.000 kućanstava na ultra brzi internet uz brzine preko 100 Mbit/s, a u budućnosti će te brzine ići i preko 1 Gbit/s.

– Optičke mreže do kućanstava bez sumnje omogućuju najkvalitetniji i najbrži pristup internetu i sastavni su dio digitalizacije društva, povećanja gospodarske konkurentnosti i kvaliteta života. Jako nam je drago što je Velika Gorica dio naših optičkih ulaganja, što će velikom broju građana omogućiti napredno korisničko iskustvo kroz uživanje u ultra brzoj povezanosti – izjavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma za tehniku i informacijsku tehnologiju.

– Suvremena komunikacijska infrastruktura velikih brzina u današnjem vremenu jedan je od najvažnijih preduvjeta gospodarskog razvoja i privlačenja investicija, ali isto tako je važna u i svim drugima sferama društvenih aktivnosti, posebice obrazovanja. U Gradu Velika Gorica zadnjih godina kontinuirano radimo na unapređenju komunikacijske infrastrukture, od izrade plana razvoja širokopojasnog interneta do postavljanja brojnih pristupnih točaka za besplatan bežični pristup internetu. Planirana investicija HT-a u optičku infrastrukturu na području Gorice predstavlja do sada najznačajniji razvojni projekt ovog tipa koji je podjednako bitan i za gospodarske subjekte i institucije, kao i za kućanstva – kazao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno