Poveži se s nama

Vijesti

Gradsko vijeće: Električnim autobusima do željezničke stanice u Gradićima

Umirovljenici s mirovinama manjim od dvije tisuće kuna mogu očekivati božićnicu

Objavljeno

Aktualni sat 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice pitanjem o kriterijima isplate božićnica umirovljenicima otvorio je Stjepan Rak iz HSU-a.

„Napominjem kako je HSU uputio dopis prema Gradu početkom srpnja i to u svezi formiranja povjerenstva za kriterije vezane za određivanje iznosa koji bi dobili gorički umirovljenici“, rekao je Rak.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na pitanje gradskog vijećnika odgovorio je Zvonko Kunić, načelnik Upravnog odbora za društvene djelatnosti.

„Ponajprije trebamo ustanoviti takozvani Registar umirovljenika, a ideja je da svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 2000 kuna dobiju božićnicu. Za one koji maju mirovine do 1000 kuna ona bi iznosila 400 kuna, a za one koji imaju od 1000 do 2000 kuna iznosila bi 200 kuna. Procjenjujemo da bi to bilo 3000 do 3300 umirovljenika, a to bi ukupno iznosilo oko milijun kuna, što je predviđeno i u samom proračunu“, rekao je pročelnik.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

MOST-ov Alanmilan Šembera upozorio je na loše stanje u prometu. Kao neuralgične točke označio je Sisačku cestu na potezu kod benzinske postaje EuroPetrola i Lidla te križanja Rakarje, Kobilić i Bapče na istočnoj obilaznici.

„Neuralgične točke su prepoznate, nažalost i kroz žrtve. One trebaju postati predmet našeg interesa, dublje analize i akcijskog plana, kako bi uspjeli riješiti ove probleme i spriječili nesreće. Križanje na Sisačkoj ulici kod skretanja za trgovački centar Lidl i Veterinarsku stanicu je jedino rješenje koje smo u onom momentu mogli izvesti. Da se ranije dok se to projektiralo promišljalo da se na tom širem području napravi jedan veliki „turborotor“ ili rotor, sigurno bi bili puno efikasniji, ali nitko ne kaže da o tome nećemo razmišljati u budućnosti. Što se tiče istočne obilaznice, ona ima dosta dobru horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, međutim treba se pridržavati propisa. Gdje je znak stop mora se stati, gdje crveno mora se zakočiti, a gdje je zeleni ide se dalje“, odgovorio mu je gradonačelnik Dražen Barišić.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Šembera je predložio da se u dogovoru s policijom na kritičnim mjestima postave kamere kojima će se lakše hvatati vozači prolaze raskršća na crveno. Shodno težini takvih prekršaja, on se zalaže i za radikalne kazne za počinitelje.

Potpredsjednika Gradskog vijeća i SDP-ovog vijećnika Damira Šimunića zanimalo je kada će Grad Velika Gorica pokrenuti javne radove.
„Motiv za postavljanje ovog pitanja su korisnici socijalne pomoći. Naime, točno se vidi kada je datum isplate socijalne pomoći, da su nam parkovi, Tržni centar i lokalne birtije pune ljudi koji dobiveni novac troše na alkohol. Oni koji su fizički spremni doći raditi, neka dođu u Veliku Goricu čupati ambroziju ili čiste snijeg, a onda neka koriste socijalnu pomoć“, istaknuo je Šimunić.
Gradonačelnik mu je odgovorio da će oni vrlo brzo početi.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Kasnimo zato što u gradovima kao što je naša Velika Gorica je niska stopa nezaposlenosti, ali još uvijek postoji potreba. Vaš prijedlog je na mjestu i ono što vam mogu obećati uskoro će jedan oblik javnih radova uskoro zaživjeti“, objasnio je gradonačelnik.

Što je s natječajem za izgradnju autobusnog kolodvora i kada će Grada osigurati javnu liniju koja će povezati Veliku Goricu i željezničku stanicu u Gradićima, zanimalo je vijećnicu Karmen Rak iz MOST-a.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Projekt novog autobusnog kolodvora je gotov i moramo ga poklopiti s modelom financiranja. Grad nije zainteresiran financirati taj projekt, niti njime upravljati. S obzirom na to da ima nekoliko zainteresiranih trgovačkih društava koji žele dati svoje prijedloge, još smo u razgovorima. Mi se nadamo da ćemo vrlo brzo, već početkom iduće godine, naći model i raspisati natječaj te da će krenuti izgradnja autobusnog kolodvora“, objasnio je gradonačelnik.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Najavio je i mogućnost povezivanja Velike Gorice i željezničke stanice u Gradićima električnim autobusima.

„Kandidirali smo u EU fondovima za dva autobusa na struju, koji bi povezivali gradu u ovom internom dijelu, a posebice do željezničke stanice i budućeg tramvajskog okretišta koji bi trebao biti u sjevernom djelu grada“, dodao je Barišić.

Ekspresno je prihvaćeno svih osam točaka

Na 9. sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2018. godinu, prijedlog Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama i izrada I. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Radne zone Rakitovec.

Vijećnici su dali suglasnost za sklapanje Ugovora o gradnji komunalne infrastrukture sa zagrebačkom tvrtkom Kamgrad projekt, donesena je odluka o prodaji suvlasničkih dijelova nekretnina u vlasništvu Grada te ona o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi.

Gradonačelniku je dano ovlaštenje za potpisivanje Ugovora o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, dok je usvojena i odluka za provedbu ulaganja na području Grada Velike Gorice unutar mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, iz programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine.

Vijesti

Konferencija “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”

Objavljeno

on

Autor

Grad Velika Gorica i komunalno društvo VG Čistoća od prosinca 2018. godine provode projekt edukacije i informiranja “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”, sufinanciran u visini 60,47 % sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. godine2. Projekt je vrijedan 1.984.588,79 kuna, od čega se iz Kohezijskog fonda sufinancira 1.096.245,50 kuna.

Cilj projekta je kroz ukupno 22 projektne aktivnosti educirati i informirati sve skupine građana Grada Velike Gorice o pravilnom gospodarenju otpadom, važnosti odvojenog sakupljanja otpada “na kućnom pragu” i putem reciklažnih dvorišta te “zelenih otoka”, kako bi se tako sakupljeni otpad mogao reciklirati i pravilno zbrinuti, umjesto da završi na “divljim” deponijama ili gradskom Odlagalištu komunalnog otpada Mraclinska Dubrava.

Među do sada provedenim aktivnostima projekta važno je spomenuti tisak i distribuciju tiskanih edukacijskih materijala za školarce i djecu u vrtićima (letci, brošure, slikovnice, radni listići), provedbu edukacijskih radionica o pravilnom gospodarenju otpadom u svim velikogoričkim školama, kampanje putem medija (radijske emisije i oglasi na lokalnom City radiju), plaćenih oglasa u lokalnim tiskanim medijima i na web portalima te plakata izloženih na javnim mjestima, izradu informativnih ploča o pravilnom odvajanju otpada koje su izvješene u prostorijama za otpad stambenih zgrada, produkciju video filmova o pravilnom gospodarenju otpadom i kazališne predstave za školsku djecu te organizaciju javne konferencije – tribine o pravilnom gospodarenju otpadom koja će se održati dana 29. rujna 2020. godine u trajanju od 14 do 16,15 sati. Tribina će se održati u konferencijskoj dvorani na I. katu gradskog stadiona Velika Gorica, Ulica Hrvatske bratske zajednice 80 (južni ulaz) u Velikoj Gorici.

Na tribini će se predstaviti projekt “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice” te će biti riječi o svrsi i ciljevima pravilnog gospodarenja otpadom te tehnikama odvojenog sakupljanja otpada i smanjenja količina otpada odloženog na Odlagalištu komunalnog otpada Mraclinska Dubrava koje provodi gradsko komunalno društvo VG Čistoća d.o.o. Na tribinu su posebno pozvani predstavnici suvlasnika stambenih zgrada na području Velike Gorice, budući da u stambenim zgradama nastaje oko polovice svih količina komunalnog otpada koji treba pravilno zbrinjavati, ali i svi ostali zainteresirani građani, koji će moći postavljati pitanja i dobiti na njih stručne odgovore.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na konferenciji trebaju se prijaviti putem internetske poveznice http://www.vg-konferencije.com/.

Nastavi čitati

Vijesti

U samo nekoliko koraka upoznajte Turopolje i sudjelujte u Svjetskom danu turizma

Turistička zajednica poziva na virtualnu šetnju u kojoj možete doživjeti mirise, zvukove i boje Turopolja

Objavljeno

on

Ususret Svjetskom danu turizma, Turistička zajednica Velike Gorice poziva na nedjeljnu šetnju Turopoljem. Na jednom mjestu posjetitelji će moći otkriti sve detalje vezane uz povijest Turopolja, tradiciju Turopoljaca, upoznati se s karakterističnim životinjama i biljkama ovog kraja, pomirisati Andautoniju, čuti zbor plavih žaba ili zaviriti u košnice marljivih pčela, ali i zaigrati interaktivne igre, odgovoriti na pitalice ili pak poslati elektronsku razglednicu iz srca Turopolja.

Vrata interpretacijskog centra i multifunkcionalne dvorane Centra za posjetitelje otvorena su svaki dan, a posebno čekaju svoje posjetitelje na Svjetski dan turizma, u nedjelju, 27.listopada od 10 do 18 sati.

– Želimo našim sugrađanima približiti ljepote Turopolja, sve one bisere na kojima i mi gradimo našu turističku ponudu, sve ono čime se ponosimo i što predstavljamo i van granica naše Velike Gorice. Svjetski dan turizma, koji ćemo, kao svojevrsno slavlje turizma obilježiti u nedjelju, želimo proslaviti s našim građanima, u polusatnoj šetnji Turopoljem, na jednom mjestu, u jedinstvenoj dvorani koja priča priču o povijesti Turopolja i koja će, vjerujemo, oduševiti i zaokupiti sva vaša osjetila – pozvala je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Milada Mesarić.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Učenici iz Kvaternika odsad svoje mobitele mogu napuniti u školskom dvorištu

Prva su škola na području Velike Gorica koja ima solarnu klupu u dvorištu

Objavljeno

on

U dvorište Osnovne škole Eugena Kvaternika smjestila se pametna klupa. Učenici, ali i zaposlenici škole, kao i roditelji koji čekaju svoju djecu, tako sada mogu sjesti na klupu i napuniti svoj mobitel ili prijenosno računalo. I to sve potpuno besplatno jer struja za njihove elektroničke uređaje dolazi iz energije sunca preko solarnih panela. Projekt je to “SKUŠA – Solarna klupa u školskom ambijentu” vrijedan oko 15 tisuća kuna. Pokrenula ga je pokrenula udruga Ekoregija Velika Gorica, a financira ga Zagrebačka županija.

– Solarna klupa puni mobitele i ima svoju rasvjetu, a sve preko solarnih panela koji proizvode električnu struju. To je zapravo mala solarna elektrana. Ima dva bežična priključka i dva priključka sa žicom putem USB-a. Za djecu smo pripremili i edukaciju o obnovljivim izvorima energije. Provedbom projekta želi se osvijestiti učitelje i učenike o važnosti obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti te im izgraditi tzv. energetsku svijest – kazao je Josip Kolarec, predsjednik udruge Ekoregija Velika Gorica.

Kvaternik je prva škola na goričkom području koja u svom dvorištu ima solarnu klupu, a prvi učenici koji su je isprobali oduševljeni su novitetom u svom školskom dvorištu.

– Privilegija je da prvi u Velikoj Gorici i okolici imamo ovakvo nešto u našem prekrasnom dvorištu. Djeca su u čudu gledala što je to i komentirala da je to nešto svemirsko i vanzemaljsko kad se jučer postavljalo. S obzirom na ovo vrijeme korone, svi smo puno vani i učenici i roditlji puno koriste klupice, pa mislim da će se i ta klupica koristiti. Naravno, svi imamo mobitele i možemo ih napuniti ako smo zaboravili punjače. Mislim da će to biti ‘bum’ kod učenika – komentirala je Monika Brleković, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kvaternika.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno