Poveži se s nama

Gospodarstvo

EKSKLUZIVNO Ovako će izgledati novi gorički pročistač otpadnih voda

Objavljeno

Od 1974. godine uz samo jezero Čiče u pogonu je pročistač otpadnih voda, projektiran za 35 tisuća ljudi. Broj građana u međuvremenu se povećao za čak 50% i Velikoj Gorici je sada potreban novi, moderniji sustav.

 

Izgradnja centralnog uređaja koji će pročišćavati otpadne vode ne samo grada već i cijelog područja Velike Gorice i Turopolja počinje već ovoga ljeta. Nalazit će se na istoj lokaciji, uz jezero i potok Želin, ali ovoga puta pročistač će imati tehnologiju biološkog pročišćavanja sa takozvanim trećim stupnjem pročišćavanja, kako vode tako i zraka.

 

 „To znači da mi moramo naš uređaj koji ima drugi stupanj pročišćavanja rekonstruirati i nadograditi kako bi dobili treći stupanj. Na taj način će se smanjiti količina otpadnih voda koju tlačnim kolektorima ispuštamo u rijeku Savu kod Bukevja. Ta voda je dosta pročišćena, ali ne zadovoljava sve kriterije Europske unije“, priča nam inženjer Marko Petrović iz VG Vodoopskrbe, zadužen za projekt goričkog pročistača.

 

Pročistač nacrt

 

Izgradnjom novog pročistača, od fekalija ćemo u konačnici dobiti toliko čistu vodu da se u njoj mogu uzgajati i ribe. A da to nisu samo puke priče pokazuje primjer iz Koprivnice gdje je bazen pročistača istovremeno i ribogojilište.

 

 „Kolege su išle na uređaj u Koprivnicu gdje ta pročišćena voda služi kao ribnjak. Voda je toliko čista da se bez ikakvih posljedica mogu uzgajati ribe. Može se koristiti i kao tehnološka voda za zalijevanje“, ističe Petrović.

 

Studiju utjecaja na okoliš za izgradnju goričkog sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, Ministarstvo zaštite okoliša prihvatilo je još u listopadu prošle godine. Projekt izgradnje vrijedan je 54 milijuna eura, od čega će Grad 70 posto sredstava osigurati iz fondova Europske unije, a ostatak od 30 posto državnim i gradskim novcem. Paralelno sa izgradnjom pročistača, u velikogoričkim naseljima gradit će se kanalizacijska mreža koja će zamijeniti septičke jame i čiji će priključak za mještane biti besplatan.

 

 „Nama je plan do kraja 2018. godine da se sve dovrši, od fekalne kanalizacije do stavljanja u funkciju uređaja za pročišćavanje. U drugoj fazi još preostaju naselja manja od 2000 ljudi, a koja prema direktivi Europske unije trebamo pokriti do kraja 2023. godine, što ćemo mi realizirati znatno ranije. U pitanju su naselja u Donjem Turopolju i to Ribnica, Jagodno, Donje Podotočje, Novo Čiče, Čička Poljana i Lazina Čička“, pojašnjava inženjer Petrović.

 

Sustav koji će pokriti svako goričko domaćinstvo i iz njega očistiti otpadne vode štitit će prije svega tlo od zagađenja koje sa sobom nose fekalije iz septičkih jama. To će i za buduće generacije biti jamstvo očuvanja dragocjenog velikogoričkog resursa – izvora pitke vode. Naime, Velika Gorica na raspolaganju ima pet bunara iz kojih može crpiti čak 27 milijuna kubika vode, dok su trenutačne potrebe samo tri milijuna kubika.

 

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poslovni prostori Grada besplatni za poduzetnike čije je poslovanje pogođeno epidemijom COVID-19

Potrebno je samo ispuniti zahtjev

Objavljeno

on

Na službenim stranicama Grada Velike Gorice objavljen je poziv svim poduzetnicima, čije je poslovanje pogođeno epidemijom COVID-19, da pošalju zahtjev i ostvare pravo ma oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada.

Zahtjev možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima pogođenima pandemijom COVID-19

Maksimalni iznos potpore po zaposlenom je 3.000 kuna, a maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore, po obrtu ili trgovačkom društvu je pet

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je javni poziv za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19. Jedna je to od mjera Grada za pomoć gospodarstvu, a zahtjevi gospodarstvenika zaprimaju se od ponedjeljka, 11. svibnja, u 10 sati do 22. svibnja.

U proračunu Grada Velike Gorice za pomoć gospodarstvenicima osigurano je 2 milijuna kuna za mikro i male poduzetnike te obrtnike kojima je odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH potpuno ili djelomično obustavljena gospodarska aktivnost. Potporu mogu koristiti subjekti koji imaju najmanje jednu zaposlenu osobu u punom radnom vremenu, oni koji nisu u blokadi te subjekti koji do dana donošenja odluke nacionalnog Stožera nemaju dugovanja prema Gradu Velikoj Gorici te trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada.

Visina potpore ovisi o broju ostvarenih bodova i broju zaposlenih. Maksimalni iznos potpore po zaposlenom može biti 3.000 kuna. Maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore, po obrtu ili trgovačkom društvu je pet.

Zahtjev za dodjelu potpore obrtnici i poduzetnici podnose Gradu Velikoj Gorici, Upravnom odjelu za poduzetništvo, investicije i fondove EU elektronskim putem na e-mail adresu: poduzetnistvo@gorica.hr.

Svi ostali detalji javnog poziva dostupni su na mrežnim stranicama Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno