Poveži se s nama

HOTNEWS

DVD Kuče dobit će novi Vatrogasni dom, a Društveni dom koristit će kučanske udruge

Izgradnja novog doma košta 550 tisuća kuna

Objavljeno

DVD Kuče, koje ove godine slavi 120 godinu postojanja, uskoro će dobiti novi Vatrogasni dom. Za tri tjedna trebala bi biti gotova prva faza izgradnje objekta sa spremištem, a nakon toga slijedi unutarnje i vanjsko uređenje.

“Za nas to puno znači jer nam je već nedostajalo prostora za opremu za ekipe koje se natječu jer okupljamo velik broj djece i mladih. Trenutno je aktivnih članova 70 te oko 50-ero djece i mladeži”, rekao je Krunoslav Milatović, predsjednik DVD-a Kuče.

30.05.2017. Kuče – Gradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima obišao gradilište novog vatrogasnog doma DVD-a Kuče. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Izgradnju novog Vatrogasnog doma, vrijednog 550 tisuća kuna, danas je sa suradnicima i predstavnicima mjesta obišao gradonačelnik Dražen Barišić.

“DVD Kuče je jedno od naših najstarijih dobrovoljno vatrogasnih društava, jedno od naših stogodišnjaka. Ne samo povodom 120 godina koje slave ove godine, nego i zato što je Kuče jedno od naših najstarijih plemenitaških naselja, red je bio da u ovom procesu obnavljanja vatrogasnih domova, krenemo od onih koji su među najvrednijima”, objasnio je Dražen Barišić i rekao kako bi Vatrogasni dom trebao biti gotov iduće godine.

“To će biti jedan objekt koji će koristiti i vatrogasci, ali i sve druge organizacije koje djeluju u našem selu. Uz ovaj dom, ispraznit će nam se prostorije u Društvenom domu pa će opet neka druga udruga moći useliti u te prostorije”, kaže Mirko Berković, predsjednik Mjesnog odbora Kuče, i dodaje kako u mjestu Kuče ima 10-ak udruga.

30.05.2017. Kuče – Gradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima obišao gradilište novog vatrogasnog doma DVD-a Kuče. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

HOTNEWS

Dođite gladni! Ljekarne Zagrebačke županije pripremaju radionicu prirodne kuhinje

“Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”

Objavljeno

on

Ljekarne Zagrebačke županije, u suradnji s Biotekom Zagrebačke županije, pripremile su novu radionicu prirodne kuhinje na kojoj svatko može naučiti kako se hraniti zdravo, kvalitetno i uravnoteženo. Farmaceuti educirani za prirodnu prehranu i makrobiotiku polaznike će naučiti kako pripremiti nutritivno uravnotežene obroke, a radionice su interaktivne i raju 2 do 3 sata.

Među ostalim, na edukaciji ćete saznati kako pripremiti kvalitetan i uravnotežen obrok, zašto je važno koristiti organske i cjelovite namirnice, kako uskladiti svakodnevne obaveze s pripremom zdravog obroka te kako prehranu prilagoditi individualnim potrebama, zdravstvenom stanju i godišnjem dobu.

– Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti kako se kvalitetnije i zdravije hraniti. Kuhamo prema makrobiotičkim načelima te naglašavamo važnost uravnotežene prehrane. Dođite gladni jer naši farmaceuti kuhaju za vas, a pripremljene obroke lako možete uvrstiti u svoju kuharicu zdravih navika – kažu iz Ljekarni Zagrebačke županije.

Radionica prirodne kuhinje održat će se 12. veljače od 17 do 20 sati u ljekarni u Ulici kralja Zvonimira 5. Cijena je 120 kuna, drugi član obitelji ostvaruje popust 50 posto, a za djecu do 15 godina radionica je besplatna. Prijaviti se možete na broj telefona 091 3296 152.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Evo gdje sve možete proslaviti Vincekovo na području Zagrebačke županije

Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo

Objavljeno

on

Na dan Svetog Vinka, 22. siječnja, prvi se puta u novoj godini ide u vinograd. Mnogi smatraju da je upravo Vincekovo ‘službeni’ početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo.

Ceremonijal na Vincekovo u kontinentalnoj se Hrvatskoj najčešće izvodi po posebnim pravilima – štatutima, od kojih su najpoznatiji oni križevački. Proslava Vincekova danas je prilagođena brojnim posjetiteljima, obožavateljima vina i prirode. A ako još niste prisustvovali jednoj takvoj ceremoniji, saznajte gdje to možete učiniti ove godine.

Ivanićgradsko Vincekovo slavit će se u vinogradu obitelji Vlade Jakopović u Kloštar Ivaniću, a nastavak ceremonije koja počinje 22. siječnja u 14 sati bit će u kleti Stari mlin. Organizira ga Udruga vinogradara i vinara “Brenta”. Isti dan, ali od 12.30 sati u kuriji Omilje u Donjoj Drenovi počinje Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini. Osim mise i razgledavanja kurije, obitelj Pisačić će prikazati i svečanost rezidbe te će goste počastiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama.

OPG Kuš u zaprešićkom Merenju ugostit će tamošnje Vincekovo i to u srijedu od 14. sati, dok će Velikogoričani svetog Vinka obilježiti u subotu u 14 sati u Kostanjevcu na imanju obitelji Mikulčić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje sakupljanje božićnih drvaca, a ovo su lokacije na kojima ih možete odložiti

Božićne jelke završit će na kompostiranju

Objavljeno

on

Kao i svake godine, nakon blagdana Sveta tri kralja počinje sakupljanje rezanih božićnih drvaca. Iz VG Čistoće napominju kako drvca građani mogu odložiti na zelenu površinu u blizini spremnika za komunalni otpad, pored zelenih otoka, na reciklažnom dvorištu kod sajmišta u Velikoj Gorici ili pored odlagališta Mraclinska Dubrava. Također, VG Čistoća će vozilima svakodnevno skupljati drvca na tri sabirne lokacije, i to na zelenim površinama u Ulici Slavka Kolara ispred kućnih brojeva 29 do 33, u Ulici Jurja Dobrile kod igrališta za pse te u Zvonimirovoj ulici kod boćališta.

– Drvca će se s navedenih lokacija velikim kamionima odvoziti na kompostiranje. Sakupljanje će potrajati do kraja siječnja, odnosno početka veljače – kažu iz Čistoće.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno