Poveži se s nama

Vijesti

DVD Drnek svečano proslavio otvorenje novog Vatrogasnog doma i blagoslov zastave

Objavljeno

Svečanost razvijanja vatrogasne zastave DVD-a Drnek i otvorenje novog Vatrogasnog doma održana je u subotu u ranim poslijepodnevnim satima ispred i u novootvorenom Vatrogasnom domu u posavskom selu Drnek (Općina Orle). Početak svečanosti označilo je postrojavanje vatrogasaca iz 17 DVD-a ispred doma i uslijedio je čin blagoslova nove vatrogasne zastave. Zastavu je predsjedniku DVD-a Drnek Nikici Dragojeviću predao kum zastave Ivan Petko, načelnik Općine Orle. Zastavu je uz molitvu blagoslovio župnik Marijan Prepeljanić.

DVD Drnek (2)

Nakon kraće pauze svečanost je nastavljena otvorenjem novog Vatrogasnog doma presijecanjem vrpce na ulaznim vratima od strane načelnika Petka i bez kraćeg govora, a svećenik Prepeljanić je blagoslovio odlično uređeni objekt, koji je tako i službeno predan DVD-u i mještanima Drnka na uporabu. U dvorani je održana svečana sjednica koju je otvorio i vodio predsjednik DVD-a Drnek Dragojević. Kratko se osvrnuo na protekle tri godine kada je započela realizacija projekta ‘Novi Vatrogasni dom’ (lipanj 2013.) i nekoliko puta je naglašavao kako je novi dom simbol opće povezanosti mještana Drnka, jer su ga, doslovce, izgradili svojim rukama.

DVD Drnek (17)

 

Podijeljena su brojna priznanja, a posebna zahvalnica uručena je načelniku Petku za njegov izuzetan doprinos u izgradnji doma. Spomen lente za donatore (Društva, obitelji, pojedinci) vise iznad pozornice i svjedoče o njihovom broju i uloženom trudu u izgradnji objekta, koji je veliki dobitak za kulturno-društveni život ovog malog mjesta uz rijeku Savu. Jednako tako, ustanovljeno je i priznanje nazvano Spomen čavlići, koje se dodjeljuje DVD-ima, obiteljima i pojedincima.

 

Ovom prigodom dodijeljene su od strane Hrvatske vatrogasne zajednice Diploma i Vatrogasna spomenica Stjepanu Kučanu za 60 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji, a uručio mu ih je Željko Kovač, dopredsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Doajen vatrogastva u Posavini Kučan član je DVD-a Drnek od 1956., s govornice je podučio nazočne kako DVD Drnek samostalno djeluje od 1938., a i prije te godine bilo je aktivno u zajednici s DVD-om Vrbovo.

 

Nakon službenog dijela sjednice poslužen je domjenak (lovački gulaš) za uzvanike i goste. Za zabavu na otvorenom pobrinuo se Show Band Remy.

 

galerija fotografija

Vijesti

FOTO Gimnazijalcima svečano uručene maturalne svjedodžbe

Objavljeno

on

Maturantima Gimnazije Velika Gorica, generacija 2014. do 2018. godine, danas su svečano uručene svjedodžbe o položenoj državnoj maturi. Tim činom ova generacija se definitivno oprostila od srednjoškolskog naukovanja s pogledom usmjerenim prema studiju. Gimnazijalcima (117) je svjedodžbe uručivala ravnateljica Gimnazije dr.sc. Brankica Žugaj uz asistenciju razrednica: Ljerke Bačurin, prof. (4.a), Ivane Petravić prof. (4.b), Ane Leder, prof. (4.c), Vesne Lastrić prof. (4.d), i Đurđice Maskalan prof. (4.e) te pedagoginje Oliete Horvat Kardoš. Ispitna koordinatorica Iva Dubravica nadgledala je potpisivanje maturanata u Evidencijske liste Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Uručivanje svjedodžbi pada u sredinu ljeta i školskih ferija odnosno sezone sveopćih godišnjih odmora, ali ih maturanti ne mogu prije dobiti iz proceduralnih razloga. Naime, ispiti državne mature su pod ingerencijom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zakonska procedura mora biti poštivana (nakon objavljivanja rezultata ispita postoji rok u kojem maturanti mogu uložiti eventualne prigovore) i zbog toga se sve finalizira u drugoj polovici srpnja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Nagrađivana turistička novinarka predstavila Zagrebačku županiju

U dvije epizode vloga obradila bogatu gastronomsku i enološku ponudu zagrebačkog zelenog prstena

Objavljeno

on

Nagrađivana turistička novinarka, spisateljica i antropologinja Andrea Pisac kroz dvije epizode vloga predstavila je bogatu gastronomiju Zagrebačke županije. Strancima je pokušala dočarati autohtone delicije zagrebačkog zelenog prstena.

„Dvije epizode vloga “In Zagreb County with Andrea Pisac: gourmet weekend” na brz, razigran i duhovit način dočaravaju lokalne gastroenološke adute. Od autohtonih jela i vina preko kulturno-povijesnog miljea iz kojeg su iznikli pa sve do neobičnih i manje poznatih štikleca“, poručili su iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

U ovom vlogu Andrea Pisac obraća se stranim posjetiteljima na engleskom jeziku. Njezina posvećenost promoviranju Hrvatske u svijetu najbolje se vidi na blogu Zagreb Honestly, kojeg je pokrenula 2014 i koji je od tada izrastao u jedan od svjetski najpopularnijih putopisnih blogova o Hrvatskoj.

Nastavi čitati

Moja županija

Županijskom Zavodu za hitnu medicinu četiri nova vozila

Vozila će biti raspoređena u ispostave Dugo Selo, Velika Gorica, Ivanić-Grad i Zaprešić….

Objavljeno

on

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije od danas ima 4 nova vozila za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna. Ključeve vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručila je u Ivanić-Gradu zamjenica župana Nadica Žužak. Prema riječima ravnatelja Gajnika navedena vozila bit će raspoređena u ispostave Dugo Selo, Velika Gorica, Ivanić-Grad i Zaprešić. Uz dodijeljena 4 vozila hitne medicinske pomoći, do kraja godine dodijelit će se još 5 vozila za sanitetski prijevoz za što je ukupno osigurano 2,7 milijuna kuna.

„Osim nabave novih vozila i ulaganja u imovinu, ulažemo i u ljudske potencijale. U ovom trenutku Zavod za hitnu medicinu ima dva specijalizanta za čije nam je specijalizacije iz europskih fondova odobreno 2,3 milijuna kuna“, rekla je zamjenica Žužak.

Za potrebe Zavoda za hitnu medicinu od 2014. godine do danas Zagrebačka županija osigurala je nabavu 42 vozila ukupne vrijednosti 13,7 milijuna kuna. „Možemo se pohvaliti da su nam sva vozila hitne medicinske pomoći mlađa od tri godine“, istaknuo je ravnatelj Gajnik dodavši kako vozila Zavoda godišnje prijeđu preko 5,5 milijuna kilometara.

Inače, Zagrebačka županija i ove godine financira timove hitne medicinske pomoći u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini s 1,2 milijuna kuna. Također, s istim iznosom financira rad 8 punktova posebnog dežurstva u neradne dane i blagdane u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije kako bi se smanjio pritisak na hitnu medicinu.

Nastavi čitati
ZELENI PRSTEN
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno