Poveži se s nama

Vijesti

DVD Drnek svečano proslavio otvorenje novog Vatrogasnog doma i blagoslov zastave

Objavljeno

Svečanost razvijanja vatrogasne zastave DVD-a Drnek i otvorenje novog Vatrogasnog doma održana je u subotu u ranim poslijepodnevnim satima ispred i u novootvorenom Vatrogasnom domu u posavskom selu Drnek (Općina Orle). Početak svečanosti označilo je postrojavanje vatrogasaca iz 17 DVD-a ispred doma i uslijedio je čin blagoslova nove vatrogasne zastave. Zastavu je predsjedniku DVD-a Drnek Nikici Dragojeviću predao kum zastave Ivan Petko, načelnik Općine Orle. Zastavu je uz molitvu blagoslovio župnik Marijan Prepeljanić.

DVD Drnek (2)

Nakon kraće pauze svečanost je nastavljena otvorenjem novog Vatrogasnog doma presijecanjem vrpce na ulaznim vratima od strane načelnika Petka i bez kraćeg govora, a svećenik Prepeljanić je blagoslovio odlično uređeni objekt, koji je tako i službeno predan DVD-u i mještanima Drnka na uporabu. U dvorani je održana svečana sjednica koju je otvorio i vodio predsjednik DVD-a Drnek Dragojević. Kratko se osvrnuo na protekle tri godine kada je započela realizacija projekta ‘Novi Vatrogasni dom’ (lipanj 2013.) i nekoliko puta je naglašavao kako je novi dom simbol opće povezanosti mještana Drnka, jer su ga, doslovce, izgradili svojim rukama.

DVD Drnek (17)

 

Podijeljena su brojna priznanja, a posebna zahvalnica uručena je načelniku Petku za njegov izuzetan doprinos u izgradnji doma. Spomen lente za donatore (Društva, obitelji, pojedinci) vise iznad pozornice i svjedoče o njihovom broju i uloženom trudu u izgradnji objekta, koji je veliki dobitak za kulturno-društveni život ovog malog mjesta uz rijeku Savu. Jednako tako, ustanovljeno je i priznanje nazvano Spomen čavlići, koje se dodjeljuje DVD-ima, obiteljima i pojedincima.

 

Ovom prigodom dodijeljene su od strane Hrvatske vatrogasne zajednice Diploma i Vatrogasna spomenica Stjepanu Kučanu za 60 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji, a uručio mu ih je Željko Kovač, dopredsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Doajen vatrogastva u Posavini Kučan član je DVD-a Drnek od 1956., s govornice je podučio nazočne kako DVD Drnek samostalno djeluje od 1938., a i prije te godine bilo je aktivno u zajednici s DVD-om Vrbovo.

 

Nakon službenog dijela sjednice poslužen je domjenak (lovački gulaš) za uzvanike i goste. Za zabavu na otvorenom pobrinuo se Show Band Remy.

 

galerija fotografija

Vijesti

FOTO Martinje umirovljenika u Kobiliću i 50. obljetnica braka supružnika Brkić

Objavljeno

on

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kobiliću je tradicionalnu manifestaciju organizirala Udruga umirovljenika Podružnice Kobilić u Vatrogasnom domu. Prema riječima organizatora tražila se karta više, ali nije bilo moguće svima udovoljiti, iako je kapacitet domskog prostora bio posve ispunjen. KUD Veleševec je pjesmom i plesom otvorio feštu, a onda je estradnu binu preuzeo glazbeni duo ”Ti i ja” (Damir Pučko).

Iznenađenje večeri bila je čestitka bračnom paru Brkić, Ljubi i Draganu, za 50. obljetnicu braka (brak su sklopili 10.11.1968.)! Uručeni su im prigodni pokloni, kao i nekoliko ispunjenih muzičkih želja. Ceremonijal krštenja mošta u mlado vino, špelanciju, vodio je u svom poznatom pjesničko-duhovitom stilu Stjepan Vitez, nadaleko poznati pučki pjesnik iz Kobilića. Ostatak večeri i duga noć protekli su u pjesmi, plesu, uživanju u jelu i piću te prijateljskom druženju.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Vozači i pješaci pod povećalom policije

Pješaci su najranjivija skupina sudionika u prometu

Objavljeno

on

Velikogorička policija za sutra je najavila preventivno represivnu akciju „Zaštita pješaka“. Akcija će se provoditi od 9 do 17 sati na području grada gdje najviše dolazi do stradavanja pješaka.

“Cilj akcije je poštivanje prometnih propisa od strane pješaka glede prelaska kolnika preko obilježenog pješačkog prijelaza i mimo njega kao i nepropuštanje pješaka od strane vozača na pješačkom prijelazu i mimo njega”, stoji u priopćenju policije, u kojem se ističe kako su pješaci najranjivija skupina sudionika u prometu.

Nastavi čitati

Kultura

Sve tajne glagoljice otkrili i prije desetog rođendana

Povodom mjeseca hrvatske knjige Knjižnica Velika Gorica organizirala je radionicu o glagoljici za učenike trećeg razreda iz Osnovne škole Nikole Hribara

Objavljeno

on

Radoznala dječica u čudu su gledala u sva ta neobična slova, likove i oblike, ali samo na kratko. Učenici trećeg razreda iz Osnovne škole Nikole Hribara došli su u prostor Knjižnice Velika Gorica kako bi doznali o čemu je tu riječ, a u tome su im pomogli knjižničari Mihaela Cajner Petrinec i Matija Katulić. Povod je činjenica što je upravo u tijeku Mjesec hrvatske knjige, a glagoljica je uvijek dovoljno misteriozna da bi bila zaimljiva i najmlađima.

– Uz kraće izlaganje o glagoljici, u praktičnom dijelu djeca su izrađivala bookmarkere s motivima i slovima glagoljice te vježbala pisanje i odgonetavanje slova i riječi – kažu iz knjižnice.

Riječ je, dakle, o djeci koja imaju osam, najviše devet godina, no očito nikad nije prerano da bi se naučilo nešto o povijesti našega pisma i jezika. Pa su djeca tako doznala da je glagoljica staroslavensko pismo koje nastalo sredinom 9. stoljeća, a u ovim se krajevima zadržalo sve do 19. stoljeća, iako ju je već tristotinjak godina ranije počela potiskivati latinica. No nju su djeca već potpuno savladala, pa zašto se ne pozabaviti malo i glagoljicom…

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno