Poveži se s nama

Vijesti

DVD Drnek svečano proslavio otvorenje novog Vatrogasnog doma i blagoslov zastave

Objavljeno

Svečanost razvijanja vatrogasne zastave DVD-a Drnek i otvorenje novog Vatrogasnog doma održana je u subotu u ranim poslijepodnevnim satima ispred i u novootvorenom Vatrogasnom domu u posavskom selu Drnek (Općina Orle). Početak svečanosti označilo je postrojavanje vatrogasaca iz 17 DVD-a ispred doma i uslijedio je čin blagoslova nove vatrogasne zastave. Zastavu je predsjedniku DVD-a Drnek Nikici Dragojeviću predao kum zastave Ivan Petko, načelnik Općine Orle. Zastavu je uz molitvu blagoslovio župnik Marijan Prepeljanić.

DVD Drnek (2)

Nakon kraće pauze svečanost je nastavljena otvorenjem novog Vatrogasnog doma presijecanjem vrpce na ulaznim vratima od strane načelnika Petka i bez kraćeg govora, a svećenik Prepeljanić je blagoslovio odlično uređeni objekt, koji je tako i službeno predan DVD-u i mještanima Drnka na uporabu. U dvorani je održana svečana sjednica koju je otvorio i vodio predsjednik DVD-a Drnek Dragojević. Kratko se osvrnuo na protekle tri godine kada je započela realizacija projekta ‘Novi Vatrogasni dom’ (lipanj 2013.) i nekoliko puta je naglašavao kako je novi dom simbol opće povezanosti mještana Drnka, jer su ga, doslovce, izgradili svojim rukama.

DVD Drnek (17)

 

Podijeljena su brojna priznanja, a posebna zahvalnica uručena je načelniku Petku za njegov izuzetan doprinos u izgradnji doma. Spomen lente za donatore (Društva, obitelji, pojedinci) vise iznad pozornice i svjedoče o njihovom broju i uloženom trudu u izgradnji objekta, koji je veliki dobitak za kulturno-društveni život ovog malog mjesta uz rijeku Savu. Jednako tako, ustanovljeno je i priznanje nazvano Spomen čavlići, koje se dodjeljuje DVD-ima, obiteljima i pojedincima.

 

Ovom prigodom dodijeljene su od strane Hrvatske vatrogasne zajednice Diploma i Vatrogasna spomenica Stjepanu Kučanu za 60 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji, a uručio mu ih je Željko Kovač, dopredsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Doajen vatrogastva u Posavini Kučan član je DVD-a Drnek od 1956., s govornice je podučio nazočne kako DVD Drnek samostalno djeluje od 1938., a i prije te godine bilo je aktivno u zajednici s DVD-om Vrbovo.

 

Nakon službenog dijela sjednice poslužen je domjenak (lovački gulaš) za uzvanike i goste. Za zabavu na otvorenom pobrinuo se Show Band Remy.

 

galerija fotografija

Moja županija

Obnavlja se zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu, a odobrena su sredstva i za ispostavu u Jastrebarskom i Zaprešiću

Za sva tri projekta ostvareni su maksimalni iznosi EU potpore…

Objavljeno

on

Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Vrbovec, ukupne vrijednosti 2.224.513,05 kuna, odvija se planiranom dinamikom. Radove su danas obišli zamjenica župana Nadica Žužak sa suradnicima, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Ovaj vrijedan projekt provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ te su za njega osigurana sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.103.912,77 kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala preostalih 1.120.600,28 kuna. Provedba projekta sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih (ugradnja dizalica topline zrak – voda) i elektrotehničkih radova (ugradnja LED rasvjete), koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

„Kad bude obnovljena, zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu bit će jedna od najštedljivijih zgrada javne namjene u našoj županiji. Na primjer, godišnji račun za grijanje će biti manji za 60 posto, a račun za rasvjetu će biti manji za 55 posto“, rekla je Žužak te dodala da će se zahvaljujući energetskoj obnovi godišnja emisija CO2 smanjiti za čak 81 posto.

20.09.2018. – Vrbovec – Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Vrbovec – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti zgrada će se svrstati iz postojećeg razreda E u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije. Radovi bi trebali završiti u siječnju iduće godine.

„Dom zdravlja je u okviru svojih sredstava u posljednje tri godine učinio brojne energetske uštede. Tako smo primjerice promijenili svu vanjsku stolariju na svim zgradama naših ispostava“, rekao je Bergman podsjetivši pritom i da je Domu zdravlja zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda odobreno je 13,8 milijuna kuna za specijalizaciju 17 liječnika.

Inače, osim u Vrbovcu, Zagrebačkoj županiji već su odobrena europska sredstva za projekte energetske obnove zgrada ispostava Doma zdravlja u Jastrebarskom i Zaprešiću. Ukupna vrijednost sva tri doma iznosi 9.242.750,14 kuna, od čega je 4.786.422,70 kuna bespovratnih EU sredstava.

„Ono što moram istaknuti je da su za sva tri projekta ostvareni maksimalni iznosi EU potpore što znači da smo kao prijavitelji učinili itekako dobar posao“, izjavila je Žužak.

Nastavi čitati

Vijesti

Vrtić u Kurilovečkoj dobiva Zelenu zastavu

Svečano podizanje je u utorak u 11 sati

Objavljeno

on

Područni objekt Dječjeg vrtića Velika Gorica u Kurilovečkoj, u utorak 25. rujna imat će svečano podizanje Zelene zastave. Kako bi im ona bila dodijeljena, morali su se uključiti u međunarodni program Eko-škole te zadovoljiti zadanih sedam koraka.

“To znači da smo morali oformiti eko-odbor, morali smo napraviti procjenu stanja, plan djelovanja, da smo sve to morali redovito dokumentirati i o tome informirati javnost. Na kraju smo morali donijeti svoje eko kodeks i eko himnu. Sve to su pratili članovi udruge “Lijepa naša” i nakon što su vidjeli da smo zadovoljili sve te kriterije, u lipnju ove godine bili smo na svečanoj dodjeli Zelene zastave” objasnila je ravnateljica vrtića Irena Kozmić.

Ovo važno događanje za vrtićance odvijat će se na igralištu koje su uredili i opremili u lipnju. Program počinje u 11 sati u Kurilovečkoj 3.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak posjetila Centar za odgoj i obrazovanje

Objavljeno

on

Danas je u radu 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom u Velikoj Gorici (Gradska vijećnica u Pučkom otvorenom učilištu) sudjelovala u uvodnom dijelu i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske. Nakon sudjelovanja u uvodnom dijelu pravobraniteljica Slonjšak posjetila je izdvojeni odjel Centra za odgoj i obrazovanje u Kolodvorskoj (Odjel za radno proizvodne aktivnosti).

Zajedno s njom u posjeti su bili gradonačelnik Dražen Barišić, dopredsjednik Županijske skupštine Zvonko Kunić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice Darko Matić i ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Nikolina Vučković Barišić. Voditeljica spomenutog odjela Dubravka Nemanjić upoznala je goste s aktivnostima Odjela, a obišli su vrt Zadruge na toj lokaciji i družili se s osobama s invaliditetom te djelatnicima.

Galerija fotografija

Nastavi čitati
MEGA
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
EUROHERC

Reporter 375 – 06.09.2018.


Izdvojeno