Poveži se s nama

Vijesti

Dva Goričana branit će hrvatske boje na Svjetskom prvenstvu u Italiji

Hrvatska ribolovna reprezentacije spremna za nastup u Ferrari

Objavljeno

Osmorica pasioniranih ribiča uskoro kreće u svoju veliku avanturu. Naime, od 7. do 8. srpnja sudjelovat će na Svjetskom prvenstvu u ribolovu feeder tehnikom koje će se održati u talijanskoj Ferrari na kanalu Ostellato. Hrvatske boje branit će i dva Goričana, Tomislav Bičanić i Nikola Vujnović. Uz njih dvojicu, svoje ribolovno umijeće pokazat će i Petar Novosel, Igor Habek, Dražen Čokrlić, Dražen Cestarić, Antonio Horvatić i Davor Kolmanić. Dečki na put kreću već 1. srpnja, kako bi odradili treninge i upoznali se s terenom prije početka samog natjecanja.

Foto: Nikola Vujnović

„Nama treninzi počinju već u ponedjeljak i moramo se upoznati s vodom. Prema saznanjima koje imamo, bit će to težak ribolov. U petak će se održati službeni trening, na kojem će nastupiti svi sudionici“, rekao nam je Nikola Vujnović, član hrvatske reprezentacije.

Hrvatski športsko ribolovni savez uplatio je oko 18 tisuća kuna kotizacije kako bi naši predstavnici nastupili u Italiji, ali to je tek manji dio troškova njihovog nastupa.

Foto: Nikola Vujnović

„Osim kotizacije, dobili smo dresove i cd s himnom te putokaz gdje idemo, a sve to je najmanja stavka. Mi ćemo u Italiji boraviti nekih deset dana, a to će nas koštati oko 15 tisuća kuna. Hrana i mamci za jedan trening ili nastup po natjecatelju iznosi 300 do 400 kuna, trenirat će nas šestero. Problem je to što i na treningu moramo koristiti onu hranu koju smo naumili loviti na natjecanju“, požalio nam se Vujnović.

Prijevoz je posebna priča. Gomila opreme koje iziskuje ova vrsta ribolova zauzima veliki prostor. Iznajmljivanje kombija im je preskupo, uz sve gore navedene troškove. Najam kombija iznosi 750 kuna po danu, a trebaju im dva. Odlučili su se krenuti s pet osobnih vozila, a to znatno poskupljuje putovanje uračunaju li se cestarine i trošak goriva.

Foto: Nikola Vujnović

No, sve to nije nešto što će zaustaviti ove zaljubljenike u ribolov, koji je za njih puno više od pukog hobija.

„Za mene je ribolov način života. On meni više ne predstavlja hobi, ja ga jednostavno živim. Ljubav prema ribolovu usadio mi je pokojni otac, a donedavno sam radio u ribičkim trgovinama pa sam i profesionalno bio vezan uz njega. Možda nekome to zvuči čudno, ali meni je ribolov na prvom mjestu pa onda sve ostalo“, objasnio nam je Nikola.

Ako možete i želite pomoći našoj reprezentaciji da otputuje u Italiju, kontaktirajte ih na broj 098 939 2083. Kako kažu, svaka pomoć dobro je došla.

Vijesti

Prijavom u Hrvatski registar darivatelja matičnih stanica možete spasiti nečiji život

Sara: “Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije”

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih naši sugrađani danas su se mogli upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Potrebno je bilo samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju. Prije skoro dvije godine u želji da pomognu svom mladom sugrađaninu u Registar se upisalo čak 540 Velikogoričanki i Velikogoričana. Danas situacija nije bili niti blizu, akciji se pridružio znatno manji broj ljudi.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Brojka nije bitna, zato što se među tih šest ljudi možda nalazi netko tko može u ovom trenutku pomoći nekome tko boluje. Zadnji put je Velika Gorica pokazala veliko srce i svoju snagu. Od 2006. godine do danas u Registar je upisano gotovo 63 tisuće hrvatskih građana. Na početku smo imali tek 150 ljudi, uglavnom članova obitelji koji su htjeli provjeriti jesu li podudarni svojim članovima obitelji. Do sada je 111 naših članova doniralo svoju koštanu srž ili periferne matične stanice. U Hrvatskoj je donirano njih 76, a ostatak je otišao u inozemstvo. Hrvatski registar je i član Svjetskog registra koji broji više od 35 milijuna darivatelja matičnih stanica – rekla nam je Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

Među našim sugrađanima koji su danas pokazali veliku humanost našle su se Emily i Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Treba biti human i pomoći ljudima u potrebi. Kako smo se i mi iz Goričkog kluba mladih uključili u ovu akciju, odlučila sam iskoristiti priliku i upisati se u Registar – objasnila je Emily.

– Volim pomagati i sudjelovati u humanitarnim akcijama. Od malena gledam koncerte koje organizira Zaklada Ana Rukavina i jedva sam dočekala da se uključim u ovu priču. Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije. Svi puno pričaju, a rijetki su uključuju – dodala je Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Nastavi čitati

Vijesti

Upišite se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

To mogu napraviti svi zdravi građani od 18 do 40 godina

Objavljeno

on

U prostoru Goričkog kluba mladih od 10 do 12 sati možete se upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. To mogu učiniti svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Potrebno je samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju.

– Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Akcija u Velikoj Gorici održat će se u suradnji Zaklade Ana Rukavina i Goričkih kluba mladih kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem – poručili su organizatori akcije.

Nastavi čitati

Vijesti

Policija će sutra pojačano nadzirati autobuse i kamione

Akcija će se provoditi na području cijele Policijske uprave zagrebačke

Objavljeno

on

Na području Policijske uprave zagrebačke sutra od 7 do 15 sati provodit će se akcija nadzora teretnih vozila i autobusa.

– Tijekom provođenja akcije nadzirati će se tehnička ispravnost vozila, valjanost preventivnog tehničkog pregleda, brzina, vrijeme vožnje, prekidi vožnje i razdoblje odmora vozača koji obavljaju cestovni prijevoz tereta i putnika te ostale prekršaje. Posebnu pozornost posvetit će se nadzoru autobusa, a naročito onih koji su označeni za prijevoz djece – poručili su iz PUZ-a.

I u nastavku tjedna policija će nastaviti provoditi redoviti nadzor teretnih vozila i autobusa.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno