Poveži se s nama

Vijesti

Dva Goričana branit će hrvatske boje na Svjetskom prvenstvu u Italiji

Hrvatska ribolovna reprezentacije spremna za nastup u Ferrari

Objavljeno

Osmorica pasioniranih ribiča uskoro kreće u svoju veliku avanturu. Naime, od 7. do 8. srpnja sudjelovat će na Svjetskom prvenstvu u ribolovu feeder tehnikom koje će se održati u talijanskoj Ferrari na kanalu Ostellato. Hrvatske boje branit će i dva Goričana, Tomislav Bičanić i Nikola Vujnović. Uz njih dvojicu, svoje ribolovno umijeće pokazat će i Petar Novosel, Igor Habek, Dražen Čokrlić, Dražen Cestarić, Antonio Horvatić i Davor Kolmanić. Dečki na put kreću već 1. srpnja, kako bi odradili treninge i upoznali se s terenom prije početka samog natjecanja.

Foto: Nikola Vujnović

„Nama treninzi počinju već u ponedjeljak i moramo se upoznati s vodom. Prema saznanjima koje imamo, bit će to težak ribolov. U petak će se održati službeni trening, na kojem će nastupiti svi sudionici“, rekao nam je Nikola Vujnović, član hrvatske reprezentacije.

Hrvatski športsko ribolovni savez uplatio je oko 18 tisuća kuna kotizacije kako bi naši predstavnici nastupili u Italiji, ali to je tek manji dio troškova njihovog nastupa.

Foto: Nikola Vujnović

„Osim kotizacije, dobili smo dresove i cd s himnom te putokaz gdje idemo, a sve to je najmanja stavka. Mi ćemo u Italiji boraviti nekih deset dana, a to će nas koštati oko 15 tisuća kuna. Hrana i mamci za jedan trening ili nastup po natjecatelju iznosi 300 do 400 kuna, trenirat će nas šestero. Problem je to što i na treningu moramo koristiti onu hranu koju smo naumili loviti na natjecanju“, požalio nam se Vujnović.

Prijevoz je posebna priča. Gomila opreme koje iziskuje ova vrsta ribolova zauzima veliki prostor. Iznajmljivanje kombija im je preskupo, uz sve gore navedene troškove. Najam kombija iznosi 750 kuna po danu, a trebaju im dva. Odlučili su se krenuti s pet osobnih vozila, a to znatno poskupljuje putovanje uračunaju li se cestarine i trošak goriva.

Foto: Nikola Vujnović

No, sve to nije nešto što će zaustaviti ove zaljubljenike u ribolov, koji je za njih puno više od pukog hobija.

„Za mene je ribolov način života. On meni više ne predstavlja hobi, ja ga jednostavno živim. Ljubav prema ribolovu usadio mi je pokojni otac, a donedavno sam radio u ribičkim trgovinama pa sam i profesionalno bio vezan uz njega. Možda nekome to zvuči čudno, ali meni je ribolov na prvom mjestu pa onda sve ostalo“, objasnio nam je Nikola.

Ako možete i želite pomoći našoj reprezentaciji da otputuje u Italiju, kontaktirajte ih na broj 098 939 2083. Kako kažu, svaka pomoć dobro je došla.

Moja županija

Obnavlja se zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu, a odobrena su sredstva i za ispostavu u Jastrebarskom i Zaprešiću

Za sva tri projekta ostvareni su maksimalni iznosi EU potpore…

Objavljeno

on

Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Vrbovec, ukupne vrijednosti 2.224.513,05 kuna, odvija se planiranom dinamikom. Radove su danas obišli zamjenica župana Nadica Žužak sa suradnicima, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Ovaj vrijedan projekt provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ te su za njega osigurana sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.103.912,77 kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala preostalih 1.120.600,28 kuna. Provedba projekta sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih (ugradnja dizalica topline zrak – voda) i elektrotehničkih radova (ugradnja LED rasvjete), koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

„Kad bude obnovljena, zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu bit će jedna od najštedljivijih zgrada javne namjene u našoj županiji. Na primjer, godišnji račun za grijanje će biti manji za 60 posto, a račun za rasvjetu će biti manji za 55 posto“, rekla je Žužak te dodala da će se zahvaljujući energetskoj obnovi godišnja emisija CO2 smanjiti za čak 81 posto.

20.09.2018. – Vrbovec – Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Vrbovec – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti zgrada će se svrstati iz postojećeg razreda E u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije. Radovi bi trebali završiti u siječnju iduće godine.

„Dom zdravlja je u okviru svojih sredstava u posljednje tri godine učinio brojne energetske uštede. Tako smo primjerice promijenili svu vanjsku stolariju na svim zgradama naših ispostava“, rekao je Bergman podsjetivši pritom i da je Domu zdravlja zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda odobreno je 13,8 milijuna kuna za specijalizaciju 17 liječnika.

Inače, osim u Vrbovcu, Zagrebačkoj županiji već su odobrena europska sredstva za projekte energetske obnove zgrada ispostava Doma zdravlja u Jastrebarskom i Zaprešiću. Ukupna vrijednost sva tri doma iznosi 9.242.750,14 kuna, od čega je 4.786.422,70 kuna bespovratnih EU sredstava.

„Ono što moram istaknuti je da su za sva tri projekta ostvareni maksimalni iznosi EU potpore što znači da smo kao prijavitelji učinili itekako dobar posao“, izjavila je Žužak.

Nastavi čitati

Vijesti

Vrtić u Kurilovečkoj dobiva Zelenu zastavu

Svečano podizanje je u utorak u 11 sati

Objavljeno

on

Područni objekt Dječjeg vrtića Velika Gorica u Kurilovečkoj, u utorak 25. rujna imat će svečano podizanje Zelene zastave. Kako bi im ona bila dodijeljena, morali su se uključiti u međunarodni program Eko-škole te zadovoljiti zadanih sedam koraka.

“To znači da smo morali oformiti eko-odbor, morali smo napraviti procjenu stanja, plan djelovanja, da smo sve to morali redovito dokumentirati i o tome informirati javnost. Na kraju smo morali donijeti svoje eko kodeks i eko himnu. Sve to su pratili članovi udruge “Lijepa naša” i nakon što su vidjeli da smo zadovoljili sve te kriterije, u lipnju ove godine bili smo na svečanoj dodjeli Zelene zastave” objasnila je ravnateljica vrtića Irena Kozmić.

Ovo važno događanje za vrtićance odvijat će se na igralištu koje su uredili i opremili u lipnju. Program počinje u 11 sati u Kurilovečkoj 3.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak posjetila Centar za odgoj i obrazovanje

Objavljeno

on

Danas je u radu 3. strategije za izjednačavanje mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom u Velikoj Gorici (Gradska vijećnica u Pučkom otvorenom učilištu) sudjelovala u uvodnom dijelu i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske. Nakon sudjelovanja u uvodnom dijelu pravobraniteljica Slonjšak posjetila je izdvojeni odjel Centra za odgoj i obrazovanje u Kolodvorskoj (Odjel za radno proizvodne aktivnosti).

Zajedno s njom u posjeti su bili gradonačelnik Dražen Barišić, dopredsjednik Županijske skupštine Zvonko Kunić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice Darko Matić i ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Nikolina Vučković Barišić. Voditeljica spomenutog odjela Dubravka Nemanjić upoznala je goste s aktivnostima Odjela, a obišli su vrt Zadruge na toj lokaciji i družili se s osobama s invaliditetom te djelatnicima.

Galerija fotografija

Nastavi čitati
MEGA
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
EUROHERC

Reporter 375 – 06.09.2018.


Izdvojeno