Poveži se s nama

Vijesti

Dva Goričana branit će hrvatske boje na Svjetskom prvenstvu u Italiji

Hrvatska ribolovna reprezentacije spremna za nastup u Ferrari

Objavljeno

Osmorica pasioniranih ribiča uskoro kreće u svoju veliku avanturu. Naime, od 7. do 8. srpnja sudjelovat će na Svjetskom prvenstvu u ribolovu feeder tehnikom koje će se održati u talijanskoj Ferrari na kanalu Ostellato. Hrvatske boje branit će i dva Goričana, Tomislav Bičanić i Nikola Vujnović. Uz njih dvojicu, svoje ribolovno umijeće pokazat će i Petar Novosel, Igor Habek, Dražen Čokrlić, Dražen Cestarić, Antonio Horvatić i Davor Kolmanić. Dečki na put kreću već 1. srpnja, kako bi odradili treninge i upoznali se s terenom prije početka samog natjecanja.

Foto: Nikola Vujnović

„Nama treninzi počinju već u ponedjeljak i moramo se upoznati s vodom. Prema saznanjima koje imamo, bit će to težak ribolov. U petak će se održati službeni trening, na kojem će nastupiti svi sudionici“, rekao nam je Nikola Vujnović, član hrvatske reprezentacije.

Hrvatski športsko ribolovni savez uplatio je oko 18 tisuća kuna kotizacije kako bi naši predstavnici nastupili u Italiji, ali to je tek manji dio troškova njihovog nastupa.

Foto: Nikola Vujnović

„Osim kotizacije, dobili smo dresove i cd s himnom te putokaz gdje idemo, a sve to je najmanja stavka. Mi ćemo u Italiji boraviti nekih deset dana, a to će nas koštati oko 15 tisuća kuna. Hrana i mamci za jedan trening ili nastup po natjecatelju iznosi 300 do 400 kuna, trenirat će nas šestero. Problem je to što i na treningu moramo koristiti onu hranu koju smo naumili loviti na natjecanju“, požalio nam se Vujnović.

Prijevoz je posebna priča. Gomila opreme koje iziskuje ova vrsta ribolova zauzima veliki prostor. Iznajmljivanje kombija im je preskupo, uz sve gore navedene troškove. Najam kombija iznosi 750 kuna po danu, a trebaju im dva. Odlučili su se krenuti s pet osobnih vozila, a to znatno poskupljuje putovanje uračunaju li se cestarine i trošak goriva.

Foto: Nikola Vujnović

No, sve to nije nešto što će zaustaviti ove zaljubljenike u ribolov, koji je za njih puno više od pukog hobija.

„Za mene je ribolov način života. On meni više ne predstavlja hobi, ja ga jednostavno živim. Ljubav prema ribolovu usadio mi je pokojni otac, a donedavno sam radio u ribičkim trgovinama pa sam i profesionalno bio vezan uz njega. Možda nekome to zvuči čudno, ali meni je ribolov na prvom mjestu pa onda sve ostalo“, objasnio nam je Nikola.

Ako možete i želite pomoći našoj reprezentaciji da otputuje u Italiju, kontaktirajte ih na broj 098 939 2083. Kako kažu, svaka pomoć dobro je došla.

Vijesti

FOTO Gimnazijalcima svečano uručene maturalne svjedodžbe

Objavljeno

on

Maturantima Gimnazije Velika Gorica, generacija 2014. do 2018. godine, danas su svečano uručene svjedodžbe o položenoj državnoj maturi. Tim činom ova generacija se definitivno oprostila od srednjoškolskog naukovanja s pogledom usmjerenim prema studiju. Gimnazijalcima (117) je svjedodžbe uručivala ravnateljica Gimnazije dr.sc. Brankica Žugaj uz asistenciju razrednica: Ljerke Bačurin, prof. (4.a), Ivane Petravić prof. (4.b), Ane Leder, prof. (4.c), Vesne Lastrić prof. (4.d), i Đurđice Maskalan prof. (4.e) te pedagoginje Oliete Horvat Kardoš. Ispitna koordinatorica Iva Dubravica nadgledala je potpisivanje maturanata u Evidencijske liste Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Uručivanje svjedodžbi pada u sredinu ljeta i školskih ferija odnosno sezone sveopćih godišnjih odmora, ali ih maturanti ne mogu prije dobiti iz proceduralnih razloga. Naime, ispiti državne mature su pod ingerencijom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zakonska procedura mora biti poštivana (nakon objavljivanja rezultata ispita postoji rok u kojem maturanti mogu uložiti eventualne prigovore) i zbog toga se sve finalizira u drugoj polovici srpnja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Nagrađivana turistička novinarka predstavila Zagrebačku županiju

U dvije epizode vloga obradila bogatu gastronomsku i enološku ponudu zagrebačkog zelenog prstena

Objavljeno

on

Nagrađivana turistička novinarka, spisateljica i antropologinja Andrea Pisac kroz dvije epizode vloga predstavila je bogatu gastronomiju Zagrebačke županije. Strancima je pokušala dočarati autohtone delicije zagrebačkog zelenog prstena.

„Dvije epizode vloga “In Zagreb County with Andrea Pisac: gourmet weekend” na brz, razigran i duhovit način dočaravaju lokalne gastroenološke adute. Od autohtonih jela i vina preko kulturno-povijesnog miljea iz kojeg su iznikli pa sve do neobičnih i manje poznatih štikleca“, poručili su iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

U ovom vlogu Andrea Pisac obraća se stranim posjetiteljima na engleskom jeziku. Njezina posvećenost promoviranju Hrvatske u svijetu najbolje se vidi na blogu Zagreb Honestly, kojeg je pokrenula 2014 i koji je od tada izrastao u jedan od svjetski najpopularnijih putopisnih blogova o Hrvatskoj.

Nastavi čitati

Moja županija

Županijskom Zavodu za hitnu medicinu četiri nova vozila

Vozila će biti raspoređena u ispostave Dugo Selo, Velika Gorica, Ivanić-Grad i Zaprešić….

Objavljeno

on

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije od danas ima 4 nova vozila za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna. Ključeve vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručila je u Ivanić-Gradu zamjenica župana Nadica Žužak. Prema riječima ravnatelja Gajnika navedena vozila bit će raspoređena u ispostave Dugo Selo, Velika Gorica, Ivanić-Grad i Zaprešić. Uz dodijeljena 4 vozila hitne medicinske pomoći, do kraja godine dodijelit će se još 5 vozila za sanitetski prijevoz za što je ukupno osigurano 2,7 milijuna kuna.

„Osim nabave novih vozila i ulaganja u imovinu, ulažemo i u ljudske potencijale. U ovom trenutku Zavod za hitnu medicinu ima dva specijalizanta za čije nam je specijalizacije iz europskih fondova odobreno 2,3 milijuna kuna“, rekla je zamjenica Žužak.

Za potrebe Zavoda za hitnu medicinu od 2014. godine do danas Zagrebačka županija osigurala je nabavu 42 vozila ukupne vrijednosti 13,7 milijuna kuna. „Možemo se pohvaliti da su nam sva vozila hitne medicinske pomoći mlađa od tri godine“, istaknuo je ravnatelj Gajnik dodavši kako vozila Zavoda godišnje prijeđu preko 5,5 milijuna kilometara.

Inače, Zagrebačka županija i ove godine financira timove hitne medicinske pomoći u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini s 1,2 milijuna kuna. Također, s istim iznosom financira rad 8 punktova posebnog dežurstva u neradne dane i blagdane u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije kako bi se smanjio pritisak na hitnu medicinu.

Nastavi čitati
ZELENI PRSTEN
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno