Poveži se s nama

Kultura

Puna tri stoljeća od izgradnje župne crkve u Dubrancu

Objavljeno

Mještani Dubranca sutra će, osim Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, proslaviti Dan mjesta kao i 300 godina od završetka izgradnje župne crkve Majke Božje Snježne. Proslavu velike obljetnice organiziraju Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubranec, Mjesni odbor Dubranec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Dragonožec, Plemenita opčina turopoljska i KUD Vrhovje.

 

“U 10,30 počinje okupljanje sudionika i svečano postrojavanje ispred društvenog doma. Doći će vatrogasci, kulturno-umjetničko društvo, a sve će predvoditi turopoljski banderij. Nakon službenog dijela, slijedi i kulturno-umjetnički program u Društvenom domu Dubranec uz KUD Vrhovje i grupu Minas”, najavio je Josip Ceković iz KUD-a Vrhovje.

 

Kapela postala župnom crkvom

 

Župa Dubranec spominje se 1334. godine sa župnom crkvom sv. Katarine koja je bila podignuta na najvišem brdu između Bukovčaka i Dubranca. Opis koji je sačuvan u kanonskoj vizitaciji Benedikta Vinkovića iz 1622. godine sigurno se ne odnosi na prvobitnu drvenu kapelu, već na kapelu kasnije građenu nakon što je prva bila dotrajala, što je čest slučaj u Turopolju. Kako se župna crkva nalazila daleko od samog naselja, na značenju je sve više dobivala kapela Majke Božje Snježne koja se nalazila u samom mjestu pa je 1714. donesena odluka kojom ova kapela postaje župnom crkvom. Bivša župna crkva sv. Katarine porušena je 1820. godine i u vizitaciji od 1824. godine ta se crkva više ne spominje. Kapela Majke Božje u Dubrancu podignuta je 1650. godine i u njoj se služilo bogoslužje u zimskom razdoblju kad je zbog snijega pristup župnoj crkvi sv. Katarine bio otežan. Tijekom vremena dograđivana je i njezin inventar se obogaćivao, pa je kanonski vizitator 1726. godine zapisao da ju je našao u lijepom stanju. Nekoliko puta je temeljito popravljana i obnavljana marom i sredstvima turopoljskih plemenitaša, da bi se 1881. godine prišlo novom uređenju pod vodstvom dr. Hermanna Bollea i dr. Izidora Kršnjavoga. Slikarije u crkvi napravio je majstor Clausen iz Austrije, oltare je po nacrtima Bollea u romanskom slogu napravio I. Wagmeister, slikani prozori naručeni su u Beču, a pročelje s kipom raspetog Spasitelja do kojeg stoje Marija i Ivan isklesao je profesor zemaljske obrtne škole Morak. Prema njihovim nacrtima i nastojanjima župa je dobila lijepu crkvu, na lijepom humku, odasvud na vidiku odakle zvonjava zove župljane sa svih strana pod svoje okrilje. Marom župnika i župljana crkva je u dobrom stanju.
Župa Dubranec obuhvaća naselja koja teritorijalno spadaju u područja Grada Velike Gorice, Grada Zagreba i općina Pokupsko i Pisarovina.

 
Program svečanosti
 
10:00 – 10:30 – Okupljanje sudionika i uzvanika svečanosti ispred Društvenog doma u Dubrancu
 
10:30   – Svečano postrojavanje predstavnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja župe i Grada Velike Gorice, Banderija POT-a i članica i članova KUD-a Vrhovje  ispred Društvenog doma u Dubrancu
 
10:45   – pucanj turopoljskog topa i mimohod do župne crkve
 
11:00   – sv. misa u župnoj crkvi Majke Božje Snježne
 
13:00   – svečana akademija u Društvenom domu u Dubrancu

  • Program KUD-a Vrhovje
  • Prigodna riječ v.d. župana POT-a
  • Obraćanje pokrovitelja i visokih gostiju
  • Svečani ručak

Od 16:00 – zabavni program u Društvenom domu u Dubrancu

  • grupa Minas
  • KUD Vrhovje

 

CityLIGHTS

FOTO: Prva samostalna izložba Ane Bundalo

Objavljeno

on

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva samostalna izložba Ane Bundalo pod imenom ”2020. – Boje i Oblici” otvorena je večeras (18 sati) u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Predstavljanje umjetnice i uvodnu riječ imala je Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica. Kratko se posjetiteljima obratila i autorica izložbenih eksponata slikarica Bundalo, nešto kasnije je u razgovoru otkrila kako je većinu izložbenih radova načinila u 2020. godini, a nekoliko potječe i iz njenog ranijeg opusa.

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U kratkom popratnom letku izložbe napisane su neke možebitne dileme: ”Želite li zaboraviti 2020.? Je li moguće pronaći u njoj malo boje i neki sretni oblik? Smatrate li da treba pamtiti samo sretne dane ili je bolje crpiti snagu iz proživljenog i nadjačanog?”

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ana Bundalo (rođ.1985.) živi i radi u Velikoj Gorici. Završila je Pravni fakultet u Zagrebu, radi u Centru za socijalnu skrb u Velikoj Gorici. Slobodno vrijeme koristi za slikanje, crtanje i pisanje.

Izložba ostaje otvorena do 29. siječnja 2021. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Scena Gorica nastupa za djecu u Hrvatskoj Kostajnici i Sisku

Objavljeno

on

Uz brojne udruge, organizacije i volontere koji su se na razne načine aktivno uključili u pomoć potresom pogođenim područjima, svoj obol daju i kazališni umjetnici. Hvalevrijednoj inicijativi Petre Radin koja je okupila mnoge kazališne umjetnike i kuće, pridružilo se i Gradsko kazalište Scena Gorica.

– Predstavama “Avijonko se ženi” i “Gospođica Neću” obradovati će mališane u Hrvatskoj Kostajnici i Sisku. S obzirom na to da se ne igra u adekvatnim prostorima, birane su predstave koje nisu tehnički prezahtjevne, a glumci iz ove dvije predstave Scene Gorica i sami su izrazili želju da volonterski igraju za djecu u mjestima pogođenima potresom – kaže Ivana Matić, voditeljica kazališne djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica
Pučko otvoreno učilište Velika Gorica.

Prvo gostovanje dogovoreno je za 20. siječnja kada će glumci izvesti “Avijonka” mališanima u Dječjem vrtiću u Hrvatskoj Kostajnici u 10 sati te okupljenima u sportskoj dvorani “Brezovica” u Sisku u 13 sati.

Nastavi čitati

Kultura

HNK Zadar u Goricu dolazi sa svojom predstavom Balon

Predstava će gledatelje istovremeno dirnuti i nasmijati do suza

Objavljeno

on

U srijedu je započela prodaja ulaznica za kazališnu predstavu Balon HNK Zadar koja u Gorici gostuje 20. siječnja u 20 sati. Predstava govori o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina. Okosnica komada je žena, žrtva obiteljske tragedije koja je nakon smrti sina potonula u depresiju u kojoj je balon koji je napuhao sin, jedina komunikacija sa životom. Muž depresivne žene zamoli susjeda, glumca Filipa da oraspoloži njegovu bolesnu suprugu glumeći fragmente iz odigranih uloga jer ga ona kao glumca jako voli. Filip, što zbog glumačke taštine, što da bi se dokazao svojoj ljubomornoj ženi Nives, glumi fragmente odigranih uloga, a onda i priču iz vlastitog života o policiji i podzemlju.

– Autor predstave je Mate Matišić, a ovo njegovo djelo praizvedeno je 2009. godine u produkciji Teatra Exit i Teatra 2000, u režiji Mislava Brečića. Zadarska verzija istog djela kojeg sam autor imenuje kao “mali kazališni eksperiment o smislu glume, dvije priče u dva različita žanra, s istim glumcima, isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi…” bitno je drugačija u odnosu na Exitov Balon i usmjerena je na dramske vještine – stoji u najavi predstave koja će gledatelje istovremeno dirnuti i nasmijati do suza.

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno