Poveži se s nama

Kultura

Puna tri stoljeća od izgradnje župne crkve u Dubrancu

Objavljeno

Mještani Dubranca sutra će, osim Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, proslaviti Dan mjesta kao i 300 godina od završetka izgradnje župne crkve Majke Božje Snježne. Proslavu velike obljetnice organiziraju Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubranec, Mjesni odbor Dubranec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Dragonožec, Plemenita opčina turopoljska i KUD Vrhovje.

 

“U 10,30 počinje okupljanje sudionika i svečano postrojavanje ispred društvenog doma. Doći će vatrogasci, kulturno-umjetničko društvo, a sve će predvoditi turopoljski banderij. Nakon službenog dijela, slijedi i kulturno-umjetnički program u Društvenom domu Dubranec uz KUD Vrhovje i grupu Minas”, najavio je Josip Ceković iz KUD-a Vrhovje.

 

Kapela postala župnom crkvom

 

Župa Dubranec spominje se 1334. godine sa župnom crkvom sv. Katarine koja je bila podignuta na najvišem brdu između Bukovčaka i Dubranca. Opis koji je sačuvan u kanonskoj vizitaciji Benedikta Vinkovića iz 1622. godine sigurno se ne odnosi na prvobitnu drvenu kapelu, već na kapelu kasnije građenu nakon što je prva bila dotrajala, što je čest slučaj u Turopolju. Kako se župna crkva nalazila daleko od samog naselja, na značenju je sve više dobivala kapela Majke Božje Snježne koja se nalazila u samom mjestu pa je 1714. donesena odluka kojom ova kapela postaje župnom crkvom. Bivša župna crkva sv. Katarine porušena je 1820. godine i u vizitaciji od 1824. godine ta se crkva više ne spominje. Kapela Majke Božje u Dubrancu podignuta je 1650. godine i u njoj se služilo bogoslužje u zimskom razdoblju kad je zbog snijega pristup župnoj crkvi sv. Katarine bio otežan. Tijekom vremena dograđivana je i njezin inventar se obogaćivao, pa je kanonski vizitator 1726. godine zapisao da ju je našao u lijepom stanju. Nekoliko puta je temeljito popravljana i obnavljana marom i sredstvima turopoljskih plemenitaša, da bi se 1881. godine prišlo novom uređenju pod vodstvom dr. Hermanna Bollea i dr. Izidora Kršnjavoga. Slikarije u crkvi napravio je majstor Clausen iz Austrije, oltare je po nacrtima Bollea u romanskom slogu napravio I. Wagmeister, slikani prozori naručeni su u Beču, a pročelje s kipom raspetog Spasitelja do kojeg stoje Marija i Ivan isklesao je profesor zemaljske obrtne škole Morak. Prema njihovim nacrtima i nastojanjima župa je dobila lijepu crkvu, na lijepom humku, odasvud na vidiku odakle zvonjava zove župljane sa svih strana pod svoje okrilje. Marom župnika i župljana crkva je u dobrom stanju.
Župa Dubranec obuhvaća naselja koja teritorijalno spadaju u područja Grada Velike Gorice, Grada Zagreba i općina Pokupsko i Pisarovina.

 
Program svečanosti
 
10:00 – 10:30 – Okupljanje sudionika i uzvanika svečanosti ispred Društvenog doma u Dubrancu
 
10:30   – Svečano postrojavanje predstavnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja župe i Grada Velike Gorice, Banderija POT-a i članica i članova KUD-a Vrhovje  ispred Društvenog doma u Dubrancu
 
10:45   – pucanj turopoljskog topa i mimohod do župne crkve
 
11:00   – sv. misa u župnoj crkvi Majke Božje Snježne
 
13:00   – svečana akademija u Društvenom domu u Dubrancu

  • Program KUD-a Vrhovje
  • Prigodna riječ v.d. župana POT-a
  • Obraćanje pokrovitelja i visokih gostiju
  • Svečani ručak

Od 16:00 – zabavni program u Društvenom domu u Dubrancu

  • grupa Minas
  • KUD Vrhovje

 

Kultura

FOTO Zvonko Bogdan i 7 tamburaša oduševili Goričane

Objavljeno

on

Povodom 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša uveličao veliku obljetnicu i oduševio publiku na koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani. Najavljen je kao ‘panonski kralj starogradskih pjesama’, skladatelj i interpretator iz vojvođanske ravnice, čuvar tradicije svojih predaka i bunjevačkih običaja.

Lijepe i nostalgične trenutke rijetko tko može dočarati kao ovaj vrsni umjetnik. Njegov dvosatni koncert ‘pokrio’ je veliki prostor, od Konavla do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uuzburkanog Balkana. Njegove besmrtne uspješnice Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Fijaker stari, Kraj jezera i druge oduševili su publiku koja je ispunila prostor sportske dvorane.

Zvonko Bogdan svoj život je posvetio glazbi i to zorno pokazuje njegovih pedeset godina i više umjetničkog rada, stotine pjesama, albuma, nagrada i priznanja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Crna BOJA i

U galeriji Hrvatskog likovnog društva svoje eksponate izložit će Đurđica Brebrić

Objavljeno

on

U galeriji Hrvatskog likovnog društva u ponedjeljak se otvara izložba ‘crna BOJA i’ na kojoj će svoja umjetnička djela predstaviti Đurđica Brebrić. U svijet umjetnosti ušla je prije osam godina. Slikarstvo je nakon četiri godine zamijenila radom u keramici. Živi i stvara u Markuševcu Turopoljskom, poduzetnica je i  vlasnica tvrtke za graditeljstvo.

Uz Đurđicu, na izložbi će se predstaviti i Gordana Šiško. Zagrepčanka se osim slikanjem bavi i pisanjem, a uz sve to vlasnica je i arhitektonskog ureda.

Izložbu možete pogledati od 17. do 29. veljače, od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 19 sati te petkom i subotom od 12 do 16 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Prijavite se na Rukopisaonicu i naučite umijeće lijepog pisanja

Kada ste zadnji put napisali rukom neki duži tekst?

Objavljeno

on

Uz svakodnevicu služenja tipkovnicom sve rjeđe rukom pišemo po papiru, pa su u Gradskoj knjižnici Velika Gorica organizirali radionicu lijepog pisanja. Grafička dizajnerica Irena Mihalinec će 12-ero polaznika “Rukopisaonice” pomoći da svladaju moderni krasopis.

– Suvremeni oblici rukopisa danas su postali umjetnost za sebe, a koriste se kako u privatne, tako i u marketinške i druge svrhe. Moderan krasopis iznimno je popularan kada je riječ o izradi čestitki, pozivnica za neki događaj, oblikovanju fontova ili originalnom dizajnu rukotvorenog loga – kažu iz Gradske knjižnice.

Za učenje ove zaboravljene vještine organizatori su predvidjeli osam radionica, a one će se održavati svakog utorka od 18. veljače do 7. travnja od 18 do 19.30 sati.

Prijave za sudjelovanje primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a sudjelovanje kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno