Poveži se s nama

Gospodarstvo

Dragan Perić: Kako sam VG Komunalac spasio od stečaja

Objavljeno

Pozitivna priča ovog tjedna stiže iz zamalo posrnulog gradskog poduzeća. Riječ je o VG Komunalcu. Nakon što je neslavna sudbina pogodila VELKOM, tragedija većih razmjera bila bi da se isto dogodilo još jednom gradskom komunalnom poduzeću. Ali na vrijeme se povukao pravi potez. Na čelo VG Komunalca 2013. godine došao je Dragan Perić, mlad čovjek prepun entuzijazma i čvrste volje da zatečene minuse pretvori u pluseve. Nije bilo otpuštanja radnika, svi koji su otišli bilo je to prirodnim putem, a jedino što je učinjeno, rekli bi neki na štetu radnika, no ipak u konačnici na dobrobit, je smanjenje plaća za pet posto, ukinuta su sva materijalna prava, ali sve je to bilo u dogovoru sa Sindikatima i Gradom.

 

“Cilj mene kao predsjednika Uprave je da poduzeće koje je bilo posrnulo, skoro otišlo u stečaj s likvidacijom, izvedemo na pravi put, te osiguramo kvalitetu i stabilnost komunalnog sustava Velike Gorice.” – ističe Dragan Perić.

 

Izrečeno, itekako potkrepljuju rezultati. “Preko deset milijuna poreznog duga je bilo 2012./2013. godine, poduzeće smo stabilizirali, temeljni kapital ove godine trebao bi ostati tri milijuna kuna kako je nekada bio, likvidnost je još narušena, no popravljamo je pozitivnim rezultatima. Važno je reći da je 2014. godina završena s dobiti 1,6 mil.kn, za 2015. još nisu stigli rezultati, ali dobit bi također mogla biti u tim okvirima.” – ističe Perić.

 

Kako je od ničega stvoreno puno

 

Poražavajuća je informacija da jedna ovako važna komunalna tvrtka od svog osnutka nije imala nekretnine u svojem vlasništvu, ali i to se promijenilo “Prvi put u povijesti od osnutka 2002. imamo dvije nekretnine u svom vlasništvu koje nam je dodijelio Grad, nalaze se na Sajmištu i u Rakarju, i nama su od iznimne važnosti, vrijednosti su 4 milijuna kuna.” – kaže Perić.

 

Dragan Perić

U dvije godine je puno uloženo i u opremu, samo u prošloj godini u dugotrajnu imovinu uloženo je milijun i pol kuna, rekao nam je Perić, te istaknuo da toliko nije uloženo četiri godine, a oprema je temelj za pozitivno poslovanje.

 

Radovi na zgradi novog komunalnog centra VG Goričanka su u punom jeku, a Perić kaže kako se “očekuje preseljenje 01. lipnja s Upravnim odjelom. To je odlična investicija, doista je došlo vrijeme da izađemo iz desetogodišnjeg najma, a konačno će biti lakše i nama, i građanima.”

 

Loši vremenski uvjeti ometaju građevinske radove u niskogradnji, ali zato se zelene površine punim kapacitetom pripremaju za nadolazeći blagdan Uskrsa, ali to će za građane biti iznenađenje, a kako bismo doznali o čemu je riječ treba još malo pričekati.

 

Radovi na prometnicama nastavljaju se i ove godine

 

Kako bi bolje održavali ceste i tu se ide u novo ulaganje. “U planu je kupnja termo kontejnera što je bitno za održavanje cesta, kako bismo cijeli dan imali topli asfalt, a ne kao do sad hladnim asfaltom kojim se rupe samo “potapkaju”. To ružno izgleda, i u budućnosti želimo na drugačiji način održavati ceste.” – kaže Perić.

 

Kad govorimo o prometnicama, radovi ove godine očekuju jednu od glavnih gradskih prometnica “Sanirat ćemo dio kolnika od robne kuće do Sberbanke, to je strogi centar i to je zbilja potrebno. Svake godine se ide pomalo, kako bi strogi centar bio uređen kako građani zaslužuju. Također, dio ceste prema školi u Novom Čiču će isto ići u rekonstrukcuiju. Nemoguće je u godinu-dvije sve napraviti.” – kaže Perić.

 

Svjećomati, novina na goričkim grobljima

 

Puno će se raditi i na uređenju groblja što u Velikoj Gorici, što onim okolnim. “Mrtvačnicu u Velikoj Gorici namjeravamo pobojati, te sanirati krovište, ali i asfaltirati nekoliko staza na samom groblju”, kaže Perić, te podsjeća kako se u Vukovini i Novom Čiču ide na proširenje “u Vukovini nema grobnih mjesta koja se mogu kupovati unaprijed jer ih je nedostatak. U roku mjesec dana trebalo bi se napraviti proširenje, krenut će se s izgradnjom okvira kako bi građani ponovno mogli nesmetano kupovati grobna mjesta. Isto je i s grobljem u Novom Čiču gdje smo pokrenuli proširenje, a tamo ćemo izgraditi i plato ispred groblja, kao što smo prošle godine napravili u Vukovini.”

 

Groblja u Kušancu i Novom Čiču, te u skorije vrijeme i Velikoj Buni uskoro će imati – svjećomate! A to znači da ćete lampione moći kupovati 24 sata dnevno putem uređaja u koji samo treba ubaciti kovanice i kupiti ih. Perić ističe kako je to dodatna usluga građanima koja će im zasigurno dobro doći.

 

Tržnica dobiva nove sadržaje

 

Unutar VG Komunalca više nijedan odjel ne posluje s gubitkom. Bilo je tu raznih promjena, ali sve je posloženo. O tržnici se puno govorilo, izmjena lokacije mnogima nije “sjela”, ali danas nitko nema prigovora osim što bi građani voljeli da uz voće i povrće ima i drugih sadržaja, poput npr. mesnica. “Mi ćemo ove godine na tržnicu staviti nove sadržaje, a naš voditelj tržnice napravio je jedan kvalitetan plan za ovu godinu što će raditi i to u dogovoru s našim komitentima koji tamo prodaju. Grad Velika Gorica u suradnji sa svojim odjelima mora osigurati “limenke” koje su tamo potrebne. Ja sam se obvezao da ću iz vlastitih prihoda ako treba osigurati nadstrešnicu, kako ljudi ne bi bili na kiši.Volio bih da ta tržnica zaživi punim kapacitetom jer se uvijek može bolje.” – ističe Perić.

 

Planova je puno, a o njihovoj realizaciji ovisi kakav će nam biti grad, jer, kako ističe Perić “komunalni sustav mora biti ogledalo grada.”

Gospodarstvo

U funkciji nova linija u Distributivnom centru

U sat vremena sortira i zapakira 900 kilograma borovnica!

Objavljeno

on

Distributivni centar za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici počeo je s radom na novom stroju za sortiranje i pakiranje bobičastog voća čiju je kupnju u cijelosti financirala Zagrebačka županija. – U najvećoj krizi koronavirusa uložili smo u stroj koji bobičasto voće sortira po boji, tvrdoći i po promjeru, kako bi ono zadovoljilo zahtjevno tržište. Njegova vrijednost je milijun i 600 tisuća kuna. Lani smo financirali i pakirnicu koja je koštala 800.000 kuna, a svime što smo kupili najviše su zadovoljni naši proizvođači. – rekao na obilasku nove linije za sortiranje župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Uslugu sortiranja i pakiranja koristit će proizvođači iz cijele regije, koji su ovime riješili svoj glavni problem – nemogućnost kvalitetnog i brzog pakiranja. – Prije je to bilo obiteljsko pakiranje, posudicu po posudicu, čime nije bilo šanse da zadovolje potražnju trgovačkih lanaca. A kada znamo da nova linija sortira i zapakira čak 900 kilograma u jednom satu, možemo reći da proizvođačima više neće propadati ubrano voće. – naglasio je direktor Distributivnog centra za voće i povrće, Hrvoje Bunjevac. U Distributivnom centru u Rakitovcu registrirala se Zadruga Fruktura koja okuplja devet proizvođača borovnice, i to iz Zagreba, Ivanić Grada, Siska, Karlovca, Vrbovca i Križevaca a zajedno uzgajaju voće na 25 hektara. Udruživanjem manjih proizvođača u zadrugu lakše je konkurirati na tržištu. – rekao je upravitelj Zadruge Josip Paurević, dodajući kako sada mogu garantirati kvalitetu ubranog proizvoda jer nova linija njihovo voće sortira brzo i kvalitetno.

Upravitelj Zadruge Fruktura Josip Paurević

Moderna tehnologija omogućila je našim proizvođačima distribuciju van granice Hrvatske, a suradnjom grada, županije, ministarstva te europskih fondova, izgradnja Distributivnog centra za voće i povrće pokazala je svoju isplativost, te otvorila inozemna tržišta mnogim poljoprivrednicima.  – Odluka župana i orijentacija Županije prema ruralnom području Zagrebačke županije je vizionarska i pametna jer sada stojimo u Distributivnom centru koji novim strojem daje šansu proizvođačima da se održe na tržištu, i da svojim radom garantiraju opstanak seoskih domaćinstava. S druge strane, naša je suradnja pokazala da pametno raspolažemo javnim novcem. – istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Prije dvije godine Distributivni centar dobio je i ULO hladnjaču jedinu takvu u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca, a u 90 postotnom iznosu financirana je EU sredstvima. Uz novu liniju za bobičasto voće proizvođači imaju zadovoljene visoke standarde koje određuje tržište.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za dva projekta VeGoRa će dobiti više od dva milijuna kuna

Projekt “Poduzetnički info” sredstva je dobio od HAMAG BICRO-a, a CITIES 2030 – FOOD 2030 je dio progama Europske Unije

Objavljeno

on

VeGoRa je zaprimila dva odobrenja za programe na koje se prijavila, a putem njih će zaprimiti preko 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava u nadolazećem periodu. Program “Poduzetnički info” vezan je za program HAMAG BICRO namijenjen poduzetničkim potpornim institucijama, a drugi je progama Europske Unije u sklopu OBZOR-a 2020 – CITIES 2030 u čijem je fokusu uspostava održivog sustava hranom.

Cilj projekta “Poduzetnički info” je unaprjeđenje poslovnih pomoćnih usluga i infrastrukture za osnivanje, razvoj i širenje poslovanja te povećano promicanje poduzetništva u društvu. Omogućit će poduzetnicima lakši pristup informacijama o mogućnostima razvoja i dostupnost usluga kako bi učvrstio njihov položaj na tržištu i unaprijedio gospodarsku uspješnost. Iznos bespovratnih sredstava koje će VeGoRa zaprimiti kroz trajanje projekta je 594.253 kuna.

Kroz 18 mjeseci provedbe projekta VeGoRa je isplanirala 21 radionicu za različite interese poduzetnika, te 11 događanja s fokusom na povezivanje poduzetnika s institucijama i drugim relevantnim subjektima. Veliki fokus je i na umrežavanju i poticanju suradnje spomenutih subjekata s velikogiričkim poduzetnicima.

– Dio sredstava je namijenjen nadogradnji web mjesta raznim alatima u svrhu poboljšanja komunikacije i educiranosti poduzetnika o raznim i temama za poslovanje u trenutnom okruženju. I do sada se VeGoRa fokusirala na poticanju novih trendova i omogućavanju edukacija bez naknada za naše poduzetnike, a ovo nam daje dodatne mogućnosti za nastavak postizanja tih ciljeva – kazala je Blanka Kovač Walaitis iz VeGoRa-e.

Program CITIES 2030 – FOOD 2030 fokusira se na uspostavu snažnog i održivog sustava opskrbe hranom putem kojeg će kroz 48 mjeseci Agencija zaprimiti 192.500 eura za realizaciju. Sredstva će iskoristiti za povećanje konkurentnosti i društvene odgovornosti gospodarstva, gdje je prioritet razvoj poticajnog poduzetničkog okruženja i stvaranje učinkovitog sustava potpore poljoprivredi, šumarstvu i ruralnom razvoju.

– Projekt ima za cilj stvoriti preduvjete za daljnji razvoj i povećanje efikasnosti sustava proizvodnje, kratkih lanaca opskrbe – distributivnih lanca dostave i recikliranja hrane, sa gradovima kao nositeljima aktivnosti. Korist za Veliku Goricu je podizanje svijesti stanovništva o važnosti lokalne proizvodnje i upotrebe hrane, zdravoj prehrani, i ekološki prihvatljivim lancima opskrbe – dodala je Kovač Walaitis.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Županija za poduzetnike pogođene COVID-19 krizom izdvojila 13 milijuna kuna

Prijave se primaju do 6. srpnja

Objavljeno

on

Zagrebačka županija poziva poduzetnike sa svog područja da se jave na 13 milijuna kuna vrijedan javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro subjekte čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Prijave se primaju do 6. srpnja.

Prijaviti se mogu mikro subjekti malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) koji imaju sjedište i koji posluju na području Zagrebačke županije, imaju najmanje 1 zaposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID -19), i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka.

– Ovom mjerom koja za cilj ima očuvanje gospodarske aktivnosti odlučili smo dati potporu mikro subjektima koji su najosjetljiviji segment poduzetništva i teško su pogođeni ovom krizom – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, nadodavši kako je nedavno donesenim rebalansom proračuna iznos za bespovratne potpore poduzetnicima povećan za 85,71 posto u odnosu na plan s početka godine.

Potpore će se dodjeljivati za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje ili najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti. Iznos potpore iznosi 3.000 kuna jednokratno po zaposlenom radniku na puno radno vrijeme u prethodnom mjesecu.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno