Poveži se s nama

HOTNEWS

Doznajte koje su korisne inovacije predstavili mladi Goričani na međunarodnom sajmu

Objavljeno

Na ovogodišnjoj 13. međunarodnoj izložbi ‘ARCA’ svoje su korisne inovacije u zagrebačkom Boćarskom domu predstavili i učenici goričke Osnovne škole Eugena Kvaternika. Na radionicama elektrotehnike i modelarstva učenici petih razreda uz pomoć mentorice Maje Mačinko Kovač izradili su zanimljivu stolnu lampu u obliku psa, nekoliko zidnih satova te magnete.

„Radionica se sastoji od dvije cjeline: modelarstvo i elektrotehnika. Modelarski dio obuhvaća izradu drvenog tijela svjetiljke u obliku psa. Naši su učenici za tu namjenu naučili rabiti električnu modelarsku pilu i razne ručne alate. Elektrotehnički dio obuhvaća izradu priključka za svjetiljku. Na električni kabel spojili su utikač, prekidač i grlo za žarulju, a zatim ga ugradili u svjetiljku koja ima oblik psa.“, pojasnila nam je mentorica Mačinko Kovač, ističući kako su kreativni mladi Goričani izradili vrlo praktične predmete.

„Na radnom stolu uvijek je premalo mjesta, a za ugodan i nesmetan rad potrebno je osigurati dobro osvjetljenje, kutiju za odlaganje sitnog pribora, a pored toga zgodno je imati i neki ukrasni detalj. Ovaj projekt nudi praktično rješenje za sve navedene zahtjeve. Osim što vrlo lijepo izgleda, objedinjava svjetiljku i praktičnu kutiju za sitnice, a jednostavan je za izradu.“, dodala je mentorica.

Radionice u kojima su sudjelovali: Antonio Rodinger, Jan Naglić i Hana Josić (5.a), Luka Tkalec 5.b, Antea Cota, Anika Debeljak i Ivana Skopko (5.d) vodio je Bojan Floriani iz Hrvatske zajednice tehničke kulture.

ARCA je izložba na kojoj se svake godine osim inovacija predstavljaju i novi proizvodi i tehnologije iz područja strojarstva, elektrotehnike, informatike, fizike, mehatronike, kemije, biologije, medicine i drugih prirodnih i tehničkih područja.

galerija fotografija

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

obrtnički forum

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Srce Turopoljskog fašnika osvojile žene!

Pogledajte i ovo: Grad Velika Gorica je među prvim gradovima u Hrvatskoj sa sustavnim upravljanjem energijom.
Saznajte tko su pobjednici Zimske malonogometne lige!
Gdje su besplatni pregledi kože?
Gorički doktori obiteljske medicine uključili su se u Nacionalni programa ranog otkrivanja raka pluća.

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO VIJEST Survakari prodrmali Veliku Goricu

Zanimljivim maskama i bučnim zvonima plijenili pažnju posjetitelja

Objavljeno

on

U velikoj povorci središtem Velike Gorice prodefilirale su maškare. Među brojnim sudionicima bili su i gosti iz Bugarske.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno