Poveži se s nama

HOTNEWS

Doznajte koje su korisne inovacije predstavili mladi Goričani na međunarodnom sajmu

Objavljeno

Na ovogodišnjoj 13. međunarodnoj izložbi ‘ARCA’ svoje su korisne inovacije u zagrebačkom Boćarskom domu predstavili i učenici goričke Osnovne škole Eugena Kvaternika. Na radionicama elektrotehnike i modelarstva učenici petih razreda uz pomoć mentorice Maje Mačinko Kovač izradili su zanimljivu stolnu lampu u obliku psa, nekoliko zidnih satova te magnete.

„Radionica se sastoji od dvije cjeline: modelarstvo i elektrotehnika. Modelarski dio obuhvaća izradu drvenog tijela svjetiljke u obliku psa. Naši su učenici za tu namjenu naučili rabiti električnu modelarsku pilu i razne ručne alate. Elektrotehnički dio obuhvaća izradu priključka za svjetiljku. Na električni kabel spojili su utikač, prekidač i grlo za žarulju, a zatim ga ugradili u svjetiljku koja ima oblik psa.“, pojasnila nam je mentorica Mačinko Kovač, ističući kako su kreativni mladi Goričani izradili vrlo praktične predmete.

„Na radnom stolu uvijek je premalo mjesta, a za ugodan i nesmetan rad potrebno je osigurati dobro osvjetljenje, kutiju za odlaganje sitnog pribora, a pored toga zgodno je imati i neki ukrasni detalj. Ovaj projekt nudi praktično rješenje za sve navedene zahtjeve. Osim što vrlo lijepo izgleda, objedinjava svjetiljku i praktičnu kutiju za sitnice, a jednostavan je za izradu.“, dodala je mentorica.

Radionice u kojima su sudjelovali: Antonio Rodinger, Jan Naglić i Hana Josić (5.a), Luka Tkalec 5.b, Antea Cota, Anika Debeljak i Ivana Skopko (5.d) vodio je Bojan Floriani iz Hrvatske zajednice tehničke kulture.

ARCA je izložba na kojoj se svake godine osim inovacija predstavljaju i novi proizvodi i tehnologije iz područja strojarstva, elektrotehnike, informatike, fizike, mehatronike, kemije, biologije, medicine i drugih prirodnih i tehničkih područja.

galerija fotografija

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno