Poveži se s nama

Moja županija

Do kraja godine u Klinča Selima bit će dovršena nova sportska dvorana vrijedna 21,5 milijuna kuna

Učenici i sportske udruge jedva čekaju da se dvorana završi

Objavljeno

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je radove na izgradnji 21,5 milijuna kuna vrijedne nove sportske dvorane u Klinča Selima koju u cijelosti financira Županija. Tako će nova osnovna škola u Klinča Selima izgrađena 2016. godine u kojoj se nastava odvija u jednoj smjeni, do kraja ove godine dobiti i modernu dvoranu s borilištem dimenzija 20 x 40m te gledalištem s 300 fiksnih sjedećih mjesta.

– Ova sportska dvorana dio je financijskog paketa vrijednog 140 milijuna kuna, koji je namijenjen obrazovanju. Paralelno gradimo i dvoranu u Bedenici, školu u Luki, dograđujemo dvoranu i školu u Pušći, a vrlo brzo će se otvoriti i radovi na izgradnji Osnovne škole Strmec, kao i dvorane u Graberju Ivanečkom – istaknuo je Kožić te dodao kako niti jedna županija u Hrvatskoj ne ulaže toliko sredstava u poboljšanje kvalitete obrazovanja kao što to čini Zagrebačke županija.

Foto: Zagrebačka županija

Miljenko Vučković, načelnik Općine Klinča Sela izrazio je zadovoljstvo jer se rokovi u gradnji dvorane poštuju, a ravnatelj škole Ivo Karač poručio je kako učenici i sportske udruge jedva čekaju da se dvorana završi.

Nakon obilaska gradilišta sportske dvorane, županu je predstavljen projekt “Muzej hrvatskih izuma”, koji Općina Klinča Sela planira ostvariti europskim sredstvima. Muzej se planira urediti u prostoru stare zgrade škole. Županija je ovaj projekt već podržala s 1,5 milijuna kuna, koliko vrijedi školsko zemljište na kojemu se muzej planira graditi, a koje je odlukom Županijske skupštine darovano Općini. Župan je rekao da je zadivljen projektom.

– Kroz prezentaciju kojoj smo prisustvovali, usudim se reći da danas ne bi bilo svijeta kakvog poznajemo da nije bilo male Hrvatske i naših ljudi koji su iznjedrili i svijet obogatili svojim izumima – poručio je župan Kožić.

Moja županija

Turistička zajednica Zagrebačke županije prihvatila #AIChallenge

Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji

Objavljeno

on

Umjetna inteligencija je zauzela vrlo važno mjesto za postizanje pametnog, održivog i odgovornog turizma – omogućuje visoku razinu sposobnosti brzog, agilnog i personaliziranog odgovora na potrebe turista, lokalnih dionika i očuvanja okoliša, ali i poboljšanje blagostanja te transformiranje društva na bolje u sljedećim desetljećima.

– Upravo je zato ključno educirati se o prednostima, mogućnostima i izazovima umjetne inteligencije te ovladati vještinama primjene umjetne inteligencije, o čemu preporučamo više naučiti na tečaju Elements of AI – besplatnom online tečaju o osnovama umjetne inteligencije, za koji nije potrebno znati ništa o višoj matematici ili programiranju – kažu iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije je prva turistička zajednica u Hrvatskoj koja se priključila izazovu AI Challenge u organizaciji CroAI, Agencije 404 i Sveučilišta u Zagrebu te Reaktora i Sveučilišta u Helsinkiju. Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji, a Turistička zajednica Zagrebačke županije ovim putem poziva sve da se pridruže izazovu #AIChallenge i zakorače zajedno u budućnost turizma – na pametan, održiv i odgovoran način.

Nastavi čitati

Moja županija

Župan proglasio prirodnu nepogodu za Veliku Goricu i njene općine

Štetu je nanio mraz u periodu od 5. do 12. travnja na području 7 gradova i 10 općina s područja županije

Objavljeno

on

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za 7 gradova i 10 općina s područja Zagrebačke županije nastalu u razdoblju od 5. do 12. travnja, a uzrokovanu mrazom koji je na navedenom području nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općine Bistra, Brdovec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle i Pokupsko.

– Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, unijeti prve procjene štete u Registar šteta. Grad/Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta – napominju iz Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija otvorila natječaj za dodjelu javnih priznanja

Dodjeljuju se pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj županije te njena promicanja u zemlji i svijetu

Objavljeno

on

Zagrebačka županija dodijelit će javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja. Prijedlog za dodjelu priznanja mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, župan, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove.

– Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Jedan od kriterija je i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku županije – kažu iz Zagrebačke županije

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja mora sadržavati životopis predloženog kandidata, točan naziv trgovačkog društva, ustanove, udruge ili druge pravne osobe koja je predložena za dodjelu javnih priznanja uz temeljito obrazloženje razloga predlaganja, odgovarajuću dokumentaciju i podatke o predlagatelju ispunjene na obrascu koji je dostupan ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno