Poveži se s nama

Vijesti

Djeca za djecu: Klinci iz Čiča skupili poklone za Lekenik i Novu budućnost

Cilj osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u dane Adventa, kažu iz OŠ Novo Čiče

Objavljeno

Tijekom mjeseca prosinca naši učenici i djelatnici sudjelovali su u humanitarnoj akciji “Djeca za djecu”, u kojoj smo prikupljali slatkiše i školski pribor za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, rekla nam je Jelena Šaban, knjižničarka u OŠ Novo Čiče.

Objasnila nam je i kako je krenula njihova akcija…

– U boravku smo 20. studenog obilježavali Međunarodni dan djece kroz razgovor i prigodnu radionicu, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti dječjih prava u svijetu i informiranjem o uvjetima u kojima druga djeca žive. Tijekom radionice javila se ideja da i mi nekako pomognemo našim vršnjacima. Sve je počelo kroz uključivanje u projekt “20 dana dobrote”, čiji je cilj osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u dane Adventa – objasnila je Jelena i nastavila:

– Ideja je prerasla u plan, na inicijativu učiteljice Lucije Stepanić pronašli smo dvije udruge kojima smo odlučili uljepšati božićno razdoblje, SOS Dječje selo Lekenik i Udruga Nova Budućnost u Velikoj Gorici. Nakon što je učiteljica Lucija sortirala prikupljene donacije, učenici produženog boravka uključili su se u punjenje vrećica za naše prijatelje te smo nakon par sati vrijednim ručicama uredili i pripremili 90-ak vrećica. Uz to, naši boravkaši napravili su i prigodne božićne razglednice koje smo također poslali.

U četvrtak su domar Fabrizio, psihologinja Kristina i knjižničarka Jelena vrećice su odnijeli u Novu budućnost, gdje su nestrpljivo i veselo dočekane i otvorene, a dječju radost bilo je teško izmjeriti.

– Nakon toga, uputili smo se u Lekenik, a vrećice su odmah po dolasku bile upućene u svaku od kuća u Dječjem selu. Uvjereni smo da će naši mali znaci pažnje za djecu značiti puno. Sve što smo prikupili premašilo je naša očekivanja i ovim putem zahvaljujemo svima koji su pokazali svoje veliko srce – rekla je Jelena Šaban i zaključila:

– Svima želimo sretan Božić i ugodne blagdane!

Vijesti

Zvuk alpskog roga idućeg vikenda prolomit će se Turopoljem

Na 17. Međunarodni festival tradicijskih glazbala stiže Swiss Alphorn Group iz Fribourga

Objavljeno

on

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala tradicijskih glazbala održat će se od 26. do 30. rujna. Ove godine najavljene su grupe iz Švicarske, Rumunjske i Hrvatske. U četvrtka od 20 sati posjetitelji će u Područnoj školi Buševec moći pogledati tradicijska glazbala Švicarske i Hrvatske.

U petak u 10,30 sati ispred Tržnog centra u Velikoj Gorici nastupit će Swiss Alphorn Group iz Fribourga. Goričani će moći uživo čuti i vidjeti alpske rogove, tradicionalne instrumente švicarskih pastira.

Dan poslije, u subotu, u 20 sati u Domu kulture u Buševcu održat će se gala koncert na kojem će nastupiti svi sudionici. Od 19 sati posjetitelji će moći kušati i nacionalne specijalitete Švicarske, Rumunjske i Hrvatske te pogledati multimedijsku izložbu slika ‘Tradicijska glazbala u Hrvatskoj’.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Velika Buna u znaku nogometa i druženja

Treće izdanje malonogometnog turnira Udruge mladih Velika Buna okupio šest momčadi

Objavljeno

on

Velika Buna jučer je bila u znaku nogometa. Na nogometnom igralištu održan je malonogometni turnir na kojem je nastupilo šest momčadi. Snage su odmjerile ekipe Udruge mladih Velika Buna i Udruge PET Plus, momčad Velike Bune koja nastupa u Malonogometnoj ligi Vukomeričkih gorica, ekipa sastavljena od žitelja Velike Bune te momčadi iz Mraclina i Šiljakovine.

Foto: Anes Šuvalić

Riječ je sportskoj manifestaciji koja se održala u sklopu projekta REPRO PP koji za cilj ima resocijalizaciju bivših ovisnika, kao i senzibilizaciju lokalne zajednice za problematiku ove populacije. Već treću godinu zaredom u organizaciji turnira sudjeluju Udruga mladih Velika Buna i Udruga PET Plus.

– Uključili smo se u ovaj projekt kako bismo pomogli senzibiliziranju javnosti o ovome problemu u našem društvu. Bivši ovisnici spadaju u društvenu skupinu koja se jako teško resocijalizira djelom i zbog predrasuda koje društvo ima prema njima. Ovim turnirom željeli smo im pružiti podršku i pokazati kako sport ruši sve barijere – rekao nam je Marko Đurašin, predsjednik Udruge mladih Velika Buna.

Foto: Anes Šuvalić

Udruga PET Plus kroz edukacijske i sportske aktivnosti te individualni grupni rad s bivšim ovisnicima i njihovim obiteljima žele pomoći u integraciji svojih članova u zajednicu te im pomoći u razvoju i učenju životnih vještina.

– Bivšim ovisnicima nije lako. Stigmatizirani su u društvu, a tu je cjeloživotna borba s ovisnošću. Lako je skrenuti s pravog puta. Polovici od njih zaista pođe za rukom da okrenu stranicu i krenu u normalni život. Mi im pomažemo i kroz našu Zadrugu u pronalasku posla. Oni moraju naučiti nositi se životnim obvezama. Imamo sjajnih primjera kako su se neki od naših korisnika snašli u poduzetništvu, osnovali svoje obitelji i zatvorili vrta prošlosti za sobom – rekla nam je Mira Davidović, predsjednica Udruge PET Plus.

Foto: Anes Šuvalić

Nastavi čitati

Vijesti

Raspisan književni natječaj Matice hrvatske

Traže se najbolje kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom

Objavljeno

on

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za izbor kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca.

– U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom. Kratka priča može sadržavati najviše četiri kartice teksta – poručili su organizatori.

Potrebno je poslati tri istovjetna primjerka i na svakom naznačiti zaporku. Uz rad treba priložiti podatke koji sadrže: ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-adresu i zaporku kojom je označen.

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku. Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni u srijedu, 25. ožujka 2020. godine u Muzeju Turopolja u 19 sati u Velikoj Gorici te objavljeni u časopisu Luč i lokalnim glasilima.

Radovi se dostavljaju poštom Matica hrvatska, Ogranak Velika Gorica, Antuna Grahovara 10, 10408 Velika Mlaka (s naznakom za Matičin književni natječaj) ili mailom natjecaj.matica.gorica@gmail.com.

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno