Poveži se s nama

Vijesti

Djeca za djecu: Klinci iz Čiča skupili poklone za Lekenik i Novu budućnost

Cilj osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u dane Adventa, kažu iz OŠ Novo Čiče

Objavljeno

Tijekom mjeseca prosinca naši učenici i djelatnici sudjelovali su u humanitarnoj akciji “Djeca za djecu”, u kojoj smo prikupljali slatkiše i školski pribor za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, rekla nam je Jelena Šaban, knjižničarka u OŠ Novo Čiče.

Objasnila nam je i kako je krenula njihova akcija…

– U boravku smo 20. studenog obilježavali Međunarodni dan djece kroz razgovor i prigodnu radionicu, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti dječjih prava u svijetu i informiranjem o uvjetima u kojima druga djeca žive. Tijekom radionice javila se ideja da i mi nekako pomognemo našim vršnjacima. Sve je počelo kroz uključivanje u projekt “20 dana dobrote”, čiji je cilj osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u dane Adventa – objasnila je Jelena i nastavila:

– Ideja je prerasla u plan, na inicijativu učiteljice Lucije Stepanić pronašli smo dvije udruge kojima smo odlučili uljepšati božićno razdoblje, SOS Dječje selo Lekenik i Udruga Nova Budućnost u Velikoj Gorici. Nakon što je učiteljica Lucija sortirala prikupljene donacije, učenici produženog boravka uključili su se u punjenje vrećica za naše prijatelje te smo nakon par sati vrijednim ručicama uredili i pripremili 90-ak vrećica. Uz to, naši boravkaši napravili su i prigodne božićne razglednice koje smo također poslali.

U četvrtak su domar Fabrizio, psihologinja Kristina i knjižničarka Jelena vrećice su odnijeli u Novu budućnost, gdje su nestrpljivo i veselo dočekane i otvorene, a dječju radost bilo je teško izmjeriti.

– Nakon toga, uputili smo se u Lekenik, a vrećice su odmah po dolasku bile upućene u svaku od kuća u Dječjem selu. Uvjereni smo da će naši mali znaci pažnje za djecu značiti puno. Sve što smo prikupili premašilo je naša očekivanja i ovim putem zahvaljujemo svima koji su pokazali svoje veliko srce – rekla je Jelena Šaban i zaključila:

– Svima želimo sretan Božić i ugodne blagdane!

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Šarenilo maski na goričkim ulicama

Objavljeno

on

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svakodnevno se povećava broj ljudi koji kao dodatak odijevanju dodaju i zaštitnu masku. Ima ih jednobojnih, šarenih, stiliziranih i onih koje su načinjene u kućnoj radinosti, vjerujemo da sve služe svojoj svrsi – osobnoj zaštiti i zaštiti drugih. Sve su zanimljive na svoj način, napravljene su od raznih materijala a njihovo šarenilo i razigranost boja pokazuju kako su njihovi autori i u prijetećoj pandemiji koronavirusa sačuvali zdrav duh, kreativnost i optimizam.

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Maska pruža adekvatnu zaštitu ako pokriva područje od korijena nosa do ispod brade. Obvezne su za medicinsko osoblje.

27.03.2020. Velika Gorica. Šarenilo maski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Ona je zaštita ako osoba ima simptome. Više štiti osobu koja je bolesna i koja ima simptome nego što štiti zdravu osobu” (Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Politika

Gorički SDP reagirao na odluke donesene na Gradskom vijeću

Sve ostalo treba zaustaviti dok posljedice krize po proračun Grada ne budu jasnije. Smatramo da je potreban rebalans proračuna i usmjeravanje sredstava u programe održanja gospodarskih aktivnosti i sprječavanja gubitaka radnih mjesta, ističu iz SDP-a

Objavljeno

on

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici HDZ-a, HSU-a i BM 365 Stranke rada i solidarnosti prihvatili su prijedlog gradonačelnika Dražena Barišića da Grad uzme kredit od 47,5 milijuna kuna za izgradnju vanjskog bazena, parkirališta u Pucekovićevoj ulici, Pump track staze, video nadzor… Na to su oštro reagirali vijećnici SDP-a.

– I to u vrijeme prognozirane recesije, pada gospodarstva i gubitaka radnih mjesta uzrokovanih pandemijom koronavirusa! Zahtijevali smo skidanje ove točke s dnevnog reda. Vrijeme je za pomoć građanima, očuvanje poduzetništva i obrta te očuvanje radnih mjesta. Gradonačelnik je obrazložio da kredit ipak treba uzeti „kako bi u slučaju pozitivnog razvoja situacije u kratkom vremenu, mogli nastaviti realizirati započete projekte“. Citirali smo. Zdravstvena struka govori o mjesecima, gospodarstvenici o godinama, a gradonačelnik o kratkom vremenu – ističu iz Gradske organizacije SDP-a i traže da se nastave samo one investicije koje su u završnoj fazi.

– Sve ostalo treba zaustaviti dok posljedice krize po proračun Grada ne budu jasnije. Smatramo da je potreban rebalans proračuna i usmjeravanje tako „oslobođenih“ sredstava u programe održanja gospodarskih aktivnosti i sprječavanja gubitaka radnih mjesta – dodali su u priopćenju.

Osvrnuli su se i na odgodu plaćanja komunalne naknade i naknade za korištenje javnih površina koju je Gradsko vijeće također danas usvojilo.

– To je samo odgoda, obveza plaćanja ostaje za svo vrijeme u kojem poduzetnici, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne rade zbog mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite. A kada ne rade, nemaju niti prihode. Predložili smo oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za korištenje javnih površina i zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada, za cijelo razdoblje u kojemu im je rad obustavljen. Nije prihvaćeno, iako Zakon o komunalnom gospodarstvu daje mogućnost Gradskom vijeću da, u slučaju nastupanja posebnih okolnosti kojima se narušava gospodarska aktivnost, obveznike oslobodi obveze plaćanja dok traju te okolnosti – objasnili su SDP-ovci.

Na meti SDP-ovih kritika našla se i odluka Gradskog vijeća koja dopušta gradonačelniku da odluči o visini sudjelovanja roditelja u cijeni vrtićkih programa tijekom razdoblja u kojem traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom.

– Vrtići ne rade od 16. ožujka. Predložili smo da se za vrijeme u kojem vrtić ne ostvaruje programe zbog izvanrednih okolnosti, roditelji oslobađaju obveze sudjelovanja u cijeni programa. Ni to nije prihvaćeno. Gradonačelnik odgovara da je brže kada on donosi odluke, i odmah obećava da će od travnja svi biti oslobođeni od plaćanja – kažu SDP-ovci.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno