Poveži se s nama

Vijesti

Djeca za djecu: Klinci iz Čiča skupili poklone za Lekenik i Novu budućnost

Cilj osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u dane Adventa, kažu iz OŠ Novo Čiče

Objavljeno

Tijekom mjeseca prosinca naši učenici i djelatnici sudjelovali su u humanitarnoj akciji “Djeca za djecu”, u kojoj smo prikupljali slatkiše i školski pribor za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, rekla nam je Jelena Šaban, knjižničarka u OŠ Novo Čiče.

Objasnila nam je i kako je krenula njihova akcija…

– U boravku smo 20. studenog obilježavali Međunarodni dan djece kroz razgovor i prigodnu radionicu, s ciljem podizanja svijesti o zaštiti dječjih prava u svijetu i informiranjem o uvjetima u kojima druga djeca žive. Tijekom radionice javila se ideja da i mi nekako pomognemo našim vršnjacima. Sve je počelo kroz uključivanje u projekt “20 dana dobrote”, čiji je cilj osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u dane Adventa – objasnila je Jelena i nastavila:

– Ideja je prerasla u plan, na inicijativu učiteljice Lucije Stepanić pronašli smo dvije udruge kojima smo odlučili uljepšati božićno razdoblje, SOS Dječje selo Lekenik i Udruga Nova Budućnost u Velikoj Gorici. Nakon što je učiteljica Lucija sortirala prikupljene donacije, učenici produženog boravka uključili su se u punjenje vrećica za naše prijatelje te smo nakon par sati vrijednim ručicama uredili i pripremili 90-ak vrećica. Uz to, naši boravkaši napravili su i prigodne božićne razglednice koje smo također poslali.

U četvrtak su domar Fabrizio, psihologinja Kristina i knjižničarka Jelena vrećice su odnijeli u Novu budućnost, gdje su nestrpljivo i veselo dočekane i otvorene, a dječju radost bilo je teško izmjeriti.

– Nakon toga, uputili smo se u Lekenik, a vrećice su odmah po dolasku bile upućene u svaku od kuća u Dječjem selu. Uvjereni smo da će naši mali znaci pažnje za djecu značiti puno. Sve što smo prikupili premašilo je naša očekivanja i ovim putem zahvaljujemo svima koji su pokazali svoje veliko srce – rekla je Jelena Šaban i zaključila:

– Svima želimo sretan Božić i ugodne blagdane!

Vijesti

VIDEO U Lukavcu otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velike Gorice

Radovi počinju u ožujku, a priključke će dobiti 763 domaćinstva

Objavljeno

on

Nakon gradilišta u Mraclinu i Kobiliću, otvoreno je i posljednje, treće, gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Ono uključuje sjeverni dio grada Velike Gorice te naselja Lukavec i Veliku Mlaku. Što će projekt donijeti građanima te koliko se dugo čekalo na kanalizaciju u ovom dijelu Turopolja pogledajte u videu.

21.01.2020. Lukavec – Otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Crna kronika

Vozio pod zabranom pa zaradio kaznu veću od 15 tisuća kuna

Uhićen je i prepraćen na općinski sud

Objavljeno

on

Kad je sjeo za upravljač vozila 34-godišnjak nije niti slutio kako će ga ta vožnja skupo stajati. Naime, muškarac je odlučio voziti automobil iako mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Na njegovu nesreću, tijekom redovite kontrole prometa zaustavila ga je policija.

– Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Zagrebu, gdje mu je sudac izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.300 kuna – poručili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno