Poveži se s nama

Kultura

Dina Kundih oduševljena je turopoljskim narodnim nošnjama, a sada je prikazala i ‘Turopoljska oglavlja’

Izložba je postavljena na Dječjem odjelu Gradske knjižnice

Objavljeno

U Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica postavljena je izložba “Turopoljska oglavlja”. Slike je nacrtala Dina Kundih, magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna – kostimografije. Dina je rođena 1993. godine, živjela je u Starom Čiču, a završila je Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Sada živi u Zagrebu.

Tijekom studiranja sudjelovala je na raznim skupnim likovnim i kazališnim projektima za koje je dobila Rektorove nagrade. Svoj rad nastavlja kao kostimograf u teatru & TD, a svoje umjetničko stvaralaštvo izvan posla u teatru razvija kroz slikanje, crtanje grafika, izradu eksperimentalnih kostima te kaširanju maski.

Inspiraciju za ovu izložbu Dina pronalazi u ljubavi prema starim običajima i odjevnim predmetima što je pokazala već pri odabiru diplomskog rada pod naslovom Turopoljske narodne nošnje. Radovi su napravljeni akrilnim bojama, a prikazuju razna ženska oglavlja tj. pokrivala za glavu koja su nosile žene u našem kraju. Svako lice djevojke ili žene simbol je modernog svijeta, a oglavlje starog.

– Cilj je bio spojiti ta dva svijeta te time istaknuti da je u današnje vrijeme vrlo važno očuvati narodnu nošnju kao vrijednu kulturnu baštinu naših predaka. Kulturna baština nam pokazuje kako su ljudi nekada imali druge vrijednosti življenja i kreativnog izražavanja koja mi danas nemamo, ali isto tako ih ne smijemo zaboraviti. Naše turopoljske nošnje su mala remek djela čiji se dizajn može prepoznati u širokom spektru modernih odjevnih predmeta – piše u opisu izložbe.

Izložba će biti postavljena do 4. prosinca.

Kultura

Kraljevstvo Moje (za početnike) dolazi nasmijati Goričane

Glume Janko Rakoš, Sven Šestak, Enes Vejzović

Objavljeno

on

Predstava Ludens teatra i Teatra EXIT “Kraljevstvo Moje (za početnike)” 2. prosinca u 20 sati gostuje u dvorani Gorica. Predstava je nastala po tekstu Davida Javerbauma ‘Čin Božji’ koji je praizveden na Broadwayu 2015. godine. Originalno je postavljena kao niz monologa uz kratke dijaloške prijelaze, stilski podsjećajući ponajviše na formu stand-upa, postavljajući Boga u središte kao potpuno senzibilno i nesavršeno biće.

– Kraljevstvo Moje podsjetit će vas na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavajući vas jednostavnom kombinacijom logike i religije. Da ne spominjemo znanost. Dinosauri. Ma daj molim te – stoji u najavi predstave.

Prodaja ulaznica započela je u srijedu, a cijena je 50 kuna.

Nastavi čitati

Kultura

Pučko odgodilo svoj slavljenički koncert “Zajedno smo rasli, grade, ja i ti…”

Koncert je Učilište pripremilo povodom 60. godišnjice rada

Objavljeno

on

Slavljenički koncert Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica “Zajedno smo rasli, grade, ja i ti…”, koji se trebao održati u četvrtak, 26. studenog, zbog novih epidemioloških mjera odgađa se do daljnjeg.
– Nadamo se da ćemo se što prije okupiti na planiranom glazbenom druženju, podsjetniku na najvažnije događaje u razvoju grada i našeg Učilišta te glazbenom vremeplovu hitova uz koje su mnoge generacije odrastale, pjevale, plesale… – poručili su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Nastavi čitati

Kultura

Kroz izložbu plakata prisjetite se najboljih hrvatskih filmova

Od 26. do 29. studenog

Objavljeno

on

Povodom obilježavanja 60. obljetnice rada, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica je pripremilo izložbu filmskih plakata “Plakatima kroz povijest hrvatskog filma”. U izložbenom prostoru Učilišta građani je mogu pogledati od 26. do 29. studenog, a organiziraju je Kino Gorica, Kino mreža i Hrvatski državni arhiv.

Odabirom reprinta plakata iz građe Hrvatskog državnog arhiva – Kinoteka, na izložbi će svoje mjesto pronaći najbolji hrvatski filmovi prošlog stoljeća. Svi su oni imali i svoju brojnu publiku u kino dvorani Učilišta.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno