Poveži se s nama

Vijesti

Dani europske baštine u Muzeju Turopolja

Na radionicama gorički učenici učili o povijesnim i modernim tehnikama zidnog slikarstva

Objavljeno

U sklopu manifestacije Dani europske baštine Muzej Turopolja ugostio je danas učenike goričkih osnovnih i srednjih škola. Polaznici radionica mogli su više doznati o povijesnim i modernim tehnikama zidnog slikarstva.

– Imali smo dvije radionice. Jedna se bavila povijesnim tehnikama zidnog slikarstva, a u drugoj su obrađene moderne tehnike. Izrazito smo sretni što smo uz djecu iz naših osnovnih i srednjih škola ugostili i srednjoškolce iz Zagreba – rekla nam je Vesna Župetić, savjetnica za kulturu u Gradu Velikoj Gorici.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na radionici profesorice Suzane Damiani polaznici su mogli saznati nešto više o tradicionalnim tehnikama zidnog slikarstva.

– Na ožbukanim pločama polaznici su slikali fresco i secco tehnikama, a na drvenim pločama koristili su secco tehniku i tradicionalna veziva. Važno je istaknuti kako se fresco tehnika radi na svježoj žbuci i pigmentima pomiješanim s čistom vodom, a secco na suhoj podlozi i zahtjeva primjenu određenog veziva s pigmentima – objasnila nam je Suzana Damiani, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Turopolje ima razloga biti ponosno na svoju tradiciju zidnog slikarstva.

– Naročito treba istaknuti starorimske zidne slike iz Andautonije, preko razdoblja baroka te 19. i 20. stoljeća te onog što je najtipičnije i najzanimljivije za ovaj kraj drvene kapelice, čiji su zidovi oslikani tehnikom pigmenata s vezivom – dodala je profesorica.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Zadovoljni radionicama bili su i učenici. Evo što nam je rekao jedan od polaznika.

– Super nam je bilo. Upoznali smo neke nove načine dekoracija i zbilja nam je bilo zabavno. Neke od njih mogle bi se odlično uklopiti tijekom uređenja nekog rustikalnijeg prostora – rekao nam je Antonio, učenik Obrtničke i industrijske graditeljske škole iz Zagreba.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno