Poveži se s nama

Vijesti

Dan ružičaste vrpce obilježen u Velikoj Gorici

Objavljeno

Danas  je u Velikoj Gorici obilježen „Dan ružičaste vrpce“,  a manifestaciju je organizirala udruga „Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije“. Obilježavanje je započelo okupljanjem ispred Muzeja Turopolja odakle je krenuo mimohod Zagrebačkom ulicom prema Pučkom otvorenom učilištu kako bi se upozorila javnost na problem sve većeg obolijevanja od raka dojke, posebice žena sve mlađih dobnih skupina.

Zagrebačka županija prva je u Hrvatskoj koja je nabavila mobilni mamograf.

„Zagrebačka županija značajnije pripomaže ovu Udrugu financijskim sredstvima, i nadam se da ako barem jednoj ženi na vrijeme otkrijemo rak dojke, i ona bude izliječena, da ćemo time učiniti puno.“ – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je također prisustvovao obilježavanju „Dana ružičaste vrpce“  u  Velikoj Gorici gdje je iznio i neke brojke: „Okupili smo se ovdje da bi mimohodom pokazali važnost ranog otkrivanja raka dojke. U Republici Hrvatskoj na godinu oboli 2300 žena a još gore, njih 900 i umre. Ako se rak na vrijeme otkrije, izlječivost je preko 90% i  zato je bitno da na vrijeme radimo određene prevencije, bilo ultrazvuk, bilo mamografiju, a još više je bitno da žene educiraju kako bi prepoznale da se nešto na dojci događa.“ 

Koliko je bitna prevencija i samopregled pojasnila je Jasminka Mataušić, članica upravnog vijeća udruge Edukacijom protiv raka dojke: „ Nažalost žene i dalje ne brinu dovoljno o svom zdravlju. Na području Zagrebačke županije pokušavamo osvjestiti žene, ali i njihove obitelji.  S vremenom se podiže svijest, imamo i nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke ‘Mamma’. Upravo,briga o sebi spašava ljudske živote, obitelji i cijelo društvo u cjelini.“

Upravo su  edukacija i preventiva glavne zadaće  Udruge „Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije“ koja na ovom području djeluje već punih četrnaest godina.

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno