Poveži se s nama

Vijesti

Dan ružičaste vrpce obilježen u Velikoj Gorici

Objavljeno

Danas  je u Velikoj Gorici obilježen „Dan ružičaste vrpce“,  a manifestaciju je organizirala udruga „Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije“. Obilježavanje je započelo okupljanjem ispred Muzeja Turopolja odakle je krenuo mimohod Zagrebačkom ulicom prema Pučkom otvorenom učilištu kako bi se upozorila javnost na problem sve većeg obolijevanja od raka dojke, posebice žena sve mlađih dobnih skupina.

Zagrebačka županija prva je u Hrvatskoj koja je nabavila mobilni mamograf.

„Zagrebačka županija značajnije pripomaže ovu Udrugu financijskim sredstvima, i nadam se da ako barem jednoj ženi na vrijeme otkrijemo rak dojke, i ona bude izliječena, da ćemo time učiniti puno.“ – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je također prisustvovao obilježavanju „Dana ružičaste vrpce“  u  Velikoj Gorici gdje je iznio i neke brojke: „Okupili smo se ovdje da bi mimohodom pokazali važnost ranog otkrivanja raka dojke. U Republici Hrvatskoj na godinu oboli 2300 žena a još gore, njih 900 i umre. Ako se rak na vrijeme otkrije, izlječivost je preko 90% i  zato je bitno da na vrijeme radimo određene prevencije, bilo ultrazvuk, bilo mamografiju, a još više je bitno da žene educiraju kako bi prepoznale da se nešto na dojci događa.“ 

Koliko je bitna prevencija i samopregled pojasnila je Jasminka Mataušić, članica upravnog vijeća udruge Edukacijom protiv raka dojke: „ Nažalost žene i dalje ne brinu dovoljno o svom zdravlju. Na području Zagrebačke županije pokušavamo osvjestiti žene, ali i njihove obitelji.  S vremenom se podiže svijest, imamo i nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke ‘Mamma’. Upravo,briga o sebi spašava ljudske živote, obitelji i cijelo društvo u cjelini.“

Upravo su  edukacija i preventiva glavne zadaće  Udruge „Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije“ koja na ovom području djeluje već punih četrnaest godina.

Vijesti

U Gradićima ulovljen 60-godišnjak s 2,16 promila

Na triježnjenju je bilo troje vozača, a dvije osobe policija je uhitila

Objavljeno

on

Čak 30 prometnih prekršaja zabilježila je gorička policija tijekom proteklog vikenda tijekom svojih najavljenih akcija “Alkohol i opojne droge” te “Brzina”. Najveći broj prekršaja odnosio se na vožnju pod utjecajem alkohola, a kaznu je zbog toga dobilo devet vozača. Neslavnu titulu vikend-rekordera na našem je području zaradio 60-godišnjak kojeg je policija zaustavila u subotu oko 21 sat u Ulici kralja Tomislava u Gradićima kod kućnog broja 103. U organizmu je imao 2,16 promila alkohola te mu je policija oduzela vozačku i odvela ga na triježnjenje u policijsku postaju.

– 60-godišnjak nije recidivist i protiv istog je podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu. Osim njega, još su dvije osobe tijekom trajanja akcija smještene u posebnu prostoriju do otriježnjenja, dok su dvije osobe uhićene i prepraćene dežurnom sucu na nadležni sud – kazali su iz policije.

Osim vožnje pod utjecajem alkohola, policija je ispisala i pet kazni zbog prebrze vožnje, jednu kaznu zbog vožnje bez položenog ispita, pet zbog nekorištenja pojasa, četiri zbog nepravilnog korištenja mobitela tijekom vožnje te još šest ostalih prekršaja iz domene prometa.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Pao s četiri metra visine i teško se ozlijedio

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Objavljeno

on

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka jučer oko 14 sati u Velikoj Gorici, dok je u poduzeću obavljao poslove na demontaži kontejnera, 64-godišnji zaposlenik je pao s visine od oko 4 metra i teško se ozlijedio.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Nastavi čitati

Vijesti

Pavasović Visković: ‘Bit će zanimljivo vidjeti kako će USKOK dokazati da je Barišić uštedom javnog novca nanio štetu’

Tijekom sljedećeg tjedna razgovarat će se o mogućoj ostavci.

Objavljeno

on

U RTL-u Danas gostovao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji brani velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića koji je uhićen u sklopu afere Janaf, prenosi rtl.hr.

Rekao je da će tijekom ovog tjedna s klijentom razgovarati o mogućoj ostavci na mjesto gradonačelnika. -Što ćemo odlučiti, vidjet ćemo. Ne žurimo nigdje jer je Barišiću određen određen istražni zatvor i zbog utjecaja na svjedoke, a ima 40-ak svjedoka. S tom  radnjom ne treba žuriti.- kazao je.

-Nisam ovdje da se bavim njegovim moralnim razlozima, ali u ovom trenutku njegova ostavka ne bi imala bitne pravne reperkusije.- kazao je.

Pavasović je objasnio za što se tereti Barišića.

-Njegova pozicija je interesantna. Njega se nigdje ne tereti da je sebi pribavio imovinsku korist niti mu je ona bila obećana niti je u budućspodinu koji je imao tvrtku, da dobije, odnosno da na natječaju da 30 milijuna kuna povoljniju ponudu od sljedećeg najboljeg ponuđača.- pojasnio je Pavasović Visković.

-To na prvu zvuči nelogično i to je nelogično jer je na taj način ušteđen određen javni novac. Bit će vrlo interesantno što će se događati u postupku i kako će USKOK dokazati da je tako što je uštedio neki novac nanio neku štetu i nekome nezakonito pogodovao.

Otkrio je da će Barišića posjetiti sutra ujutro te kazao da je uvijek opcija nadopuna obrane, ali da još ne znaju hoće li je iskoristiti.

 

 

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno