Poveži se s nama

Vijesti

Dan Osnovne škole Jurja Habdelića u znaku ekologije

Učenici od stare tkanine izradili umjetnička djela i pokazali recikliranje na djelu

Objavljeno

Dan Osnovne škole Jurja Habdelića protekao je u ekološkom tonu. Učenici nižih razreda sudjelovali su u likovnoj radionici na kojoj su prilikom stvaranja svojih djela zapravo reciklirali stare stvari.

„Danas smo izradili prikaz potoka. U njegovoj izradi koristili smo staru tkaninu i još neke vrste otpada, a ukrašavali smo ga vodenim bojama i temperom“, rekla nam je Lana.
Tena nam je pak otkrila da joj odvojeno prikupljanje otpada nije nepoznanica. „Mi smo već počeli reciklirati, odvajamo boce i plastiku“, istaknula je učenica 4.c razreda.

Današnja radionica naročito se svidjela Marku, koji kaže kako bi volio da su ovakve radionice svaki dan. Likovnu radionicu koju je posjetilo 330 djece osmislila je Sanja Kalambura, profesorica Veleučilišta Velika Gorica.

„Danas su upoznali neke stvari te vidjeli kako mogu ponovno koristiti otpad i po nekoliko puta. Čak smo od njihovih starih radova danas izrađivali nove stvari. Danas smo se uvjerili kako naša djeca dobro poznaju korištene materijale i kako imaju bujnu maštu“, izjavila je Kalambura.

27.04.2018. Velika Gorica -Dan škole OŠ Jurja Habdelića. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Učenici viših razreda posjetili su najmodernije hrvatsko reciklažno dvorište, odlagalište otpada i vodocrpilište Velika Gorica.

„Eko regija već četiri do pet godina sustavno posjećuje škole i radi na edukaciji učenika. Nedavno smo imali jedan projekt i u vrtićima. Jako sam zadovoljan. Svijest mladih o potrebi zaštite prirode raste iz dana u dan i mnogi od njih žele se uključiti u naše projekte“, pohvalio nam se Josip Kolarec, predsjednik Eko regije.

Opće je poznato kako Velika Gorica doslovno leži na bogatom prirodnom rezervoaru vode, koji predstavlja komparativnu prednost u odnosu na druge gradove i regije. Očuvanje tog prirodnog resursa od izrazite je važnosti za generacije koje dolaze.

„Kada pogledamo neke zemlje u svijetu pa i gradove u Hrvatskoj čiji građani više ne mogu piti vodu iz javne vodovodne mreže, pred nama je važan zadatak da očuvamo ovaj resurs za našu djecu i unuke. Moramo poštivati pravo treće generacije i ne smijemo ga ugroziti nekim krivim potezom“, poručio je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika.

Galerija fotografija

Vijesti

Mjesec hrvatske knjige donosi zanimljive sadržaje

Manifestacija u znaku glagoljice

Objavljeno

on

Počela je tradicionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja će i u velikogoričkoj knjižnici biti obilježena nizom književnih događanja.

Najveću novost u programu za sve Velikogoričane svakako predstavlja Turbooks – mali književni festival – koji će tijekom tri dana (od 16. do 18. listopada) dovesti istaknute književnike za odrasle i djecu. Tri književne matineje i tri večernje književne tribine obilježit će susreti s Damirom Karakašem, Kristianom Novakom, Nadom Mihoković-Kumrić, Sonjom Smolec, Jasminkom Tihi Stepanić i stripašem Danijelom Deverićem.

„Niti ostatak Mjeseca hrvatske knjige neće ostavljati mjesta dosadi – predavanja, radionice i izložbe koje smo ove godine pripremili uglavnom će biti u skladu s ovogodišnjom temom Mjeseca hrvatske knjige (U)čitaj nasljeđe! s naglaskom na najstarije hrvatsko pismo – glagoljicu. U Središnjem odjel u za odrasle za srednjoškolce tu je Lektiraonica – glagoljaonica u kojoj ćemo pokušati povezati turopoljsku baštinu s glagoljicom s ciljem stvaranja virtualne izložbe, a korak dalje u budućnost odvodi nas i micro:bit radionica u Dječjem odjelu Od glagoljice do STEM revolucije“, poručili su iz gradske knjižnice.

Odrasli će moći uživati u bookart radionici u sklopu Četrtog četrtka na kojem će na sasvim nov i kreativan način moći pristupiti starim knjigama.

Održat će se i dva predavanja vezana uz glagoljicu, „Najstarije hrvatsko pismo“ i „Postanak glagoljice“, održat će Lovro Krsnik, voditelj Ljetne škole glagoljice u Korniću na otoku Krku i dr.sc. Marica Čunčić, dugogodišnja djelatnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu.

Akciju čitanja na glas 23. listopada održat će voditeljica i glumica Ana Katulić, koja je pripremila interaktivno druženje djecom. Pripovjedačica Srebrenka Peregrin na Pričaonici narodnih bajki mladim Goričanima otkrit će neke do sada nepoznate mistične svjetove.

Nastavi čitati

Vijesti

Prilagodite brzinu kretanja i propuštajte pješake na zebri

Policija za sutra najavila akciju „Zaštita pješaka“

Objavljeno

on

Sutra će se na području cijele Policijske uprave zagrebačke provoditi akcija Zaštita pješaka.

„Cilj je akcije smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu. Akcija je usmjerena prvenstveno na prekršaje vozača (čl. 133. – 135. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te ih pozivamo da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima, a pješake pozivamo da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu“, poručili su iz PUZ-a.

Nastavi čitati

Vijesti

Darujte krv i spasite nečiji život

Danas i sutra krv možete dati u Domu kulture Galženica

Objavljeno

on

Akcija je počela u 10 sati i trajat će do 18 sati, a sutra se nastavlja od 8 do 14 sati u Domu kulture Galženica.

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno