Poveži se s nama

Vijesti

Dan Osnovne škole Jurja Habdelića u znaku ekologije

Učenici od stare tkanine izradili umjetnička djela i pokazali recikliranje na djelu

Objavljeno

Dan Osnovne škole Jurja Habdelića protekao je u ekološkom tonu. Učenici nižih razreda sudjelovali su u likovnoj radionici na kojoj su prilikom stvaranja svojih djela zapravo reciklirali stare stvari.

„Danas smo izradili prikaz potoka. U njegovoj izradi koristili smo staru tkaninu i još neke vrste otpada, a ukrašavali smo ga vodenim bojama i temperom“, rekla nam je Lana.
Tena nam je pak otkrila da joj odvojeno prikupljanje otpada nije nepoznanica. „Mi smo već počeli reciklirati, odvajamo boce i plastiku“, istaknula je učenica 4.c razreda.

Današnja radionica naročito se svidjela Marku, koji kaže kako bi volio da su ovakve radionice svaki dan. Likovnu radionicu koju je posjetilo 330 djece osmislila je Sanja Kalambura, profesorica Veleučilišta Velika Gorica.

„Danas su upoznali neke stvari te vidjeli kako mogu ponovno koristiti otpad i po nekoliko puta. Čak smo od njihovih starih radova danas izrađivali nove stvari. Danas smo se uvjerili kako naša djeca dobro poznaju korištene materijale i kako imaju bujnu maštu“, izjavila je Kalambura.

27.04.2018. Velika Gorica -Dan škole OŠ Jurja Habdelića. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Učenici viših razreda posjetili su najmodernije hrvatsko reciklažno dvorište, odlagalište otpada i vodocrpilište Velika Gorica.

„Eko regija već četiri do pet godina sustavno posjećuje škole i radi na edukaciji učenika. Nedavno smo imali jedan projekt i u vrtićima. Jako sam zadovoljan. Svijest mladih o potrebi zaštite prirode raste iz dana u dan i mnogi od njih žele se uključiti u naše projekte“, pohvalio nam se Josip Kolarec, predsjednik Eko regije.

Opće je poznato kako Velika Gorica doslovno leži na bogatom prirodnom rezervoaru vode, koji predstavlja komparativnu prednost u odnosu na druge gradove i regije. Očuvanje tog prirodnog resursa od izrazite je važnosti za generacije koje dolaze.

„Kada pogledamo neke zemlje u svijetu pa i gradove u Hrvatskoj čiji građani više ne mogu piti vodu iz javne vodovodne mreže, pred nama je važan zadatak da očuvamo ovaj resurs za našu djecu i unuke. Moramo poštivati pravo treće generacije i ne smijemo ga ugroziti nekim krivim potezom“, poručio je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika.

Galerija fotografija

CityTV

VIDEO Pogledajte kakve su sve akrobacije izvodili piloti na nebu iznad Gorice

AIRVG 2018 mnogima je bio prilika iz prve ruke razgledati zrakoplove koje inače, tijekom godine, mogu samo promatrati na nebu

Objavljeno

on

Želja Mladena Križanića je da mu unuk postane pilot pa je dvogodišnjem Borni pokazivao u čemu će sve moći letjeti. Borna ga je, međutim, odabirom svog budućeg zanimanja više nego iznenadio. O čemu je riječ doznajte u video prilogu:

Nastavi čitati

Sport

FOTO Memorijalni kuglački turnir ”Željko Plepelić – Beli”

Objavljeno

on

Memorijalni kuglački turnir u spomen na Željka Plepelića – Belog, legendu turopoljskog nogometa i zaljubljenika u sport, održan je sinoć na kuglani KK Radnik, ŠRC Velika Gorica. Sjećanja na Belog evocirali su Ivica Šipušić – Šiljo i Josip Kozačinski, inicijatori pokretanja Memorijala te veliki štovatelji nogometnog velemajstora i čovjeka kojeg su krasile posebnost i korektnost. Elokventni Kozačinski zahvalio se Marici Stepanić, predstavnici ŠRC Velika Gorica, Nenadu Črnku, predsjedniku HNK Gorica i ‘aerodromcima’ iz Zračne luke za nesebičnu pomoć u organizaciji Memorijala.

Sudionika na kuglačkom nadmetanju bilo je manje nego na prošlogodišnjem Memorijalu, ali su ipak uspjeli odigrati turnir s četiri ekipe u konkurenciji. Prijateljsko druženje nastavljeno je u restoranu na prigodnoj večeri.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Javna tribina u Velikoj Gorici okupila ustanove koje se bave vojnim i civilnim zrakoplovstvom

Brigadir Vladimir Superina sudionike je upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima

Objavljeno

on

Veleučilište Velika Gorica organiziralo je prvu javnu tribinu Hrvatska i zrakoplovstvo jučer, danas, sutra na kojoj su se okupili predstavnici relevantnih ustanova koje djeluju u području civilnog i vojnog zrakoplovstva, uključujući i obrazovne ustanove koje u svojim programima imaju izobrazbu u spomenutom području.

Nakon uvodnih riječi dekana Veleučilišta Velika Gorica Ivan Totha i izaslanika gradonačelnika Velike Gorice Domagoja Ilečića, svoja su tematska izlaganja i prezentacije redom iznijeli svi sudionici tribine.

Posebno zanimljiva izlaganja imali su general Josip Štimac koji je govorio o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani iz perspektive jučer, danas, sutra, kao i brigadir Vladimir Superina koji je sudionike upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima.

Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze i natporučnica Magdalena Ištuk na vrlo su zanimljiv način približili ulogu HRZ-a i to kroz njegovo opremanje višenamjenskim borbenim avionom 4. generacije. Sudionici tribine imali su prilike bolje upoznati ulogu Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koje su pojasnili Nino Karamatić i Želimir Trifunović, kao i načine rada u Zračnoj luci Zagreb o čemu je govorio član Uprave MZLZ-a David Gabelica. Ispred naše poznate aviokompanije Croatia Airlinesa bili su Darko Virovac i Krešimir Vlašić. O radu ali i o konkretnim problemima Zrakoplovno tehničkog centra na tribini je govorio Josip Milošević. Sudionici tribine bili su i Damir Bezik i Marina Fekonja Dragan iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Prvoj javnoj tribini veliki su doprinos dali i predstavnici obrazovnog sustava, Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, čiji je rad prezentirao Stjepan Pripeljaš, kao i profesor s Prometnog fakulteta u Zagrebu Doris Novak koji je povezao ulogu zrakoplovstva i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Nastavi čitati
MONOKL
SOLARIJ
ReporterIzdvojeno