Poveži se s nama

Vijesti

Dan Osnovne škole Jurja Habdelića u znaku ekologije

Učenici od stare tkanine izradili umjetnička djela i pokazali recikliranje na djelu

Objavljeno

Dan Osnovne škole Jurja Habdelića protekao je u ekološkom tonu. Učenici nižih razreda sudjelovali su u likovnoj radionici na kojoj su prilikom stvaranja svojih djela zapravo reciklirali stare stvari.

„Danas smo izradili prikaz potoka. U njegovoj izradi koristili smo staru tkaninu i još neke vrste otpada, a ukrašavali smo ga vodenim bojama i temperom“, rekla nam je Lana.
Tena nam je pak otkrila da joj odvojeno prikupljanje otpada nije nepoznanica. „Mi smo već počeli reciklirati, odvajamo boce i plastiku“, istaknula je učenica 4.c razreda.

Današnja radionica naročito se svidjela Marku, koji kaže kako bi volio da su ovakve radionice svaki dan. Likovnu radionicu koju je posjetilo 330 djece osmislila je Sanja Kalambura, profesorica Veleučilišta Velika Gorica.

„Danas su upoznali neke stvari te vidjeli kako mogu ponovno koristiti otpad i po nekoliko puta. Čak smo od njihovih starih radova danas izrađivali nove stvari. Danas smo se uvjerili kako naša djeca dobro poznaju korištene materijale i kako imaju bujnu maštu“, izjavila je Kalambura.

27.04.2018. Velika Gorica -Dan škole OŠ Jurja Habdelića. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Učenici viših razreda posjetili su najmodernije hrvatsko reciklažno dvorište, odlagalište otpada i vodocrpilište Velika Gorica.

„Eko regija već četiri do pet godina sustavno posjećuje škole i radi na edukaciji učenika. Nedavno smo imali jedan projekt i u vrtićima. Jako sam zadovoljan. Svijest mladih o potrebi zaštite prirode raste iz dana u dan i mnogi od njih žele se uključiti u naše projekte“, pohvalio nam se Josip Kolarec, predsjednik Eko regije.

Opće je poznato kako Velika Gorica doslovno leži na bogatom prirodnom rezervoaru vode, koji predstavlja komparativnu prednost u odnosu na druge gradove i regije. Očuvanje tog prirodnog resursa od izrazite je važnosti za generacije koje dolaze.

„Kada pogledamo neke zemlje u svijetu pa i gradove u Hrvatskoj čiji građani više ne mogu piti vodu iz javne vodovodne mreže, pred nama je važan zadatak da očuvamo ovaj resurs za našu djecu i unuke. Moramo poštivati pravo treće generacije i ne smijemo ga ugroziti nekim krivim potezom“, poručio je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika.

Galerija fotografija

Vijesti

VIDEO U Lukavcu otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velike Gorice

Radovi počinju u ožujku, a priključke će dobiti 763 domaćinstva

Objavljeno

on

Nakon gradilišta u Mraclinu i Kobiliću, otvoreno je i posljednje, treće, gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Ono uključuje sjeverni dio grada Velike Gorice te naselja Lukavec i Veliku Mlaku. Što će projekt donijeti građanima te koliko se dugo čekalo na kanalizaciju u ovom dijelu Turopolja pogledajte u videu.

21.01.2020. Lukavec – Otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Crna kronika

Vozio pod zabranom pa zaradio kaznu veću od 15 tisuća kuna

Uhićen je i prepraćen na općinski sud

Objavljeno

on

Kad je sjeo za upravljač vozila 34-godišnjak nije niti slutio kako će ga ta vožnja skupo stajati. Naime, muškarac je odlučio voziti automobil iako mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Na njegovu nesreću, tijekom redovite kontrole prometa zaustavila ga je policija.

– Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Zagrebu, gdje mu je sudac izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.300 kuna – poručili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno