Poveži se s nama

Moja županija

“Da je danas Vladko Maček živ, bio bi sretan da su se ostvarili njegovi ciljevi”

Objavljeno

Svečanošću u Jastrebarskom obilježena je 137. godišnjica rođenja Vladka Mačeka. Ispred njegova spomen poprsja položeni su vijenci i zapaljeni lampaši, a u župnoj crkvi sv. Nikole služena je misa zadušnica.

 

Foto: Zagrebačka županija

Foto: Zagrebačka županija

 

“Činjenica je da je doktor Vladko Maček tada okupio Hrvatsku i hrvatske građane i da se ta ideja puno, puno godina kasnije razvila u nešto što je danas slobodna domovina Hrvatska. To je samo jedno od njegovih dostignuća. Želim svima nama koji se bavimo javnim poslom da u svoje djelovanje ugradimo sve najbolje od Mačeka, ali i njegovih suvremenika”, rekao je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog.

 

Maček je bio borac protiv svih totalitarizama. Kako bi ga se spriječilo u političkome djelovanju bio je zatvaran te je naposljetku emigrirao u Sjedinjene Američke Države.

 

“Vladko Maček je već tada imao viziju slobodne i suverene Republike Hrvatske. Bio je pravi vođa hrvatskog naroda. Da je danas živ, bio bi sretan da su se ostvarili njegovi ciljevi”, kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

 

Vladka Mačeka prisjetili su se i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a nju je uveličao i pjevački nastup HSPD dr. Antun Radić iz Okića.

 

Dan Vladka Mačeka (2)

 

Moja županija

Dva nova slučaja koronavirusa u Gorici

Tri novooboljela u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata još su tri osobe zaražene koronavirusom. Jedna osoba je preminula, a šest ih je izliječeno. Dva su nova slučaja s područja Velike Gorice, a jedan iz Svete Nedelje. Po dvije izliječene osobe broje ispostave Doma zdravlja Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko, a preminula je osoba s područja Ivanić-Grada.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također,izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručuje Stožer civilne Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zagrebačka županija: Kreće isplata bespovratnih potpora za poduzetnike pogođene pandemijom

Na javni pozivpristiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija kreće s isplatom bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikrosubjekte čije su prijave obrađene i odobrene, a čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Na javni poziv koji je bio otvoren do 6. srpnja stiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Potpore su odobrene u iznosima od 3.000 do 24.000 kuna po subjektu, a novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna.

Inače, Zagrebačka županija spomenuti javni poziv za kojeg je osigurala 13 milijuna kuna raspisala je 4. lipnja, a njime je omogućena prijava za dodjelu bespovratnih sredstava mikro subjektima malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) s područja Zagrebačke županije, koji imaju najmanje 1 jednog aposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. godine.

Bespovratne potpore se dodjeljuju za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje/najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti.

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji dva nova slučaja koronavirusa

Tri osobe su izliječene

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata registrirane su dvije nove osobe zaražene koronavirusom, a tri osobe su izliječene. Po jedan novi slučaj bilježe područja Svete Nedelje te Samobora, dok je jedna izliječena osoba s područja Vrbovca te dvije sa zaprešićkog područja. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 55 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 166 osoba, a 9 ih je preminulo.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno