Poveži se s nama

Kultura

‘Črni kaj’ najbolji je rad ‘Turopoljske poculice’

Kratka priča autora Stjepana Zlodija iz Šiljakovine proglašena je najboljom prozom na kajkavskom narječju

Objavljeno

Na deseti Matičin književni natječaj “Turopoljska poculica” prozne forme ‘kratkih priča’ dospjelo je  mnoštvo radova iz čak 18 gradova i naselja diljem Hrvatske. Našlo se radova iz Karlovca, Siska, Ludbrega, Zagreba, Slavonskog Broda, Oroslavlja, Ivanić-Grada, Opatije, Zadra, Varaždina, ali i Velike Gorice, Buševca, Kobilića, te Šiljakovine i Vukovine.

Najboljim radom na kajkavskom narječju proglašen je ‘Črni kaj’ autora Stjepana Zlodija iz Šiljakovine, dok je najbolja proza na standardnom hrvatskom jeziku po mišljenju prosudbenog povjerenstva naslov ‘Privjezak sudbine’,  Mirjana Pejak iz Starog Pračna kod Siska.

Prosudbeno povjerenstvo čija je predsjednica Bernardina Petrović, uz  članove Đurđu Parać i Božidara Prosenjaka,  odabralo je još četiri rada koja su ušla u uži izbor – ‘Voz sena’ Goričanke Nevenke Lang, ‘Malčica i skruhani angel’ Tibora Martana iz Novog Marofa na kajkavskom, te na standardnom hrvatskom ‘Bomboni’ Ljiljane Brković Zorčić iz Siska i tekst ‘Čitko i Putko’ Ljerke Pukec iz Zagreba.

Na natječaj su dospjela ukupno 32 rada, od čega je na kajkavskom narječju 12 radova, a hrvatskim standardnim jezikom napisano je 20 radova.

Kultura

FOTO Zvonko Bogdan i 7 tamburaša oduševili Goričane

Objavljeno

on

Povodom 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša uveličao veliku obljetnicu i oduševio publiku na koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani. Najavljen je kao ‘panonski kralj starogradskih pjesama’, skladatelj i interpretator iz vojvođanske ravnice, čuvar tradicije svojih predaka i bunjevačkih običaja.

Lijepe i nostalgične trenutke rijetko tko može dočarati kao ovaj vrsni umjetnik. Njegov dvosatni koncert ‘pokrio’ je veliki prostor, od Konavla do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uuzburkanog Balkana. Njegove besmrtne uspješnice Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Fijaker stari, Kraj jezera i druge oduševili su publiku koja je ispunila prostor sportske dvorane.

Zvonko Bogdan svoj život je posvetio glazbi i to zorno pokazuje njegovih pedeset godina i više umjetničkog rada, stotine pjesama, albuma, nagrada i priznanja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Crna BOJA i

U galeriji Hrvatskog likovnog društva svoje eksponate izložit će Đurđica Brebrić

Objavljeno

on

U galeriji Hrvatskog likovnog društva u ponedjeljak se otvara izložba ‘crna BOJA i’ na kojoj će svoja umjetnička djela predstaviti Đurđica Brebrić. U svijet umjetnosti ušla je prije osam godina. Slikarstvo je nakon četiri godine zamijenila radom u keramici. Živi i stvara u Markuševcu Turopoljskom, poduzetnica je i  vlasnica tvrtke za graditeljstvo.

Uz Đurđicu, na izložbi će se predstaviti i Gordana Šiško. Zagrepčanka se osim slikanjem bavi i pisanjem, a uz sve to vlasnica je i arhitektonskog ureda.

Izložbu možete pogledati od 17. do 29. veljače, od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 19 sati te petkom i subotom od 12 do 16 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Prijavite se na Rukopisaonicu i naučite umijeće lijepog pisanja

Kada ste zadnji put napisali rukom neki duži tekst?

Objavljeno

on

Uz svakodnevicu služenja tipkovnicom sve rjeđe rukom pišemo po papiru, pa su u Gradskoj knjižnici Velika Gorica organizirali radionicu lijepog pisanja. Grafička dizajnerica Irena Mihalinec će 12-ero polaznika “Rukopisaonice” pomoći da svladaju moderni krasopis.

– Suvremeni oblici rukopisa danas su postali umjetnost za sebe, a koriste se kako u privatne, tako i u marketinške i druge svrhe. Moderan krasopis iznimno je popularan kada je riječ o izradi čestitki, pozivnica za neki događaj, oblikovanju fontova ili originalnom dizajnu rukotvorenog loga – kažu iz Gradske knjižnice.

Za učenje ove zaboravljene vještine organizatori su predvidjeli osam radionica, a one će se održavati svakog utorka od 18. veljače do 7. travnja od 18 do 19.30 sati.

Prijave za sudjelovanje primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a sudjelovanje kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno