Poveži se s nama

Moja županija

Crne mambe obilježile 25 godina i poručili: ‘Bili smo vojnici, ostali smo ljudi’

Objavljeno

Polaganjem vijenaca, svečanim postrojavanjem, čitanjem ratnog puta i humanitarnim koncertom za oboljele branitelje u Dugom Selu je obilježena 25. godišnjica osnutka 1. pješačke bojne Crne mambe 2. gardijske brigade Gromovi.

 

U ratu jedan od zapovjednika Crnih mambi, danas predsjednik istoimene Udruge, Ivica Šafarić Ninđa kaže kako se udruga danas bavi sportom, kulturom, djecom i mladima, humanitarnim radom, a u posljednje vrijeme najviše pomažu oboljelim suborcima.

 

crne mambe slika 3

“Ima nas iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a imamo i par ljudi iz Austrije i Francuske. Ukupno oko 350 pripadnika. Mi smo jedna specifična postrojba, a u šali znam reći ‘tko nas je okupio, dobro nas je okupio'”, rekao je Ivica Šafarić Ninđa, po riječima svojih suboraca ‘živa legenda’ Domovinskog rata.

 

“Doprinijeli i izvojevali stvaranju Hrvatske jesmo definitivno, a da smo je ovakvu očekivali nismo, to je očigledno. Dalje, koliko se god godina družimo pozivamo da ostanemo časni i ponosni kakvi smo bili ’91. Naša uzrečica je već nekoliko godina ‘Bili smo vojnici, ostali smo ljudi'”, dodao je Šafarić.

 

crne mambe slika 1

Iz Zagrebačke županije u Domovinskom ratu je sudjelovalo 29.400 boraca, a župan Stjepan Kožić na obilježavanju 15. svibnja, danu osnutka Crnih Mambi, svima im je na tome zahvalio.

 

“Mi smo ponosni na te borce. Hrvatska sada ima određenih problema, prije svega u gospodarstvu, ali ja se nadam ako bi imali zajedništva takvog kao što smo imali u Domovinskom ratu da svi ovi problemi bili bi mali, bili bi laki i vrlo lako bi ih odradili”, objasnio je župan Kožić.

Moja županija

Sutra je Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Delegacija Zagrebačke županije odala je počast našim braniteljima koji su dali život za domovinu. Otkazana je Centralna proslava Dana branitelja u Ivanić Gradu.

Objavljeno

on

Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja – Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, na taj dan 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. Delegacija Zagrebačke županije tim je povodom i ove godine odala počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupsko. – Naši legendarni Gromovi imali su zadaću čuvati prostor trokuta između Zagreba, Siska i Karlovca. To je vitalno područje Republike Hrvatske i izuzetno značajan prostor koji je ova brigada obranila. Stoga se svake godine ovdje okupljamo kako bi odali počast našim braniteljima koji su dali život za domovinu. – kazao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije napominjući kako je i prva Centralna proslava Dana branitelja Zagrebačke županije bila upravo u Pokupskom.

Nakon Pokupskog 2013. godine, održana je godinu kasnije u Samoboru, zatim u Jastrebarskom, Vrbovcu , Zaprešiću, Dugom Selu te lani u Velikoj Gorici. S obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnje centralno obilježavanje, planirano u Ivanić-Gradu, neće se održati. – Nadam se da se to više neće ponavljati i da ćemo moći u narednim godinama nastaviti obilježavati ovaj Dan po gradovima naše županije. Svim braniteljima čestitam njihov Dan, želim dobro zdravlje i ispunjenje svih želja, uz obećanje da će Županija u okvirima proračunskih mogućnosti pomagati braniteljima i u budućnosti. – rekao je župan.

Zahvalu za nesebičnu ulogu u Domovinskom ratu čime su postali temelj suverene i samostalne Republike Hrvatske, braniteljima Zagrebačke županije njihov Dan je čestitao i predsjednik županijske Skupštine. – Izrazio bih veliku zahvalu braniteljima s područja Zagrebačke županije, na njihovoj ulozi i hrabrosti u Domovinskom ratu. Trudimo se pomagati braniteljima u svim njihovim trenucima. Da nije bilo njih ne bismo danas imali našu državu, naše gradove i općine, stoga im čestitam njihov Dan. – rekao je Čičak. Delegacija Zagrebačke županije odala će počast poginulim braniteljima, puštanjem vjenčića i bijelih ruža u rijeku Kupu te paljenjem svijeća, a prigodnu molitvu vodio je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Pokupskog, velečasni Antun Pećar.

 

 

Nastavi čitati

Moja županija

Na goričkom području troje novozaraženih

U županiji novih devet slučajeva

Objavljeno

on

Devet je novih slučajeva koronavirusa na području Zagrebačke županije, javlja županijski Zavod za javno zdravstvo. Tri novozaražene osobe su s područja Velike Gorice, četiri nova slučaja ima Ispostava Doma zdravlja Samobor, dok su dva COVID-19 pozitivna na području Jastrebarskog.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

– Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručili su.

Do danas je na goričkom području zaraženo 43 ljudi. Njih 36 je ozdravilo, a troje umrlo.

Na području Zagrebačke županije do 11 sati evidentirana je 151 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji tri nova slučaja koronavirusa, na području Gorice nema novooboljelih

Od jučer je, a nakon mjesec dana bez novozaraženih, aktivan i prvi slučaj na goričkom području

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas do 11 sati evidentirane su 142 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Podsjetimo, od jučer je aktivan i prvi slučaj nakon mjesec dana na goričkom području, a Nacionalni stožer civilne zaštite uveo je mjeru obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno