Poveži se s nama

Vijesti

Crna statistika: U devet mjeseci na području Zagrebačke županije poginulo 14 ljudi

Objavljeno

Obavljen je očevid 6.069 nesreća, što je 134 očevida ili 2,2 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine. Ozlijeđeno je 2.509 osoba, odnosno 84 osobe ili 3,2 posto manje. Teško su ozlijeđene 394, a lakše 2.115 osoba. Poginulo je 28 osoba (17 vozača, dva putnika i 9 pješaka), odnosno 10 osoba manje nego u 2014., podaci su Policijske uprave zagrebačke za devet mjeseci ove godine.

U gradu Zagrebu poginulo je 14 osoba (sedam vozača, jedan putnik i šest pješaka), odnosno jedna osoba manje, dok je u Zagrebačkoj županiji poginulo također 14 osoba (10 vozača, jedan putnik i tri pješaka), odnosno devet osoba manje.

Zbog brzine poginulo 11 ljudi

Brzina je uzrok svake pete prometne nesreće, odnosno u 1.108 nesreća ili 18,3 posto od ukupnog broja nesreća (u 2014. u 1.165 nesreća ili u 18,8 posto). Zbog brzine je poginulo 11 osoba, dok je u 2014. zbog brzine poginulo 19 osoba.

Utvrdili smo 40.372 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila. Prosječno svaki treći od ukupno utvrđenih 134.086 prometnih prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine ističu iz policije.

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj sedmoj prometnoj nesreći. U 8 od ukupno 26 nesreća s poginulim osobama (2014. god. u 14 od ukupno 35 nesreća), osoba koja je izazvala nesreću je bila pod utjecajem nedozvoljene koncentracije alkohola i to:

– od 0,5 do 1,0 promila        – 4 osobe,

– od 1,0 do 1,5 promila        – dvije osoba i

– preko 1,5 promila              – dvije osoba.

Utvrđen je 6.471 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su većinom počinile mlade osobe (dvije trećine), odnosno osobe u dobi do 30 godina.

U listopadu pojačane policijske akcije

Kako bismo smanjili broj i posljedice prometnih nesreća vezanih za brzinu i alkohol, nadzor brzine kretanja vozila te vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola će nam i ubuduće biti prioritet – kažu iz PUZ-a i najavljuju:

Slijedom navedenog, a s ciljem smanjenja broja najtežih prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća, tijekom listopada 2015. na području PU zagrebačke provest ćemo sljedeće preventivno represivne akcije u kojima će sudjelovati maksimalan broj policijskih službenika, policijske opreme i tehnike:

– akcija Alkohol i brzina i to u noćima 3/4. te 16/17. i 17/18. listopada te

– akcija Nadzor teretnih vozila i autobusa sve dane u tjednu od 5. do 11. listopada – stoji u priopćenju policije.

Kultura

FOTO: eTwining projekt ‘Uskrs u mojem zavičaju’ u izvedbi učenika Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici predstavili su danas u holu srednjoškolskog centra ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’. Prikaz uskrsnih turopoljskih običaja, uglavnom vezanih uz pripremu hrane i prezentaciju blagdanskog stola pripremila je Sanja Gršetić, nastavnica Praktične obuke konobara. Osmislila je i skeč na autohtonom turopoljskom narječju. Drugi dio skeča na engleskom jeziku osmislila je Sanja Cmrečnjak, nastavnica Hrvatskog jezika.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U pripremi hrane sudjelovala je i Katica Birek, nastavnica Praktične nastave pomoćnih kuhara i slastičara. Prigodne korizmene plakate uradila je Dragica Marković, nastavnica Vjeronauka. Za digitalnu obradu aktivnosti pobrinula se Nataša Sirković, nastavnica elektrotehničke grupe predmeta.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Scenski prikaz turopoljskih običaja predstavili su sljedeći učenici: Katarina Pavunčec, Stjepan Zgurić, Kristijan Popovčić (svi 3.d), Aleksandra Kos (1.h) i Sanja Čibarić (3.d). Pisanice su uradili Anamarija Šitum i Jurica Antolović, a uskrsnu košaricu uradila je Elma Mašić (svi 3.d). Posebnu pohvalu za pripremu hrane zaslužio je Bernard Kancir (3.d) za samostalnu izradu figura od kruha (uskrsni zec, medo i križ). Predstavu su snimali: Lovro Lipovšćak, Danijel Božurić (oba 3.f), Kristijan Fiket, Elma Mašić (oboje 3.d), Nikola Šurina (2.f), Antonio Puljak (1.f) i Matija Antolić (1.j). Za izradu GIF čestitke zadužen je Mihael Vražić (3.f), a za montažu video snimke Matej Božurić (3.f).

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autorice projekta ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’ su učiteljice Jasminka Podlejan (Osnovna škola Pokupsko) i Ivana Gazdić-Dubovečak (Osnovna škola Eugena Kvaternika). Predviđeno trajanje projekta je od početka veljače do kraja travnja 2021. godine. Partneri projekta su nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Željeznička stanica dobiva rasvjetu i asfaltirano parkiralište

Dogovoreno je tako s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture

Objavljeno

on

Uskoro će započeti uređivanje željezničke stanice na kraju Kolodvorske ulice, objavio je to v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
– Postojeća željeznička stanica u Velikoj Gorici neprimjerena je za grad naše veličine. Na radnom sastanku s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem dogovoreno je uređenje stanice. U prvoj fazi asfaltirat će se parkiralište i postaviti javna rasvjeta – kazao je Ačkar.
Ovime su zasigurno zadovoljni građani koji kao prijevozno sredstvo do Zagreba koriste vlak jer je dosad taj dio Gorice bio mračan i djelovao nesigurno.

Nastavi čitati

Vijesti

U tri godine više puta vozio bez položenog vozačkog, završio u pritvoru i dobio kaznu

Platit će 2.000 kuna

Objavljeno

on

Policija je u utorak u Ulici Slavka Kolara zaustavila 32-godišnjaka koji je bez položenog vozačkog ispita vozio osobni automobil zagrebačkih registarstracija. Provjeravajući ga, policija je utvrdila kako je 32-godišnjak ujedno i recidivist koji unatrag tri godine ima više od tri presude za isti prekršaj. Na Općinskom prekršajnom sudu u Velikoj Gorici određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i novčana kazna od 2.000 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno