Poveži se s nama

Vijesti

Crna statistika: U devet mjeseci na području Zagrebačke županije poginulo 14 ljudi

Objavljeno

Obavljen je očevid 6.069 nesreća, što je 134 očevida ili 2,2 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine. Ozlijeđeno je 2.509 osoba, odnosno 84 osobe ili 3,2 posto manje. Teško su ozlijeđene 394, a lakše 2.115 osoba. Poginulo je 28 osoba (17 vozača, dva putnika i 9 pješaka), odnosno 10 osoba manje nego u 2014., podaci su Policijske uprave zagrebačke za devet mjeseci ove godine.

U gradu Zagrebu poginulo je 14 osoba (sedam vozača, jedan putnik i šest pješaka), odnosno jedna osoba manje, dok je u Zagrebačkoj županiji poginulo također 14 osoba (10 vozača, jedan putnik i tri pješaka), odnosno devet osoba manje.

Zbog brzine poginulo 11 ljudi

Brzina je uzrok svake pete prometne nesreće, odnosno u 1.108 nesreća ili 18,3 posto od ukupnog broja nesreća (u 2014. u 1.165 nesreća ili u 18,8 posto). Zbog brzine je poginulo 11 osoba, dok je u 2014. zbog brzine poginulo 19 osoba.

Utvrdili smo 40.372 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila. Prosječno svaki treći od ukupno utvrđenih 134.086 prometnih prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine ističu iz policije.

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj sedmoj prometnoj nesreći. U 8 od ukupno 26 nesreća s poginulim osobama (2014. god. u 14 od ukupno 35 nesreća), osoba koja je izazvala nesreću je bila pod utjecajem nedozvoljene koncentracije alkohola i to:

– od 0,5 do 1,0 promila        – 4 osobe,

– od 1,0 do 1,5 promila        – dvije osoba i

– preko 1,5 promila              – dvije osoba.

Utvrđen je 6.471 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su većinom počinile mlade osobe (dvije trećine), odnosno osobe u dobi do 30 godina.

U listopadu pojačane policijske akcije

Kako bismo smanjili broj i posljedice prometnih nesreća vezanih za brzinu i alkohol, nadzor brzine kretanja vozila te vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola će nam i ubuduće biti prioritet – kažu iz PUZ-a i najavljuju:

Slijedom navedenog, a s ciljem smanjenja broja najtežih prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća, tijekom listopada 2015. na području PU zagrebačke provest ćemo sljedeće preventivno represivne akcije u kojima će sudjelovati maksimalan broj policijskih službenika, policijske opreme i tehnike:

– akcija Alkohol i brzina i to u noćima 3/4. te 16/17. i 17/18. listopada te

– akcija Nadzor teretnih vozila i autobusa sve dane u tjednu od 5. do 11. listopada – stoji u priopćenju policije.

Vijesti

FOTO Ritam proljetnog dana u Gradu

Objavljeno

on

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Lijep proljetni dan bio je veliki mamac za Goričane da iziđu iz svoji kuća odnosno stanova na otvoreni prostor, ali su ipak othrvali kušnji i nije ih bilo u većem broju u parkovima odnosno na ulicama. Najčešće ih se moglo vidjeti na biciklima, uglavnom parovi te roditelji s djecom.

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon 20 sati na ulicama se rijetko moglo zamijetiti prolaznika, koji je žurio doma i kućnog ljubimca u kratkoj šetnji. Nije bilo ni prometa, poneki taxi.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Opet morala reagirati ophodnja Civilne zaštite?!

Nekima među nama stalna upozorenja nisu dovoljna…

Objavljeno

on

Upozorenja su stalna, molbe i preporuke, a restrikcije na trenutke vrlo rigorozna. Međutim, neki među nama kao da odbijaju čuti i shvatiti… Ophodnja Civilne zaštite tako je i večeras morala intervenirati u Velikoj Gorici zbog nepoštivanja odluka Nacionalnog stožera od strane neodgovornih pojedinaca. Prevedeno, radi se o, naravno, okupljanju većeg broja pojedinaca, društva koje očito misli kako “neće baš nas”. Pa ponovimo još jednom… Ostani doma, izbjegavaj okupljanja!

Nastavi čitati

Vijesti

U Gorici 12 oboljelih, prvi slučaj zaraze u općini Kravarsko

Objavljeno

on

Velika Gorica krajem dana bilježi 12, a općine 3 oboljela od COVID-19. U općini Pokupsko, podsjetimo, dvije su osobe zaražene kornavirusom, dok je prvi slučaj zaraze zabilježen i u općini Kravarsko.

– U zbirnim podacima Zagrebačke županije, podaci općina zbrajaju se u podatke gradova kojima gravitiraju. Iz tog razloga u tablici Zagrebačke županije za Veliku Goricu stoji broj od 15 zaraženih osoba – objasnili su iz Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno