Poveži se s nama

Vijesti

Crna statistika: U devet mjeseci na području Zagrebačke županije poginulo 14 ljudi

Objavljeno

Obavljen je očevid 6.069 nesreća, što je 134 očevida ili 2,2 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine. Ozlijeđeno je 2.509 osoba, odnosno 84 osobe ili 3,2 posto manje. Teško su ozlijeđene 394, a lakše 2.115 osoba. Poginulo je 28 osoba (17 vozača, dva putnika i 9 pješaka), odnosno 10 osoba manje nego u 2014., podaci su Policijske uprave zagrebačke za devet mjeseci ove godine.

U gradu Zagrebu poginulo je 14 osoba (sedam vozača, jedan putnik i šest pješaka), odnosno jedna osoba manje, dok je u Zagrebačkoj županiji poginulo također 14 osoba (10 vozača, jedan putnik i tri pješaka), odnosno devet osoba manje.

Zbog brzine poginulo 11 ljudi

Brzina je uzrok svake pete prometne nesreće, odnosno u 1.108 nesreća ili 18,3 posto od ukupnog broja nesreća (u 2014. u 1.165 nesreća ili u 18,8 posto). Zbog brzine je poginulo 11 osoba, dok je u 2014. zbog brzine poginulo 19 osoba.

Utvrdili smo 40.372 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila. Prosječno svaki treći od ukupno utvrđenih 134.086 prometnih prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine ističu iz policije.

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj sedmoj prometnoj nesreći. U 8 od ukupno 26 nesreća s poginulim osobama (2014. god. u 14 od ukupno 35 nesreća), osoba koja je izazvala nesreću je bila pod utjecajem nedozvoljene koncentracije alkohola i to:

– od 0,5 do 1,0 promila        – 4 osobe,

– od 1,0 do 1,5 promila        – dvije osoba i

– preko 1,5 promila              – dvije osoba.

Utvrđen je 6.471 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su većinom počinile mlade osobe (dvije trećine), odnosno osobe u dobi do 30 godina.

U listopadu pojačane policijske akcije

Kako bismo smanjili broj i posljedice prometnih nesreća vezanih za brzinu i alkohol, nadzor brzine kretanja vozila te vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola će nam i ubuduće biti prioritet – kažu iz PUZ-a i najavljuju:

Slijedom navedenog, a s ciljem smanjenja broja najtežih prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća, tijekom listopada 2015. na području PU zagrebačke provest ćemo sljedeće preventivno represivne akcije u kojima će sudjelovati maksimalan broj policijskih službenika, policijske opreme i tehnike:

– akcija Alkohol i brzina i to u noćima 3/4. te 16/17. i 17/18. listopada te

– akcija Nadzor teretnih vozila i autobusa sve dane u tjednu od 5. do 11. listopada – stoji u priopćenju policije.

Kultura

FOTO Beethoven (pod maskama) u Dvorani Galženica

Objavljeno

on

24.09.2020. Velika Gorica. Koncert ”Klavir i gudači” povodom 250. obljetnice skladatelja Ludwiga van Beethovena. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Povodom 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena (1770. – 1827.) Pučko otvoreno učilište organizira ciklus koncerata u čast ovom velikom njemačkom skladatelju. Prvi koncert u nizu, ‘Klavir & gudači’, održan je sinoć (četvrtak, 24. rujna 2020. u 20 sati) u Dvorani Galženica. Vrhunske skladbe ”posljednjeg bečkog klasičara i prvog romantičara” predstavili su: Marco Graziani (violina), Lucija Pejković (violončelo) i Krešimir Starčević (klavir).

24.09.2020. Velika Gorica. Koncert ”Klavir i gudači” povodom 250. obljetnice skladatelja Ludwiga van Beethovena. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Odziv poklonika glazbe bio je odličan, pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera primjereno. Ulaznica je bila simboličnih 10 kuna.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Od ponedjeljka se vraća noćna linija 268

Objavljeno

on

Vraća se u promet noćna linija 268, i to od ponedjeljka 28. rujna, priopćili su iz ZET-a.

– Kako bi se zadovoljile potrebe građana Zagreba i Velike Gorice, koji uobičajeno koriste autobusnu liniju 268 Zagreb (Glavni kolodvor) – Velika Gorica, temeljem dogovora ZET-a i Grada Velike Gorice, od ponedjeljka, 28. rujna, uz već ranije uspostavljene polaske, na navedenoj liniji ostvarivat će se i noćni polasci – poručuju predstavnici zagrebačkog prijevoznika.

Novi raspored bit će dostupan na početno krajnjim stajalištima i u katergoriji “Autobusne linije” na internetskoj stranici ZET-a.

Nastavi čitati

Kultura

Počinju Dani europske baštine u Velikoj Gorici

Manifestaciju će otvoriti predavanje ‘Utjecaj baštine na hrvatski leksik’, a posjetitelji će čuti pjesme na kajkavskom koje će čitati Đurđa Jandriš Parać i Željka Cvetković te glazbeni nastup kantautora Siniše Beloševića

Objavljeno

on

Manifestacija Dani europske baštine i ove godine tradicionalno se odvija krajem rujna, a ovoga puta naglasak je na očuvanju i brizi za autohtone turopoljske govore u okviru šire teme Baština i obrazovanje – škola za život. Manifestacija koju već tradicionalno organizira Grad Velika Gorica u suradnji s lokalnim institucijama i udrugama održat će se u zadnjem tjednu rujna, od 29. rujna do 3. listopada, te će uključiti niz aktivnosti kojima se pozornost skreće na važnost očuvanja govora našeg zavičaja. Otvorenje manifestacije bit će u utorak 29. rujna u 12 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica na prostoru ispred Središnjeg odjela za odrasle, a u slučaju lošeg vremena u Gradskoj vijećnici. Uz prigodnu uvodnu riječ stručnjaka i predstavnika Grada Velike Gorice održat će se i predavanje dr.sc. Nives Opačić o utjecaju baštine na hrvatski leksik.

– Turopoljski dijalekt upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2017. godine naporima Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica te uz potporu Grada Velike Gorice. Time je stvoren čvrst temelj za njegovo očuvanje te daljnje proučavanje i rad na terenu što će u skorije vrijeme rezultirati i Rječnikom turopoljskog dijalekta. Živu riječ turopoljskog dijalekta sve rjeđe imamo priliku čuti i stoga je važno neprestano se podsjećati na svu raznolikost turopoljskih govora čije se osobine, među njima i leksik, razlikuju od sela do sela – kažu iz Gradske knjižnice.

Osim predavanja, turopoljski dijalekt posjetitelji Dana europske baštine doživjet će i kroz umjetnički tekst i glazbu. Naime, gošće književnice Đurđa Jandriš Parać i Željka Cvetković će čitati svoju poeziju, dok će velikogorički kantautor Siniša Belošević izvesti vlastite uglazbljene verzije pjesama na turopoljskom dijalektu.

U Područnoj knjižnici Galženica bit će organizirano nekoliko akcija. U izlozima knjižnice na Trgu Stjepana Radića od 29. rujna do 14. listopada bit će postavljena izložba “Teroga ono leta” kojom će biti predstavljeni pjesnici koji pišu na turopoljskom dijalektu. Osim toga u online izdanju moći ćete čuti kako slučajni prolaznici čitaju poeziju na turopoljskom i pratiti kviz “Razumijem li lokalno narječje?”.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno