Poveži se s nama

HOTNEWS

Cicibanov projekt izgradnje dječjeg igrališta podupire HNK Gorica

Objavljeno

Dječji vrtić Ciciban pokrenuo je projekt “Igrom i kretanjem do zdravlja”. Cilj projekta je kod djece u najranijoj dobi stvoriti zdravu naviku kvalitetnog boravka na otvorenom.

 

“Preduvjet da bi projekt zaživio u potpunosti je izgradnja i opremanje dječjih igrališta u dvorištima vrtića Ciciban u Vidrićevoj i Kolarevoj ulici. Potrebno je uključiti sve relevantne sudionike, od stručnog osoblja vrtića do roditelja, ali je nužna i pomoć šire društvene zajednice“, kažu iz Cicibana.

 

ciciban2

 

Pretilost u dječjoj dobi

 

Stručni tim Dječjeg vrtića Ciciban uočio je problem sve učestalijih pojava pretile djece. Studije pokazuju da su u porastu i kardiovaskularna oboljenja već u dječjoj dobi. Stoga već nekoliko godina u Cicibanu veliku pažnju pridaju pravilnoj prehrani djece te nastoje povećati fizičku aktivnost i kretanje djece.

 

Za potpunu i adekvatnu prevenciju pretilosti i povećanja zdravog života u konačnici potrebno je opremanje dječjih igrališta. Time bi se djeci omogućila tjelesna aktivnost i prirodni oblici kretanja poput penjanja, trčanja, skakanja ili pak preskakivanja.

 

Stručnjaci priskaču u pomoć

 

Treneri nogometne škole HNK Gorica odlučili su pomoći Cicibanu tako što će dolaziti u starije vrtićke skupine te prezentirati sportske sadržaje, a na osnovu dječjih afiniteta i motoričkih sposobnosti usmjeravati ih na određeni sport. Akciji se pridružio i ŽOK Azena Velika Gorica.

 

ciciban

„Namjera je da djeca prihvate važnost sporta za zdrav razvoj, a da te važnosti postanu svjesni i njihovi roditelji“, kaže trener Grlić.

 

Sportske aktivnosti i treninzi za sada će se odvijati na velikim, ali praznim dvorišnim površinama. Dok se travnjaci ne popune adekvatnim spravama i igralima, trenirat će se uz pomoć priručnih mobilnih sportskih rekvizita.

HOTNEWS

Aglomeracija: Evo koje će ulice biti privremeno zatvorene do kraja tjedna

U potpunosti će do 21.siječnja biti zatvorene Ulica Seljine brigade u Starom Čiču i Ulica Rakitovec do kućnog broja 284…

Objavljeno

on

Zbog radova na projektu “Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija Velika Gorica” i ovoga tjedna će zbog radova neke ulice biti zatvorene, dok će se nekima otežano prometovati. Plan se odnosi na razdoblje od 17. do 23.siječnja, a on je podložan promjenama, ističu izvođači radova.

U potpunosti će do 21.siječnja biti zatvorene Ulica Seljine brigade u Starom Čiču i Ulica Rakitovec do kućnog broja 284 zbog radova na glavnom kolektoru i kućim priključcima.

Detaljan plan možete pogledati ovdje .

Nastavi čitati

HOTNEWS

Gorički lopovi više nisu noćne ptice, kradu danju i to uglavnom zlato i novac, a policija je uspješno riješila trećinu slučajeva

Tijekom 2021.godine zabilježeno je ukupno 648 kaznenih djela…

Objavljeno

on

Velikogorička policija u prošloj je godini imala pune ruke posla. Tijekom 2021.godine zabilježeno je ukupno 648 kaznenih djela, što je za 70 više od godine prije, kada je zabilježeno 578 kaznenih djela. S obzirom na brojke možemo reći da se radi o povećanju za 12,11 posto.

No, s druge strane u 2021.godini djelatnici PP Velika Gorica uspjeli su riješiti 489 kaznenih djela što bi u postocima iznosilo oko 75,5 posto, dok je 2020. razriješenost bila 409 kaznenih djela odnosno 70 posto.

– Po pitanju opće sigurnosti i kaznenih djela općeg kriminaliteta kao što su krađe, provale, razbojništva…tijekom 2021. zabilježeno je 380 takvih kaznenih djela. U usporedbi s 2020. godinom imali smo 430 takvih kaznenih djela što bi značilo da je došlo do zamjetnog pada od 50 kaznenih djela. Kao što sam rekao provale, krađe, razbojništva, što u kuće, vikendice, krađe iz trgovina, razbojništva u kioske, benzinske, kladionice i zlatarnice tih kaznenih djela je bilo manje u usporedbi s prošlom godinom – istaknuo je gorički inspektor Nikica Ljubanović.

Kada je riječ o provalama u domove, kuće i stanove i u toj domeni došlo je do određenog pada. Tako je 2021.godine zabilježeno 50 provala, dok su kuće i stanovi na meti lopova u 2020.- oj godini bile 55 puta.

– Počinitelji su bili bazirani nešto više na obiteljske kuće pa smo tako prošle godine imali 47 provala u obiteljske kuće, dok je 2020.godine bilo njih 49. Kada su stanovi u pitanju tu je brojka nešto manja, u 2021.godini stan je bio na meti lopova samo tri puta, a godinu prije 6 puta – dodao je Ljubanović.

Što se tiče kaznenih djela u pokušaju, gdje je počinitelj pokušao provaliti u unutrašnjost kuće ili stana, a tom prilikom nije nastala nikakva materijalna šteta u vidu da ništa nije ukradeno, u 2021.godini bilo je 18 takvih pokušaja, a 2020.godine bilo je 20 pokušaja.

– Sukus svega je da je došlo do pada svih kaznenih djela i kuća i stanova i pokušaja. Sve je u padu. A od zanimljivijih stvari je da je razriješenost ovih kaznenih djela na relativno dobroj razini. Riješeno je 1/3 ovih dojava, odnosno da su utvrđeni počinitelji i protiv njih je podnesene odgovarajuće prijave – naglasio je inspektor i dodao kako je najviše kaznenih djela zabilježeno u prvom djelu godine.

– Konkretno u siječnju je bilo 11, veljači i ožujku je bilo 8 provala u domove. Najmanje ih se dogodilo naredna tri mjeseca. U travnju je bila jedna provala, u svibnju ih nije bilo te je jedna bila ponovno u lipnju. U drugoj polovici godine, taj broj se mijenjao iz mjeseca u mjesec – rekao nam je.

Krade se isključivo zlatan nakit i novac te je to u više od 80 posto provala isključivo meta provalnika.

– U nekoliko kuća imali smo krađe skupocjenijih satova, a ove godine nismo zabilježili kaznenih djela u kojima bi predmet bile određene umjetnine, slike, skulpture. Što se tiče televizora, laptopa, mobitela…to je u nekim zanemarivim brojkama – naglasio je Ljubanović i spomenuo kako je brojčano i statistički najveći broj provala bio u samom centru i krugu Velike Gorice.

A da se više niti lopovima ne krade u kasnim noćnim satima, pokazuje i činjenica da se sve više provala i krađa uglavnom događa u poslijepodnevnim satima i to u razdoblju od 13 do 19 sati.

Livno: Policija Bosne i Hercegovine 24.07.2018., Livno, Bosna i Hercegovina – Policijska traka. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Izdvojit ćemo ovdje još i kaznena djela iz domene maloljetničke delikvencije koja se odnose na kaznenopravnu zaštitu djece i obitelj.

– Tu je doista došlo do povećanja kaznenih djela. Tako je u 2021. bilo zabilježeno 169 djela, dok je u 2020. godini bilo 91 kazneno djelo. Povećanje je to od 78 kaznenih djela, u postocima bi to iznosilo 85 posto. Razlog povećanja je vjerojatno to što je došlo do uvrštavanja u zakon kaznenog djela nasilja u obitelji što je prije bio prekršaj. Zadnjih pola godine, možemo reći da je broj prekršaja iz domene nasilja u obitelji u određenom padu – kazao je inspektor.

Što se tiče prometa, 2021.godine bilo je 23 kaznena djela u toj domeni, dok je godinu ranije bilo njih samo 16.

Inače, kaznene prijave u ovom slučaju podnose se kada u prometnoj nesreći dođe do teških tjelesnih ozljeda ili smrtne posljedice. Ako je netko lakše tjelesno ozlijeđen, to ne potpada pod kazneno djelo već prekršaja.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Vozio s gotovo 2 promila u krvi, a policija ga zaustavila kod pilane Žužić

Muškarac je isključen iz prometa, zadržan do otriježnjenja, uhićen i priveden nadležnom sudu..

Objavljeno

on

Gorička policija u vikendu iza nas, od 14. – 17.siječnja od 22 do 6 sati, provela je akciju „Pojačan nadzor vozila i vozača u dane vikenda“ tijekom koje je utvrđeno 6 ciljanih prekršaja.

Jedna osoba odbila je vaditi krv i davanje urina radi analize na droge, dva vozača su vozila prije stjecanja prava na upravljanje te su dva vozača uhvaćena u vožnji pod utjecajem alkohola.

Ovotjednog rekordera, policija je ulovila u subotu oko 23:15 sati.

– Nadzorom kod pilane Žužić, djelatnici PP Velika Gorica, zaustavili su 41-godišnjeg muškarca koji se vozio ulicom 153 brigade Hrvatske vojske, a utvrđeno je da je vozio pod utjecajem alkohola od 1.79 g/kg alkohola u organizmu, umanjeno mu je za dopuštenu pogrešku od 0,1g/kg – ističu iz policije te dodaju kako isti nije recidivist.

– Muškarac je isključen iz prometa i smješten je u prostoriju za zadržavanje na 12 sati do otriježnjena, a privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati te je uhićen i uz Optužni prijedlog priveden nadležnom sudu. Sud je donio rješenje gdje mu se produžava mjera opreza na 15 dana i nakon toga je predan u zatvor Zagreb – dodali su iz policije.

Za vrijeme provođenja akcije dvije osobe su zadržane u prostoriji za zadržavanje do otriježnjena od koji je jedna privedena nadležnom sudu. Također je utvrđeno 11 ostalih prekršaja iz domene prometa, te je ukupno utvrđeno 16 prometnih prekršaja.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

“Veslom preko Atlantika”: Martin i Werner iz Velike Gorice krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara

Ovaj projekt “Veslom preko Atlantika” organizira Udruga veterana, vojnika i domoljuba…

Objavljeno

on

Danas, simbolično na 30.obljetnicu kada je međunarodna zajednica službeno priznala Republiku Hrvatsku, hrvatski branitelji Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (54 godine) iz Velike Gorice krenuli su na put dug 10 tisuća kilometara. Naime, ovaj dvojac postat će prvi Hrvati u povijesti koji će u čamcu na vesla prijeći Atlantski ocean. Ovaj projekt “Veslom preko Atlantika” organizira Udruga veterana, vojnika i domoljuba.

– Sada krećemo put Slovenije i Francuske pa sve do španjolskog grada Huelve gdje čekamo trajekt koji 22.siječnja kreće za Kanarske otoke. Vožnja je to duga oko 38 sati plovidbe do Las Palmasa i onda iz Puerto de Mogán kreće isplovljavanje – prepričao nam je Dražen Hrženjak, voditelj projekta te dodao ako sve bude prema planu dečki će na veslanje krenuti 30.siječnja.

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Posade iz dosad tek 31 zemlje, uspjele su u ovakvom pothvatu dok je 9 veslača nestalo u oceanu za vrijeme plovidbe pa će naši branitelji povijesnom plovidbom uvrstiti i Hrvatsku u ligu zemalja prekooceanskih veslača. Putovanje će trajati gotovo tri mjeseca, a ukupna udaljenost koju će veslači do konačnog odredišta na Kanarskim otocima u Karipskom moru prijeći u čamcu na vesla, iznosi 6,500 kilometara.

– Krajnje odredište po završetku rute je otok Martinique. Zanimljivo je to da neće izaći iz Europske unije jer Kanarski otoci su španjolski, a Martinique francuski. Ako budu mirnije struje i ocean, možda na odredište dečki stignu i ranije. Vrlo je bitno da kroz cijelo ovo putovanje dečki nemaju pratnju. U čamcu dugom 7,5 metara ima otprilike 150 kila dehidrirane hrane dovoljne za cijeli put. Također imaju i dva desalinizatora jedan je solarni, a drugi ručni kojim će morsku vodu pretvarati u pitku. Tu je i 250 litara pitke balastne vode – dodaje Hrženjak te ističe kako ovaj veslački dvojac ipak neće biti bez nadzora, jer čamac ima GPS lokator i satelitski telefon i sve što je potrebno kako bi, ako dođe do potrebe, spasili živote.

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kako ističu dečki, oni su spremni na sve. Pripremali su se za ovaj projekt godinu dana fizički, mentalno i duhovno.

– Na ovom putovanju očekujem i ono pozitivno i negativno, a za ono negativno smo se pripremili. Smirene smo i sabrane glave, svaku oluju ćemo nekako prebroditi. Nakon svake oluje dolazi sunce, treba ga samo strpljivo dočekati i nastaviti prema cilju. Srce radi i znamo cilj. Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega – rekao je Ilić.

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Dio mene je tužan jer ostavljam obitelj za sobom, a drugi dio je uzbuđen zbog avanture koja je pred nama. Isto tako pomalo sam i uplašen jer znam što nas čeka. Atlantik je strašno mjesto, ako nisi dovoljno oprezan progutat će te. No, prebrodit ćemo taj strah živeći svaki trenutak, ako si živ i svjestan svoje okoline, uspjet ćeš. Dobro smo se pripremili i opremili čamac – rekao nam je Martin, koji je inače još 2008.godine u Veliku Goricu doselio sa suprugom.

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Kada sam služio u Hrvatskoj vojsci, upoznao sam djevojku u Zagrebu, oženio sam je i odlučili smo živjeti u Velikoj Gorici. Željeli smo biti blizu Zagreba zbog njezine obitelji, ali s druge strane htjeli smo se maknuti iz gužve pa je Gorica bila idealan odabir. Ovdje imamo sve što nam treba. Mirno je i spokojno, predivan grad – dodao je Martin.

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ispred Muzeja Turopolja, na ovaj dugačak put, Martina i Wenera došli su ispratiti i državni tajnik u ministarstvu branitelja Darko Nekić, gradonačelnik Krešimir Ačkar, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i dopredsjednik Nenad Črnko.

– Kada sam u proljeće prošle godine, prvi puta, primio Dražena, Wernera i Martina, činilo mi se nekako čudno da netko želi preveslati Atlantik. Ali kako su oni to shvatili kao svoju zadaću, pripremili smo svi zajedno uspješno ovaj pothvat. Nadam se da će i brojni drugi pojedinci i udruge podržati ovaj projekt, ne samo kako bi se preveslao Atlantik već i kako bi ova hvalevrijedna humanitarna akcija iznjedrila nešto dobro i pozitivno na Banovini – rekao je Darko Nekić, državni tajnik.

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Kada je bilo najteže pokazali ste veliko srce u obrani naše domovine, a danas uz korak s vremenom pokazujete što su heroji u miru, vodeći računa o ekologiji i očuvanju oceana. Vodite računa i o onima koji su najviše stradali prije godinu dana na našoj Banovini. Želimo vam mirno more i miran ocean, sigurni smo da ćete doći do svoga cilja i da ćemo se za 90 dana s vama veseliti vašem uspjehu – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ovim izazovnim pothvatom plovidbe, žele ne samo odati počast domovini već i upozoriti svjetsku javnost na veliki problem onečišćenja oceana te podići svijest o potrebi očuvanja svjetskih mora. Osim toga, prikupljat će i sredstva za potresom stradalu Banovinu. Sredstva prikupljena kroz akciju “Jedan metar, jedna kuna” ići će za Centar “Veteransko veslo”.

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Mi smo otvoreni za sve opcije, još uvijek nemamo lokaciju, stoga pozivamo gradonačelnike s Banovine da nam se jave i ponude neku lokaciju. Nismo ništa precizno odredili, mi znamo što želimo, a gdje će to točno biti otvoreni smo za suradnju. Uskoro će biti i otvoren žiro račun na koji će se moći uplatiti donacije, a nadamo se da ćemo uvesti i broj telefona na koji će se moći zvati. Želja nam je uključiti što više ljudi – dodao je voditelj projekta Hrženjak.

Dečki, sretno i neka vam je mirno more i ocean!

15.01.2022.- Velika Gorica – Werener i Martin krenuli na put dug 6,5 tisuća kilometara – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

HOTNEWS

Kurilovec: Nakon dvostrukog pokušaja obijanja prozora odustao od provale

Srećom vlasnica je bila kod kuće te je paljenjem svijetla otjerala provalnika…

Objavljeno

on

Prošlu subotu, 8.siječnja oko 18:40 sati, nepoznati počinitelj pokušao je provaliti u kuću 60-godišnje vlasnice. Slučaj se dogodio u Kurilovcu u Horvatovoj ulici.

– Nepoznati počinitelj je došao do prizemnog djela kuće gdje je podigao roletu prozora, a potom zavlačenjem alata isti pokušao obiti pri čemu nije uspio. Uputio se prema drugom prozoru koji je probao otvoriti na isti način, no međutim vlasnica je upalila svijetlo u kući te je provalnik pobjegao – istaknuli su iz policije.

 

Nastavi čitati

Reporter 411 - 16.12.2021.

Facebook

Izdvojeno