Poveži se s nama

Kultura

Buševski Ogranak Seljačke Sloge ‘žari i pali’ po Češkoj

Uz OSS Buševec na festivalu u Brnu nastupaju i folklorne grupe iz Austrije, Grčke, Ukrajine, Slovačke, te naravno, i više grupa iz Češke. Naši folkloraši puni su dojmova, a za organizatore festivala imaju samo riječi pohvale

Objavljeno

Ogranak Seljačke Sloge Buševec ovih dana ponosno predstavlja turopoljsku tradiciju i bogatstvo njezinog narodnog blaga na festivalu “XXX. Međunarodni festival folklora Brno 2019.”

Svojim nastupima njihova Folklorna A grupa na pozornici u Brnu predstavlja mali dio Lijepe naše, od dragog nam Turopolja, preko Posavine, do Draganića i Baranje, pa sve do Glamočkog Polja.
Uz OSS  Buševec na festivalu nastupaju i folklorne grupe iz Austrije, Grčke, Ukrajine, Slovačke, te naravno, i više grupa iz Češke. 

 

Sigurni smo da će i ovaj puta, kao i mnogo puta do sada na dostojan način predstaviti našu zemlju i prikazati svo bogatstvo našeg narodnog blaga, a za organizatore ovog festivala imaju samo riječi pohvale. Naravno, u slobodno vrijeme i odlično se zabavljaju.

– Moramo pohvaliti organizatore koji imaju sve pod kontrolom, od smještaja, hrane, pa do priprema za nastupe. Na svakom koraku vidi se da imaju 30 godišnje iskustvo i da čuvaju tradiciju.
Uživamo, zabavljamo se ali i dostojanstveno predstavljamo našu kulturu i baštinu po kojoj smo nadaleko poznati – ističu iz OSS Buševec.

 

Kultura

U Pokupskom žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo

Pozivaju mještane da se uključe

Objavljeno

on

Ljubitelji tradicije iz Pokupskog žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo u svom kraju. Radi se o ponovnom pokretanju KUD-a Pokuplje koje je radilo od početka prošlog stoljeća. Inicijatori su već kontaktirali koreografa, umjetničkog suradnika te suradnike za instrumentalnu i vokalnu sekciju, a sada traže članove koji se žele baviti folklorom.

– KUD Pokuplje je imalo svoje uspone i padove, a želja nam je da ga ponovno oživimo. Općina Pokupsko također je spremna financijski pomoći, potporom iz proračuna na temelju prijavljenog programa udruge. Pozivamo sve zainteresirane za aktivno sudjelovanje u KUD-u da popune upitnik i dostave ga u Općinu Pokupsko, osobno poštom ili e-mailom – kažu iz inicijative za osnivanje KUD-a Pokuplje.

Nastavi čitati

Kultura

Zaboravljena vještina: Izradite si turopoljsku poculicu

Objavljeno

on

Etno udruga Kurilovec u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati organizira u prostorijama udruge, u Sportskom centru Udarnik u Kurilovcu, radionicu izrade turopoljskih poculica – tradicijskog pokrivala za glavu udanih žena u Turopolju.

– Cilj radionice je prijenos znanja u izradi poculice kao dijela oglavlja ženske narodne nošnje Turopolja. Sav potreban materijal osiguravamo mi, a poculice koje će sudionici izraditi postaju njihovo vlasništvo – kažu iz Etno udruge Kurilovec.

Na radionici može sudjelovati do 15 ljudi, pa se potrebno prijaviti. Rok za prijavu je petak.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ivana Kindl u svom gradu snimila spot za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’

‘Smrzla sam se i spigala, ali za dobru artističku ideju može sve!’

Objavljeno

on

Za snimanje video spota za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’, naša sugrađanka Ivana Kindl izabrala je upravo svoj grad i to dvoranu u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Ideja za spot je odlična i jedva čekam da vidite finale. Dinkec i ja imamo sličan senzibilitet, za dobru artističku ideju može sve! Spigala sam se snimajući u ležećem položaju na kazališnim daskama, smrzla se vani na – 3 s ogoljenim ramenima, ostala u jednom trenutku obavijena samo crvenim trakama zalazeće ljubavi… silueta u crvenom me potezala,vukla, čupala zadnje niti te nesretne ljubavi… Danas me cijelo tijelo boli, ali osjećaj je neopisivo dobar. Kad radiš s ekipom koja je pouzdana i organizirana nema stresa, samo dobra vibra – napisala je na svom Facebook profilu popularna pjevačica.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno