Poveži se s nama

Zdravlje

Buketom mimoza protiv raka maternice: Svake godine oboli oko 400 žena…

Na Tržnom centru u subotu će se za deset kuna moći kupiti “pušlek” mimoza, a sav prihod ide za poboljšanje prevencije raka maternice

Objavljeno

Na Tržnom centru će se u subotu od 10 do 14 sati održati humanitarna akcija u sklopu 7. Velikogoričkog Dana mimoza. Kupnjom buketića mimoza nećete samo uljepšati domove, nego i dati svoj doprinos poboljšanju prevenciije raka maternice.

– Ovo je 7. velikogorički Dan mimoza i 12. hrvatski Dan mimoza te je Veleučilište Velika Gorica i ove godine inicijator obilježavanja, u organizaciji s Gradom Velikom Goricom, Hrvatskom ligom protiv raka, Udrugom Zdravka i Poliklinikom Zahi. Odaziv je svake godine sve veći, tako da ćemo vjerojatno s akcijom krenuti i ranije.  Donacija za jedan ‘pušlek’ mimoza iznosi simboličnih deset kuna, koje odlaze u županijsku Ligu protiv raka te se kroz neke aktivnosti dio istih vraća Gradu Velikoj Gorici – izjavila je Sanja Kalambura, profesorica na VVG-u.

Grk George Papanicolau 1924. godine spasio je milijune života žena diljem svijeta pretragom, popularno nazvanom ‘PAPA’ test. Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u ženskoj populaciji te treći uzrok smrtnosti od raka kod žena. Istraživanja pokazuju da svake godine od raka vrata maternice oboli 400, a umre gotovo 200 žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih pet godina. Dodatni problem je taj što gotovo dvije trećine žena ne provodi redovite kontrole, a najčešće se testiraju uvijek iste osobe.

 

Vijesti

Sirutka: ‘gral’ zdravlja od 26 kalorija za samo pet kuna!

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tijekom dana kako biste se osvježili i vratili energiju. Ovaj moći napitak ima i svoju skromnu stranu jer litra sirutke košta oko pet kuna

Objavljeno

on

Sirutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od dojenačke dobi do starosti. Zbog sličnosti majčinu mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi. Nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka – vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Donosimo sedam blagodati sirutke:

  • Smanjuje stres i osjećaj umora – potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.
  • Prirodni lijek za jetru – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Tome je tako sadrži tzv. beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.
  • Pomaže kod mršavljenja i povećava izdržljivost – sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daje osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi. Obiluje elektrolitima, odlično hidrira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića!
  • Rješava problem zatvora stolice – brzinski potiče probavu i riješiava neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski pH potiče rad crijeva.
  • Regulira povišene masnoće u krvi – preporučuje se ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom.Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedana redovita konzumiranja.
  • Pomaže u izgradnji mišićne mase – sirutkau prahu danas je možda najpopularnija među sportašima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno tjelovježbe.
  • Snižava krvni tlak – Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava jer smanjuje razinu glukozu u krvi i krvni tlak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Nastavi čitati

Vijesti

Studije dokazale štetnost konzumacije e-cigareta

Mnogi se tješe kako je e-pušenje sigurnije od tradicionalnog, no zapravo ono nije bez rizika, jer i e-cigarete obično sadrže nikotin. Povećava rizik od srčanog udara i razvoja depresije, a gdje je posebno ugrožena skupina mladež

Objavljeno

on

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u srijedu da su 153 slučaja teške bolesti pluća, prijavljena u posljednja dva mjeseca, možda povezana s elektronskim cigaretama. Nijedan oboljeli u 16 saveznih država nije umro, a radi se uglavnom o tinejdžerima i mlađim punoljetnicima. Ranije ove godine, američka je Agencija za hranu i lijekove upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Mnogi se tješe kako je e-pušenje sigurnije od tradicionalnog, no zapravo ono nije bez rizika, jer i e-cigarete obično sadrže nikotin! Znanstvenici sa eminentnog instituta u Stockholmu otkrili su da „postoji značajan rast otkucaja srca i povećanja krvnog tlaka“ kod onih koji koriste e-cigarete s nikotinom. Istraživanje je također pokazalo da kod onih koji puše e-cigarete s nikotinom (za razliku od onih koji ne koriste nikotin) postoji tri puta veća opasnost od „zadebljanja i suženja arterija“, zbog čega je i veća opasnost od srčanih oboljenja, nepravilnog rada srca, visokog krvnog tlaka, zatajenja srca i moždanog udara.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na službenim stranicama naglasili su važnost informiranja po pitanju mogućih posljedica nepovoljnih po zdravlje konzumenta e-cigareta.

– Pušenje i uporaba duhana su, poglavito zbog zdravstvenih rizika, često predmet znanstvenih istraživanja i rasprava. Radi cjelovitog pristupa neophodno je informirati se i o sustavu elektroničke dostave nikotina ili, popularno, e-cigaretama i razmatrati i njihove zdravstvene učinke. Aerosoli iz e-cigareta nisu samo „vodena para“, kako se često tvrdi u promidžbenim materijalima, već predstavljaju i ozbiljnu opasnost za zdravlje, posebno djece, adolescenata i trudnica – ističu na službenoj web stranici HZJZ.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Mislimo da se hranimo zdravo , a potpuno smo u krivu

Zob je jedna od najzdravijih žitarica na svijetu. Mi smo je neopravdano zanemarili

Objavljeno

on

Zobena kaša kakvu mi danas poznajemo nije ni približno ona koju treba jesti. Prerađene kaše iz vrećice, a pune su ih police u dućanima, nisu zdrave. Najzdravije je kupiti zob u zrnu i napraviti kašu uz dodatke po izboru.

Prava domaća, zobena kaša je nevjerovatno hranjiva. Ova hrana od cijelog zrna može pomoći pri gubitku težine, obnavlja zalihe zdravog holesterola, pruža odličan izbor vlakana…

Evo zašto je dobro dan početi zobenom kašom:

1. Potiče rad crijeva – Vlakna iz zobi čiste crijeva i podstiču zdravu probavu. Pomažu i poboljšavanju sveukupnog zdravlja gastrointestinalnog trakta tako što omogućavaju pokretljivost crijeva pa se hrana u njima zadržava upravo onoliko koliko je potrebno.

2. Podržava zdravlje srca – Istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što je koronarna bolest srca.

Antioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine je odličnim izborom za doručak svima koji trebaju smanjiti nivo lošeg holesterola.

3. Smanjuje rizik od raka debelog crijeva – Provedena istraživanja u kojima su učestvovala dva miliona Europljana pokazala su da visok nivo dijetetskih vlakana može spriječiti razvoj raka debelog crijeva. Da biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobene kaše.

4. Snižava krvni tlak – Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje zobene kaše za doručak može imati isti značaj kao i ispijanje lijekova za visok krvni tlak. No, ova je kaša ipak samo pomoćno sredstvo pri liječenju krvnog tlaka, a nikako nije lijek.

5. Regulira razinu šećera u krvi – Primarno razgradivo vlakno u zobi, poznato kao beta glukan, djelomično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jako korisna svojstva.

Jedna od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost snižavanja razin

e šećera u krvi i smanjenje rezistencije na inzulin kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

6. Pomaže pri regulaciji tjelesne težine – Osobe na dijeti imaju problem da stalno osjećaju glad, pa pribjegavaju nezdravim grickalicama. Zobena kaša stvara osjećaj sitosti duži dio dana, a organizam čisti od toksina.

Ako za doručak pojedete kašu od kvalitetnog zobenog zrna, nećete biti gladni do ručka.

Način pripreme zobene kaše

Kupite zob u zrnu i preko noći potopite željenu količinu u čistu, hladnu vodu. Ujutro zob kuhajte 15 do 20 minuta dok se zrna potpuno ne raskuhaju (kao kod pripremanja pšenice). Dodajte sastojke po izboru i doručkujte zdravo.

Za slatki doručak preporučuje se dodati med i cimet, a ako želite i grožđice, dodajte ih u zob prethodne večeri.

Ovakvu zobenu kašu jedite mirne savjesti jer je to najzdraviji doručak koji možete sebi priuštiti.

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno