Poveži se s nama

HOTNEWS

Branitelji predlažu izgradnju spomenika ‘Svima poginulima za Hrvatsku’ u Pokupskom

Objavljeno

Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije održao je svoju 18. sjednicu na kojoj se raspravljalo o prijedlogu izgradnje spomenika „Svima poginulima za Hrvatsku“ u općini Pokupsko, realizaciji programa liječenja hrvatskih branitelja u SB Naftalan te o Javnom natječaju za financiranje programa braniteljskih udruga za 2017. godinu.

 

Članovi odbora usuglasili su se da je pitanje izgradnje spomenika bitno, ali kako bi mogli donijeti odluku smatraju da moraju biti upoznati s idejnim rješenjem autora i izvođača spomenika. Zaključeno je da se na idućoj sjednici, za članove Odbora, održi stručna prezentacija.

 

Na Odboru su iznijete i informacije o programu liječenja branitelja u Specijalnoj bolnici Naftalan koji se pokazao izrazito uspješnim. U ovoj je godini medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana osigurana za 90 hrvatskih branitelja i do sada je realizirana u potpunosti, za što je Zagrebačka županija osigurala 300.000 kuna. Prošle godine kroz rehabilitaciju je prošlo također 90 branitelja, u 2014. godini njih 45, a u 2013. godini 26 branitelja.

 

Od ove godine na snazi su novi kriteriji odabira branitelja kojima je utvrđeno da pravo na besplatno liječenje mogu ostvariti hrvatski branitelji s prebivalištem na području Zagrebačke županije s odgovarajućom medicinskom dokumentacijom, o čijoj opravdanosti i terminima liječenja odlučuje liječničko Povjerenstvo ovisno o težini oboljenja. Novina je ta da se zahtjev za liječenje podnosi Specijalnoj bolnici Naftalan, a obrazac Zahtjeva s podacima o obveznoj dokumentaciji nalazi se na web stranicama Zagrebačke županije i Naftalana dok su prije udruge obavještavale i prijavljivale svoje članove na liječenje. Time se dobilo na transparentnosti, ali kako veliki dio braniteljske populacije ne koristi Internet, članovi Odbora predložili su da se vrati stari model prijave kako bi svim braniteljima, kroz udruge, bile osigurane pravovremene i točne informacije te pomoć u samoj prijavi na liječenje.

 

Članovi Odbora upoznati su s informacijama o Javnom natječaju za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga koji će biti raspisan već početkom 2017. godine te su pozvani da prijave svoje programe.

 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno