Povežite se s nama

Vijesti

Baš ono što je trebalo Gorici! Po novome, na Plesu se najbolje papa

Potraga za dobrom klopom u Velikoj Gorici odvela nas je na Pleso, nedaleko od aerodroma, na terasu novoga restorana “PapaMò”, koji je ispao – otkriće

Objavljeno

na

Vi ovdje u Gorici imate sve, grad je super za život, ali jedno vam fali… Malo je tu pravih, vrhunskih restorana, mjesta gdje možeš dovesti nekoga na poslovni sastanak, ali i na opušteno druženje…

Tako mi govorio prijatelj, već godinama s adresom u inozemstvu, deklarirani ljubitelj ića i pića, prije nekoliko godina. Često je i kasnije vrtio tu mantru, teoriju o “gradu s premalo vrhunske gastronomije”, pa sam ga jedva čekao na aerodromu kad je ovoga puta dolazio. Avion je, naravno, ponovno kasnio, ali stigao je baš na vrijeme za ručak.

– Idemo, vodim te na ručak na jedno mjesto – izgovorio sam odmah nakon pozdrava.

Ništa mu drugo nisam želio otkriti, no sve je vrlo brzo bilo jasno. Minutu, dvije poslije parkirao sam nedaleko od aerodroma, na adresi Pleška 105, a prijatelj je gledao…

– Izlazi, tu smo! – požurivao sam ga.

– Opa, ovo je nešto novo… – odvratio je dok je odvezivao pojas i gledao u natpis.

Oči su se raširile već na prvom koraku, nakon što odmjerio prve naznake interijera. Znao sam da ni takav “šmeker” poput njega neće odoljeti ovoj kombinaciji stakla i drva uz dodatke poput dizajnerskih lustera i stalaža ispunjenih bocama vrhunskih vina.

– Dobro nam došli, izvolite menije – prišla nam je nasmiješena konobarica, prijatelju se i taj dio svidio, a nakon što je otvorio meni, krenula je već i lagana euforija.

– Carpaccio od juneće pisanice za predjelo, teleća koljenica s rižotom alla milanese za glavno jelo i za kraj malo salate od hobotnice – izgovarao je narudžbu već nekoliko minuta poslije, očito želeći pred ljupkom konobaricom ispasti još malo važniji i pompozniji nego što doista jest.

– Pizzu s pršutom – dobacio sam puno manje pompozno, a on me u čudu pogledao.

– Čekaj, uz sve ovo ti ćeš jesti pizzu?!

– Ništa ne brini, nisam poludio… Nije ovo obična pizza – objasnio sam ukratko.

Sa svakim zalogajem sve je više uživao, a kad je konačno odložio pribor, duboko je udahnuo i okrenuo se prema konobarici.

– Oprostite, molio bih vas da mi pozovete šefa! Želim razgovarati s njim!

Zbunjena djevojka ponudila je pomoć, pokušala doznati što nije u redu, pretpostavljajući da postoji neki problem, ali ovaj je baš inzistirao. Želi šefa. I baš nam u tim trenucima prilazi čovjek…

– Ja sam vlasnik restorana, u čemu je problem – upitao je, a prijatelj je ustao.

– Majstore, svaka čast! – povikao je srdačno, a konobarica je odahnula…

I sjeo nama je za stol, a priča je krenula od jednog temeljnog, ali logičnog pitanja:

– U čemu je tajna?

Svašta je taj moj prijatelj prošao, brojne restorane, ali ovo je bilo nešto drukčije. Hrana naprosto ima drukčiji okus.

– Naša jela pripremaju se ‘sous vide’ tehnikom kuhanja, na niskoj temperaturi, u vakuumu, što jelo čini bogatijim baznim, odnosnim aromama i punijim okusom. Sva hranjiva svojstva ostaju u namirnici i zato je ona takva – odgovorio je gazda na pitanje koje je glasilo otprilike “kako je moguće da je meso meko kao putar”.

– Imamo u kuhinji i grill smoker, koji omogućuje ravnomjerno pečenje, veću sočnost i bolje arome dima, i kad se sve spoji…

Ok, sve to skupa djelovalo je kao dovoljno dobro objašnjenje, ali prijatelj je išao dalje.

– Probao sam i njegovu pizzu, takvo nešto nisam još probao. U čemu je tu stvar?

Odgovor je bio spreman.

– Na to smo posebno ponosni. Kreirali smo Delikates pizzu, od premium namirnica, baš za prave gurmane poput vas, s originalnom talijanskom mozzarellom i svim drugim visoko kvalitetnim sastojcima, a tijesto je naše, posebno, autorski rađeno od četiri vrste brašna. Miješa se posebnom miješalicom tehnikom velike hidratacije s umješavanjem velike količine zraka zbog čega je u konačnici ono vrlo prozračno. Na kraju se pizza stavlja u pećnicu koja u 60 sekundi odradi posao kako bi tijesto bilo lagano, prozračno, izvana hrskavo, a u sredini mekano – objašnjavao je gazda.

 

I krenula je šetnja, razgledavanje.

– Vidite, imamo i izdvojeni VIP dio s 20-ak mjesta, idealan za poslovne ručkove, domjenke i proslave, tu je i malo dječje igralište za klince, a imamo i sobe za opuštanje, s privatnim jacuzzijem i saunom – nabrajao je gazda i impresionirani prijatelj mogao je samo zaključiti:

– E, to je baš ono što je Gorici trebalo!

 

Savršen desert – Amelie kolači

A kad je sve gotovo, kad je želudac pun, vrijeme je za desert… Uz slatke deserte s potpisom chefa Deana, kao što su ukusni semifreddo ili panakota, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji, ljubitelje slatkoga svakako će zanimati i informacija da u ponudi PapaMó restorana su i kolači izravno iz kuhinje Slastica Amelie, omiljenog zagrebačkog odredišta za sladokusce koje je sada stiglo i na Pleso!

Vijesti

Zagrebački Caritas blizu pola milijuna kuna! Akcija “Spasi kunu od propasti” ulazi u završnicu

Do kraja godine ostalo je još 12 dana, a u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i dalje se prikupljaju posljednje kune prije konačnog zatvaranja akcije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pixabay/kschneider2991

Dok se većina građana priprema za božićne blagdane, Caritas Zagrebačke nadbiskupije privodi kraju humanitarnu akciju “Spasi kunu od propasti”, koja ulazi u svoju završnu fazu. U akciji je dosad sudjelovalo 122 župe, a prikupljeni iznos približio se 500 tisuća kuna. Kune se mogu predati još do 22. prosinca 2025. godine, nakon čega slijedi završetak prikupljanja.

Akcija se provodi na području Zagrebačke nadbiskupije, a cilj joj je bio prikupiti preostale kovanice i novčanice kune koje su građanima ostale nakon uvođenja eura. U akciju su se, uz Caritas, uključili župnici, upravitelji župa i brojni vjernici, čime je prikupljena značajna količina novca u kovanicama i novčanicama.

Iz Caritasa zahvaljuju svima koji su sudjelovali te podsjećaju da se kune mogu osobno predati u sjedištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Babonićevoj 121 u Zagrebu do navedenog roka. Nakon 22. prosinca, preostale kune moguće je poslati poštom u Hrvatsku narodnu banku, o čemu su župe već dobile službene upute.

Nastavite čitati

Sport

Turopoljsko srce kuca punom snagom: Rasplet na Panadiću kreće od 17 sati

Pod Panadićevim balonom ove se subote okupilo 12 momčadi, koje predstavljaju 12 velikogoričkih kafića, a uz dobar nogomet nudi se i još bolja atmosfera. I prilika za plemenita djela u blagdansko doba…

Objavljeno

na

Objavio/la

Tjedan dana nakon što je odrađen prvi dio akcije, ove je subote došlo vrijeme i za drugu polovicu humanitarnog projekta “Turopoljsko srce” u svom osmom izdanju. Plemenita ideja koja živi već dugi niz godina i ovoga je puta upalila, jer okupilo se 12 momčadi koje su organizirali velikogorički kafići, a na terenu sve ide po planu…

Utakmice su krenule od devet sati pod Panadićevim balonom, tribine uz teren pune su praktički cijelo vrijeme, a živahno je i u kafiću odmah uz sportsko borilište. Prodaju se i majice i drugi rekviziti, a kompletan prihod od svih dijelova ove akcije ići će za pomoć potrebitim obiteljima u našem kraju. Jednako kao i prethodnih sedam uspješnih godina.

Aukcija dresova na društvenim mrežama Turopoljskog srca i dalje su u tijeku, svi su više nego pozvani uključiti se i pomoći u ovoj potrazi za dobrotom i blagdanskim duhom u punom smislu. Istovremeno, na samom turniru vodi se žestoka borba za prestiž, jer naravno da svaki od goričkih kafića želi biti bolji od ostalih, odnosno najbolji u ovoj varijanti nadmetanja…

Konačan rasplet kreće od 17 sati, organizatori još jedanput pozivaju sve zainteresirane da dođu, da uživaju u dobroj atmosferi, ali i pomognu koliko mogu u prikupljanju sredstava za one koji su manje sretni od nas. Svaki, i najmanji prilog, više je nego dobro došao!

Nastavite čitati

Vijesti

Evo kada možete u knjižnicu tijekom blagdana – mijenja se radno vrijeme

Objavljeno

na

Objavio/la

Tijekom blagdanskog razdoblja krajem prosinca, ljubitelji knjige u Velikoj Gorici morat će obratiti pažnju na izmijenjeno radno vrijeme knjižnice. Na Badnjak, u srijedu 24. prosinca, svi odjeli bit će otvoreni u jutarnjem terminu, od 8 do 11 sati.

Na sam Božić, u četvrtak 25. prosinca, kao i na blagdan Svetog Stjepana dan kasnije, knjižnica neće raditi. Vrata ostaju zatvorena i u subotu, 27. prosinca.

Slično radno vrijeme vrijedit će i uoči Nove godine. U srijedu 31. prosinca knjižnica će ponovno biti otvorena od 8 do 11 sati, dok se na Novu godinu, u četvrtak 1. siječnja, neće raditi.

Nastavite čitati

Obrazovanje

Klinci iz Kvaternika osvojili županiju: Nitko ne igra graničar bolje od njih!

Velikogorička škola prava je sila u graničaru za učenike četvrtih razreda. Dominacija uspostavljena prethodnih godina potvrđena je i ovoga puta, kad je OŠ Eugena Kvaternika još jedanput izborila državno natjecanje

Objavljeno

na

Ekipa OŠ Eugena Kvaternika u graničaru treći put u posljednje četiri godine, a drugi put uzastopno, osvojila je prvo mjesto na županijskom natjecanju Zagrebačke županije. Turnir za učenike osnovnih škola (za učenike do četvrtog razreda) održano je u OŠ Rude, koja je bila organizator natjecanja.

Uz školu domaćina sudjelovalo je još šest osnovnih škola: OŠ Marije Jurić Zagorke iz Vrbovca, OŠ Ljube Babića iz Jastrebarskog, OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića, OŠ Sv. Martin pod Okićem, OŠ Ivana Benkovića iz Dugog Sela i OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice.

Ekipe su bile podijeljene u dvije skupine sa po četiri, odnosno tri ekipe. U skupini B natjecala se i OŠ Eugena Kvaternika, koja je s dvije pobjede po 2-0 pobijedila ekipe iz Dugog Sela i Vrbovca te se tako plasirala u finale, gdje je također 2-0 savladala ekipu OŠ Ljube Babića. Na taj način je ekipa iz Kvaternika obranila prošlogodišnji naslov i opet se plasirala na državno natjecanje!

U borbi za treće mjesto ekipa iz Dugog Sela bila je sa 2-0 uspješnija od ekipe iz Svetog Martina pod Okićem.

Za pobjedničku ekipu OŠ Eugena Kvaternika nastupili su: Grgur Zuanović 4.a, Dora Ćosić 4.a, Alan Mate Hadžić 4.b, Marko Budak 4.b, Matea Pavunčec 4.b, Katja Ćavar 4.b, Una Komosar, 4.a, Damjan Zrinski 4.a, Borna Piličić 4.a, Paula Jzranović 4.a i Maya Orozović 4.a.

Trener i voditelje ekipe je profesor Ivica Herceg.

Nastavite čitati

Obrazovanje

“Vrtko” krenuo uz podgutnicu: Udarnik dovodi rukomet u naše vrtiće

U ime Grada Velike Gorice sporazum o ulasku ŽRK Udarnika u projekt “Vrtko”, kojim će se rukomet približavati najmlađima, potpisao je prikladno odjeveni predsjednik Udarnika Josip Mučnjak

Objavljeno

na

Velika Gorica postala je dio projekta europske rukometne federacije (EHF) i nacionalnog saveza (HRS) pod nazivom “Rukomet u vrtićima – Vrtko”, kojim se rukomet približava djeci u dobi od pet do sedam godina kroz igru, kretanje i druženje.

Iako gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar zbog održavanja svečane sjednice povodom Dana Grada nije mogao prisustvovati potpisivanju sporazuma, Grad Veliku Goricu dostojno je predstavio Josip Mučnjak, predsjednik ŽRK Udarnik. Posebnu pažnju privukla je pogutnica s motivima Velike Gorice, dar gradonačelnika, kojom je predsjednik na simboličan način istaknuo pripadnost, tradiciju i identitet grada.

Na događanju su sudjelovale i Sandra Crnić, ravnateljica Dječjeg vrtića Žirek, te Martina Vugrinović, voditeljica projekta. Projekt “Rukomet u vrtićima – Vrtko” besplatan je za sve sudionike te ima za cilj razvoj zdravih navika, motoričkih vještina i ljubavi prema sportu od najranije dobi.

Uz naš Udarnik, u projektu sudjeluju još četiri kluba iz cijele Hrvatske: RK Nexe, RK Sisak, ŽRK Prelog i RK Vodice.

Nastavite čitati

Reporter 456 - 18.12.2025.

Facebook

Izdvojeno