Povežite se s nama

Vijesti

Baš ono što je trebalo Gorici! Po novome, na Plesu se najbolje papa

Potraga za dobrom klopom u Velikoj Gorici odvela nas je na Pleso, nedaleko od aerodroma, na terasu novoga restorana “PapaMò”, koji je ispao – otkriće

Objavljeno

na

Vi ovdje u Gorici imate sve, grad je super za život, ali jedno vam fali… Malo je tu pravih, vrhunskih restorana, mjesta gdje možeš dovesti nekoga na poslovni sastanak, ali i na opušteno druženje…

Tako mi govorio prijatelj, već godinama s adresom u inozemstvu, deklarirani ljubitelj ića i pića, prije nekoliko godina. Često je i kasnije vrtio tu mantru, teoriju o “gradu s premalo vrhunske gastronomije”, pa sam ga jedva čekao na aerodromu kad je ovoga puta dolazio. Avion je, naravno, ponovno kasnio, ali stigao je baš na vrijeme za ručak.

– Idemo, vodim te na ručak na jedno mjesto – izgovorio sam odmah nakon pozdrava.

Ništa mu drugo nisam želio otkriti, no sve je vrlo brzo bilo jasno. Minutu, dvije poslije parkirao sam nedaleko od aerodroma, na adresi Pleška 105, a prijatelj je gledao…

– Izlazi, tu smo! – požurivao sam ga.

– Opa, ovo je nešto novo… – odvratio je dok je odvezivao pojas i gledao u natpis.

Oči su se raširile već na prvom koraku, nakon što odmjerio prve naznake interijera. Znao sam da ni takav “šmeker” poput njega neće odoljeti ovoj kombinaciji stakla i drva uz dodatke poput dizajnerskih lustera i stalaža ispunjenih bocama vrhunskih vina.

– Dobro nam došli, izvolite menije – prišla nam je nasmiješena konobarica, prijatelju se i taj dio svidio, a nakon što je otvorio meni, krenula je već i lagana euforija.

– Carpaccio od juneće pisanice za predjelo, teleća koljenica s rižotom alla milanese za glavno jelo i za kraj malo salate od hobotnice – izgovarao je narudžbu već nekoliko minuta poslije, očito želeći pred ljupkom konobaricom ispasti još malo važniji i pompozniji nego što doista jest.

– Pizzu s pršutom – dobacio sam puno manje pompozno, a on me u čudu pogledao.

– Čekaj, uz sve ovo ti ćeš jesti pizzu?!

– Ništa ne brini, nisam poludio… Nije ovo obična pizza – objasnio sam ukratko.

Sa svakim zalogajem sve je više uživao, a kad je konačno odložio pribor, duboko je udahnuo i okrenuo se prema konobarici.

– Oprostite, molio bih vas da mi pozovete šefa! Želim razgovarati s njim!

Zbunjena djevojka ponudila je pomoć, pokušala doznati što nije u redu, pretpostavljajući da postoji neki problem, ali ovaj je baš inzistirao. Želi šefa. I baš nam u tim trenucima prilazi čovjek…

– Ja sam vlasnik restorana, u čemu je problem – upitao je, a prijatelj je ustao.

– Majstore, svaka čast! – povikao je srdačno, a konobarica je odahnula…

I sjeo nama je za stol, a priča je krenula od jednog temeljnog, ali logičnog pitanja:

– U čemu je tajna?

Svašta je taj moj prijatelj prošao, brojne restorane, ali ovo je bilo nešto drukčije. Hrana naprosto ima drukčiji okus.

– Naša jela pripremaju se ‘sous vide’ tehnikom kuhanja, na niskoj temperaturi, u vakuumu, što jelo čini bogatijim baznim, odnosnim aromama i punijim okusom. Sva hranjiva svojstva ostaju u namirnici i zato je ona takva – odgovorio je gazda na pitanje koje je glasilo otprilike “kako je moguće da je meso meko kao putar”.

– Imamo u kuhinji i grill smoker, koji omogućuje ravnomjerno pečenje, veću sočnost i bolje arome dima, i kad se sve spoji…

Ok, sve to skupa djelovalo je kao dovoljno dobro objašnjenje, ali prijatelj je išao dalje.

– Probao sam i njegovu pizzu, takvo nešto nisam još probao. U čemu je tu stvar?

Odgovor je bio spreman.

– Na to smo posebno ponosni. Kreirali smo Delikates pizzu, od premium namirnica, baš za prave gurmane poput vas, s originalnom talijanskom mozzarellom i svim drugim visoko kvalitetnim sastojcima, a tijesto je naše, posebno, autorski rađeno od četiri vrste brašna. Miješa se posebnom miješalicom tehnikom velike hidratacije s umješavanjem velike količine zraka zbog čega je u konačnici ono vrlo prozračno. Na kraju se pizza stavlja u pećnicu koja u 60 sekundi odradi posao kako bi tijesto bilo lagano, prozračno, izvana hrskavo, a u sredini mekano – objašnjavao je gazda.

 

I krenula je šetnja, razgledavanje.

– Vidite, imamo i izdvojeni VIP dio s 20-ak mjesta, idealan za poslovne ručkove, domjenke i proslave, tu je i malo dječje igralište za klince, a imamo i sobe za opuštanje, s privatnim jacuzzijem i saunom – nabrajao je gazda i impresionirani prijatelj mogao je samo zaključiti:

– E, to je baš ono što je Gorici trebalo!

 

Savršen desert – Amelie kolači

A kad je sve gotovo, kad je želudac pun, vrijeme je za desert… Uz slatke deserte s potpisom chefa Deana, kao što su ukusni semifreddo ili panakota, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji, ljubitelje slatkoga svakako će zanimati i informacija da u ponudi PapaMó restorana su i kolači izravno iz kuhinje Slastica Amelie, omiljenog zagrebačkog odredišta za sladokusce koje je sada stiglo i na Pleso!

Moja županija

Otvoreni Dani hrane Zagrebačke županije i Grada Zagreba – mjesto gdje lokalno postaje posebno!

Manifestacija ima niz novosti, među njima i zanimljive radionice u kojima svi sudionici dobivaju nagrade.

Objavljeno

na

Pučko otvoreno učilište Zagreb 13. i 14. prosinca centar je ponude i prezentacije lokalno uzgojenih namirnica, tradicijskih proizvoda i naših OPG-ova s područja Zagrebačke županije i hrvatske metropole. 

Na jednome mjestu ponovno su se, i to već kontinuirano više od dva desetljeća, našli proizvođači domaće hrane, koje je u ime Zagrebačke županije došao podržati zamjenik župana Damir Tomljenović. 

– Ovo je jedan u nizu koraka koje Zagrebačka županija poduzima s ciljem promocije svojih poljoprivrednika, pomoći poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode. U suradnji s Gradom Zagrebom ovu manifestaciju održavamo više od 20 godina, a sada smo ju malo i izmijenili. Nova je lokacija, dodali smo brojne popratne sadržaje za sve generacije, otvorili službenu web stranicu manifestacije za upoznavanje izlagača…Zagreb je veliko tržište i vjerujem da će izlagači naći prostora za prodaju svega što proizvode, i to lokalno uzgojeno na svojim OPG-ovima – istaknuo je Tomljenović. 

Na manifestaciji potražite proizvođače iz Velike Gorice i okolice: Eko Ranch Frangen (ekološki poljoprivredni proizvodi-pčelarstvo, voćarstvo, mediteranske kulture), Pčelarstvo Šanović koji izlažu svoj med te OPG Krznar iz Orla koji prodaje lješnjak, te ulje i pastu od lješnjaka. 

 Županija snažno podupire poljoprivrednu proizvodnju, primjerice dodjeljuje do 15 tisuća eura godišnje po poljoprivredniku, a posebice je u fokusu ekološka proizvodnja. 

-Zato smo i povećali izdvajanja za poljoprivrednike koji uzgajaju hranu po ekološkim standardima. Svaki takav poljoprivrednik godišnje može ostvariti do 20 tisuća eura bespovratnih županijskih potpora. Potičemo ih jer su takvi proizvodi više vrijedni budući da poljoprivrednik mora uložiti puno više truda i resursa u ekološki uzgoj, a tu je i aspekt zdravlja kada konzumiramo ekološki uzgojenu hranu – objasnio je zamjenik župana. 

Od dodatnih sadržaja manifestacije izdvojit ćemo zanimljive radionice poput oslikavanja licitarskih srca, kićenje božićnog drvca, radionica izrade svijeće od voska, eko radionica za djecu, ili radionica o Rudarskoj greblici, a svi sudionici radionica dobivaju prigodne nagrade.  

Osim toga, posjetitelji mogu sudjelovati i u fokus grupi na temu: „Pravim informacijama do manje otpada od hrane“ i dobiti vrijedan poklon paket domaćih proizvoda. 

Ulaz na manifestaciju je besplatan!

 *Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Betlehemsko svjetlo izviđači donijeli u “Goričku katedralu”

Objavljeno

na

Objavio/la

Članovi Turopoljske udruge skauta „Tur” donijeli su Betlehemsko svjetlo mira  u Veliku Goricu.

Nakon što su ga donijeli na Lucijsko izborno spravišće Plemenite opčine turopoljske, uz svečanu povorku od Muzeja Turopolja zajedno s brojnim građanima i Svetom Lucijom – zaštitnicom Grada Velike Gorice, donijeli su ga i u Crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije. 

 

Tradicionalno, Turovci su prenijeli svjetlost okupljenim vjernicima kako bi ga u lampionima ponijeli svojim kućama. 

Betlehemsko svjetlo mira simbol je nade, zajedništva i dobrote, u Hrvatsku stiže već više od tri desetljeća zahvaljujući Savezu izviđača Hrvatske, a evo i rasporeda gdje će biti nadalje doneseno:

U nedjelju, 14. prosinca: 

– u župnu crkvu Svetog Petra i Pavla u Velikoj Gorici na sv. misu u 9:00 sati; 

– u župnu crkvu Svetog Martina biskupa u Ščitarjevu na sv. misu u 10:30 sati; 

– u župnu crkvu Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici na sv. misu u 18:30 sati; 

U nedjelju, 21. prosinca: 

– u župnu crkvu Svetog Ivana Krstitelja u Novom Čiču na jutarnju sv. misu u 8:00 sati; 

– u kapelu sv. Mihaela u Petrovini Turopoljskoj na jutarnju sv. misu u 8:00 sati; 

– u crkvu Sv. Antuna Padovanskog u Gradičima na jutarnju misu u 9:30 sati; 

– u župnu crkvu Sveta Tri Kralja, Donja Lomnica, na sv. misu u 11:00 sati; 

U utorak, 23.prosinca: 

– u župnu crkvu Presvetog Srca Isusova u Velikoj Mlaki na zornicu u 6:30 sati. 

Također, Betlehemsko svjetlo će biti doneseno u zgradu gradske uprave, a prema dogovoru sa župnikom i u Pokupsko, kao i prethodnih godina.

Nastavite čitati

Priroda

FOTO Riba crnka dobila edukativnu ploču

Ako koji ribolovac i ulovi crnku na ovom području, znat će ju prepoznati i neozlijeđenu vratiti nazad u njezino prirodno stanište. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Jučer je u sklopu projekta „Očuvanje ugrožene i strogo zaštićene vrste ribe crnke na području Jagodnog“, postavljena edukativna ploča na izvorišnom području rijeke Odre kod Donjeg Podotočja.  

Cilj projekta, koji smo predstavili ranije u posebnom članku, kao i postavljene edukativne ploče, jest educirati javnost o važnosti ove malo poznate i ugrožene ribe, koju možemo nazvati i reliktom prošlosti, ali i o važnosti očuvanja rijeke Odre. 

-Naime, kako su već neki čuli, a neki će i pročitati kada posjete izvorište rijeke Odre, crnka je mala ribica crne boje koja obitava u relativno plitkim i malim vodenim površinama, prekrivenima gustom vodenom vegetacijom. Takvo stanište možemo naći na širem području Donjeg Podotočja i Jagodnog, koje je zbog ove vrste i specifičnog staništa uvršteno u ekološku mrežu Europske unije. Zbog karakteristika takvih staništa, poput sporog toka, mulja i visoke vlažnosti, ovakva su područja u prošlosti bila isušivana i uređivana, zbog čega se i brojnost ribe crnke smanjila, te je ona danas ugrožena vrsta – objašnjava Ivan Beno, sveučilišni magistar eksperimentalne biologije s PMF-a, a koji je uključen u projektno istraživanje. 

Inače, ovo područje rijeke Odre pruža stanište i životni prostor mnogim vrstama biljaka i životinja, no također koegzistira s ljudima, stoga je važno obratiti pažnju na neke malo manje poznate, ali jednako važne vrste.  

Postavljanje ove edukativne ploče pokazuje važnosti crnke, ali i njezinog staništa, čime se javnost educira o načinima zaštite, te ako koji ribolovac i ulovi crnku na ovom području, da će ju znati prepoznati i neozlijeđenu vratiti nazad u njezino prirodno stanište. 

Projekt je financiran od strane Grada Velike Gorice, a konstrukciju za edukativnu ploču izradio je Stjepan Đurić. 

Nastavite čitati

Sport

FOTO Mali rukometaši prvi isprobali novu balon dvoranu

Iznad politike – ideju za dvoranu dali Karas i Slojšek. Gradonačelnik najavio još moderniju sportsku dvoranu uz osnovnu školu Kurilovec.

Objavljeno

na

Blagdan svete Lucije i Dan grada obilježen je i svečanim otvaranjem nove sportske ‘balon’ dvorane u Rakarskoj ulici uz rukometni turnir za mlađe dobne kategorije, u organizaciji ŽRK Udarnik i HRK Gorica. 

Mislim da ljepši poklon za sportašice i sportaše ne može biti od predaje vama na upravljanje i na korištenje ovakav jedan prekrasni sportski kompleks, ove balon dvorane. Ali tu nećemo stati, već je projektna dokumentacija gotova i ide se na ishođenje građevinske dozvole za novu, još veću, još moderniju, polivalentnu sportsku dvoranu uz osnovnu školu Kurilovec. Kao Grad, svjesni smo vaših potreba, zato što su ulaganja u sport, ulaganja u obrazovanje, ulaganja u mlade, nešto najljepše i najbitnije za budućnost jednoga grada, a grad Velika Gorica s vama ima zasigurno blistavu budućnost – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar i zajedno sa sportašima otvorio novi sportski objekt. 

Foto: Sanjin Vrbanus

Ovo je prijeko potrebni trenažni objekt, u kojem će svoje mjesto za rad s mladima naći naši gorički klubovi. 

-Prije svega, hvala Gradskoj upravi na čelu sa našim gradonačelnikom, zamjenikom Karasom, pročelnicom i svima onima koji su pridonijeli tome da imamo ovakav prekrasan objekt. Nadam se da će vrlo skoro vrijeme pokazati da ovakva dvorana donosi zamah velikogoričkog sporta i da će iznjedriti nove rukometaše, košarkaše, odbojkaše i sve ostale sportaše koji će s ponosom nositi grb našeg grada, a u budućnosti biti i reprezentativci Hrvatske – poručio je Goran Kovačić, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice. 

Foto: Sanjin Vrbanus

A evo kako je krenula inicijativa i ideja o novoj trenažnoj dvorani… 

– Samo ove godine smo u Velikoj Gorici otvorili nekoliko objekata, ali mi ni jednom prilikom nije srce bilo puno kao danas. Danas sam najsretniji zbog ove dvorane i ovom prilikom htio bih spomenuti i zahvaliti kolegi Damiru Slojšeku jer je to bila naša zajednička inicijativa. Prije četiri godine na početku prvog mandata našli smo se ne kao političari, nego kao sportaši. On ispred Ženskog rukometnog kluba Udarnik, a ja ispred hrvatskog rukometnog kluba Gorica i pokrenuli ovu inicijativu. Krenuli smo prvo da natkrijemo samo jedno igralište u Kurilovcu ili negdje u Gorici, a došli smo do ove dvorane gdje imamo tri igrališta. Gradonačelnik je objeručke prihvatio našu ideju i pokazao da nije bitno tko je na vlasti ili u oporbi, nego da se sve prave ideje podržavaju – ispričao je zamjenik gradonačelnika Neven Karas. 

Foto: Sanjin Vrbanus

Ovo je značajan sportski i rekreacijski napredak, s tri igrališta i prostorom za mlade sportaše, što je vrijedan iskorak za lokalni sport.   

Dodajmo kako ŽRK Udarnik ujedno obilježava 25 godina djelovanja i uspješno se natječe u drugom rangu hrvatskog ženskog seniorskog rukometa. 

FOTO galerija:

FOTO: Sanjin Vrbanus

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Večeras svi na Magazin na Radićev trg!

Početak koncerta je u 20 sati.

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica ove godine slavi svoju veliku obljetnicu 30 godina od osnutka Grada, a vrhunac proslave je večerašnji veliki koncertom na otvorenom, na Trgu Stjepana Radića. 

Jedna od najdugovječnijih i najpopularnijih pop-grupa – Magazin, čiji je nastup najavljen od 20 sati, imala je više pjevačica kroz svoju povijest, a neke od najpoznatijih su Majda Šoletić, Lidija Horvat-Dunjko, Ljiljana Nikolovska, Danijela Martinović, Maja Blagdan, Jelena Rozga i Andrea Šušnjara, a najnoviji glavni vokal grupe je 23-godišnja Splićanka Lorena Bućan. 

Od bezvremenskih hitova poput “Put Putujem,” “Kokolo,” i “Piši mi”, Magazin će sve okupljene podsjetiti i na novija izdanja kao i novi singl Kao žena ženi koji su izbacili u studenom. 

Koncert je poklon Grada Velikogoričankama i Velikogoričanima te njihovim gostima, u povodu Dana Grada. 

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno