Povežite se s nama

Vijesti

Baš ono što je trebalo Gorici! Po novome, na Plesu se najbolje papa

Potraga za dobrom klopom u Velikoj Gorici odvela nas je na Pleso, nedaleko od aerodroma, na terasu novoga restorana “PapaMò”, koji je ispao – otkriće

Objavljeno

na

Vi ovdje u Gorici imate sve, grad je super za život, ali jedno vam fali… Malo je tu pravih, vrhunskih restorana, mjesta gdje možeš dovesti nekoga na poslovni sastanak, ali i na opušteno druženje…

Tako mi govorio prijatelj, već godinama s adresom u inozemstvu, deklarirani ljubitelj ića i pića, prije nekoliko godina. Često je i kasnije vrtio tu mantru, teoriju o “gradu s premalo vrhunske gastronomije”, pa sam ga jedva čekao na aerodromu kad je ovoga puta dolazio. Avion je, naravno, ponovno kasnio, ali stigao je baš na vrijeme za ručak.

– Idemo, vodim te na ručak na jedno mjesto – izgovorio sam odmah nakon pozdrava.

Ništa mu drugo nisam želio otkriti, no sve je vrlo brzo bilo jasno. Minutu, dvije poslije parkirao sam nedaleko od aerodroma, na adresi Pleška 105, a prijatelj je gledao…

– Izlazi, tu smo! – požurivao sam ga.

– Opa, ovo je nešto novo… – odvratio je dok je odvezivao pojas i gledao u natpis.

Oči su se raširile već na prvom koraku, nakon što odmjerio prve naznake interijera. Znao sam da ni takav “šmeker” poput njega neće odoljeti ovoj kombinaciji stakla i drva uz dodatke poput dizajnerskih lustera i stalaža ispunjenih bocama vrhunskih vina.

– Dobro nam došli, izvolite menije – prišla nam je nasmiješena konobarica, prijatelju se i taj dio svidio, a nakon što je otvorio meni, krenula je već i lagana euforija.

– Carpaccio od juneće pisanice za predjelo, teleća koljenica s rižotom alla milanese za glavno jelo i za kraj malo salate od hobotnice – izgovarao je narudžbu već nekoliko minuta poslije, očito želeći pred ljupkom konobaricom ispasti još malo važniji i pompozniji nego što doista jest.

– Pizzu s pršutom – dobacio sam puno manje pompozno, a on me u čudu pogledao.

– Čekaj, uz sve ovo ti ćeš jesti pizzu?!

– Ništa ne brini, nisam poludio… Nije ovo obična pizza – objasnio sam ukratko.

Sa svakim zalogajem sve je više uživao, a kad je konačno odložio pribor, duboko je udahnuo i okrenuo se prema konobarici.

– Oprostite, molio bih vas da mi pozovete šefa! Želim razgovarati s njim!

Zbunjena djevojka ponudila je pomoć, pokušala doznati što nije u redu, pretpostavljajući da postoji neki problem, ali ovaj je baš inzistirao. Želi šefa. I baš nam u tim trenucima prilazi čovjek…

– Ja sam vlasnik restorana, u čemu je problem – upitao je, a prijatelj je ustao.

– Majstore, svaka čast! – povikao je srdačno, a konobarica je odahnula…

I sjeo nama je za stol, a priča je krenula od jednog temeljnog, ali logičnog pitanja:

– U čemu je tajna?

Svašta je taj moj prijatelj prošao, brojne restorane, ali ovo je bilo nešto drukčije. Hrana naprosto ima drukčiji okus.

– Naša jela pripremaju se ‘sous vide’ tehnikom kuhanja, na niskoj temperaturi, u vakuumu, što jelo čini bogatijim baznim, odnosnim aromama i punijim okusom. Sva hranjiva svojstva ostaju u namirnici i zato je ona takva – odgovorio je gazda na pitanje koje je glasilo otprilike “kako je moguće da je meso meko kao putar”.

– Imamo u kuhinji i grill smoker, koji omogućuje ravnomjerno pečenje, veću sočnost i bolje arome dima, i kad se sve spoji…

Ok, sve to skupa djelovalo je kao dovoljno dobro objašnjenje, ali prijatelj je išao dalje.

– Probao sam i njegovu pizzu, takvo nešto nisam još probao. U čemu je tu stvar?

Odgovor je bio spreman.

– Na to smo posebno ponosni. Kreirali smo Delikates pizzu, od premium namirnica, baš za prave gurmane poput vas, s originalnom talijanskom mozzarellom i svim drugim visoko kvalitetnim sastojcima, a tijesto je naše, posebno, autorski rađeno od četiri vrste brašna. Miješa se posebnom miješalicom tehnikom velike hidratacije s umješavanjem velike količine zraka zbog čega je u konačnici ono vrlo prozračno. Na kraju se pizza stavlja u pećnicu koja u 60 sekundi odradi posao kako bi tijesto bilo lagano, prozračno, izvana hrskavo, a u sredini mekano – objašnjavao je gazda.

 

I krenula je šetnja, razgledavanje.

– Vidite, imamo i izdvojeni VIP dio s 20-ak mjesta, idealan za poslovne ručkove, domjenke i proslave, tu je i malo dječje igralište za klince, a imamo i sobe za opuštanje, s privatnim jacuzzijem i saunom – nabrajao je gazda i impresionirani prijatelj mogao je samo zaključiti:

– E, to je baš ono što je Gorici trebalo!

 

Savršen desert – Amelie kolači

A kad je sve gotovo, kad je želudac pun, vrijeme je za desert… Uz slatke deserte s potpisom chefa Deana, kao što su ukusni semifreddo ili panakota, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji, ljubitelje slatkoga svakako će zanimati i informacija da u ponudi PapaMó restorana su i kolači izravno iz kuhinje Slastica Amelie, omiljenog zagrebačkog odredišta za sladokusce koje je sada stiglo i na Pleso!

Vijesti

Velikogorički županijski sud danas u zoni visokog rizika

Objavljeno

na

Specijalna vozila - županijski sud

Iako su nedjeljna prijepodneva obično mirnija i opuštenija, prostor oko “Rojca” od ranih prijepodnevnih sati bio je pod budnim policijskim okom, a promet je povremeno bio ograničen. Pred zgradom županijskog suda u Velikoj Gorici uočena su polocijska vozila te specijalno vozilo za prijevoz osoba koji su pod najvišim stupnjem pratnje, odnosno jednostavnim riječnikom predstavljaju opasnost za okolinu prilikom transporta i privođenja na saslušanje. Sve je trajalo nešto više od dva sata, a za to vrijeme su pripadnici specijalnih hrvatskih postrojbi bili u pripravnosti na ključnim točkama ispred županijskog suda u Velikoj Gorici. Javnosti nije poznato tko je osoba koja je privedena u svrhu provođenja istražnih radnji ali u kuloarima se spominjalo ime Srđana Mlađana, iako je obzirom na dosašnju praksu sličnih sigurnosnih mjera moguće da se ovdje radilo o osobama sa međunarodnih tjeralica.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Rogla u prosincu, Sljeme u veljači – počinju upisi u dječju školu skijanja

Objavljeno

na

Objavio/la

Klokan sport i ove zime organizira školu skijanja za djecu, a programi će se održati na Rogla i Sljeme. Termin na Rogli je od 26. do 30. prosinca, dok je Sljeme rezervirano za razdoblje od 2. do 6. veljače. Školica je namijenjena djeci od 5 do 14 godina, a prijave su već otvorene.

Roditelji koji žele upisati dijete mogu se javiti putem e-maila [email protected] ili direktno kontaktirati organizatore, Tomislava na 095 316 2776 i Filipa na 091 769 3145. Osim glavnih termina, najavljeni su i vikend programi tijekom siječnja i veljače, kao i individualni treninzi za djecu koja žele dodatnu pažnju instruktora.

Polasci su organizirani iz Velika Gorica, Sesvete i Novog Zagreba.

Nastavite čitati

Najave

“Sve istine o medu” – što je istina, a što mit? Evo gdje možete saznati sve informacije

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya

U Društvenom domu Kuče će se u subotu, 9. prosinca u 18 sati, održati predavanje pod nazivom “Sve istine o medu”, na koje poziva Udruga žena Kuče. Posjetitelji će imati priliku čuti kako med utječe na organizam te na koji način ga pravilno koristiti.

Prema najavi organizatorica, predavanje je zamišljeno kao praktičan i razumljiv pregled najvažnijih činjenica o medu i imunitetu. Cilj je razjasniti što je znanstveno utemeljeno, a što se temelji na dugogodišnjim, ali pogrešnim uvjerenjima o djelovanju meda. Poseban naglasak bit će na pravilnoj upotrebi meda u svakodnevnoj prehrani.

Iz Udruge žene Kuče pozivaju sve zainteresirane mještane i posjetitelje da dođu, bez obzira na predznanje.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Kako napraviti božićne ukrase od starih knjiga? Otkrijte na novoj radionici

Objavljeno

na

Objavio/la

U srijedu, 10. prosinca, u 18 sati, u Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici održat će se božićna radionica na kojoj će sudionici naučiti kako izraditi blagdanske ukrase od otpisanih knjiga. Radionicu vode knjižničarke Danijela Pralas i Maja Petrošević, a sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prijavu.

Program je nastao kao rezultat stručne mobilnosti knjižničnih djelatnica u sklopu Erasmus+ programa, realizirane u knjižnicama Pietro Acclavio i Oodi. Stečena iskustva pretočena su u radionicu koja spaja održivost, edukaciju i praktičan rad.

Radionica je namijenjena svima koji žele kreativno provesti prosinačku večer i pritom naučiti kako starim knjigama dati novi život. Knjižnica osigurava sve materijale, no zbog ograničenog broja mjesta potrebno se prijaviti putem telefona na 01 6222 948 ili e-maila na [email protected].

Nastavite čitati

Vijesti

Krampusovanje u Gudcima – malo šiba, puno smijeha!

Tradicionalno okupljanje ispred društvenog doma privuklo je više posjetitelja nego ikad, uz veselo druženje, obilazak sela i čuvanje lokalne tradicije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Petra Šnajder

U Gudcima je jučer ispred društvenog doma održano tradicionalno “Krampusovanje”, na kojem se okupio iznimno velik broj djece i roditelja iz mjesta i okolnih sela. Tijekom druženja, koje su organizatori proveli u opuštenoj i obiteljskoj atmosferi, najmlađi su upoznali Svetog Nikolu i krampuse, a događaj je zaključen obilaskom sela.

Prema riječima organizatora, odaziv je bio najveći do sada te je nadmašio sva očekivanja. Djeca su s posebnom znatiželjom dočekala dolazak Svetog Nikole koji je najmlađima dijelio slatkiše, dok su krampusi simbolično uručivali šibe. Iako poznati po “strašnom” izgledu, mještani ističu da su ih djeca prepoznala kao dio igre i tradicije pa straha gotovo da nije ni bilo.

Nakon druženja kod doma, Nikola i krampusi obišli su selo kako bi pozdravili i one koji nisu mogli doći na središnji dio događanja. Time je, poručuju organizatori, još jednom potvrđeno da je riječ o običaju koji okuplja zajednicu i čuva dio lokalne kulturne baštine.

Krampus, kao figura prisutna u europskoj folklornoj tradiciji, predstavlja simboličnu suprotnost Svetom Nikoli jer dok Nikola nagrađuje dobrotu, krampus podsjeća na nestašluke. Upravo ta ravnoteža čini ovaj običaj zanimljivim i pedagoški prepoznatljivim, a u Gudcima ga nastoje očuvati i prenijeti mlađim generacijama.

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno