Poveži se s nama

Politika

Barišić: Ponosni smo, Velika Gorica je postala grad u punom smislu te riječi!

U velikom intervjuu gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić govori o učinjenom i postignutom u posljednjih 12 mjeseci, ali i gleda prema naprijed, u razdoblje pred nama, govori o planovima, idejama i zamislima za dodatni iskorak našega grada…

Objavljeno

S istekom još jedne kalendarske godine, u kojoj je njegova garnitura proslavila deset godina na čelu grada, gradonačelnik Dražen Barišić u velikom je intervjuu analizirao 12 mjeseci iza nas, ali i pogledao prema budućnosti Velike Gorice.

Gradonačelniče, bližimo se kraju još jedne godine, što znači da je došlo i vrijeme za zbrajanje dojmova. Što je, prema Vašem mišljenju, obilježilo godinu za nama iz velikogoričke perspektive i koliko ste osobno zadovoljni svime što je iza nas?

Jako je teško nešto posebno izdvojiti i istaknuti kao poseban događaj koji je obilježio godinu na čijem smo samom kraju. Od prvoga dana mog gradonačelničkog mandata u fokusu sam imao dvije glavne zadaće – stvoriti uvjete za gospodarski iskorak i od Velike Gorice stvoriti grad u punom smislu te riječi. Samo ove godine u Velikoj Gorici otvoreno je čak 1900 novih radnih mjesta. Prije 10 godina, vjerovali ili ne, u Velikoj je Gorici bio samo jedan građevinski kran, i to u Mičevcu, danas ih imamo na desetke u cijelom gradu. U tih smo 10 godina stvorili prostorno-planske i sve druge uvjete za izgradnju novog Putničkog terminala Zračne luke dr Franjo Tuđman, izgradnju novog centra Hrvatske pošte, omogućili razvoj gradskih i privatnih gospodarskih zona koje polako počinju živjeti svojim punim kapacitetima. Najuspješnije u cijeloj Hrvatskoj, uz grad Rijeku, ove smo godine završili energetsku obnovu višestambenih zgrada vrijednu 250 mil kuna i to uglavnom sredstava iz fondova EU, a iz istih izvora u najvećoj mjeri financirali smo energetsku obnovu dvije velike osnovne škole. Prije nekoliko dana konačno je krenula i realizacija najvećeg komunalnog projekta u povijesti ovoga kraja, Aglomeracija Velika Gorica. Teško je, dakle, izdvojiti nešto posebno jer su svi realizirani ili započeti projekti vrlo vrijedni, usudio bih se reći i kapitalni za budućnost ovog grada. Naravno, vrlo sam zadovoljan postignutim ali još je puno posla pred nama, uvijek treba težiti boljem i kvalitetnijem.

Na što ste posebno ponosni, odnosno što smatrate najvažnijim iskorakom za naš grad u protekloj godini?

Sve što sam odgovorio na prethodnom pitanju mogu ponoviti i na ovom. Svaki projekt važan je sam za sebe, svaki od njih doprinosi kvalitetnijem životu naših sugrađana. Mnogi su od njih pronašli posao i time riješili veliki problem u svom životu ako do sada nisu radili, osnovnoškolci nam pohađaju nastavu u znatno primjerenijim uvjetima koji su sada u obnovljenim školama, deseci tisuća naših građana završetkom projekta Aglomeracija Velika Gorica imati će znatno kvalitetnije uvjete stanovanja i življenja. No, posebno me veseli činjenica što je Velika Gorica postao jedan od najpoželjnijih gradova u Hrvatskoj za život. Dokaz tome je da se ovoga trenutka, vjerovali ili ne, u našem gradu radi 400 novih stanova. Ove godine izdali smo 20% više građevinskih dozvola no lani.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Postoji li nešto za čime žalite, nešto što ste kao gradsko vodstvo željeli učiniti u ovoj godini, a niste uspjeli?

Uvijek se nešto može napraviti bolje i kvalitetnije. Ne žalim ni za čim posebnim, sve što smo planirali smo i ostvarili, čak i više od plana. U mnogim našim planiranim projektima ne ovisi sve samo o nama, o gradu, ovisi i o mnogo drugih čimbenika u cijeloj Hrvatskoj. Ponekad je puno vremena i truda potrebno uložiti u koordiniranje svih relevantnih i nadležnih gradskih, županijskih i državnih službi i tijela kako bi se neki projekt realizirao. Nije ovo kritika nikome, želim istaknuti uzornu suradnju i sa županijom i sa državom jer smo mnoge projekte već uspješno realizirali, neki su u fazi realizacije, a mnogi u pripremi.

Aglomeracija Turopolja u svakom se razgovoru opisuje kao najveći i najvažniji projekt u povijesti našega grada i cijeloga kraja. Što se događa po tom pitanju, u kojoj fazi je taj projekt i što možemo očekivati u godini pred nama?

Dijelom sam već odgovorio na to pitanje ali važnost tog cjelokupnog projekta zaista zahtjeva koju rečenicu više. Punih 10 godina trajale su sve moguće pripreme i predradnje da bi došli do trenutka od prije nekoliko dana da i službeno možemo označiti početak građevinskih radova na tom projektu. Impozantna je njegova financijska vrijednost, s PDV-om ona iznosi gotovo 750 mil kuna, 100 milijuna eura. Želim posebno naglasiti činjenicu članstva Hrvatske u EU, da nismo članovi EU taj projekt vjerojatno ne bi nikada mogli sami realizirati lokalnim i nacionalnim sredstvima. Taj projekt donosi gotovo 150 km nove kanalizacijske mreže, besplatan priključak na istu gotovo 5000 kućanstava, 80 km obnovljenih lokalnih prometnica i novi moderan pročistač otpadnih voda. Sljedeće tri godine, do kraja 2022., naš će grad veliko gradilište, od Donjeg do Gornjeg Turopolja, dijela velikogoričke Posavine do samog naselja Velika Gorica.

Grad je svoj dio posla napravio, kineska ulaganja ovisit će samo o drugoj strani… Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Puno se govorilo ove godine i o kineskim ulaganjima, potpisan je i Sporazum o partnerstvu s tvrtkom Z-Run WellTon Industry. Što se događa po tom pitanju, u kojoj je taj posao fazi i koliko je doista realno da jednog dana Velika Gorica dobije velebni nogometni stadion s popratnim sadržajima?

Velika Gorica kao grad otvorena je investitorima, zaista postoji veliki interes mnogih grupacija za ulaganja u naš grad. Blizina Zagreba, Zračne luke i prometna povezanost cestama i željeznicom, te posebice struktura obrazovanog stanovništva s rijetkim posebnim znanjima i vještinama naš grad ističe kao jedan od najprivlačnijih za ulaganja u cijeloj Hrvatskoj. S mnogo njih razgovaramo, nudimo pomoć i rješenja, predlažemo lokacije i dajemo svu moguću administrativnu logistiku. Što se konkretno tiče pitanog kineskog ulaganja u naš sportski centra mi smo kao grad promptno ispunili sve što je od nas traženo. Sama odluka je na našim kineskim partnerima. Ako njihova definitivna odluka bude da žele ulagati u našem gradu sasvim će sigurno u meni i svim mojih suradnicima u Gradskoj upravi imati dobrog suradnika i pouzdanog partnera.

Koliko ste zadovoljni društvenom klimom koja vlada u našem gradu, s obzirom na sve ono što doživljavate u svakodnevnom kontaktu sa sugrađanima? Mislite li da se Velika Gorica uspjela odmaknuti od statusa “zagrebačke spavaonice”, koji je u prošlosti imala?

Velika Gorica definitivno više nije, kako ste je nazvali, ‘zagrebačka spavaonica’. Velika Gorica je grad, ponovit ću, u punom smislu te riječi. Proces identifikacije s gradom sasvim je sigurno završen kod najvećeg broja ljudi koji su Veliku Goricu odabrali za svoj dom i rodni zavičaj svoje djece. Velika Gorica njihov je grad baš kao što je i moj koji sam rođen ovdje. U našem gradu godišnje se održava više od 200 raznih manifestacija, društvenih događanja od kojih mnoga okupe i po nekoliko tisuća posjetitelja. Velika Gorica grad je iznimno mnogo vrlo aktivnih udruga građana, od sportskih, vatrogasnih, kulturnih, humanitarnih, tradicijskih. Svi oni svojim aktivnostima doprinose bogatom društvenom životu grada, u svoje aktivnosti uključuju sve veći broj djece i odraslih koji onda s punim pravom i sve ponosniji mogu reći – Velika Gorica, to je moj grad.

Jedna od ideja vezanih za društveni život grada je i odabir “službenog” gradskog središta, dijela grada oko stare općine i Muzeja Turopolja? Čini li Vam se da su Velikogoričani to prihvatili, koliko ste zadovoljni tim dijelom?

Nismo mi odabrali ‘službeno’ središte grada, to je naše povijesno središte, uvijek bilo i uvijek će biti. Mi smo to naše povijesno središte samo oživjeli, dali mu novi smisao i nove društvene sadržaje. Sve smo to mogli napraviti samo ispunjavajući prije toga osnovne pretpostavke. Izgradnjom Centra za posjetitelje naše Turističke zajednice, a vrlo brzo i gradnjom novog objekta na mjestu tzv. stare općine koja je građevinski dotrajala i već je čak opasna za život, stvoreni su uvjeti za održavanje niza manifestacija i drugih svakodnevnih događanja na tom prostoru. U planu je i uređenje Trga kralja Tomislava, u prvoj fazi upravo onog dijela koji se fizički naslanja na naš stoljetni park. Koliko su Velikogoričani to prihvatili dovoljno je doći na, primjerice, Gastro Turopolja ili sada na Prosinac u Gorici da bi odmah znali odgovor. Mnoštvo Velikogoričana sada zadovoljno konstatira kako sada i u svom gradu na primjerenoj i prekrasnoj lokaciji mogu uživati u programima i manifestacijama koje su prijašnjih godina konzumirali u nekim drugim gradovima. Velikoj Gorici definitivno je vraćen život, društveno bilo grada sve je opipljivije i sve jače kuca.

Značajna sredstva i ove su godine uložena u odgoj i obrazovanje, koliko još prostora za napredak po tom pitanju ima u godinama pred nama? Ili, konkretnije, kakvi su planovi za dodatna poboljšavanja uvjeta u gradskim vrtićima i školama u bliskoj budućnosti?

Od svih gradova u Hrvatskoj najviše je u odgoj i obrazovanje svoje djece uložila upravo Velika Gorica. U samo nekoliko godina izgradili smo dva sasvim nova velika vrtića, znatno rekonstruirali i adaptirali postojeće, izgrađena je nova zgrada velike osnovne škole, izgradili smo gradsku a potom i školsku sportsku dvoranu. Ove godine, to sam već spomenuo, energetski smo obnovili dvije velike osnovne škole a za koji dan kreće i iznimno potreban i vrijedan obiman projekt obnove srednjoškolske zgrade i pripadajuće sportske dvorane. Sljedeće godine krećemo u izgradnju još dva vrtića, ovoga puta u ruralnim dijelovima grada, Selnici i Maloj Buni. Pored nabrojanoga svake godine znatna sredstva kao osnivači vrtića i osnovnih škola ulažemo u te objekte, od područnih do matičnih škola. Nema ni jednog vrtića ili škole u gradu u kojem nije na znatno višu razinu podignuta materijalna kvaliteta. Ne mogu u tom kontekstu ne spomenuti i naše Veleučilište koje je znatno proširilo i poboljšalo svoje materijalne kapacitete baš kao i kvalitetu kurikuluma. Na kraju krajeva, svakogodišnje povećanje broja studenata iz svih krajeva Hrvatske ali i Europe dokaz je tim tvrdnjama.

Uz odgoj i obrazovanje, kulturu i druge segmente, poseban iskorak i ove je godine napravio gradski sport. Zašto Grad toliko ulaže u sport i možete li onima koji to ne razumiju objasniti zašto su uspješni sport i sportaši važni za grad poput našega? Također, u kojem smjeru će dalje ići gradska razmišljanja o razvoju sporta?

Ono što smo započeli prije deset godina nastavit ćemo i dalje. Samo ulaganje u sportsku infrastrukturu dugoročno donosi jedine prave rezultate. Stvaranje infrastrukturnih i drugih materijalnih uvjeta svake godine omogućava sve većem broju djece aktivno bavljenje sportom, a sport donosi prije svega zdravo odrastanje naše djece, socijalizaciju i niz drugih benefita koje samo sport može omogućiti. Naš grad ima više od 5000 aktivnih sportaša što je respektabilna brojka. Isto tako, paralelno sa stvaranjem i poboljšanjem infrastrukturnih uvjeta pametnom politikom sufinanciranja velikog broja naših sportskih udruga znatno smo podigli i kvalitetu stručnog rada koja je pak osnovni preduvjet za stvaranje sportskih rezultata. Ne čudi s toga činjenica kako je Velika Gorica jedan od najsportskijih gradova u Hrvatskoj sa stabilnim prvoligašima u najpopularnijim sportovima poput nogometa, rukometa i košarke, iznimnim rezultatima u mnogim pojedinačnim sportovima poput atletike i niza sportova borilačkih vještina. Želja nam je imati olimpijce i nositelje olimpijskih medalja ali nam je veća želja omogućiti što većem broju naših građana, posebice djeci, aktivno bavljenje sportom u primjerenim uvjetima. Kvantiteta će tada nužno roditi i kvalitetu.

Za sljedeću godinu predstavljen je rekordan proračun, za 126 milijuna kuna veći nego za ovu godinu. Što su prioriteti u njemu, kakvu Veliku Goricu možemo očekivati za godinu dana u ovo vrijeme, s kojim novostima i promjenama?

Treba pojasniti kako je realno povećanje proračuna nekih 40 milijuna kuna. Ostatak povećanja odnosi se na tehničko prebacivanje sredstava iz Državne riznice za plaće zaposlenih u osnovnim školama. Inače, ovo je pitanje na koje bi opširno odgovarajući sasvim sigurno mogao napuniti sve stranice Reportera. No, ukratko, Velika će Gorica dogodine biti još veće gradilište no što je bila ove godine. Pored naših investicija iz gradskog proračuna, investicija u poboljšanje komunalne infrastrukture, gradnje i rekonstrukcije mnogih cesta i spomenute Aglomeracije, daljnjeg uređenja središta grada, brige o vrtićima i školama, programima naših ustanova i udruga građana, očekujemo i znatno veću aktivnost privatnih investitora i njihove brojne nove projekte, prije svega u gospodarstvu.

Kad već gledamo u budućnost, pogledajmo još malo dalje. Velika Gorica raste i razvija se u svakom smislu, otvara se sve više tvrtki i pogona, doseljava sve više ljudi… Nastavi li se u planiranom ritmu, kako vidite naš grad za, recimo, deset godina? Koliko će biti veći, drukčiji, na koji će se način razvijati?

Sasvim je sigurno kako će se Velika Gorica i dalje razvijati, barem u onom segmentu za koji je odgovorna gradska administracija. Razvijati će se sasvim sigurno u infrastrukturnom i građevinskom smislu, a mi je želimo razvijati kao pametan grad, grad koji zna koristiti sve pogodnosti i sve resurse, prije svega ljudske koji su naša najveća vrijednost i najveći kapital. Želimo biti grad znanja, grad koji će biti sve poželjnije mjesto za život ali i za rad.

Vrijeme je dobrih, novogodišnjih želja… Što biste Vi poželjeli svojim sugrađanima u godini koja je pred nama?

Najjednostavnije i najiskrenije rečeno – prije svega dobrog zdravlja, osobne i obiteljske sreće, poslovnog uspjeha. Svima nama želim dobre volje, pozitivnih misli koje su pokretač svih promjena na bolje. Bolja i uspješnija Velika Gorica, a samim tim bolja i uspješnija Hrvatska, ne stvara se negdje drugdje. Stvara se u obiteljskom domu, na radnom mjestu, u našoj udruzi građana kojoj pripadamo, stvara se svakim našim djelom i postupkom. Hrvatska je, kao i svi njeni građani, u svojoj daljnjoj i bližoj povijesti previše propatila da bi sada utonula u beznađe i defetizam. Zato svim svojim Velikogoričankama i Velikogoričanima želim što više pozitivnih misli i dobrog raspoloženja.

A što biste, da završimo u istom tonu, poželjeli sebi i svojim suradnicima u 2020. godini?

Pored nabrojanoga na prethodno pitanje samo dodajem – što više realiziranih ideja i što manje prepreka na putu realizacije istih.

Politika

Damir Šimunić otvoreno o porazu SDP-a na izborima, Bernardiću, Robiću i lokalnim izborima

Potpredsjenik goričkog SDP-a: Inzistirat ćemo na tome da SDP ima svoju kandidatkinju ili kandidata. Nemamo puno vremena, pa ćemo morati razmišljati o kandidatu koji je koliko toliko poznat našim sugrađankama i sugrađanima

Objavljeno

on

SDP nije uspio, na krilima predsjedničkih izbora, dobiti većinu i u parlamentu. U Velikoj Gorici osvojili su nešto više od 24 posto glasova, dok je HDZ ostvario gotovo 38 posto. No, to što Gorica nije glasovala za SDP zapravo i ne čudi. Kampanju u našem gradu gotovo da i nisu vodili, stajali su po strani dok su druge stranke ponosno predstavljale svoje kandidate, a među njima se uglavnom našlo i poneko goričko lice. Istina, bio je na listi Restart koalicije Goričanin Goran Beus Richemberg, no on je član GLAS-a. Grad ove veličine nije imao svoga kandidata iz druge najjače stranke. Njihov ‘muk’ u izbornoj kampanji, nedostatak vlastitog kandidata, odnos s vrhom stranke te planove za lokalne izbore prokomentirao nam je Damir Šimunić, potpredsjednik goričkog SDP-a.

Razloge poraza vidi u maloj izlaznosti i pandemiji COVID-19 u kojoj je, smatra, HDZ dobro tempirao izbore, a njihovi stariji glasači ostali su doma. Šimunić odgovornim drži i sad već bivšeg predsjednika stranke Davora Bernardića, kojeg je više puta i otvoreno kritizirao.

– Sve ankete su davale prednost Restart koaliciji. Vjerovali smo da ćemo teško složiti vlast, ali smo očekivali da ćemo biti relativni pobjednik izbora. Kad su izašli ovi rezultati, mi smo bili šokirani, a HDZ ugodno iznenađen jer su i njihove interne ankete pokazivale drugačije – komentirao je Šimunić i dodao kako smatra da su sve liste SDP-a na ovim izborima bile loše složene, pa tako i ona za šestu izbornu jedinicu.

– SDP Velika Gorica je imao svoj prijedlog, ali Ozren Robić nije dobio mjesto na listi. Predložili smo i Ivu Jelušića, koji je na kraju bio na listi, ali u prvoj izbornoj jedinici, a ne u šestoj kako smo mi željeli. HDZ je imao čak dvojicu iz Velike Gorice. Gorički SDP je na europskim i predsjedničkim izborima bio najjača stranka u Gorici, a s obzirom na velik broj birača i veličinu grada bilo je logično očekivati da će na listi biti netko iz Gorice. Predsjednik Bernardić očito nije mogao zatomiti svoj ego – smatra Šimunić.

Naime, kada je 2018. godine Bernardić suspendirao Mihaela Zmajlovića, koji je od njega tražio da odstupi s čela stranke jer ju ne vodi dobro, gorički SDP je podržao Zmajlovića. Šef stranke to im je očito zamjerio.

– To je, po mojoj ocjeni, njegova osveta nama. Nikada više nego na ovim izborima nije bilo preferencijalnih glasova. Da smo imali čovjeka iz Velike Gorice na listi, sigurno bi ostvarili daleko bolji rezultat – uvjeren je Damir Šimunić.

Tome u prilog govori i ulazak bivšeg SDP-ovca Bojana Glavaševića u Sabor. Naime, on je s posljednjeg mjesta kao nezavisni kandidat na listi koalicije Možemo! preferencijalnim glasovima uspio izboriti mjesto u parlamentu i to upravo u našoj izbornoj jedinici.

– Takvog čovjeka Bernardić nije smio izgubiti. Ovo nije prvi puta da je Bojan Glavašević dobio toliki broj preferencijalnih glasova, na prošlim parlamentarnim izborima je dobio i više ako se ne varam, ali ono što nije dobro od Bernardića je da ne zna pomiriti ljude i prihvatiti kritiku – dodao je Damir Šimunić.

Zadovoljan radom SDP-ovaca u Gradskom vijeću

Kao primjer suprotan Bernardiću navodi predsjednika goričkih socijaldemokrata Ozrena Robića, koji se u goričkom javnom prostoru rijetko spominje.

– Mi u gradskoj organizaciji nemamo nikakvih problema, radimo dobro. Iz dana u dan jačamo i imamo dobro vodstvo. Ja sam izrazito zadovoljan kako to radi Ozren Robić. Metodičan je i ne srlja. Zadovoljan sam našom suradnjom. Čak smo se porječkali jer on nije bio za moj prijedlog da kandidiramo Horvata, no o tome smo razgovarali. On me predložio i za potpredsjednika. I mi smo imali u stranci struja, ali on ih je sve pomirio i sad toga više nema – ispričao je Šimunić.

– Vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice su najaktivniji. Ne samo što se tiče oporbe, nego i pozicije. Nema te točke ili rasprave o čemu ne dajemo svoje prijedloge ili ideje. Druga je stvar što mi nemamo načina da to dopre do naših sugrađana. Mediji uglavnom prate ono što radi izvršna vlast. Mi na gradskom vijeću radimo kvalitetno – zaključio je Damir Šimunić.

 

‘SDP će imati svog kandidata za gradonačelnika’

No, nakon prvotnog šoka zbog rezultata izbora, sad im predstoji pripremiti se za lokalne izbore. Velika Gorica gradonačelnika iz redova SDP-a nije imala još od vremena Tonina Picule, koji je s tog mjesta otišao 2009. Pred njima je, dakle, težak zadatak. U susjednom Zagrebu pojavila su se nagađanja kako će SDP podržati Tomislava Tomaševića iz političke platforme Zagreb je naš te da neće imati svog kandidata. Zanimalo nas je može li se dogoditi da i gorički SDP podrži nekog drugog kandidata?

– Zagreb je po broju članova SDP-a najjači i ne mogu vjerovati da se ne može naći kvalitetan kandidat. Nisam za to da prepusti mjesto nekome drugome, bez obzira na njegovu popularnost. Ima do svibnja dovoljno vremena da se SDP oporavi od ovog šoka i isprofilira svog kandidata. Bio to Gordan Maras ili netko drugi – kaže Šimunić, a odlučan je i da u Gorici daju kandidata iz svojih redova.

– Inzistirat ćemo na tome da SDP ima svoju kandidatkinju ili kandidata za gradonačelnicu ili gradonačelnika Velike Gorice. Tko će to biti još ne znamo, nismo još o tome razgovarali. Kada idete s nekim tko je u javnosti nepoznat, trebate imati daleko više vremena da bi tog čovjeka profilirali. Mi sad nemamo toliko vremena, lokalni izbori su na pragu i mi ćemo morati razmišljati o kandidatu koji je koliko-toliko poznat našim sugrađankama i sugrađanima – kaže Šimunić te dodaje kako u njihovim redovima ima dovoljno kvalitetnih ljudi za tu funkciju, a u stanku i dalje pristižu novi, posebno mladi ljudi.

2017. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice bio je Aleksandar Horvat. Iako je tada osvojio mandat, Horvat ne sudjeluje u radu Gradskog vijeća

Odlučni su u SDP-u, pogreške s prošlih lokalnih izbora ovoga puta ne smiju ponoviti. A upravo zbog lošeg rezultata na tim izborima, Damir Šimunić više nije predsjednik goričkog SDP-a, iako je ostao njegovo zaštitno lice. Nakon tog neuspjelog preuzimanja vlasti u Gorici, Šimunić se više nije želio kandidirati za šefa goričkog SDP-a.

– Moja je odgovoronost što sam predložio Horvata, što se nisam sam izložio i bio kandidat i moja je odgovornost bila što nismo dobili zadovoljavajući broj vijećnika u Gradskom vijeću. Horvat nije jednoglasno izabran, to je bila moja odluka. Činjenica je da nismo imali dovoljno vremena da ga isprofiliramo i dogodilo se što se dogodilo. To se ne smije ponoviti – kazao je Šimunić i kazao kako su nedavni ponovljeni izbori u Čičkoj Poljani, gdje je SDP dobio 85 posto glasova, pokazatelj da ljudi ipak prate rad te stranke te čitaju programe koje nude.

– Smatram da imamo šansu na ovim lokalnim izborima i da ćemo pronaći put da građani upoznaju naš program za naredne četiri godine – kaže potpredsjednik goričkog SDP-a.

Nastavi čitati

Politika

Krešimir Ačkar ulazi u Sabor

Zamjenik velikogoričkoga gradonačelnika u saborskoj će klupi zamijeniti Davora Božinovića, koji će i u novoj Vladi biti ministar unutarnjih poslova

Objavljeno

on

Kako se i nagađalo, Krešimir Ačkar od sutra će ipak zasjesti u saborsku klupu. Naime, 26 zastupnika HDZ-a odlazi u izvršnu vlast ili će obnašati neke druge dužnosti nespojive sa zastupničkima, a već su poznata i imena ljudi koji će ih mijenjati. Među njima je i predsjednik GO HDZ-a Velika Gorica te zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar, koji će zamijeniti ministra Davora Božinovića. Na izborima je Ačkar dobio 3.050 preferencijalnih glasova, a vodio je i kampanju svoje stranke na velikogoričkom području.

Podsjetimo, u Saboru će od Goričana biti i gradonačelnik Dražen Barišić, koji je to mjesto izborio kao četvrti na listi HDZ-a u šestoj izbornoj jedinici.

 

Nastavi čitati

Politika

Aktualni sat: ‘Sve u gradu funkcionira, minus je deset milijuna kuna’

Na Aktualnom satu 22. sjednice Gradskog vijeća raspravljalo se o Aglomeraciji, o mostu u Čičkoj Poljani, asfaltiranju cesta, rebalansu proračuna…

Objavljeno

on

Nakon dvije “elektronske” sjednice tijekom epidemije koronavirusa, gradski vijećnici ponovno su se i fizički okupili na 22. sjednici Gradskog vijeća. Uz pridržavanje svih mjera, naravno, uz držanje distance, zbog čega su i svi “gosti” ove sjednice dobili svoje mjesto u susjednoj prostoriji, kako bi vijećnici mogli držati razmak. Pročelnici, novinari i svi ostali tako su projekciju gledali s balkona kino dvorane, u prijenosu uživo.

U Vijećnici je Aktualni sat počeo istupom Tomislava Jakovljevića, koji je bio nezadovoljan što na dnevnom redu nema točke koja govori o situaciji iza nas, ali i onome što dolazi.

– Ne želim raspravljati o virusu, o tome neka raspravljaju stručnjaci, mene zanima ekonomija. Ovdje bismo trebali pričati o svemu osim o tome gdje idemo i što radimo, o gospodarskim mjerama o kojima ovisi naša budućnost – kazao je Jakovljević.

Gradonačelnik Barišić nabrojao je sve mjere koje je grad poduzeo, od poduzetničkih do socijalnih, pa istaknuo kako je “sve je u granicama normale, održivo i prihvatljivo za građane”.

Govorilo se i o spajanju Zadarske ulice i Dobriline, kojem se stanovnici tih ulica, kako je istaknuo Damir Slojšek iz MOST-a, protive.

– Imamo ideju i dokumentaciju za probijanje te ulice. Smatramo da je to naselje odvojeno i amputirano od grada, a nema razloga da bude tako. Postoje fizičke barijere u komunikaciji s drugim sadržajima u gradu. Sve je spremno za provedbu, a ja pozivam sugrađane koji su vlasnici zemljišta iza gradskog groblja, s kojima moramo pregovarati o otkupu, da ne drže cijenu za prometnicu onako kako drže za drugi dio svog zemljišta. Radi se oko 2600 kvadratnih metara. Ako dođe do kupoprodaje tih zemljišta, mi smo spremni za probijanje i izgradnju – rekao je gradonačelnik Barišić.

Govora je bilo i o kombiniranom igrališta u Kozjači, kojeg će se moći koristiti za više sportova, a pripremni radovi trebali bi krenuti već ovaj tjedan. Do jeseni ili najkasnije do zime trebala bi biti asfaltirana cetra između Kozjače i Novog Brda, a o asfaltiranju se pričalo i kad je za govornicu došla Karmen Rak, koja je potegnula pitanje cesta u Šiljakovini.

– Nema nikakvih problema po tom pitanju, rado ću s vama prvom prilikom obići sve te ceste i napravit ćemo sve da to popravimo. Uostalom, u Šiljakovini smo puno napravili na Društvenom domu, u kojem je i DVD, a žao mi je jedino što se mnogi vaši sumještani još nisu priključili na vodovodni sustav – istaknuo je Barišić u odgovoru.

Koji su sljedeći koraci grada u saniranju situacije koja će se ekonomski pokazati katastrofalnom, turizam, poslovanje, rebalans proračuna, sredstva, kako ćemo preživjeti ovu godinu? Pitao je to oporbeni vijećnik Tomislav Jakovljević, ponovivši tako tezu iz uvoda.

– Dobar dio odgovora na ta pitanja može dati Vlada, a ne mi na lokalnoj razini. Očekuje nas nepoznata situacija, ona će utjecati na društvo, gospodarstvo i ekonomiju, no tu je premijer da govori o mjerama i posljedicama. Sve što je u ovlastima gradonačelnika i Grada mi smo i napravili. Prije nekoliko dana isplaćena su sredstva za 257 obrta i trgovačkih društava, dali smo i potporu od tisuću kuna roditeljima koji su ostali bez posla, a spremni smo i na nove mjere kad to bude potrebno – kazao je gradonačelnik.

Vijećnika Damira Šimunića iz SDP-a iznenadilo je što jedna od točaka sjednice nije i rebalans proračuna. Gradonačelnik Barišić kazao je kako rebalansa nema jer – sve funkcionira. U Gradu su se, kaže, iz vlastitih kapaciteta uspjeli reorganizirati i isplatiti sva sredstva.

– Trenutačno smo u minusu od deset milijuna kuna. Minus nismo bilježili do ožujka, pa se nakupio, no još uvijek se nije upalila crvena lampica i vjerujem da će biti potreban rebalans krajem kolovoza ili početkom rujna – rekao je Barišić.

Najavljena je i izgradnja dječjeg vrtića u Selnici, kao i u Velikoj Buni, čime će Bregi prvi put dobiti gradski vrtić. Na vrtićkom smještaju radit će se i u Lukavcu, u Čiču…

– Drago nam je što se već godinama ne događaju situacije iz prošlosti, kad je i po nekoliko stotina djece ostajalo bez mjesta u vrtićima. Sad smo to riješili, a svim ovim aktivnostima idemo i korak dalje – istaknuo je Barišić.

Uz sve ovo, govorilo se i o mjernim stanicama za kvalitetu zraka, koje su postavljene na tri lokacije, o mostu u Čičkoj Poljani, koji je također u planovima, ali i o Aglomeraciji, koja je krenula na sve tri strane.

– Projekt je to o kojem govorimo već deset godina, a sad smo u fazi da se intenzivno radi na sve tri cjeline. Ne onoliko brzo koliko smo očekivali, ali i to će se promijeniti kad prođe cijela ova situacija – kazao je Barišić.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno