Poveži se s nama

Vijesti

Barišić: Odabrali smo centar grada i tamo ćemo se ubuduće družiti

Aktualni sat na sjednici Gradskog vijeća prošao je u znaku papira “Živim u Gorici”, kojeg su gradonačelnik i njegovi stranačke kolege držali kod svakog izlaganja…

Objavljeno

Sjednica Gradskog vijeća, deseta u ovom sazivu, već po običaju je počela Aktualnim satom, u kojem su vijećnici mogli postavljati pitanja gradonačelniku, njegovim zamjenicima i pročelnicima. Ukupno je za govornicu izašlo 11 vijećnika, teme su bile raznolike, od Asfaltne baze i Aglomeracije do brige za pse i obitelji s više djece. Donosimo nekoliko najzanimljivijih pitanja…

Zvonimir Stjepić iz Živog zida, koji je u vijećnici bio već dva sata prije početka sjednice, pitao je koja je cijena bazena prema troškovniku, a kolika je izvan troškovnika te na čiji će teret ići propusti koji su se dogodili pri izgradnji bazena

– Bazen će biti otvoren za koji dan, a radovi izvan troškovnika neće postojati, sve ostaje u okvirima dogovorene cijene. Izvedeni su svi radovi, bazen je prošao tehnički pregled i spreman je za otvaranje. Unutar dogovorene cijene će biti plaćeni svi radovi. Propusta nije bilo nikakvih, ne znam odakle vam takve informacije. To je jedan vrlo kompleksan projekt, jedan od najvećih koje smo financirali izravno iz gradskog proračuna, ne samo po financijskom nego i tlocrtom obujmu – odgovorio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Za govornicu je Barišić, jednako kao i svi HDZ-ovi vijećnici na sjednici, dolazio s papirom na čijoj je poleđini pisalo “Živim u Gorici”. Time su se iz vladajuće stranke odlučili osvrnuti na “slučaj Gdje živiš?”, s predsjednikom MOST-a Markom Šimcem u glavnoj ulozi. Međutim, Šimac je tek nešto poslije došao na red, prije njega je svoja pitanja postavio Pero Josipović iz GLAS-a.

– Koliko košta klizalište, odnosno koliko će Grad koštati devastacija najljepšeg parka u Velikoj Gorici rušenjem? I koliko je srušeno stabala da bi se klizalište postavilo ispred Ledane – pitao je Josipović i dodao sugestiju:

– Moglo je parkiralište biti i s druge strane, na onoj plohi iza Ledane. Tamo je trebalo posjeći jednu trešnju, a ne stoljetna stabla u parku i tako devastirati park.

Odgovorio je gradonačelnik:

– Mi već duže vrijeme tražimo prirodni centar grada i odlučili smo se da to središte, i administrativno i emotivno, bude dio oko gradske uprave, oko svih najvažnijih ustanova, kod najstarijih građevina, muzeja, crkve, stare općine… Tu ćemo se u budućnosti sve više družiti u raznim prigodama, pa tako i tijekom Adventa. Logično je da bude tako. Nakon temeljite pripreme odlučili smo ove godine tamo napraviti i klizalište, pri čemu niti jedno drvo nije srušeno, niti je išta devastirano na bilo koji način. Stavljen je ‘plivajući pod’ iznad trave, a sve skupa je prirodan ambijent. Kad padne i snijeg, vidjet ćete da će to biti prave, životne kulise, uz naša drveća koja su tamo od kraja 19. stoljeća. To je ambijent na koji mi pazimo s posebnim pijetetom, obraćamo na njega posebnu pažnju, volio taj svoj centar, pazimo na njega, odnosimo se prema njemu nježno i stvaramo sadržaje. Vidjet ćete da smo pogodili.

Na to je odgovor imao vijećnik Josipović…

– Nije točno da nije srušeno niti jedno stablo, pronaći ću vam slike kako je to izgledalo ako je potrebno – kazao je.

Sljedeće njegovo pitanje zapravo je više bilo prijedlog.

– Kao što znate, gospodin Žužić ima velik porezni dug prema državi… Imamo zgradu Velkoma, imamo i trodiobu vlasti između grada, županije i države, pa mene zanima kad će se zasukati rukavi i pomaknuti stvari s mrtve točke? Neka se dug gospodinu Žužiću naplati, neka se postigne nagodba i neka se stara zgrada Velkoma vrati. I tamo se može napraviti dom za starije i nemoćne – kazao je Josipović, a gradonačelnik je i na to odgovorio:

– Čitate mi misli. Sa suradnicima sam već neko vrijeme u dogovorima, već smo se i primaknuli rješenju da stara zgrada Velkoma, koja je sad u vlasništvu ministarstva financija, da bi pronašli rješenje, sami ili s partnerima, i tamo stvorimo neki od sadržaja koji ste spomenuli.

A onda je na red došao Marko Šimac iz MOST-a.

– Obzirom da je poništen dio javnog natječaja za projekt obnove i dogradnje sustava odvodnje vode, na koji način se planira dalje financirati projekt Aglomeracije i kako će to utjecati na rokove – glasilo je njegovo pitanje, a za govornicu je opet izašao gradonačelnik.

– Ja vas molim, nemojte o projektu Aglomeracije govoriti loše. To nije trenutni, dnevni projekt, nego desetljetni. Možda i stoljetni, najveći projekt koji Grad inicira vlastitim sredstvima, ali i državnim i EU sredstvima. Taj projekt će sigurno ići iznad pola milijarde kuna, čak i do 100 milijuna eura, i on zavređuje posebnu pozornost. Samim time, vrlo je kompleksan, ima povijesni značaj, pa ima dugu i pripremu i provedbu. To je bio jedan od prvih projekata koje smo pokrenuli krajem 2009., a krajem 2018. smo u završnici. Sastoji se od devet ugovora, neki su već sklopljeni, dio opreme se već i koristi, a čekaju nas još ostali – rekao je Barišić držeći papir u rukama pa nastavio:

– Ono što je nama u Gorici jako bitno, vama u Zagrebu možda i nije toliko, pa postaje politički materijal, jest činjenica da se mora ugovoriti izvođenje radova. Provedena je nabava, došle su ponude iznad procijenjene vrijednosti, za dio radova niti jedna nije bila prihvatljiva, druge dvije su bile preskupe i tražili smo mišljenje Ministarstva. Rečeno nam je da je iznos koji je ponuđen previsok da bi se financiralo iz vlastitih sredstava i dobili smo uputu da idemo na poništenje natječaja. Krećemo u novi natječaj, uskoro će izaći i posljednji među njima, čime se svi natječaji biti provedeni, nakon čega se ide u izgradnju.

I za kraj se još malo pričalo o mjestu stanovanja, nevezano uz prethodnu temu…

– Vas vjerojatno zanima, mislim ne vas, nego ljude koji žive u Novom Čiču i okolici, kad će se nastaviti izgradnja kanalizacije u tom dijelu Turopolja, a i za to ćemo uskoro ponuditi rješenje.

Šimac je, pogađate, imao repliku.

– Vrlo ste vješto prezentirali projekt Aglomeracije, ali odgovor niste dali. Niste odgovorili kako će se nadoknaditi sredstva koja fale niti ste rekli kako će to utjecati na rokove radova. Nastavljate svoju tradiciju neodgovaranja na vijećnička pitanja. Hvala na tome – kazao je Šimac, koji je imao još jedno pitanje:

– Zašto nema odgovora na peticiju stanovnika Novog Čiča, koji su tražili sastanak s gradonačelnikom i policijom, budući da radovi oko škola, što je bilo u nadležnosti Grada, pa su dvorišta i imovina naših sugrađana ugroženi? Prije gotovo dva mjeseca smo poslali upit, no odgovora nema. Moje pitanje je zašto ignorirate molbu građana, ne zaslužuju li oni vaš odgovor i malo vašeg vremena?

Odgovarao je gradonačelnik i na to:

– Vidio sam peticiju, imamo još nekih popravaka u školi, o tome vodimo računa, a znam i za ovaj problem. Radimo analizu, mislim da već imamo i troškovnike, vrlo brzo ćemo ponuditi i rješenje. Ispričavam se ako je čekanje na odgovor utjecalo na standard života, ali mislim da nije bio baš toliko narušen. U svakom slučaju, izaći ćemo na teren i podijelit ćemo s njima rješenja, napravit ćemo sve što je potrebno.

Karmen Rak, stranačka kolegica Marka Šimca, bila je sljedeća na redu, a pitanje je glasilo:

– Je li Grad formirao pravni tim zbog tužbe Strabaga, kojim se traži više od pola milijuna kuna mjesečno?

Ovaj odgovor Dražena Barišića bio je najkraći:

– Odgovorit ću vam pisanim putem – rekao je Barišić i podigao već opjevani papir “Živim u Gorici”.

Vijećnica Rak na to je odgovorila također kratko:

– Obećali ste mnogo toga, kao i pravni tim, ali obećali ste i da neće biti Asfaltne baze u Lomnici. Tako da vam, u skladu s ovim što ste mi pokazali, preporučam da se svi lijepo preselite u Lomnicu kad Asfaltna baza krene s radom.

Osim za gradonačelnika, Karmen Rak imala je pitanje i za njegova zamjenika Krešimira Ačkara.

– U kojoj je fazi prilazni put školi Eugena Kumičića, hoće li se to napraviti 2019., kao što ste obećali roditeljima – upitala je Rak.

– U prvoj fazi sam rekao da će u prvoj fazi biti napravljena pješačka staza od glavne ceste prema školi, kao i pješački prijelaz. U drugoj fazi, nakon svih dogovora, ići ćemo sa izmještanjem odbojkaškog igrališta i napravit ćemo kružni tok kako bi se autobus mogao okrenuti. Prva faza je ispunjena, a druga faza će krenuti kad se donese proračun, kako je i dogovoreno s roditeljskim vijećem, u 2019. godini – odgovorio je Ačkar.

Vijesti

Iz Grada pozivaju obitelji s više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć

Obitelji s četvero i više djece ovo pravo mogu iskoristiti jednom godišnje

Objavljeno

on

Iz Grada Velike Gorice pozvali su roditelje obitelji s četvero i više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć. Uvjet je da obitelj ima prebivalište na području Grada Velike Gorice i da djeca žive u istom kućanstvu kao i roditelji.

– Visina iznosa novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece, a za svako malodobno dijete iznosi 500 kuna – poručili su iz Grada.

Više informacija možet pronaći ovdje, a sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj telefona 01 6269 918 ili 01 6269 938.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija i ovaj vikend na prometnicama

Na području Policijske uprave zagrebačke samo sinoć zabilježeno je 148 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

Tijekom vikenda policija na području cijele Policijske uprave zagrebačke pojačano nadzirati brzinu, alkohol, pojas i korištenje mobitela. Akcija će se provoditi u večernjim satima i usmjerena je upravo na ‘četiri glavne ubojice u prometu’. Iz PUZ-a javljaju kako je tijekom prve večeri provođenja akcije zabilježeno 148 prometnih prekršaja. Četrdeset vozača uhvaćeno je u vožnji u alkoholiziranom stanju, 62 u prebrzoj vožnji, četvero ih nije bilo vezano, a šest vozača koristilo je mobitel tijekom vožnje.

– Najveće zabilježene koncentracije alkohole su kod 45-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u mjestu Bedenica, Sveti Ivan Zelina dok je u organizmu imao 1,91 g/kg alkohola, zatim kod 43-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom na Zagrebačkoj cesti dok je u organizmu imao 1,63 g/kg alkohola te kod 41-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Mrkšinoj ulici dok je u organizmu imao 1,66 g/kg alkohola. Nadalje kod 38-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Ulici Dubrava dok je u organizmu imao 1,62 g/kg alkohola te kod 21-godišnjaka koji je upravljao pod utjecajem alkohola 0,66 g/kg, u Novoselcu u Česmanskoj ulici – poručili su iz PUZ-a.

Nastavi čitati

Vijesti

Inicijativa #TrashtagVelikaGorica sutra ponovno u akciji

Kreću u svoju treću po redu akciju čišćenja Velike Gorice

Objavljeno

on

Naše dvije ekološki osviještene sugrađanke odlučile su očistiti svoj okoliš očistiti od smeća. Jelena Mučnjak i Tihana Maretić pokrenule su inicijativu #TrashtagVelikaGorica i počistile cestu, jarak i grmlje oko Sajmišta. Kako to kod nas često biva, nije trebalo dugo čekati kako bi njihovi sugrađani pokazali nepoštovanje kako prema njihovom trudu tako i prema svom gradu. Ti nesavjesni ‘prljavci’ napunili su očišćeno područje još većom količinom smeća i poslali jasnu poruku da ih baš briga za okoliš u kojem žive. No, to nije pokolebalo dvije odlučne Goričanke da ponovno krenu u akciju. Po drugi put ove godine u nedjelju će čistiti područje oko Sajmišta.

Foto: Tihana Maretić

– Hvala vam na tome, dragi sugrađani. Sad se povlači pitanje tko je tvrdoglaviji i uporniji, vi ili mi. Mi se nekako ipak damo kladiti na nas, ali vrijeme će pokazati. Ponovno vas sve pozivamo da nam se pridružite, obećavaju nam lijepo vrijeme, a mi vam obećavamo sve potrebno za rad; rukavice, alate, vreće, osvježenje i klopu (misleći pritom na peciva i sendviče, a ne na roštilj i plate ), dobro druženje, izvrstan motiv i uvjerljivo nenadmašan osjećaj zadovoljstva sa samim sobom i s onim sto ste upravo odradili na kraju – poručile su djevojke preko Facebook-a.
Akcija čišćenja počinje u 9 sati kraj Sajmišta, a više informacija možete dobiti na brojeve telefona 098 1397 298 i 091 7251 437.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno