Poveži se s nama

Scena

Bajaga i Instruktori – 30 godina albuma “Sa druge strane jastuka”

Objavljeno

Album “Sa druge strane jastuka” Bajage i Instruktora ove godine slavi okruglih 30 godina. Bez sumnje jedan od najvećih pop rock albuma u glazbenoj povijesti ovih prostora provući će se kao glavni motiv predstojeće Tulum turneje u sklopu koje će Bajaga, zajedno sa Silenteom, Detourom, Librom i Quasarrom nastupiti u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

U godinu dana od objave debitantskog albuma “Pozitivna geografija” Momčilo Bajagić Bajaga bio je na pravom putu da postane sljedeće veliko rock ime. Prva kolekcija autorskih pjesama postavila je njega i Instruktore na velike pozornice i u središte interesa publike i medija te, zahvaljujući 50.000 prodanih primjeraka, osigurala dobru podršku izdavača, PGP-RTB-a.

U Studio 5 PGP-a, tada vjerojatno tehnički najmoderniji studio na Balkanu, bend je ušao već u studenom 1984. dobivši neograničen broj sati, pa se snimanje i miksanje produžilo čak do veljače, mada su u “Peticu” ušli već sa gotovim stvarima. Kao producenti odabrani su Kornelije Bata Kovač, s kojim su radili “Pozitivnu geografiju” i Saša Habić, koji je u svojoj bogatoj karijeri radio s mnogim veliki imenima poput Doriana Graya, Bebi Dol, Zane, Zdravka Čolića, Riblje čorbe, Van Gogha, Ramba Amadeusa i mnogih drugih.

Sam Bajaga priznaje da nije imao koncept za “Jastuk”: To je bio kao neki dobar nastavak “Geografije”. Mi smo se tada puno družili kao bend. Bili smo klinci, imali smo vremena i gdje god da se nađemo svirali smo te stvari. Tako da su svi znali već da će to biti ok. Album je izašao u proljeće 1985. godine i s njim smo definitivno razvalili.”

Razvalili je zapravo prilično skromna ocjena prolaska albuma koji se smatra jednim od ključnih pop rock izdanja u povijesti bivše države, a i nakon njezinog raspada. Ta ocjena je značajnija pogleda li se konkurencija koju je Bajaga, kao ipak više mainstream glazbenik, imao na tadašnjoj novovalnoj i rock sceni. U svemu pomalo ludo zvuči ideja koja ih je, srećom kratko, držala – a to je da umjesto albuma objave singl “Dobro jutro džezeri / Zažmuri”…

Master albuma u konačnici je sadržavao ukupno 11 pjesama. Otvarala ga je “220” s kojom su kasnije dugo započinjali i završavali koncerte. Slijedila je “Vidi šta sam ti uradio od pesme mama”, obrada pjesme Melanie Safke postala je prvi hit s albuma, nakon koje je išla reggaeom obojana “Nemoj da budeš nja nja” i brza “Ti se ljubiš na tako dobar način” koja je s vremenom, u živoj verziji, dobila više rock aranžman. “Dobro jutro džezeri” zvukom je odskakala od ostatka albuma, ali je postala ogroman hit, jednako kao i naslovna “Sa druge strane jastuka”. B stranu otvaraju zabavna “Šarene pilule za li-lu-le” i blago disco obojana “Dvadeseti vek”. U “Francuskoj ljubavnoj revoluciji” se kao autor prvi put pojavljuje “kičma” Instruktora Žika Milenković, a predzadnja “Nemoj da se zezaš sa mnom” napravljena je iz želje benda da imaju bržu rokenrol stvar za koncerte. Album zatvara “Zažmuri”, nesuđena B strana singla, koju su Bajaga i Instruktori odabrali da ih predstavlja u “Hitu mjeseca” gdje je dogurala da prvog mjesta i do dan danas ostala neizostavan dio koncertnog bisa.

Album su Bajaga i Instruktori promovirali na ogromnim koncertima u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i na više od impresivnih 200 svirki te godine. Prodaja je također nadmašila sva očekivanja. Samo u prvom valu otišlo je 360.000 primjeraka, ali finalne brojke nažalost nisu poznate. Ipak, više od toga album “Sa druge strane jastuka” lansirao je Bajagu među najveća glazbena imena tadašnje scene, na poziciju koju je utvrdio izdanjima “Jahači magle” i “Prodavnica tajni” i koja je danas, tri desetljeća poslije mitskog prvog koncerta u “Kulušiću” i četiri vrhunske ploče u 80tima, potpuno nepromjenjena.

Beogradski B.U.N.T. festival ove će godine biti završen 9. studenog koncertom “Sa ženske strane jastuka” na kojem će glazbenice poput Amire Medunjanin, Katarine Jovanović, Divne Ljubojević, grupe Luz Azul, tamburaškog sastav La Banda, dječjeg zbora RTS-a i mnogih drugih otpjevati neke od Bajaginih najvećih hitova, a sve u znak okrugle obljetnice slavnog albuma.

ROĐENDAN “JASTUKA” I NAJVEĆI HITOVI NA DVOSATNIM TULUM NASTUPIMA

Bajaga i Instruktori će na Tulum turneji svaku večer svirati puni, dvosatni koncertni set. Uz simbolično obilježavanje 30 godina od “Jastuka” fanovi u Zagrebu, Splitu i Rijeci čut će sve najbolje iz veličanstvene Bajagine pjesmarice – “Plavi safir”, “Verujem, ne verujem”, “Godine prolaze”, “Ruski voz”, “442 do Beograda”, “Tišina”, “Tamara”, “Moji drugovi”, “Kad hodaš”, “Muzika na struju”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “Gore dole” i mnoge druge.

Zagrebački Tulum održat će se u Velikoj dvorani Doma sportova u subotu 24. listopada. Uz Bajagu na sceni će se naći sjajni Detour i Silente te  Bajaga i Instruktori se na scenu penju u 22:15 i sviraju dva sata.

Dva tjedna kasnije, u subotu 7. studenog koncert se seli u splitsku Spaladium Arenu gdje će pored Bajage i Silentea nastupiti odlični Libar. Tulum turneja završava 13. studenog u riječkoj dvorani Mladosti gdje će program otvoriti domaći electro pop majstori Quasarr, nakon kojih program nastavljaju Silente te za kraj Bajaga i Instruktori.

CityLIGHTS

Koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša na Tuđmancu započinju Goričke večeri

Besplatnim koncertom na otvorenom započinje tradicionalna kulturna manifestacija Pučkog otvorenog učilišta

Objavljeno

on

Nekadašnji Zlatni dukati, a danas Najbolji hrvatski tamburaši vjerojatno su naš najpoznatiji tamburaški sastav. Upravo će oni besplatnim koncertom na Dan državnosti, 30. svibnja, otvoriti Goričke večeri, kulturnu manifestaciju koju svake godine organizira Pučko otvoreno učilište u suradnji s brojnim udrugama i ustanovama. Vranac, Sve ću prodat sutra i Divne godine pjesme među najpoznatijim su pjesmama Najboljih hrvatskih tamburaša, a Goričani će ih moći uživo čuti u subotu u Parku dr. Franje Tuđmana. Koncert počinje u 20.30 sati i besplatan je za sve građane.

– U slučaju lošeg vremena, koncert selu u dvoranu Gorica Pučkog otvorenog učilišta – poručuju organizatori.

 

 

 

Nastavi čitati

Kultura

Kawasaki 3p će zasvirati na parkiralištu Zračne luke Franjo Tuđman

Na drive-in glazbenom festivalu “Picnic Galactic” nastupit će i Discohernia te ABOP

Objavljeno

on

Višemjesečni period bez koncerata itekako je isprazan kako za koncertne posjetitelje, a ponajviše za glazbenike kojima je ovakav aktivan način života svakodnevica, ‘ispušni ventil’ i trenutak za koji žive. S obzirom da uobičajena velika koncertna okupljanja još neko vrijeme neće biti moguća zbog epidemiološke situacije koja nas je zadesila, Kawasaki 3p su spremni za novi način održavanja koncerata – Drive-in koncert. U petak, 29. svibnja, bend će nastupiti na drive-in glazbenom festivalu “Picnic Galactic”, koji će se održati na parkiralištu Zračne luke Franjo Tuđman.

– Poštivat će se sva pravila i ograničenja koja su se izrodila u ovoj nezahvalnoj situaciji. Idealna je to prilika da se svi napokon opuste i prepuste koncertnom uživanju kao što su nekada – kazali su organizatori i dodali još nekoliko uputa.

Naime, na Picnic Galactic posjetitelji će moći doći automobilom u kojem smiju biti maksimalno 4 osobe. Svaka grupa posjetitelja će zauzeti svoj prostor unutar i oko automobila, a moći će se parkirati na točno određeno mjesto dok je kretanje dopušteno oko automobila, a svako sljedeće mjesto udaljeno je najmanje 2 metra. Osim automobilom, posjetitelji mogu doći i motorom i kombijem, a cijena ulaznice se ne mijenja. ovisno o redu u kojem se posjetitelj nalazi, cijena ulaznice je od 100 do 150 kuna. Sav ostvareni prihod od prodaje ulaznica bit će doniran u humanitarne svrhe Crvenog križa Velike Gorice.

– Dva mjeseca čamljenja u kući je napokon gotovo! Prve probe su odrađene, pravi melem za dušu i tijelo. Kawasaki je spreman za svoj i vaš prvi ‘drive-in’ koncert! Vidimo se na aerodromu. Mi sviramo, vi trubite, blicate i palite brisače! – javljaju momci iz Kawasaki 3p pred ovu novu vrstu koncertnih zbivanja koji su od nedavno kod nas, ali i u svijetu tek zaživjeli.

Uz Kawasaki 3p, nastupit će i Discohernia te ABOP. Ulaz je otvoren od 19 sati, a koncert kreće u 20 sati.

Nastavi čitati

Kultura

VIDEO Jane zapjevale iz svojih domova: Ovako zvuči tradicijska glazba u doba karantene

“Prilažemo naš mali doprinos u glazbenu povijest ovog čudnovatog vremena”

Objavljeno

on

Pandemija koronavirusa odgodila je sva događanja, pa tako i ona kulturna. Već više od mjesec dana nema koncerata i nastupa za publiku, a svima koji se bave glazbom preostalo je samo da, kao i svi drugi, pjevaju doma “pod tušem”. No, da kultura ipak ne miruje u vrijeme karantene, pokazao je gorički sastav Jane. Na inicijativu svoje predsjednice Marine Keleković, u danima kada im nedostaju probe, koncerti i pjesma, a situacija tjera da se pronađe neki novi način druženja, glazba im je dala nadahnuće da snime video “od sobe do sobe”. Djevojke su se uredile kao što to čine i za nastupe, upalile svoje kamere na mobitelima i otpjevale pjesmu “Dobra večer dobri ljudi”.

– Uz primjenu današnjih tehnologija, pjesma je ponovno poslužila kao motiv i poruka kako glazba ruši sve barijere, kako glazba nema granica. Stoga, uz mobitele od sobe do sobe, i prema svojim mogućnostima, prilažemo naš mali doprinos u glazbenu povijest ovog čudnovatog vremena. Ovo je jedna obrada aktualne tematike u našem tradicijskom duhu kako to i priliči velikogoričkim Janama – poručile su.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno