Poveži se s nama

HOTNEWS

Alen Šembera ponudio rješenje problema skupog grijanja u Velikoj Gorici

Cijeli projekt težio bi između 300 i 350 milijuna kuna, a bio bi završen u roku od osam godina

Objavljeno

MOST-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Alen Šembera predstavio je danas prijedlog rješenja problema grijanja u Velikoj Gorici. Prva stvar koju bi promijenio je energent koji koriste kotlovnice u centru grada. Šembera smatra kako bi se kotlovnice s loživog ulja što prije trebale prebaciti na plin, jer je on jeftiniji i ekološki prihvatljiviji.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Značajne uštede, prema njegovim riječima, mogle bi se ostvariti i promjenom načina upravljanja toplinarstvom u Velikoj gorici. „Mi želimo osnovati dva poduzeća VG Toplinarstvo i VG Plin. Cilj nam je osigurati da novac od grijanja koji sada odlazi u Zagreb u HEP-Toplinarstvo ostane u Velikoj Gorici. Na razini godine riječ je o oko 70 milijuna kuna“, rekao je MOST-ovac.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U sklopu ovog projekta gradile bi se i dvije energane. Riječ je o postrojenjima koja bi osim toplinske energije proizvodila i električnu energiju. Jedna bi za proizvodnju energije trebala koristiti plin, a druga biogorivo i otpad. „Otpad nam je energetski vrlo bitan. To je trend koji je prihvaćen u cijelom svijetu. Onaj otpad koji se ne može reciklirati koristili bi za proizvodnju toplinske energije, umjesto da plaćamo njegovo skladištenje“, dodao je naš sugovornik.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Obnova cjevovoda i energetske mreže također bi, prema riječima Šemebere, doprinijela uštedama. Cijeli projekt bio bi težak između 300 i 350 milijuna kuna, a bio bi završen u roku od osam godina.

„Dobrim djelom financirali bi ga iz EU fondova i javno-privatnim partnerstvom, tako da ne bi dodatno financijski opterećivali građane i zaduživali Grad. Samo na energetskim uštedama na 18 gradskih objekata uštedjeli bi devet milijuna kuna godišnje“, poručio je Šembera.

HOTNEWS

Polet bolji od Turopoljca

Objavljeno

on

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA , 14. kolo

U turopoljskom derbiju Jedinstvene županijske lige domaći nogometaši Poleta uvjerljivom prezentacijom na Zvrniku riješili su pobjednika protiv Turopoljca iz Kuča. Kod vodećeg gola domaćih kapetanu Ivici Sučiću uveliko je pomogao Ivan Balenović od kojeg se lopta odbila u mrežu. Mladi domaći igrač Matej Robić podebljao je rezultat iz gužve u šesnaestercu krajem prve dionice dvoboja. Ipak kad je iskusni Sučić okomito proigrao Ivana Zagorca pred gol gostiju u 53. minuti, najbolji buševski strijelac loptu je majstorski poslao iza leđa vratara Turopoljca, kako se kasnije pokazalo za nedostižnih 3:0.

POLET (B) – TUROPOLJAC 3:0

BUŠEVEC. SRC Zvrnik. Gledatelja 100.
Sudac: Hrgović (Zagreb). Pomoćnici: Vuković i Geller.

STRIJELCI: 1:0 – Sučić (24), 2:0 – Robić (43), 3:0 – Zagorec (53).

POLET (B): Bradić, Brajković, Tičarić, Sovina, Skrbin (od 68. Kovačević), Stuparić, Šestak (od 56. Milanović), Pejak, Zagorec (od 70. Mikulić), Sučić, Robić. TRENER: Mario Paviša.

TUROPOLJAC: I. Zagorac, Cavrić (od 46. Đuksi), Bušić, Balenović, Radilović, Matasić, Šestok, Milatović, Čaić (od 67. Filep), Lučić, Sesar (od 73. Žugaj). TRENER: Vlado Horvat.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno