Poveži se s nama

HOTNEWS

Alen Šembera ponudio rješenje problema skupog grijanja u Velikoj Gorici

Cijeli projekt težio bi između 300 i 350 milijuna kuna, a bio bi završen u roku od osam godina

Objavljeno

MOST-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Alen Šembera predstavio je danas prijedlog rješenja problema grijanja u Velikoj Gorici. Prva stvar koju bi promijenio je energent koji koriste kotlovnice u centru grada. Šembera smatra kako bi se kotlovnice s loživog ulja što prije trebale prebaciti na plin, jer je on jeftiniji i ekološki prihvatljiviji.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Značajne uštede, prema njegovim riječima, mogle bi se ostvariti i promjenom načina upravljanja toplinarstvom u Velikoj gorici. „Mi želimo osnovati dva poduzeća VG Toplinarstvo i VG Plin. Cilj nam je osigurati da novac od grijanja koji sada odlazi u Zagreb u HEP-Toplinarstvo ostane u Velikoj Gorici. Na razini godine riječ je o oko 70 milijuna kuna“, rekao je MOST-ovac.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U sklopu ovog projekta gradile bi se i dvije energane. Riječ je o postrojenjima koja bi osim toplinske energije proizvodila i električnu energiju. Jedna bi za proizvodnju energije trebala koristiti plin, a druga biogorivo i otpad. „Otpad nam je energetski vrlo bitan. To je trend koji je prihvaćen u cijelom svijetu. Onaj otpad koji se ne može reciklirati koristili bi za proizvodnju toplinske energije, umjesto da plaćamo njegovo skladištenje“, dodao je naš sugovornik.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Obnova cjevovoda i energetske mreže također bi, prema riječima Šemebere, doprinijela uštedama. Cijeli projekt bio bi težak između 300 i 350 milijuna kuna, a bio bi završen u roku od osam godina.

„Dobrim djelom financirali bi ga iz EU fondova i javno-privatnim partnerstvom, tako da ne bi dodatno financijski opterećivali građane i zaduživali Grad. Samo na energetskim uštedama na 18 gradskih objekata uštedjeli bi devet milijuna kuna godišnje“, poručio je Šembera.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno