Poveži se s nama

Politika

Aktualac: Vijećnike i dalje brine ZET

– Kako sada stvari stoje, cijena prijevoza će se ipak povećati. Kolika će ona biti, uz naša nastojanja da povećanja budu minimalna, vidjet ćemo po završetku pregovora. – rekao je Ervin Kolarec.

Objavljeno

Aktualni sat 24. sjednice Gradskog vijeća započeo je pitanjem vijećnice Katarine Šeravić Lovrak o načinu na koji će Grad pomoći roditeljima čija djeca pohađaju goričke vrtiće a morala su u samoizolaciju. – Korigirali smo cijene vrtića i u proljeće, odnosno roditelji su plaćali pola iznosa cijene vrtića ili gotovo ništa. U tijeku je izrada “Covid mjera” za 2021. godinu u koju će ući i status roditelja čija djeca nisu mogla zbog samoizolacije ići određeni period u dječji vrtić, a detalji će biti poznati kroz koji tjedan. – najavio je zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Vijećnik Marijo Zdelar ponovo je povukao pitanje javnog prijevoza na području Velike Gorice. -Podsjećam vas kako je SDP još 2017. godine predlagao izradu Studije javnog gradskog prijevoza s ciljem dugoročnog rješavanja problema na području našeg grada. Zanima me da li je analiza naručena, koji su rezultati  i koja je cijena izrade? – Važnost zadovoljstva naših sugrađana javnim gradskim prijevozom je naš prioritet. – naglasio je Ervin Kolarec, vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice. – Želimo da naši sugrađani imaju istu cijenu prijevozničke karte, a u proračunu smo osigurali značajna sredstva za sljedeću godinu po pitanju javnog prijevoza. U tijeku su pregovori sa ZET-om koji je dugogodišnji koncesionar na našem području, no kako sada stvari stoje, cijena prijevoza će se ipak povećati. Kolika će ona biti, uz naša nastojanja da povećanja budu minimalna, vidjet ćemo po završetku pregovora. – naglasio je Kolarec, te dodao kao će do kraja ove godine biti raspisan Javni poziv za spomenutu studiju gdje će biti definirane smjernice za buduće razdoblje kao i mogućnost promjene prijevoznika, a koja za sebe veže i mogućnost izmještanja ZET-ove garaže. No, prvi korak je dogovor sa gradonačelnikom Zagreba i sa ZET-om.Infrastrukturu za predškolce željno iščekuju u Maloj Buni, a prema riječima vijećnika Josipa Jerlekovića kojeg je zanimao proces izgradnje, novi dječji vrtić je od vitalne važnosti za ovaj ruralni dio Grada Velike Gorice. – Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Maloj Buni vrijedan je 3,4 milijuna kuna a radovi kreću sljedeći tjedan. 110 kvadratnih metara ovog vrtića koristit će djeca iz Male Bune, Kozjače i Šiljakovine i drugih okolnih naselja te će uvelike podići standard života na tom području. Planirani završetak radova je do početka iduće upisne godine. – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Jerleković je zatražio i odgovor na pitanje oko izgradnje ceste koja spaja Veliku Goricu i Kravarsko. Riječ je naime o cesti Kozjača-Novo Brdo. – Razgovarali smo sa Županijskom upravom za ceste jer je dio te prometnice pod ingerencijom Zagrebačke županije, točnije 1,5 kilometara, a 500-tinjak metara je u nadležnosti Grada Velike Gorice, te mogu najaviti kako će ova cesta ići u rekonstrukciju u proljeće 2021. godine. – kazao je Kolarec. Vijećnik Bekić nadovezao se na izgradnju prometnica, a zanimalo ga je u kojoj je fazi izgradnja Tomaševićeve ulice. – Dobili smo peticiju potpisanu od strane 400-tinjak sugrađana koji žive ili su vezani uz ulicu Stjepana Tomaševića, i mogu najaviti kao njena rekonstrukcija ulazi u Program održavanja nerazvrstanih cesta prometne infrastrukture. To znači da će ova ulica dobiti novi kolnik i pješačke staze, parkiralište, sustav oborinske odvodnje te novu javnu rasvjetu. Glavni projekta je gotov a odnosi se na dužinu od 220 metara od Svačićeve do dječjeg vrtića. Nakon ishođenja svih dozvola, radovi bi trebali krenuti na proljeće. Nikad veća sredstva nisu bila osigurana u našem proračunu za održavanje cesta, kao u Prijedlogu proračuna za 2021. godinu. – rekao je vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec. Osim toga, iduće godine kreće i rekonstrukcija ulice Podložnica u dužini 220 metara, te prva faza rekonstrukcije ulice Petra Zrinskog koja će na svojih 700-tinjak metara dobiti oborinsku kanalizaciju. Gradit će se i ulica Matije Gupca dužine oko 300 metara, a završit će se i ulica Antuna Kačića Miošića te prometnica F2 u Poslovnoj zoni. Rekonstrukciju nagodinu očekuje i Odranska ulica, Školska i dio Stepanske ulice u Donjoj Lomnici, te ulica Vjekoslava Majera u centru grada. Vijećnik Željko Stanilović povukao je pitanje o ulici Gajec u Okuju koja još uvijek čeka asfalt na svojih 600 metara dužine, a prema riječima Ervina Kolarca, Gajec će u punom profilu biti asfaltiran sljedeće godine. Opetovano pitanje vijećnika Damira Šimunića na nekoliko proteklih sjednica je most u Čičkoj Poljani, a i na ovom Aktualnom satu je pitao zašto ta investicija nije obuhvaćena proračunskim sredstvima za 2021. godinu. Dubravko Katulić, pročelnik za komunalne djelatnosti i promet objasnio je kao je idejni projekt završen, realizacija kreće iduće godine a obuhvaća rekonstrukciju kojom će se zadržati prvobitni vizual.

 

Politika

Jelušić obišao groblje u Kušancu: ‘Naše mrtve ispraćamo iz limenke’

Kandidat za gradonačelnika Ivo Jelušić obećao je kako će mu, dobije li izbore, groblje s odgovarajućim sadržajima biti jedan od prioriteta

Objavljeno

on

Kandidat za gradonačelnika Ivo Jelušić s predstavnicima građana i političkih stranaka koje ga podržavaju obišao je groblje Kušanec, gdje i dalje nema dostojanstvene mrtvačnice niti mjesta za ispraćaj pokojnika, objavili su iz SDP-a.

U priopćenju velikogoričkog SDP-a stoji i sljedeće:

“Nakon odluke tadašnje gradske vlasti pod vodstvom SDP-a da se traži nova lokacija za groblje, izbor je pao na ovo u Kušancu. No, vlasnik zemljišta je bila država te se tada HDZ-ova državna vlast uz podršku goričkih HDZ-ovaca usprotivila da se ovo zemljište pokloni gradu Velika Gorica. Sada, 13 godina nakon toga, groblje još nije završeno i uređeno. Nema prave i primjerene mrtvačnice i sale za ispraćaj s pripadajućim prostorima pa se danas naši mrtvi ispraćaju iz ‘limenke’. Jer kada nešto krivo krene ispočetka, teško se poslije ispravlja ili nadoknađuje!”

– S oko deset milijuna kuna koje se dalo za zemljište, a koje se nije trebalo dati, groblje se moglo urediti do kraja. Ovo je nedostojno za šesti grad po veličini u Hrvatskoj – rekao je kandidat za gradonačelnika Ivo Jelušić, pa dodao:

– Gorica je zaista velika, ali po broju nagomilanih i neriješenih problema. Izgradnja mrtvačnice sa salom za ispraćaj i ostalim potrebnim sadržajima bit će prioritet nove gradske uprave koju ću predvoditi.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Evo kako Ivan Bekavac želi poboljšati zdravstvenu zaštitu u Velikoj Gorici

Bekavac: Tijekom mandata želja mi je započeti izgradnju gradske poliklinike s dnevnom bolnicom u kojem će naši građani moći ostvariti specijalističku zdravstvenu zaštitu, dijagnostiku i liječenje bez potrebe odlaska u Zagreb..

Objavljeno

on

Uoči nedavnog obilježenog Svjetskog dana zdravlja, Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, dr.Ivan Bekavac ispred Doma zdravlja održao je danas konferenciju za medije o mjerama i aktivnostima u svrhu unaprjeđenja dostupnosti zdravstvene zaštite Velikogoričanima.

Dostupnost zdravstvene zaštite je jedan od velikih problema koji muče Velikogoričane istaknuo je Bekavac te dodao kako gradska uprava mora preuzeti incijativu I učiniti više kako bi se osigurala dostupnost zdravstvene zaštite sugrađanima.

– Naši sugrađani iz godine u godine sve rijeđe imaju priliku posjetiti liječnika specijalista u Velikoj Gorici. Kako je krenulo, uskoro liječnika specijalista u našem gradu neće ni biti. Oni koji su pred mirovinom otići će u mirovinu, a oni koji danas rade iz mirovine, prestat će raditi, priča Bekavac.

Ističe kako je ključni problem nedostatak timova liječnika specijalista, pa će iz tog razloga pokrenuti natječaj za zapošljavanje iz djelatnosti psihijatrije, reumatologije, endokrinologije, fizikalne medicine, dijabetologije, interne medicine, pedijatrije…

Tu vidi priliku i za mlade Velikogoričane koji trenutno rade u Zagrebu, a žive i rođeni su u Velikoj Gorici.

– Tijekom mandata želja mi je započeti izgradnju gradske poliklinike s dnevnom bolnicom u kojem će naši građani moći ostvariti specijalističku zdravstvenu zaštitu, dijagnostiku i liječenje bez potrebe odlaska u Zagreb, pojašnjava Bekavac koji ujedno želi premjestiti hitnu pomoć u novi suvremeni Centar, a trenutne prostorije hitne ponuditi proširenju kapaciteta laboratorija kao i kapaciteta specijalističke skrbi.

Želi pokrenuti i program ranog prepoznavanja dijagnostike i intervencije poremećaja i potreba djece s posebnim potrebama, kao i osmisliti provedbu programa preventivne zdravstvene zaštite.

Na upit, s kojim sredstvima bi realizirato navedene programe, rekao je kako se sredstva mogu namknuti iz ušteda koje će napraviti promjenom i preraspodjelom sredstava koja se plaćaju za javni prijevoz.

– Tu je I adekvatno prikupljanje I zbrinjavanje komunalnog otpada na način kako to rade suvremene sredine u svijetu, ali i neki hrvatski gradovi. No, ne smijemo zaboraviti I da nam u velikoj mjeri stoje na raspolaganju sredstva iz EU fondova, zaključuje Bekavac.

 

Nastavi čitati

Politika

VIDEO Nino Vrban objavio kandidaturu za načelnika općine Bistra

Župan Kožić : “Drago mi je da ovi mladi ljudi nastavljaju slijediti vrijednosti koje će ruralnom području omogućiti napredak.”

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno